Tuesday, December 12, 2017

Korean Makeup Nude Looks with SHEKKU CHU CHU TONE UP SUN STICK & NEW FACE DUO STICK

Tuesday, December 12, 2017 27 Comments

Setiap hari julia kalau ke pejabat julia mesti nak pakai pelembab dulu, primer dan baru nak makeup, tapi baru-baru ini disebabkan tekanan kesihatan dan kerja overtime bertambah, mula la timbul bintik hitam kat hidung, kadang-kadang naik bintik putih...ahhhh stress! 

Pernah beli pore pack tapi sakit tau nak tarik atas hidung tu, pastu lepas tarik sah lah pori-pori kat hidung jelas kelihatan dari jauh, kalau tengok dekat-dekat pitam korang hahaha.

Bila nak makeup ke acara macam kenduri atau event besar baru julia nak gayakan makeup bedak yang padu, mestilah nak guna liquid powder untuk base makeup. Tapi ada masalah, pori kat hidung tu besar-besar, bila sapu bedak aduhh dia punya lubang pori tu tetap tak boleh cover. Malunya!

Suka barang made in KOREA !
Julia dari dulu memang suka barangan buatan produk dari Korea yang diluluskan oleh KKM sahaja. Sedia maklum, kulit orang Korea kan putih mulus, pori tak nampak kat wajah, lepas tu mereka makeup gaya nude makeup...itu yang julia idamkan. Nampak tak makeup looks natural.

SHEKKU 'CHU CHU TONE UP SUN STICK' SPF50+ PA+++

Jenis: Creams, emultions, lotions, gels and oil for skin

Jumpa webpage Shekku, ada promo Krismas. Wah! Kebetulan julia memang suka jenis makeup yang 2 in 1, ada brush dan sekali dengan natural Chu Chu Tone Up Sun Stick. Dalam sun stick ini ada 7 jenis vitamin yang menjaga permukaan wajah kita dari ditembusi pancaran UV yang boleh merosakkan kulit. 

Kelebihan 'CHU CHU TONE UP SUN STICK'
  1. Diluluskan oleh KKM - NOT170907199K
  2. Kulit nampak natural - nude makeup
  3. Mencerahkan dan anti wrinkle
  4. 5 jenis plant based oil - kelembapan kulit
  5. 7 vitamin complex - membantu kulit wajah nampak bersih dan segar
  6. Brush di sediakan sekali - mudah dan praktikal.

Apa julia rasa setelah guna.
Lihat, di hujung dan kiri dan kanan produk ini saling melengkapi. Apa yang julia suka adalah brush dia, sangat lembut dan betul-betul mudah di blend di wajah. 

Tak rasa bertompok-tompok guna set ini tau. Tak payah nak campur guna oil untuk blend, sebab dalam produk ini sedia ada khas 5 jenis minyak natural semulajadi di masukkan untuk semua jenis kulit kering, berminyak ataupun jenis kombinasi.

Macam julia kulit jenis kombinasi, bila pakai tak rasa macam wajah ketat, rasa makeup tu crack, dan kelihatan sangat natural seperti tak makeup. Inilah Nude Makeup, persis makeup Korea!
Kandungan berat: 11.5g
Nampak macam tak sabar nak guna tu, riang sungguh haha, mari kita tunjuk gambar sebelum.
Ya, inilah kulit wajah julia sebelum, hanya guna lipmatte dan eye shadow, tak guna sebarang bedak muka pun. Kulit betul-betul bebas dari sebarang makeup base lain. Nak tengok perbezaannya, sila layari video dibawah. 

VIDEO TUTORIAL PLEASE !
LET'S CHECK IT OUT OHH YEAH
CHU CHU TONE UP SUN STICK
Nampak kan, betapa mudahnya julia guna, pertama julia sapu sikit primer, tak kisah primer jenis apa anda nak guna sebab itu adalah penting untuk bagi base makeup tahan lama sebelum nak apply Chu Chu Tone Up. Nanti di akhir sekali juga kongsi gambar selepas menggunakan set ini. 


