Julia Johari: 2017

Sudah Baca Tips Adab Berhari Raya ?


Pergilah ke mana sahaja, buka radio haa, lagu raya dah mula berkumandang. Memang aura lagu raya sangat menusuk kalbu. Itulah bezanya hari biasa dengan Hari Raya. Hari Raya lah kita semua rasa bersyukur sangat dapat meraikan kejayaan sebulan berpuasa dengan sebaiknya.

Hakak sebagai orang muda nak tanyalah, apa adab hari raya yang kita selalu amalkan dan selalu tonjolkan bila bertemu tetamu dan menerima tetamu? 

Ya ramai yang pandai bagi jawapan elok-elok, tapi tak semua pun realisasikan. Ada beberapa adab hari raya yang kita kena awasi dan tak ter tertonjol sangat perangai tu semasa hari bersejarah. Kang malu tak memasal.

#1 - Adab beri salam.
  • Ramai pandai beri salam, habis semua orang dia balun salam. Hati-hati kawan, dengan siapa kita nak salam tu, muhrim ke bukan muhrim sila baca balik adab dalam Islam. Selalunya kes sepupu dengan ipar duai la ter salam salam haha...jaga-jaga ada mata memerhati...dosa tau. 
#2 - Adab meraikan tetamu
  • Hatta kalau menerima kehadiran keluarga sendiri pun, raikan tetamu seolah-olah kita menerima rezeki. Maksudnya di sini tak kira keluarga ke, tetamu ke, sesiapa lah termasuk anak-anak orang ke jangan lah kita asyik dok sibuk kat dapur 24 jam, masa tu lah sibuk nak mandi, masa itulah baru nak bangun tidur (tengahari baru bangun haha), masa itulah baru nak cari gaduh salah siapa itu ini.
  • Heiiii....ini hari raya, sila bangun awal, siapkan diri, wangi-wangi, cantik2, pi solat sunat hari raya jika boleh. Janganlah sambut awal raya dengan baju kelawar sayang oiii...malu anak beranak tengok haha.
#3 - Adab duduk sekali dengan keluarga
  • Haa la, nama pun hari raya, kot ye pun jangan lah dok sekejap je bersama keluarga, lepas makan kenyang terus masuk bilik layan internet...ehhhhhhhhh ni raya tau awak. Kalau ibu korang sibuk di dapur, tolong-tolong lah dia, jangan selfish sangat tau. Awak tu anak-anak dia, tak pun anak menantu dia...gitu. 
  • Sembang lah sesama keluarga, jangan salam je terus belah buat hal memasing...helloooooooo...ingat balik apa sebab Hari Raya tujuannya?
  • Merapatkan ukhuwah dan silaturrahim tau...rugi tak bergurau senda dengan keluarga sembang yang best-best, masa inilah nak rapatkan eratkan perhubungan keluarga. 
#4 - Adab menjaga intonasi suara
  • Awak, awak dah besar kan. Jangan lah masa hari raya cakap suara tinggi-tinggi, masa inilah awak nak bersedih, itu lah inilah, orang ini tak faham perasaanlah...eh awak, hari raya bukan hari jejak kasih perasaan. 
  • Hari raya kita bergembira secara sederhana, tunjukkan kepada anak-anak, cucu, menantu kita semua yang kita contoh terbaik buat mereka. Barulah anak-anak rasa di hargai, hari mereka untuk menilai apa itu rasanya hari raya.
  • Bukan bertekak di pagi raya...ingat. Paling tak suka bab ini. Jejaga! Malu ramai mata memerhati. Jangan ikut perasaan sangat.

