Buku sekolah tadika dah dapat | Julia Johari

Buku sekolah tadika dah dapat


Anak dah masuk sekolah tadika so macam biasa lah cerita awal tahun dalam blog julia sudah semestinya kisah abam Qaiser ilman bersekolah kan. Pagi semalam adalah hari kedua persekolahan, semangat walid pick up abang Qaiser ilman dari sekolah petang tu, sekali walid serahkan segugusan buku-buku Tadika PASTI tahap 1 khas untuk 5 tahun. Julia memang puji cara bungkusan cantik macam kat atas. 

Sangat terbaik lah, kemas dan teratur, wording pun jelas siap tulis khas 5 tahun, terus rasa mak Qaiser ilman nak masuk tadika balik...boleh? Hahaha 

Throwback...
Tiba-tiba terus julia dibawa ke alam tadika masa julia kecil suatu tika dulu, julia adalah kelahiran Tadika ABIM,...boleh di bilang satu atau dua buku je pun tu zaman 90an. Zaman sekarang lihatlah, perhatikanlah...anak baru umur 5 tahun tapi silibus pembelajaran tadika sekarang kemain jauh ke hadapan...terbeliak biji mata tengok.

Sebab dah berpuluh tahun tak handle bab-bab buku sekolah, sekali hadap...terus pandang muka anak...terus bagi tahu...Qaiser ilman, jangan koyakkan buku...jaga baik-baik tau! 

Angguk je dia hahahahha kita tengok macam mana dia jaga buku dia tu kan :p


Berbelas buku, baru sesi umur 5 tahun
14 belas buah buku haaaaaaaa ulang lagi sekali 14 buah buku tau...sekali tengok macam ada pengulangan nama tajuk buku latihan yang berulang kali, nampak sama tapi tak serupa. 

Rupanya ada siri 1 dan siri 2. Hampir ingat cikgu terletak double hehe rupanya tak...memang cover sangat serupa, sekali belek ada tulisan kecil depan buku ikut siri rupanya...okey baru alert sikit.

Cantik-cantik buku latihan tadika PASTI...julia belek satu-satu malam tadi, bestnya....rasa tak sabar nak ajar tiap-tiap malam dekat abam Qaiser ilman dulu hahaha...tapi biar cikgu ajar lah...nanti dia dah tau awal bosan pulak kan...lagi pun buat latihan di sekolah lagi syok ramai kawan leh ikut sama-sama buat.

Paling suka intai siapa penulis setiap buku-buku ilmiah tadika PASTI...lulusan dari UK penulisnya...wah, moga perkongsian ilmunya memudahkan anak-anak kelahiran PASTI mudah menerima ilmu...terutama membaca, menulis dan mengira. 


Hujung minggu ni nak cari pembalut buku yang jenis tebal dan tahan lasak, almaklumlah nak guna untuk setahun, budak-budak guna fefaham lah kan, lunyai kang tak sampai setahun hehehe...nak tulis nama dan print sticker. 

Kata cikgu, boleh tinggal semua buku ni di sekolah atau nak bawa balik. Maybe nak bawa balik 1 atau dua buku je kot, terutama PASTI Adikku Pandai Membaca, yang itu sangat unik. Malam tadi ajar 5 min ikut membaca abam Qi ikut pulak mau plak dia mak garang ngajor...haishhh rasa nak beli whiteboard kecik dengan marker...setiap malam setengah jam umi nak ajar abam Qi membaca. Hahahaha weekend ni lah cari.

Semangat betul rasa anak dah sekolah, rasa macam kita pun kena sama-sama buat revision kan setiap hari. Walaupun anak baru sorang, dah terasa bahang peperiksaan tau, amboi sampai ke tahap tu dah mula rasa...mestilah, baik awal-awal dah rasa bab tu at least mak ready selalu nak ajar dia kan, tak la harapkan semua kat sekolah 100%. 

So korang, tahniah bagi anak2 kalian yang sudah bersekolah...didoakan semoga semua dipermudahkan urusan. Amin

Jumpa lagi !

10 comments:

  1. A great pieces kan Ju?
    Anak2 dara aida da bertahun2 gi tadika.
    Now da masuk tahap 2 skola rendah.
    But books PASTI ni adalah yg terbaik aida pernah dpt tau.
    Complete.

    ReplyDelete
  2. wah dah sekolah . buku2 ni tinggal di sekolah atau setiap kali dtg g sekolah akan kena bawa ?

    ReplyDelete
  3. bnyak ye buku, baru 5 tahun..hahaha

    ReplyDelete
  4. selamat belajar QI...buku tadika ok lg...nipis lg..tgu sekolah rendah huhu..sian ank2 skarang berat bw beg ngan buku teks, buku aktiviti, buku tulis..akak smp termimpi beg sekolah tisya putus huhu...kritikal benor mak2 ni smp masuk dlm mimpi hehe

    ReplyDelete
  5. mikhail masuk taska pon da buku latihan.. baru 3 tahun. seram pulak ibunya tengok anak-anak zaman sekarang ni membesar. dulu, umur 6 tahun baru baca abc 123

    ReplyDelete
  6. banyaknya buku..anak pun ok je ye?

    ReplyDelete
  7. Selamat ke sekolah abang Qi. Hehe. Home learning pun memang kena jugak kan kak Juju. InshaAllah lebih cepat nanti dia pandai semua benda ;)

    ReplyDelete
  8. wahh..siyoknyaaa blh pegang buku skolah ank..danish punye tinggal kt skolah je..klu ade homework br tecer bg bwk blk..

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...