SHEKKU 'NEW FACE DUO STICK BLACK HEAD PORE TIGHTENING ICE BLACKHEAD STICK'

Masalah bintik hitam dan bintik putih ada perkara yang sangat merisaukan julia, semua wanita selalu cerita hal yang sama, susahnya nak jaga pori-pori kat hidung. Besar dan nak bagi kecil paling susah.

Bila julia apply sebarang bedak di hidung, jelas kelihatan pori hidung sangat besar. Bintik hitam tak banyak sangat kelihatan, tapi bintik putih kadang-kadang timbul. Geram nak picit, tapi jangan cari pasal, kuku kan kotor nanti timbul masalah reaksi lain dekat kulit...eeeee takut. 

Kelebihan 'NEW FACE DUO STICK'

  • Black Head Stick
  1. Diluluskan oleh KKM - NOT170907076K.
  2. Ia di buat dari Charcoal powder & Cornstarch.
  3. Menghapuskan bintik hitam (blackheads) dan bintik putih (whiteheads).
  4. Memperbaiki lapisan paling luar epidermis. 
  5. Mengurangkan rembesan sebum. 
  6. Menyediakan pembersihan yang mendalam. 
  7. Mempunyai fungsi pengetatan pori jauh ke dalam kulit.
  8. Melegakan kulit yang merengsakan.
  • Ice Pore Stick
  1. Di buat dengan air glasier Iceland. 
  2. Menutup pori-pori dan melegakan kulit anda. 
  3. Meningkatkan keserataan kulit. 
  4. Menurunkan suhu kulit. 
  5. Mengurangkan bengkak muka. 
  6. Bila di sapu terasa seakan berais (dingin).
Kandungan berat: 16g

Cara menggunakannya:
  • Black Head Stick
  1. Buka penutup di atas dan dibawah New Face Duo Stick.
  2. Kenal pasti permukaan bintik hitam putih itu adalah langkah pertama yang perlu di sapu di sekitar hidung, sebelum itu basahkan sedikit hidung dengan air suam untuk memudahkan bintik hitam dan putih senang di tanggalkan.
  3. Kemudian, lap hidung sehingga bersih.
  • Ice Pore Stick
  1. Mempunyai kandungan Xylitol yang berperanan besar untuk mengetatkan liang pori terbuka dan memberi kesan sejuk di sekitar hidung.
  2. Blue Complex H adalah ekstrak penting yang terkandung didalam ice pore stick kerana ia bertindak sebagai agen pelembab kulit.
  3. Selepas guna black head stick, akhir sekali sapu ice pore stick di sekitar hidung. Ia bertindak sebagai toner ice yang cukup beri efek sejuk dan melicinkan seluruh permukaan kulit hidung.

VIDEO TUTORIAL PLEASE !
LET'S CHECK IT OUT OHH YEAH
NEW FACE DUO STICK 

Sangat praktikal, sebab ia berbentuk stick yang mudah dibawa ke mana sahaja. Boleh selit di handbeg dan travel tanpa membebankan. Julia simpan dalam porch beg makeup kecil. 


Rating kepuasan: 
Dari 5 bintang julia bagi 4 bintang. Tadaaa! Kepuasan hasil maksima yang julia rasai, lihat wajah jadi cerah dan natural. Seakan tak pakai makeup pun. Hidung pun nampak pori tertutup, yeyy anda nak milikinya? Jom julia kongsikan info harga dan website Shekku. 

Harga: 
Promo harga setiap satu ialah RM149.
Jika beli 2 set → Chu Chu dan New Face = RM249 
Diskaun banyak tu, jangan lepaskan peluang keemasan sempena Krismas Gift. 
Pembelian boleh dilakukan disini beserta info lanjut klik : https://www.shekku.com/home-dh

Thursday, December 7, 2017

Sabun Mesra Kegunaan Basuh Pinggan, Buah, Telur Ayam dan Sayur Sekaligus !