#5 - Adab beri duit raya.
  • Yang memberi lebih baik daripada menerima. Sebaiknya lah yang tua beri kepada yang muda. Selalunya anak-anak yang masih kecil dan masih belajar. 
  • Katakan kepada mereka, selit satu kata-kata motivasi 'Duit raya ini kumpul, biar beranak dalam bank tau, nanti besar senang nak guna masuk belajar tinggi-tinggi' bila selalu di bisikkan kepada mereka, suatu hari nanti mereka pasti faham erti apa yang kita sampaikan.
  • Ajar kepada anak-anak kita sendiri, jangan buka sampul raya di rumah orang. Itu bagi menghormati si pemberi. 
#6 - Adab memarahi anak
  • Siapa tak pernah marah anak yang buat perangai kat rumah orang kan. Kita sebagai mak ayah kena faham, anak-anak bukan boleh duduk lama-lama. Ada je projek dia nak buat. Pastikanlah nak ziarah rumah orang pun tak payah la berjam-jam sangat. Dalam setengah jam pun sudah memadai untuk beri keselesaan kepada tuan rumah.
  • Marah anak secara tertib, ingatkan dari awal tentang adab berada di rumah orang. Jangan ambil barang-barang orang lain tanpa kebenaran.
  • Signal mata (untuk menyatakan marah) kepada si anak juga tips bagus, untuk elak suara yang tak sepatutnya keluar semasa nak kawal pergerakan anak-anak semasa beraya.
#7 - Adab bersembang
  • Bila dah jumpa, lama tak bersua pastinya sindrom suka membezakan dulu dan kini paling dinantikan untuk di lempar pada si dia. Dulu kurus, sekarang gemuk, dulu anak sorang, sekarang pun anak sorang lagi, dulu pakai tema ini, eh pakai lagi baju raya sama ke.
  • Jaga lidah, banyakkan senyum dan sembang kepada perkara yang kau suka orang sembang. Sembang yang tak berunsurkan sensitif, lebih mudah diri kita di dekati. Kan cantik kalau kita berbudi bahasa, itu melambangkan darjat kita di mata mereka tau.
#8 - Adab makan juadah hari raya
  • Kalau kita sebagai tetamu, beragak-agaklah nak balun juadah hari raya kat rumah orang. Haha bukan apa pantang di jemput, haaaaa habis licin di bantainya. Kecuali tuan rumah cakap tambah lah lagi, itu pun kita kena beragak-agaklah kan. Makan sekadar perlu sahaja, tak perlu makan sampai melampau kenyang. Sian tuan rumah, anak-anak dia entah makan ke belum tu.
  • Dah banyak rumah bertandang, rumah terakhir kita jual mahal dah tak mahu menjamah langsung hidangan. Tak baik cam tu, apa perasaan kita jadi tuan rumah tapi tetamu tak nak langsung makan makanan yang disediakan. Pasti rasa sedih kan, ambil hati minum pun sudah memadai.
#9 - Adab menjaga anak
  • Kalau sudah bersuami isteri, kena bincang hal ini baik-baik. Kalau balik rumah mertua, di isteri ringan-ringan tulang membantu orang tua ya, maka si suami sila-sila rajinlah menjaga anak-anak masing-masing. Jangan nak salahkan satu sama lain bila perkara yang tak diingini terjadi. Memang lumrah anak-anak suka bermain tak kira di mana tempat sekali pun. Hati-hati terutama biar anak bermain di luar.
  • Gilir-gilir lah menjaga anak, kalau isteri sudah habis menolong di dapur, bagi lah suami pula berehat dan bagi dia masa untuk bersembang dengan rakannya yang lain. Jangan sebelah pihak je menjaga anak, nanti dua-dua mula la nak start enjin bertengkar hehe.

#10 - Adab ucap terima kasih
  • Rajin-rajinlah ucap terima kasih untuk tetamu yang hadir dan kita sebagai tetamu pun rajin-rajin ucap terima kasih kepada tuan rumah dan isteri tuan rumah yang sibuk di dapur menyiapkan hidangan. Jangan main belah je balik tanpa ucap dua kata keramat tu.
Itulah je lah yang paling julia nak kongsikan. 
Hati-hati ye, sikap yang kita tonjolkan akan beri kesannya kepada orang sekeliling.
Semoga kita semua lebih bersikap terbuka menerima nasihat dan motivasi membina.

Ketupat Palas Orang Kedah & Penang
Air tangan abah mama dan adik beradik julia

Indahnya di hari raya...
Mama & Abah tunggu ye, julia sedang kumpul barang-barang raya nak hadiahkan pada mama abah. Mmmuah!

