Tuesday, January 3, 2017

Tiada Tangisan Hari Pertama, Semangat Berkobar!


Set jam seawal 5 pagi, kebetulan julia ambil cuti rehat sehari hari ini. Buatkan sarapan roti sapu kaya dengan air milo hangat, gerak si abang Qaiser ilman jam 6 pagi. Senyuman terukir diwajahnya walaupun mata tertutup rapat. Katanya baguskan Qaiser tidur awal semalam....hahahha boleh pulak puji diri sendiri amboiii budak bertuah ni.

Bangun pagi gosok gigi !
Jam 6.30 pagi julia dah jerang air panas, campur dengan air paip sejuk tu tahan dalam satu baldi warna hijau muda juga. Habis semua jadi hijau hari ni tau hehehe sebab nak sedondon punya pasal. Pertama kalinya abang Qi mandi, tak menangis, relaks sebab mandi air hangat kan. Mak dia tak beli lagi pancuran air water heater tu...nenantilah..selagi boleh jerang air panas kita buat dulu style mak mak zaman dolu-dolu ye.

Lepas dah siap mandi, terus pakaikan baju tadika dia...siap nak pakai kasut terus dalam rumah dengan ber stoking bagai hahaha yang umi pun belum mandi lagi...baru bergegas mandi dan rehat tengok tv dulu seround sebelum jam 7.30 pagi gerak ke sekolah.

Inilah cikgu tadika paling cun tahun ini hahahhahahhaha...jangan marah, mak cun hari ini serba hijau sedondon dengan anak...barulah semangat mak pun nak pi sekolah gituuu kikiki

Kenangan berdondon-dondon dengan uminya...umi hantar Qaiser ilman ke sekolah pagi ini...sambil tunggu walid datang sekejap ke sekolah nak hantar sendiri ke sekolah...so dari dalam kereta lagi si abam Qi dok lah paksa umi...umi jom lah turun nak pergi sekolah dah...dia dok tgk ramai kawan-kawan dah turun pi sekolah tu sebab tak saborrrr kikiki

Menyorok tepi jendela intai anak...
Alhamdulilah, melihat sikapnya yang bersemangat tak sabar nak masuk sekolah....terus cikgu tulis nama di name kad tampal di kocek bajunya 'Qaiser' mudah panggil kata cikgu. Dari jendela julia dan suami intai, dia tengah sibuk beratur dengan kawan-kawan sebaya...bila cikgu tanya siapa umur 6 tahun angkat tangannnn...hahahha abang Qi angkat tangan jugak...cikgu tanya siapa umur 5 tahun....dia pun angkat tangan jugakkk...hahahha cikgu ketawa...mak Qi pun ketawa...semangat semua umur dia ngaku aduyaiii anak...

Jadi contoh hari pertama
Lagi satu, sempat julia intai di ruang jendela sekolah, cikgu panggil nama Qaiser...sebagai contoh bagaimana nak tanggal stoking dan letak dimana kalau nak pergi ke tandas. Terus abang Qi tanggalkan stoking letak di tepi kawasan tandas tunjuk pada rakan-rakan sebaya 5 tahun. Good boy! (senyum je mak pak Qi tepi tingkap bersama parents lain hehe)

Memang ada anak2 parents lain yang menangis...tapi biasalah itu asam garam setiap anak2 kan...kita hormati anak2 kecil ini...bagi mereka selesa...walaupun abang Qaiser ilman di asuh oleh atok dan nenek sejak kecil dengan home schooling sahaja, dia petah berkawan dalam sekelip mata tanpa tangisan, diwajah hanya senyum alhamdulilah...siapa sangka!

Umi bangga dengan pencapaian hari pertamanya hari ini. Masa julia menaip ni, tengah perasan jadi suri rumah sehari...bestnya...jap lagi nak amik abam Qi dari school...today half day je lah...esok full day.

Ramai tanya, banyak ye baju sekolah abang Qaiser ilman, kebetulan ada kawan julia yang baik hatinya sudi sedekah baju anaknya dulu sekolah yang sama...masih elok pandai anak dia jaga. Tu yang jadi rezeki buat abam Qi...alhamdulilah, memang besar tapak tangan julia tadahkan. Terima kasih sahabat, anda tahu siapa anda kan...julia doakan semoga kalian dimurahkan rezeki selalu. Amin.