Thursday, December 07, 2017 8 Comments

Julia jarang beli barang Cosway, selalu nampak banyak outlet Cosway tumbuh bak cendawan, kalau lalu Tesco ada, lalu AEON ada, lalu mana-mana lah mesti ada kat shopping mall atau pasaraya besar terpilih.  Kebetulan nak cari pencuci pinggan yang paling mesra alam dan tak memedihkan kulit, kebetulan julia tahun ini kulit jari tangan jadi sangat sensitif. Nak guna pencuci pinggan yang biasa guna pun dah tak boleh, nanti hakis tangan lagi teruk.

Korang ada tangan cantik rezeki korang jaga lah elok-elok, tapi kalau dah nasib tetiba jadi kulit sensitif maka redha dan cari penyelesaian elok-elok. Semua aku google sendiri, cari rujukan sendiri. Kadang-kadang orang offer itu ini bukan aku tak mau ikut, sebab kondisi badan lain-lain so aku tak mau amik risiko. Biar aku cari solusi sendiri sebab aku tau sejauh mana aku hadapi...

Kebetulan masa pi Jusco AEON tu aku terlalu kedai Cosway, aku masuklah tengok banyak betul botol-botol pencuci. Aku belek setiap satu, pastu aku amik satu letak kat cashier Cosway. Aku tanya pencuci ini sesuai tak untuk kulit very sensitif?

Oh katanya aku tersalah ambil yang itu sangat kuat dia punya kesan atas kulit, aku kena ambil botol putih kat atas tu. Yang itu bukan setakat boleh cuci pinggan, sayur dan buah-buahan pun boleh tau awak...wahhh 1 botol boleh cuci banyak bahan ini yang aku suka sangat ni. 

Lihat bukti telur ayam 30 biji aku cuci, tak payah gosok sangat pun. Aku just rendam dalam 3 minit dan bilas semua telur tu ada rasa macam geli-geli yang luar kulit tu aku lama sikit cuci dengan air bersih. Tadaaaa...sihat dah telur semua, baru boleh simpan dalam peti ais. Baru lah betul-betul bersih bebas dari pencemaran. Nak masak je zasss ambil dan masak.

Kalau sayur aku basuh pun terus nampak macam kilat dan jadi segar. Pastu aku jadi rajin aku basuh semua sayur berdaun atau kekacang guna pembasuh tu dan simpan dalam bekas bertutup. Bila nak masak terus campak dalam kuali. Kualiti sayur pun nampak tahan lama tau. Bestnya!

Buah epal, kalau aku basuh pun aku guna pencuci ini. Memang terasa lah bersihnya. Kalau tak dulu basuh dengan air paip je gosok-gosok terus ngap hahaha...sekarang tidak lagi sebab julia ada pencuci kuasa mesra alam. Yeyyy!
Harga bukan ahli julia beli dalam RM15 lebih rasanya...tak ingat tapi lebih kurang lah, walaupun mahal sedikit tapi berbaloi bagi mereka yang memerlukan. Seisi keluarga bebas bahan toksik guna yang ini sebab boleh cuci tangan sekali sebelum makan.

Kesan dekat sebulan aku mencuba pencuci ini kat jari tak ada lah sakit atau luka melampau, nampak kelembutan dia. So lepas ini aku nak beli lagi. Walaupun aku beli bukan harga ahli tapi aku puas hati ia membantu kerja seharian julia di dapur. Terima kasih Cosway. 

Wednesday, December 6, 2017

Terkesima dengan pakcik dan adik muda, berusaha tanpa kenal erti....

Wednesday, December 06, 2017 9 Comments

Berehat sebentar sambil mata tertumpu pada seorang warga emas lelaki yg sungguh tua, pakaian bersih, raut wajahnya persis bapa-bapa Melayu lain dalam dunia. Masih kuat kudratnya jual CD keagamaan di setiap meja warga anak-anak muda. Dia kepenatan, maka dia duduk bersetentangan meja berhadapan. 