Meylana Glam Raya 2017, Tudung Raya Jumpa Dah !


Susah betul tahun ini nak cari tudung raya haha. Sebabnya aku peruntukkan seharian waktu nak hunting tudung raya je pun aduyaiii semangat. Mujur lah suami dok dalam kereta je dengan anak, pusing-pusing satu taman Wangsa Maju, Wangsa Melawati dan Setiawangsa. 

Warna yang aku nak tak berjumpa memang aku kena cari sampai dapat...kebetulan warna yang aku nak ramai cakap warna itu yang orang cari padan muka aku haha. Siapa suh pilih tema warna tuuuu nak buat cam ne...semua warna aku tengok cantik je muehehehe.

Banyak kedai hilang begitu sahaja...
Aku pi bermacam butik yang aku ingat Benang Hijau (eh mana dia pindah ek tahun lepas ada je sekarang tak ada dah kat area wangsa melawati tu huh), pi Salsabeela non hado, pi kedai tudung murah pun non hado warna aku nak tu...dah mula rasa pening, penat. Bukan tak nak pi pameran Mood Republik semua macam itu, aku malas nak tawaf banyak booth this year.

Tapi kan...aku yakin, aku doa, aku melangkah masuk 3 kali turun naik kereta tau semata nak cari tudung je pun...aku terpandang Meylana. Ya butik memey ni lama dah aku nak sampai, selalu lalu je tapi tak sempat menyinggah.

Maka aku singgah la...tak ramai orang masa ini. Lega aku...penjual pun bagus diorang layan aku, siap tolong aku matchkan baju aku dengan tudung aku nak...

Mata aku dok merelip-relip tengok baju raya Meylana. Lawa-lawa belaka, harga pun tersangat lawa lah haha. Well harga Kuala Lumpur standard 1 baju ready made mau cecah 200 gak sehelai...tak pun 150 ke atas gitu.

Lupakan...teruskan niat nak beli tudung sahaja tau tau...tapi mata dok gak jeling baju-baju kat sini...tahan nafas haha!

Akhirnya...ia berada dalam genggaman! 
Ini reward untuk diri sendiri, aku guna duit dari hasil aku kerja keras meniaga sambilan ephyra dan duit hasil blogging. Bukan nak menunjuk, aku nak tunjuk kat korang kalau korang rajin setahun sekali beli lah barang yang kau nak pakai sangat...kau usaha, kau menabung...dan kau pakai...kau mesti rasa puas, itulah nikmat di hari raya! 

Tahun ini tahun kami pakai baju tema warna Tiffany Blue, tak pernah pakai warna tu tau, harap sesuai lah bergaya nanti hehe.

Meylana
Exclusive Scarf
(Limited)

Harga Shawl: Dari RM89 dapat diskaun RM69 je beb, memang langkah kanan juju sangat sebab sedang sale yahuuu. 

Cantikkan bungkusan kotak shawl aku ni, suka tengok! Terus rasa seronok je bila baca sisipan kad khas ucapan raya dari Meylana. Memey julia beli shawl dari butik memey tau...nanti julia tag memey kat ig nanti ye haha sakan raya! #MeylanaGlamRaya2017

Baju raya Ready Made!
Baju raya julia tahun ini ada dua pasang, aku beli ready made je terus, mujur ada size comel cam aku ni...masa balik kampung mertua berbuka puasa ritu la pusing2 bandar Kuantan. 

Mujur kali kedua masuk kedai je dah dapat size, bukan kata kat KL tak ada, tapi nun jauh kat Seri Kembangan dia punya cawangan. Alang-alang dah kat sini baik ambil peluang.

Harga 2 pasang baju raya kat sini aku leh dapat dalam RM200++ tau tak. Kalau kat KL mau sepasang je dapat, jimat berganda dah tau, leh pakai buat kerja kan, janji tak terlalu glam...haha

Thanks dekat husband, dia belanja baju raya yeyyy haha bukan tiap2 tahun ke dia belanja hehe.