Nak Pesan...nak ikut-ikut...kalau nak juga sebarkan...ingat juta kali !
Dekat kawasan mana dia bersekolah...biarlah rahsia. Korang, nak update anak2 perihal sekolah pun citer general sudah...part sulit sila simpan ketat2. Lagi satu, kalau nampak anak orang atau anak sendiri buat perangai kat sekolah berguling ke, tengah mengamuk ke, tengah apa-apa sahaja yang membuka aib si anak orang mahupun anak sendiri sila jangan sebarkan gambar. Lagi bagus jangan biasakan diri ambil gambar ke arah nak buka aib anak orang, sedih sikit sebenarnya ada segelintir yang juju ternampak viralkan gambar anak-anak yang sebegitu...tak elok...kalau orang buat cm tu kat anak kita macam mana....jaga lah aib anak orang lain...Allah jaga aib anak sendiri. Amin.

 Utamakan keselamatan nak sharing apa sekalipun...sharing location sila off kan, sekarang ni mcm2, so ambil maklum ye. 

Okey nak gi masak kejap...pastu nak amik anak soleh. Bye!

17 comments:

  1. Semoga sentiasa istiqamah nak pergi scholl hari2..amin. Salam singgah dari http://sayaazieera.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. slamat ke tadika qi...blajar rajin2

    ReplyDelete
  3. geng PASTI 2017 :)
    aida x intai di tepi jendela.
    hujan!!!
    Q separuh hari ekk?
    ijat sampai ptg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Full day...tp 1st day juju mintak amik awal...esok start full day dah hehe all the best ijat ❤

      Delete
  4. excitednya dia.. hehehe ^^

    singgah sini
    http://www.syahirahvaliant.com/2016/12/contest-menangi-percutian-ke-suria.html

    ReplyDelete
  5. Suka.. itu yg kakak jujur ni Ju
    Tunggulah 6 bulan aje kakak bagi masa ada nanti doa yg Qaiser akan kongsi jgn Ju dan papanya.
    Hujung tahun kakak boleh gerenti bacaan solat semua dah dihujung bibir
    Kakak dpt lihat bukan dari anak kakak aje tapi rata-rata kawan kakak yg anak sekolah Pasti macam tu.

    ReplyDelete
  6. memang betul jue, excited tu macam tak boleh nak pikir buruk akibatnya

    ReplyDelete
  7. Wah first day sekolah , excited harus lain macam

    moga moga si Solihin pun akan excited macam tu next year. this year baru nak ajar basic abc, 123 T_T

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum ju...wah !! seronok jer yer nak pi sekolah...semoga akan terus berjaya yer...;)

    ReplyDelete
  9. Wahhh hensemnya abang Qi pakai uniform. Belajar rajin rajin dik :)

    ReplyDelete
  10. Seronok kan juju bila ank dah sekolah wpun tadika. Parents mmg super excited. Akiff pun dah tahun Last kat tadika. Thn dpn darjah 1. Hwaaa... Cuma kite jgn push sgt diorang utk belajar time skrg ni. Follow jer minat diorang.

    ReplyDelete
  11. Seronok kan juju bila ank dah sekolah wpun tadika. Parents mmg super excited. Akiff pun dah tahun Last kat tadika. Thn dpn darjah 1. Hwaaa... Cuma kite jgn push sgt diorang utk belajar time skrg ni. Follow jer minat diorang.

    ReplyDelete
  12. Alhamdulliah..gud boy abam qi..jd contoh kt kwn2 lain ((hug))
    rezeki abam qi..alhamdulillah..tu la tgk byknye baju abam qi..danish pun xdapat baju sekolah lagi..baru fitting smlm

    ReplyDelete
  13. amboi bnyk ye baju Qi..hihii
    bgus Qi pergi school tak nangis, nmpak matang Qi..semoga mnjadi anak yg soleh..

    ReplyDelete
  14. Hi! Geng PASTI. Handsome dia. Baguslah abam qi tak nangis. Qhalif nangis. Tapi cikgu ckp kejap jer nangisnya.

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)