Pelayan restoren bertanya pakcik okey? 
Pakcik nak air suam ke? 
Nampak kebiasaan pakcik tu selalu rupanya berlegar dikawasan restoren tersebut. 

Pakcik mengelengkan kepala berkata takpa nak...tak apa. Keadaan dirinya sedikit membongkok. Aku terasa kerdil. 

Aku tak beli CD tu sbb aku tak nak jd hipokrit, tapi aku sedekah beberapa not duit untuknya sebagai sedekah. Aku sebak...dimana anaknya tika ini...jika ya dia ada anak. Jika tiada anak...dimana keluarga org2 muda dia...

Di biarkan begitu warga emas ini bekerja cari wang saku. Ramai melihat dirinya dari jauh termasuk aku...aku byk kali nak hulur sandwich padanya...tapi terbantut. 

Terasa terfikir, umur sebegitu tak semua makanan org muda dia dpt mkn sebenarnya....aku faham. Maka aku tak sampai hati merenungnya dari jauh...pakcik...saya mendoakan pakcik sentiasa sihat dimana sahaja pakcik berada...

Sebak saya melihat pakcik sebab pakcik nampak lebih tuanya dari abah saya sendiri membanting tulang mencari rezeki...sebak sebab saya anak muda...saya tak kuat lagi usaha mencari rezeki tika muda. 

Dari raut wajah dan pertanyaan pakcik saya tahu pakcik orang Melayu jati kita, cuma saya terkesan sangat dihati ibarat dicucuk jarum peniti dalam-dalam, redup mata pakcik berehat di kerusi penat berjalan menampakkan pakcik kuat berusaha, tak duduk sahaja minta sedekah, tapi pakcik berniaga jual CD Keagamaan jalan dari satu meja ke satu meja.

Hati aku di rejam kesebakkan lagi...sebab pakcik duduk depan meja depan saya, bukan meja kosong lain tapi saya tak henti-henti memandang dan merenung kerutan penuh garisan di dahi pakcik dalam diam, pakcik sungguh-sungguh uzur, batuk dan nampak lelah nafas kepenatan. 

Lama dia berehat tanpa sebarang minuman dan makan. Lepas lelah, dia terus tolak troli dan bertebaran mencari rezeki di tempat lain.

Sebenarnya sepanjang aku merenung pakcik pangkat moyang tu...masa nak masukkan nasi ke dalam mulut pun terasa berat, tak rasa langsung kesedapan nasi tu padahal memang sedap pun, aku tak terkata. Terasa berdosa aku nikmati makanan sedap-sedap di depannya tapi orang yang sepatutnya dihulur makanan sedang kematu didepan persis seperti ayah aku rasakan. 

Kenapa ya aku keraskan diri...mungkin sebab aku respect pada suami yang ke bilik air atau aku respect pada pakcik itu supaya tak ganggu zon dia sedang berehat, sudah pastinya jika aku berada di tempatnya aku tak mahu di layan sebagai peminta sedekah, sebab aku bekerja dan bukan sebagai peminta sedekah...aku amati dia dalam-dalam, dan aku beri ruang itu pada dia, aku nak dia dirasai dia sama seperti yang lain-lain. 

Hati aku belum cukup bugar untuk paksa buat kebaikan walhal membuak-buak aku nak sembang dengan pakcik berumur tahap moyang dah bagi aku.

Ya Allah, bukalah hati aku seluas-luas lautan dalam buat kebajikan...jangan padamkan hati bugar itu...aku sedang bermuhasabah diri...aku diam tanda aku respect dia...tapi bukan bermakna aku berhati batu. 

**********
Datang adik lelaki kecil ke meja ku...comel, kecil molek orangnya. 
'Akak, akak nak beli keropok beku tak?'

Aku tersenyum panjang melihat dia berdiri di sebelah abg Qi, sama tinggi sama besar tapi sekali lagi aku sebak! Allah!