Kisah kasut raya pun nak blue!
Kasut raya pun dah beli minggu lepas satu anak beranak kat kedai Bata je. Senang size 10 macam aku memang kedai Bata je ada jual, warna pun warna biru amboiii...dari atas sampai bawah tiffany blue u ols...habislah raya ni haha

Ritu jalan-jalan kat Quill Mall ternampak beg sling rantai warna ala-ala blue cantik weh...aku ni tak taulah semua benda warna biru laut aku nak tahun ni...kahkahkah...tengok cam ne kot minggu ni ada lagi beg tu aku nak grab kebetulan duit blog dah masyuk rini weeeee.

Puas hati tak tengok wajah juju tu?
Yelah hunting berjaya, gembira la sangat-sangat...alhamdulilah. Moga Allah luaskan rezeki aku dan rezeki korang semua banyak-banyak...sedekah jangan lupa ye.

Nanti next entry aku nak kongsikan kuih raya sponsor aku dapat tahun ini, tak payah beli u ols, kaum kerabat aku taja tiap-tiap tahun, syukur!

I Can't Keep Calm, It's My Hubby's Birthday !

 

Kalau tak reti buat kek hari jadi, baik mengaku dekat kedai kek haha. Padahal kos nak beli kek dengan buat kek lebih kurang je pun harganya. Dari buat kek jadi bantat pastu kau termenung nak hasilkan kek dari air tangan kau baik lupakan...SECRET RECIPE yey!

Alhamdulilah, keraian majlis sambutan hari jadi suami berjalan dengan lancar dan meriah sekali. Macam biasa keluarga adik beradik suami yang selalu join sebab dekat dengan satu sama lain. Keluarga lain jangan terasa eh, jumpa raya nanti haha.

Kek dibawah jadi pilihan julia semalam, balik dari kerja laju-laju terus pi kedai kek muahaha perangai kan nak laju aje. Memula ingat nak pi kedai Kek Kings, tapi kau setahun sekali pun tak pernah nak beli kek mahal, apa salahnya kali ini beli kek mahal sedebuk gitu. 

Lepas beli kek ni kan timbul perasaan, seronoknya!!! Seronok dapat hadiahkan kek mahai kat husband tau...walaupun dia tak mintak kek...tapi hari jadi lah hari yang orang suka diraikan dengan kek...baru rasa dihargai. Aku bukan jenis suka beli benda-benda mahal melainkan khas untuk sesuatu perkara penting yang aku rasa perlu...untuk orang kanan aku, kenapa perlu berkira kan!


Saje, nak juga nyelit nama tuuuu...haha! Kalau tak, tak sah! Yelah, aku slumber je kasi kertas suh adik kedai secret ni tulis panjang sikit...nak lahirkan rasa sayang kat husband tu mestilah kan ada simbol love sikit hahaha!


Semalam berbuka puasa tempah melalui wassup tau restoren di bawah. Mudah dan senang je zaman sekarang kan. Sambutan birthday walid kat sini yeyy, kedai ni dah banyak kali repeat makan tau. Ikan bakar dia fresh...itu yang paling penting, kualiti!

Ada rakan yang bertanyakan alamat, ini dia ya.

 K'CHIANGMAI IKAN BAKAR
No 6 Jalan PPS 1 Selaseh Commercial Centre, 
68100 Batu Caves, Selangor, Malaysia

Antara menu yang kami berbuka semalam ialah Sup Ekor - isinya lembut, kuahnya terasa ! Kalau rasa tak tahu nak order apa, julia suggest order sup ekor kat sini, tak makan nasi pun tak apa, nikmatnya.


Tomyam Putih - Anak-anak pun sesuai makan sebab tak rasa pedas sangat. Banyak isinya. Rasa masam-masam manis, makan banyak kali pun tak jemu. Ada sotong, ayam, udang dan macam-macam.

Ikan Siakap 3 Rasa - Ranggup! Ya isi dia ranggup. Tak puas makan. Kena datang lagi small group untuk melantak makan puas-puas haha.

