Tercari-cari minyak zaitun tulen, PONS Extra Virgin dari Spain adalah jawapannya!

by - Tuesday, November 20, 2018

Tahu tak? Minyak zaitun (Olive oil) ada FAKE PRODUCT? Julia diberitahu, Olive Oil berjenama yang juju amal sebelum ini adalah fake...my bad.😅

Siapa sangka betul tak. Sebagai pengguna kita berhak tahu tau, kebetulan juju petik nama brand tu terus diberitahu ia fake dan bukti penemuan ada didalam internet. But why la masih ada dipasaran kan. Hmm takpe juju belajar dari kesilapan. 

Pernah dengar PONS Extra Virgin Olive Oil
PONS adalah produk minyak zaitun tulen yang diimport khas dari negara Spain. Rupanya ada lebih kurang 1,000 jenis pokok minyak zaitun di seluruh dunia tau. Ingat 1 jenis pokok je kan.

Minyak Zaitun berkualiti tinggi diimport dari Spain ini mendapat Persijialan Halal dari Neatherland & diiktiraf oleh Jakim. Mempunyai kelebihan tahap acidity terendah di Malaysia ~0.3%.
Bagusnya produk ini ialah ia 2 in 1 boleh diminum untuk amalan kesihatan harian & boleh digunakan untuk memasak. Ada sesetengah produk di luar sana hanya khas untuk memasak sahaja dan ada khas untuk di minum sahaja dan tak sesuai untuk digunakan bagi memasak.

Tapi PONS from Spain ini menjimatkan wang, tenaga dan keseluruhan dalam keadaan macam mana sekali pun tak ada sebab tak boleh amal minyak zaitun dalam pemakanan dan diet seharian.
Harga mampu milik dan sangat murah!
Didatangkan dengan dua jenis size: 250ml & 500ml. Macam julia baru pertama kali nak mencuba julia ambil size 250ml harga baru RM25 tau. Murahkan, dua botol terus julia ambil sebab nak bagi satu dekat mama abah amal juga.

Tak sabar juju nak kongsikan lebih terperinci dalam entry ini antaranya:
  • Tips cara kita nak beli minyak zaitun sebenar;
  • Cara simpan dan cara amal bagaimana;
  • Kelebihan hebat minyak zaitun; dan
  • Bayi / kanak-kanak hasil minyak zaitun dari pokok khas (strong/kurang strong)

#1 - Tips cara kita nak beli minyak zaitun sebenar.
Memang ramai sudah ketahui manfaat utama dalam minyak zaitun untuk manafaat kesihatan dan kecantikan. Tahukah anda, faktor pengoksidaan minyak zaitun sangat dipengaruhi oleh Cahaya, Oksigen, Masa, dan Suhu Panas. 

Jika terdedah dengan suhu dan cahaya tinggi ini akan menyebabkan kualiti minyak zaitun sudah tercemar dan tidak mendatangkan kebaikan pada tubuh. 

Tapi tak ramai tahu tips cara kita nak beli minyak zaitun sebenar. Ini caranya:
  1. Botol kaca warna cerah - JANGAN BELI, ini kerana kandungan khasiat akan hilang disebabkan oleh proses photo oxidation kerana terdedah kepada cahaya UV.
  2. Botol plastik - JANGAN BELI, diketahui kandungan bahan kimia di dalam plastik akan bertindak balas dan bercampur dengan minyak zaitun. 
  3. Softgel & Kapsul - JANGAN BELI, tidak digalakkan beli sebab minyak zaitun akan kehilangan khasiat semasa proses memasukkan minyak ke dalam softgel atau kapsul.
Ciri-ciri pembelian minyak zaitun yang disyorkan.
  1. botol kaca gelap
  2. pembotolan nitrogen injection
  3. pensijilan organic & fair trade
  4. pensijilan ISO22000
  5. produk dari pengeluar asal
  6. modern cold pressed
  7. EVOO - Extra virgin olive oil
  8. standard ultra premium 
  9. penerima anugerah antarabangsa
  10. jenama antarabangsa

Kenapa beria-ia sangat julia nak tahu? 
Julia sekeluarga ke Shah Alam minggu lepas, ke kedai pengedar dan pengimport utama produk PONS iaitu Al Masoud Trading. Bestnya datang disini julia boleh dapat pelbagai jenis info dan maklumat penting tentang minyak zaitun. 

Sebab aku sendiri suka amal bahan-bahan organik dan alami. Paling teruja sebab ia adalah asli dan tulen, ke semua kebaikan dan ciri yang aku kongsikan diatas semua ada pada produk PONS from Spain.


Ada bermacam jenis minyak zaitun dibawah jenama PONS tau. Antara yang biasa di beli oleh pelanggan adalah EVOO traditional dan EVOO Organic. Selain dari itu pun ada boleh lihat gambar dibawah, mana tahu nak mencuba rasa pun sudah tentu lain. 

#2 - Cara amal minyak zaitun PONS EVOO
Sangat mudah, caranya:
  1. Amal 1 sudu pagi sebelum sarapan, 1 sudu sebelum tidur. 
  2. Jangan minum air selama 3 minit selepas minum minyak zaitun PONS. 
  3. Boleh campur dalam makanan, ambil beberapa sudu campurkan ke dalam makanan yang telah siap dimasak. Sebagai bahan dressing.
  4. Boleh di makan dengan roti, boleh dicampur dengan cuka kurma dan cuka anggur sebagai menambah rasa. 
  5. Paling best, sapu minyak zaitun dekat kulit untuk hilangkan kesan parut, kulit kering, masalah ekzema, malah sakit sendi dan lutut serta nak lebatkan dan menghitamkan rambut pun sangat disarankan sapu.