'Adik umur berapa tahun, sekolah mana?'
'8 tahun, sekolah dekat sini-sini je'

Aku terpanah lagi...8 tahun? Dimana ibu bapanya...tak apa aku masih rasa perlu fikir positif.

'Adik dengan siapa berniaga ni?'
'Dengan abang'

Mata dia malu-malu...dari gerak geri macam nak beredar.

Kami hulurkan beberapa not duit sedekah untuk di adik itu...bukan tak nak beli, sebab aku tak nak lagi sekali hipokrit beli barang yang akhirnya aku sendiri susah nak makan apatah lagi masing-masing pun balik kerja lewat jarang menjamah. 

Adik tu berlalu pergi, lari-lari anak.
Umur muda, tolong ibu dan ayah barang kali cuti sekolah ini. Aku bangga lihat si kecil itu sanggup bakar masa muda dia dari bermain, tengok hp, tengok tab kartun dan perkara-perkara yang selalu kita lihat anak-anak kecil gemar buat...dia bakar dengan mematangkan diri dia menolong ibu dan bapa...

Kelihatan abangnya dari jauh...tinggi. Lega, ada penjaganya.

Aku kongsikan di sini, ada kala rezeki yang Allah bagi, rupanya ada rezeki untuk mereka dalam rezeki kita. Aku sayu...aku jelaskan pada Abg Qi, kenapa kita beri duit sedekah. Dia angguk, tanda faham. 

Harap doa ku moga anak kami ikut jejak langkah kami sebagai ibu bapanya...suka bersedekah, paling win sedekah ialah walid Qi...dia sedekah buat aku bersaing dengan dia...nampak kemurahan rezeki Allah beri padanya. SubhanaAllah.

Coretan malam semalam...hangat di hati kisah pakcik dan anak kecil, usaha tanpa jemu, usia adalah angka, selagi hidup, kita perlu usaha. Tanpa jemu, tanpa susahkan orang, kudrat 4 kerat banting sehingga kita merasa puas cari halal di sisi Allah...

Hebatnya jadi MANUSIA berakal !

Tuesday, December 5, 2017

DINASOUR PLANET BANGKOK THAILAND Taman Hiburan Menyeronokkan! - Part 6

Tuesday, December 05, 2017 9 Comments
Sampai sudah akhirnya part terakhir travelog mengenai travel di Bangkok Thailand. Paling terakhir yang julia nak kongsikan ialah taman tema hiburan seisi keluarga yang boleh anda pilih sebagai kenangan manis tika berada di luar negara. Macam Singapura, taman tema hiburan keluarga sinonim dengan USS, di Kuala Lumpur ramai yang suka ke Sunway Lagoon. 

Jikalau di Bangkok ada banyak taman tema hiburan boleh pilih, tapi yang kena bajet kami ialah Dinasour Planet. Kebetulan masa julia tengah Google cari tempat menarik untuk bawa abang Qi yang berumur 5 tahun, surprise sangat bila dapat tahu ada Dinasour Planet di Bangkok. Julia teruskan baca berapa tiket dan apa yang menarik dalam taman tema ini. 

Paling best dah sampai di sini julia tak henti-henti ulang-ulang cakap dekat family nak bawa Abg Qi juga ke sini, tak kira macam mana sekali pun nak juga sampai sebab dari KL lagi julia dah niat nak bawa, at last sampai juga...mau julia dan suami tak lompat bintang. Abg Qi lagi lah tak terkata, seronok dia nampak kepala dinasour tu dari jauh haha. 

Macam mana kami sampai ke sini?
Pertama sekali save alamat dan google maps dibawah julia kongsikan dibawah ya. 

Kalau korang memandu kereta sewa disana pastikan save awal-awal ye di waze atau google maps di hp, senang nanti terus sampai ke sini. Part parking julia tak pasti sebab kami ke sini dengan teksi. 