Lala Goreng Cili - Yummm...rasa manis lala tu meresap dalam sambal...menangis nak makan sebab tak puas haha.

Sayur Kailan Ikan Masin - Portionnya banyak tau, tak macam sesetengah kedai beberapa urat je sayur nampak.

Sotong Celup Tepung - Juju pernah makan kat sini semata-mata dulu-dululah nak order. Ranggup dan sotong tu memang kalau makan nak lagi dan lagi. Tak puas lah makan sotong celup tepung tu. Sedap betul.      

Telur Bistik - isi dalam telur bungkus tu pun meriah tau. Kira kalau order 1 nasi dengan 1 telur bistik ibarat macam dah 2 jenis lauk.

Sambal Udang Petai - Cun! Rasa dia perghhhh merecik !

Haa, meriah tak kaum kerabat aku? Hahaha riuh rendah suara abg Qi korang tu tau, azan maghrib belum lagi dia punya suara satu kedai jerit nak nasi nak nasi haha...harap redha la ye owner kedai mak senyum je isi nasi sorang-sorang haha.

Happy Birthday Husband !
Happy Father's Day Walid !
Senyum je dia nampak kek surprise dari beloved wife dia haha 
Sampai ke tua pun sambutan hari lahir mesti kena ada kek...barulah meriah kan
Kek Choclate Au Lait tu sangat lembut dan penuh coklat...sedap!
Puas hati makan ramai-ramai harga pun tak mahal just nice dan berkualiti.

Terima kasih yang ucap selamat hari jadi pada suami juju. 
Semoga anda semua di murahkan rezeki olehnya. Amin. 

Hari DIA

Hari ini hari jadi my pemimpin. So 'Selamat Hari Lahir Pemimpin' 19 Jun. Dia...dia tak banyak cakap berbanding orang kanan dia yang kuat cakap haha. Sebab itu lah pemimpin dengan orang kanannya boleh jadi seteru sebab sorang cakap laju...sorang lagi jadi pendengar. Kadang-kadang penat si orang kanan cakap, bagi pemimpin turn cakap just say 'dua patah perkataan'.

O...key. 
Haha!

By the way, almost lagi 1 bulan lebih je lagi...kami dah nak genap 6 tahun perkahwinan. ENAM TAHUN...hmmm hmmm hmmm tahun ke enam rasa macam comfortable sikit part financial. We all usaha menyimpan setiap tahun untuk capai misi. Menabung untuk kutip dividen pelaburan tahunan dan belanja holiday dimana kami nak.

Seriusly!
Ingat senang ke lahir-lahir je tabungan dah penuh...No lah...cuma anak zaman sekarang bernasib baiklah, mak ayah ada effort sikit nak menabung awal untuk diorang. Tak macam zaman dulu mak ayah mana mampu, itu pun lepas buka buku bank anak-anak untuk simpan duit raya. Selebihnya pepandai la anak-anak nak menabung sendiri kalau dah bekerja.


Sempena hari DIA hari ini,
Malam tadi sempat belikan baju kemeja raya dia sepasang. Suka dia! Sebab dia nak apa yang dia nak pakai. Aku bukan tak nak buat surprise hantar coklat bagai, rasa macam membazir haha last-last aku beli kt dia, aku sendiri yang balon makan sorang...tak pun berebut dengan abam Qi...

Tak baik cenggitu kan...macam buruk siku plak...memasing punya kreativiti lah nak kasi hadiah cam ne korang pun tau...bagi aku baik aku hadiahkan sesuatu yang betul-betul khas untuk dia guna...bukan sharing present.

Semoga dia senantiasa sihat, dimurahkan rezeki dan ampunkan dosa-dosa orang kanan dia haha...almaklumlah, orang kanan dia always nak win dalam semua perkara. Ampunkan saya ye mmuahh!

Ehh apa persediaan raya juju tahun ini...nanti next entry naa tunggu!

Kerana Kempunan Datang Cari !


Nak awet muda, ikhlas menjadi diri sendiri. 

