Teknik ajar anak lelaki dan anak perempuan ringan tulang.

by - Friday, August 23, 2019


Ya! Mulakan dengan pujian ~ lajuuuu sepantas  kilat anak korang tu buat, lepas dia buat, puji lagiiiii....lagi dia senyum sampai belakang kepala haha. Eh! Anak-anak ni dia suka buat bila disulami pujian ikhlas. 😍

Kalau dia buat salah pun, puji....
Kalau dia terjatuhkan benda, puji...
Kalau dia nak tumbuk cili, puji...
Kalau dia susun pinggan, cawan atas meja, tapi tak kena jiwa korang...PUJI!

Haa #PUJI. 
Tak betul, betulkan dgn nada paling rendah. Kalau masuk 10x tak betul ko up pitch ko sikit tak salah hahaha. 

Eh korang kalau pakai baju baru, lipstik baru, handbeg baru, apa yang korang pakai wpun lama org puji kau rasa apa? 

Yelah rasa syukur jawapan korang aku tahu...tapi ada lagi, rasa BAHAGIA, rasa hari tu hari kau lah haha...

Jadi #PUJIANAK apa sahaja sejak kecil. Biar dia kenyang pujian mommy & daddy dia. Jgn dia kenyang pujian dari org luar, rugi sejuta kali ru.....gi !😂

Abg Qi juju ajar sejak kecil pasal apa itu nampak cantik, apa itu kemas, apa itu susunan, wpun sebenarnya makwe dia tu xdlah pandai sgt...tapi AJAR, ajar je...salah, ajar je..basuh pinggan...ajar je, masih x betul bersih... biar, tunjuk lagi dan lagi. 😘

Dia mentee ko...ko mentor dia.😊

Jgn berlagak depan mentee ko😅...ko react dengan dia 'buat sesuatu sebab chill, enjoy' bukan buat sebab boring mak bising, boring daddy tak tgk dia buat.

No! So jom buat sama-sama depan anak, bila dia berjaya buat, #REWARDS. Kau masak nasi goreng cili pun Abg Qi kau kata itu rewards terindah dlm hidup dia. Kembang sejambak aku, tu tak boleh kurus, asik asik kenyang pujian Abg Qi kembang sentiasa bahahaha 😂😂😂

Nah! Aku cakap based aku buat...nanti Darjah 2 makwe ko ajar basuh beras berapa pot mcm mana, Darjah 3 makwe ko nak ajar cedok lauk dalam mangkuk mcm mana...okey!😜 

Jadi makwe, jadi pakwe kena enjoy, baru anak rasa seronok hidup dgn kita. Ingat anak bukan maid...buat tu buat ni...kita buat dulu. Depa ikut la...chill, jgn bebel sgt, aku malas nak bebel, aku bebel kat blog je pakai jari jemari. 😂✌

Done, copy paste masuk blog 🤣.

***makwe = 'mak dia weh' 😂😂 kasi title mak ko jadi makwe pertama dlm hidup anak lelaki korang, kalau anak girl daddy korang tu pakwe pertama, tu sebab aku shortform kau jgn salah anggap. Makna ada puitis. Haha! 😍

You May Also Like

6 Komen Sini [Click]

  1. ammi pernah sekali letak gambar anak sulung mop rumah kat IG. Masa tu umur dia dalam 8 tahun kot. Tujuan letak gambar tu saje je sebab rasa happy (camna ntah nak express) bila dia dgn sendirinya ambil mop dan tolong.

    Tapi adalah hamba Allah yang kata "tak baik dera anak kecik". Sentap ammi tau.

    ReplyDelete
  2. aida ada 2 anak dara.
    dah dikerah utk buat keje rumah dah, Ju.
    wajib!!!
    masak jer belum.

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah...sedang mengajar anak2 buat kerja2 rumah

    ReplyDelete
  4. Seronok baca orang share pasal anak-anak.

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

FOLLOWER