Pada mulanya kami tanya pemandu teksi, kami nak ke Dinasour Planet yang terletak di daerah Sukhumvit. Kami menginap di Pratunam, jarak dari Pratunam ke Sukhumvit dalam 30 minit lebih kurang, tak jauh tau. Sukhumvit adalah sebuah bandar yang sangat elit, ramai foreigner duduk disini, masyarakat yang duduk area sini pun nampak perbezaan dengan masyarakat di Pratunam yang lebih simple je cara pembawaan mereka. 

Ibarat Sukhumvit tu macam (Bukit Bintang), Pratunam macam (Jalan TAR). Nak bagi senang bayangan korang tempat yang julia cerita dalam ini senang kan. 

Berapa Harga?
  • Dewasa dalam 60 baht lebih (RM60 lebih)
  • Kanak-kanak dalam 40 baht lebih (RM40 lebih)
  • Perlu bayaran tambahan setiap seorang jika nak naik → (Dino Eye, Dino Farm, 7D Amazing Park, selain dari itu free rasa)
Ya, bukan sekali bayar tiket je semua benda boleh naik banyak kali tau, ada some aktiviti didalam tu kena bayar. Ikut prinsip julia, selagi ia tidak membebankan, why not, sebab setiap satu orang bajet dalam RM10-RM20 sahaja untuk sekali ride. Masih murah, dan paling menarik ia tidak ada di Malaysia! Something rare.


Bagi julia, ikut peringkat umur anak korang dia peminat apa? Kalau anak korang minat taman tema air/themepark dan lain-lain korang survey la ada je kat Bangkok contoh macam Dream World Bangkok memang sesuai untuk orang dewasa. 

Tapi untuk anak kecil sehingga todler ke atas macam kurang sesuai, lagi satu harga pun lagi mahal. Ikut korang la, kalau ada bajet lebih apa salahnya bawa kan. 




Kami sampai ke sini dalam jam 3 petang, lepas solat Zohor kat hotel, terus sampai sini naik teksi depan hotel je. Masa nak beli tiket, tak ada orang pun, yihaaa seronok sebab mungkin bukan musim cuti sekolah diorang kot haha, masa kami disana adalah musim graduation. Sana sini tepi jalan jual bunga konvo, patung bear comel-comel. Lagi satu baju jubah diorang so simple tau. 

Beli tiket terus lah selfie sana sini hahaha, semua dah kena rasuk dinasour planet punya saka, habis semua port kami selfie dan ramai lah orang tengok kami anak beranak hahaha nampak sangat pelancong asing kahkahkah! 😂😂😂




Dah masuk dalam ini wajib korang kena cari papan kenyataan, apa yang korang kena tahu dan perlu fahami di mana tandas haha. Itu paling penting tau, sebab tandas la dulu sebelum nak meneroka segenap ruang kat sini puas-puas dengan suami dan anak tersayang. 

Masa kami dok meneroka, ada nampak satu family Melayu dari Malaysia pun dalam sini tau, terus senyum seronok tengok orang Malaysia kita ada sekali hihi. 


Tadaaaaa...besar-besar haa dinasour planet bangkok kat sini, puas hati sangat dapat buat anak gembira. Dinasour jadian kat sini memang ada pergerakan dan bunyian tau, jangan terkejut tiba-tiba nampak dia statik, tiba-tiba nampak dia bergerak dan menjerit dengan rakusnya hahaha banyak kali dah julia tetiba menjerit terkejut kahkahkah. 

1. 4 Deep-World
Masuk dalam ini, korang kena pakai spek mata 3D, akan saksikan video dalam kenderaan bergerak-gerak. Video citer pasal dinasour tengah bergaduh hahahaha... bergegar-gegar dengan sejuknya Allah...


Tapi sekejap je tayangan dalam 10 minit gitu je tetiba habis alaaaaa baru nak stim layan dinasour, bila pakai spek mata 3D tu memang nampak la dinasour ganas tu tetiba muncul cuak gila wehhh abg Qi menjerit takut nak masuk, tapi paksa jugak haha...tapi dalam ni korang boleh ulang kali la tgk sebab FREE hahaha.