Hai semua, sihat?  Julia doakan kalian semua yang sedang membaca sihat selalu. Lama tak gebang pasal apa julia sukai. Kalau nak cerita pasal tak suka baik ngadu dengan Allah kan. Dalam blog kita kongsi kisah best-best. Gambar diatas adalah travel julia ke negeri Terengganu baru beberapa bulan lepas. Saja melepaskan hawa di sana, menginap sehari semalam sebab rindukan masakan orang Terengganu.

Haaaaaaa...kalau rindu nak makan kepok lekor atau nak tgk kain batik sah mesti sampai kat sini. Sehari je menginap? Sebelum sampai ke sini menziarahi rumah mertua dulu di Pahang, lepas dah ziarah beberapa hari terus partner bawa ke Terengganu, katanya nak pusing-pusing lama dah tak singgah.

Bila happy update lah di media cakap julia dah sampai ganu...ramai blogger-blogger cadangkan tempat makanan tau...paling terkesan di hati bila seorang blogger nama samarannya Fifi datang ziarah julia di lobi hotel.

Baik kan dia, katanya dah lama sangat nak jumpa julia live, sanggup turun dari pejabat waktu rehat dan bawakan ole-ole lagi untuk julia. Alahaiiii rasa sangat terharu punya readers yang sanggup bersusah payah nak jumpa julia. Malu tau juju. 


Terima kasih fifi...banyak sungguh kuih muih asal Terengganu di kirimkan pada julia untuk sekeluarga. Dalam perjalanan nak shopping terus makan kuih akok dengan kepok lekor goreng. Sedap wehhh...menangis makan kuih akok tu lazat sungguh! Ingat fifi sampai bila-bila. Thanks a lot !

Macam biasa, entry kisah Terengganu julia dah banyak kongsi masa abam Qi kecil lagi. Maka nya tiada lah entry ulangan ye...hanya kongsikan tempat yang tak pernah dikunjungi. Macam lorong kunci ini tak silap julia terletak di kawasan perkampungan China Town Terengganu. Kat sini memang pelancong asing berebut nak bergambar kat kawasan kunci hahaha. Kami pun tetiba menyelit...sajeeeeee nak jugak! Kihkih.

Tak sah tak beli selai dua, eh 3 helai tau juju borong. Selai bagi mertua, 2 helai juju beli tempah untuk kerja. Cantik hijau ni kan, segar je mata tengok. 

Sebenarnya melancong dekat ke atau jauh, kalau hobinya suka melancong memang memberi satu kelegaan tidak terperi. Pelaburan? Mana ada dalam dunia ni percuma kan...semuanya kena bermula dari menabung dan labur pada perkara yang memberi pulangan.

Faedah travel...eratkan sesama keluarga kecil julia. Semua dibuat bersama-sama, kongsi suka duka sama-sama. Ketawa pun sama-sama...menangis pun sama-sama...tau menangis apa?

Menangis tapau makanan sedap sikit di Terengganu...pastu kempunan nak patah balik jauh hahahahhahahaha. Nanti julia kongsikan akan datang makanan apa yang buat julia teringat2 tu...tunggu.

Tak puas baca...klik link lepas dibawah:
Episod Jalan-Jalan Terengganu

7 Peringkat NAFSU

Kredit gambar dari sumber Google.

Setiap pagi usai sampai di pejabat apa julia cari dulu? Ya, julia akan belek dalam banyak-banyak buku motivasi julia akan ambil satu mana-mana buku. Pagi ini julia baca tentang kepentingan amal surah-surah Mu'awwizat (surah perlindungan).

Apa itu surah-surah Mu'awwizat?
'Sesiapa yang membaca al-Muáwwizat surah-surah perlindungan iaitu; surah al-Ikhlas, surah al-Falaq dan surah an-Nas selepas solat nescaya Allah bakal melindungi dan mencukupinya daripada segala sesuatu.'
MasyaAllah, hebatnya surah ini, ada cerita setiap satu surah itu diturunkan...korang pergilah ke kedai buku beli buku Al-Quran The Best First Aid Penawar Segala Penyakit dari Ustaz Ashraf suarin Al-Muqri. 