PONS BABIES & KIDS Extra Virgin Olive Oil (EVOO)
Menariknya ada PONS baby dan kids untuk anak-anak kita amal sejak umur 6 bulan dan ke atas. Abg Qi PONS Kids, memang juju grab terus nak masukkan dalam menu dia. Banyak khasiat tersembunyi minyak zaitun dalam pemakanan dan kegunaan luaran seharian khas seisi keluarga. 

Pilihan terbaik untuk penghadaman baby yang masih baru. Packaging dalam Tin Aluminium menjaga khasiat minyak zaitun dari terdedah kepada pengoksidaan.

Kebaikan PONS Babies & Kids EVOO
  1. Meningkatkan sistem imunisasi
  2. Membantu penghadaman bayi dan kanak2
  3. Merangsang perkembangan tulang dan otak
  4. Membantu mengelakkan gastrik
  5. Kaya dgn vitamin E
  6. Membantu masalah sembelit.
  7. Antidioksidan yg bagus..meningkatkan berat badan secara sihat utk mencapai berat badan unggul.
  8. Tidak mengubah rasa makanan.
Pelbagai cara penggunaan:
  • Campurkan bersama Puree atau Bubur.
  • Untuk sapuan dan urutan bayi.
  • Sebagai tumisan makanan bayi.
Anak julia, Abg Qi ambil PONS Kids, berikutan umurnya sudah 6 tahun lebih, dia pun tahu kelebihan minyak zaitun baik untuk kesihatan dalaman dan luaran tau, sebab dia selalu tengok julia buat dekat rumah. 
Rating review selepas mencuba: Hampir seminggu lebih amal PONS extra virgin oil, rasanya tidak terlalu kuat, mudah di minum dan dimasukkan dalam makanan seharian julia. Paling julia dapat rasa ialah pencernaan julia semakin lawas, mudah betul nak membuang. Buang angin pun selesa, tak ada lah rasa sengal badan akibat kerja yang tidak tentu masa. Sebab itulah julia terus amal minyak zaitun sehingga ke hari ini. 

Terus julia add on beli lagi sebotol, sebab nak hadiahkan pada mama dan abah julia sendiri amal dekat kampung. Yelah abah julia sendiri mengadu sakit lutut masa nak tunaikan solat. Apa salahnya dia mencuba kan, mana tahu ada sedikit perubahan. InsyaAllah. 
***Boleh dibeli online Shopee (free postage)

Maklumat lanjut boleh layari:
FB: https://www.facebook.com/almasoudtrading
Website: http://almasoudtrd.blogspot.com/
Alamat: 
Al Masoud Trading, 
NO. G-33A, BLOCK 5, LAMAN SERI BUSINESS PARK
PERSIARAN SUKAN, SECTION13
40100 SHAH ALAM, SELANGOR D.E.
MALAYSIA

Tel: 03-5524 5570

You May Also Like

17 Komen Sini [Click]

  1. Wah, bagus sharing juju, huda pun baru tahu tentang minyak zaitun tiruan. terbaik lah jenama Pons ni. nak beli jugak untuk family kat kampung

    ReplyDelete
  2. kita nak try la ni..memang dah lama cari minyak zaitun macam ni

    ReplyDelete
  3. Amboi.. Jaga kesihatan ni.. Good2.. Mmg elok pun benornya minyak zaitun ni..

    ReplyDelete
  4. First time tau brand ni , baru tahu tips nak pilih myk zaitun yg betul

    ReplyDelete
  5. Makaseh Juju tips beli minyak zaiton. Selama ni ingat yang beli tu dah terbaik. Hurmmm kononnya. Hehee
    Banyak khasiat minyak zaiton ni eh... Nak amalkan gak laaa

    ReplyDelete
  6. Bahaya plak ada yg fake kan? Entah minyak apa guna tu. Mujur jumpa brand ni pulak.. Tak risau dah.

    ReplyDelete
  7. K.Sal pun tengah consume olive oil...part lawas tu setuju sangat..badan rasa ringan

    ReplyDelete
  8. Betul la Julia. I is dulu pun minum Minyak Zaitun fake. Aduh.

    ReplyDelete
  9. Eirna sendiri pernah amal ambil minyak zaitun utk masalah BP tinggi.Mmg berkesan.

    ReplyDelete
  10. Mas dah cuba minum minyak zaitun PONS ni, memang boleh telan!

    ReplyDelete
  11. Banyaknya khasiat minyak zaitun ni kak... Nnti orang nak try bagi parents orang....

    ReplyDelete
  12. Akak pun baru nak try amal minyak zaitun ni

    ReplyDelete
  13. Nanti nak survey2 lagi minyak zaitun ni.

    ReplyDelete
  14. tak sngka ada yang fake rupanya..nanti nak survey la pons ni..nak cari juga minyak zaitun yang bagus

    ReplyDelete
  15. baru tahu cara nak memilih minyak zaitun yang tulen..thanks for the tips juju

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

FOLLOWER