2. Stars of Dino
Abang Qi la paling win bergambar, sana sini dia nak bergambar! Tempat yang dia idamkan selama ini tercapai hasil dari mak dia yang suka mimpi di siang hari. Akhirnya tercapai jua yeyyy. Sekarang di port Stars of Dino, disinilah menariknya kita boleh tonton Dino-dino yang besar bergerak dan ada bunyian ganas weeeee. 

Nampak Dino Eye? Buaian giant yang besar tu korang wajib naik, boleh nampak satu bandar Sukhumvit Bangkok, cantik sangat!


Apa nama dino ni pun lupa sudah, ada nama dia tercatat di bawah tu korang boleh baca tau. Masa ini dino ni stop pergerakan sekejap itu yang boleh bergambar cun haha. Kalau tengah bergerak bergambar mau kena tanduk kehkeh. 

Tyrannosaurus !
Lihat abg Qi, julia siap-siap beli baju dino dari Malaysia tau semata nak pakai ke sini, nampak tak betapa exitednya mak Qi tu haha. Masa ini abg Qi nak tembak dino tu tau, dia cakap dino tu nak makan orang hahaha aduyaiii mana senapang mainan abg Qi tak bawak la tu. 

Masih lagi nak menembak, apa-apalah abg Qi, umi dengan walid nak ke depan haha. 

Tudiaaaaa, leher panjang betul, acaner nak peluk dino ni eh, hehehe, bila pegang getah di badan dia geli plak rasa hahaha. Banyak sebenarnya dino lain, nanti korang sampai sini korang tengok la sendiri ye. Tak boleh letak semua gambar nanti tak surprise la korang. 

3. Dino Farm
Anak-anak anda berumur lebih kurang 4-12 tahun? Kat sini best sangat-sangat! Tau sebab apa? Sebab anak korang boleh naik dino ride. Setiap dino ride kat sini memang dino ride yang nampak seakan dino sebenar tau. Ada pakar yang akan jaga anak kita sepanjang naik dino ride kat sini tau. 

Jom la masuk...setiap ride satu pusingan kena bayar 100 baht - RM10 lebih setiap pusingan. Okey lah masih murah. 


Abang Qi la sangat suka, Ya Allah tak tahu nak gambarkan perasaan dia macam mana bila nampak dino kegemaran dia. 


Topi dino pun cute sangat, memang sesuai la bawa anak korang datang sini bermain didalam Dino Farm, ada bermacam jenis dino ride boleh pilih. Sampai gelap mata abg Qi tak tau naik mana satu hehe. 

Slow je dino ride ni berjalan, rasa tak risau sebab ada orang jaga sepanjang anak kita tengah naik. Lepas tu, keluarga bebas ambil gambar dan video dalam gelanggang ini tau. Okey layanlah gambar seterusnya ya. 





Ada video, diakhir entry ini, nanti klik ambil feeling kami ya. 


4. 7D Amazing Park

5. Dino Draw
Port paling lama sekali kami lepak, sebab kat sini FREE tak payah bayar. Menariknya di skin ada paparan lukisan digital hasil anak-anak mewarna boleh nampak paparan dino tengah berjalan haha. Geram julia dengan abang Qi berlumba berwarna dino digital berebut siapa warna cepat dan paling cantik.

So ramai la tengok depan ni tonton hahaha...menarik sangat, pastu dengan aircond sejuknya boleh lah lepas hawa panas kat sini. Depan dino draw ni ada kedai jualan cenderamata haa eloklah.

Lihat, abang Qi tak payah diajar, anak-anak zaman canggih ni lihat je boleh explore sendiri hahaha...aduyaiii dino warna hitam abg Qi warna apa2 je lah...sebenarnya nak tgk dino berjalan atas skin tu yang kelakar sebenarnya. 

6. Raptor X-Treme
Aksi kejar mengejar hahaha, dalam ini memang macam style askar la...kena kejar dengan dino yang ganas, kena cari briefcase tu buka nombor hahah aduyaiii kelakar pun ada asyik menjerit je. Apa korang alami la sendiri ye, best!