Best kupasan buku tersebut. Nak tahu lebih lanjut beli di pasaran ya. Julia beli pun masa hadiri satu ceramah di Putrajaya baru-baru ini. 

Next buku yang julia nak beli akan datang ialah di bawah...


Sudah pastinya, mentor #profmuhaya tetap di gemari.

Hadirnya Menumpang Teduh


Kata TokWan abam Qi, baby arnab ini kebetulan tumpang berteduh di buaian. Masa tu tok wan tengah sibuk sapu sampah kat laman rumah, sekali tengok si kecil ini dalam kesejukan. Tak tahu siapa tuannya, maka di letak dalam sangkar omeo dulu. 

Lama kelamaan tuannya tidak mencari, kot lah nak ketuk pagar tanya rabbitnya hilang sampai kini tidak di ketahui...maka nya adik bongsu ambil alih menjaganya.

Abam Qi suka dengan rabbit ni, comel dan rare betul bulunya. Nampak macam kacukan, jinak dan ada sedikit ketakutan pada si rabbit. Sian dia. Usap-usap bulunya, cantik!

Semoga abam Qi faham, haiwan juga perlu di belai dan di hormati zon nya, jika mahu menjaga soal tanggungjawab kebajikan paling nombor satu kena betul-betul di ambil kira.

Jika diabaikan, kelak nanti kita dipersoalkan di akhirat nanti.

Lentur hati si anak sejak awal, sayangi haiwan. Buat baik pada mereka, mereka pasti mendoakan kita selalu pada Allah. Alhamdulilah.


Anak Kurang Demam Kerana Amal Vitamin Ini !


Spicy Fried Rice, tapi dia panggil Nasi Goreng Merah haha. 
Memang kesukaan dia sejak umur 2 tahun, pedas aje!

Hampir terlupa nak kongsikan tips dari rakan-rakan julia. Sebelum ini julia ada tanya, bagaimana nak kurangkan anak kerap demam. Serius cakap, bila anak membesar faktor suplimen juga sangat dititikberatkan. 

Terkadang julia terfikir, apa lagi nak bagi dia amal. Sebab bila minum susu muntah, makan muntah, kerap demam saban bulan 2 kali sebulan kena...risau siapa tak risau kan. Boleh menjejaskan sistem persekolahan tadika dia juga.

Scott's Emulsion nyata nampak perbezaan ketara!
Hasil perkongsian rakan-rakan, ramai yang cadangkan amal Scott's Emulsion. Seminggu julia berikan pada abam Qi. Serius, nampak dia mula nak makan banyak, kurang demam dapat detect dalam bulan Mei 2017. Rekod pertama 1 bulan tanpa demam happy sangat-sangat.

Masa suami belikan scott's emulsion paket terbaru ini julia sangat tertarik tengok, nampak berlainan sekali. Pernah belikan sewaktu abam Qi kecil lagi. Tapi stop terus sebab nak try suplimen lain. Tapi tak serasi lama dengan abam Qi...kena tukar balik kepada asal. 


Kita lazim dengar DHA memainkan peranan penting dalam tumbesaran otak, tapi apakah sebenarnya fungsi DHA?



DHA memainkan peranan besar dalam pembinaan minda.

Ia adalah minyak asid poli tidak tepu Omega- 3, yang boleh didapati dalam kandungan tinggi dalam bahagian otak dan mata. Untuk membantu tumbesaran otak kanak-kanak, DHA yang secukupnya harus disertakan dalam diet yang seimbang.

Sebagaimana kita tahu, adalah sukar untuk mencapai amaun Omega-3 asid lemak seperti DHA dan EPA yang disyorkan untuk kanak- kanak melalui makanan sahaja. Itulah sebab kenapa Scott’s Emulsion Original adalah pilihan yang senang and berpatutan. 

Hanya satu sudu* Scott’s Emulsion Original memberi kanak-kanak 100% kandungan DHA dan EPA yang diperlukan.