7. Dino Eye
Aktiviti paling KLIMAKS ! Rasai kelainan dengan menaiki Dino Eye. Macam kat Malaysia ada kan dekat I-City Shah Alam kan, tapi Dino Eye kat sini lagi besar, perlahan je dia pusing. Nak naik kena bayar dalam RM20 seorang tau, kalau anak bawah 3 tahun free rasa. 



Dah beli tiket apa lagi jom masuk, sebelum itu meh baca sekilas imbas peraturan kat sini tentang Dino Eye. 



Wah! Kerlas, dalam muatan satu ini boleh muat dalam 3 orang maksudnya 2 dewasa dan 1 kanak-kanak. Kalau ada baby boleh lagi kot, kalau anak ramai sila la duduk buaian lain ya. 


Suami dan anak tak sabar dah, diorang naik dulu haa...wait for me!

Masa Dino Eye ni tengah nak pusing, ada giant dino dalam tu tau, sedang bergerak dan ada bunyian dino wahhhhhh!


Lihat wajah Abang Qi, suka sungguh dia dapat naik Dino Eye, tak takut plak tu tinggi-tinggi. Gayat gak rasa tau, tapi sebab nak rasai kelainan, harus naik. Nampak keseluruhan bandar Sukhumvit Bangkok, nampak train laju dan macam-macam, bersihnya bandar Bangkok!


Selfie la apa lagi...lihat gambar kami sampai lebam ye korang hahaha. 






Heaven, ada dekat 10 minit gak la nak habiskan setiap pusingan. Senyum je memasing, nampak suami dan anak pun sangat gembira. Ehhh seronok beli senyuman diorang terharu juta rasa...jom next!

8. The Great Volcano
Tak ada show masa ini, rasanya semua waktu malam, kalau korang rajin datang la sini waktu malam, lagi menarik ada pertunjukkan lagi tau. Kami sebab nak kejar tentatif lain itu yang pi je waktu petang, waktu malam kami nak makan kat sekitar Pratunam hehe. 

9. Dino Square

Jangan lepaskan peluang jejak ke sini, beli sikit cenderamata comel-comel macam firdge magnet dan lain-lain. Banyak betul koleksi menarik dari baju sehingga ke teddy bear dino. Harga pun boleh tahan juga mahal, fm juga yang boleh beli haha. 



Comelkan...geram tengok dino kecil ni. Beli tau buat koleksi kenangan disini. Nampak semua barangan dia berkualiti tinggi. 


Rating kepuasan:
Dari 5 bintang julia bagi 4 bintang untuk semua kepuasan dalam Dinasour Planet. Menyeronokkan sekali kat sini, tak sedar dekat 2 jam lebih bermain setiap aktiviti di sini sambil belajar nama-nama haiwan dino dekat anak. 

Maka tamatlah episod cerita travel julia 4 hari 3 malam di kota Bangkok Thailand, ada bermacam lagi tempat menarik yang perlu korang terokai sendiri mengikut bajet ya. Sehingga ke temu lagi di entry lain akan datang, semoga setiap perkongsian julia disini memberi manafaat dan gambaran tentang seronoknya jejak luar negara di Bangkok. Bye!
Nak tempah hotel layari sini klik -> Booking.Com

Jejak rujukan pautan klik link ke Bangkok:
  1. Parking KLIA2 - SINI
  2. Part 1: Percutian Murah ke Bangkok Menjanjikan Keseronokkan Berganda ! - SINI
  3. Part 2 : Citin Pratunam Hotel Bangkok - SINI
  4. Part 3 : JJCM Makanan Halal Bangkok - SINI
  5. Part 4 : Port Shopping Bajet dan Jalan Santai di Kota Bangkok - SINI
  6. Part 5 : Chao Phraya River Bangkok Naik Bot Laju - SINI
  7. Part 6 : Dinasour Planet Sukhumvit Bangkok - SINI
TAMAT