  • Scott's Emulsion Oren

    Untuk dos harian yang lebih lazat, berikan si manja campuran Minyak Ikan Kod, Vitamin A, Vitamin D dan Kalsium yang ditambahkan dengan keenakan jus oren.
    Vitamin A menyokong sistem imunisasi dan fungsi penglihatan normal.
    Vitamin D membantu penjagaan tulang dan gigi sihat, serta menyokong fungsi sistem imunisasi. [Sumber]

Semalam dia makan banyak sangat nasi, 3 kali tambah. Lauk sambal dengan telur dadar memang jadi kelaziman dia jamah berganda.

Lihat dari jauh, benarlah suplimen beri kekuatan pada si anak untuk membesar dengan baik. Bukan apa my son jarang makan sayur, budak-budak kan. Dia selalu cakap sayur untuk sihat, sayur untuk sihat tapi nampak tauge dalam kuewtiaw bising suruh buangkan hahaha.


Seronok tengok anak kembali aktif makan banyak. Dulu kerap demam makan pun kelaut...makin kurus. Tapi sekarang dah nampak berisi yeyy!
Lagi 2 bulan setengah, abam Qi nak genap 5 tahun. Anak Merdeka!

Sejak pada kes kerap demam, Scott's Emulsion jadi teman baik di rumah. Sebelum tidur julia pastikan abam Qi ambil 1 sudu besar Scott's Emulsion. Suka dia makan suplimen tu. Manis-manis buah oren.

Sebelum ini dia guna suplimen lain, tapi mungkin dah sampai satu masa suplimen tu tak berapa kuat nak jaga badan dia...itu sebab dia kerap mudah terkena demam, selsema dan batuk muntah berpanjangan.

Terima kasih kepada rakan-rakan yang mencadangkan beberapa bulan lepas. Syukur alhamdulilah, bila dah genap 1 bulan lebih my son amal baru julia kongsikan di blog. Puas hati melihat kesihatan dia jarang demam nak masuk bulan kedua dah ni.

Moga abam Qi dan anak-anak anda semua membesar dengan sihat selalu. Amin.

Mudahnya Beli Barang Dapur Online Bersama Honestbeemy !


Sekarang nak ke pasaraya kecil je pun, sesak orang beratur nak bayar, itu tak termasuk bab parking tau. Pergi pasaraya besar pun troli plak habis, bawalah bakul berat nak jinjing barang dapur. Makin stress bila dah habis pilih barang nak membayar kat kaunter musim bulan Ramadan penuh sesak, nak tak nak kenalah beratur. 

Tengok husband, monyok dah muka. Katanya dah setengah jam berdiri pun tak lepas lagi beratur nak membayar. Tengok anak pun dah mulai minta makanan, lapar katanya. Aduyai macam mana nak buat sana sini pasaraya penuh dengan manusia.

Bila julia dah hadap situasi ini, mula la malas nak pergi pasaraya lagi. Bukan apa, masa julia banyak dihabiskan di sana sahaja. Terkadang balik rumah nak susun barang dapur, nak mula memasak pun tak ada mood. Yelah dah penat cari barang, beratur lama, kena drive pulang sesak di jalan raya, penat tau....dah tu bila nak mula masak?

Terlihat rakan-rakan uar-uar di FB tentang honestbeemy
Lepas berbuka puasa, macam biasa julia suka lah scroll facebook tengok rakan-rakan punya status dan iklan. Sekali terbaca rakan julia ada kongsikan beli barang dapur online guna medium honestbeemy

Mula-mula timbul perasaan was-was tapi tengok rakan baik sendiri yang beli barang dapur online siap rider hantar kat pejabat itu sudah cukup testimonial dipercayai !

Terus buka laman web rasmi klik link → honestbeemy survey ada promosi tak. Eh! Scroll punya scroll sekarang tengah berlangsung promosi Ramadan tau. 



Julia survey, harga telur 30 biji dalam RM7 lebih, tepung gandum pun tak sampai RM1 sepeket. Murah tu ! Macam-macam ada tau. Alang-alang barang dapur bulan ni dah susut banyak, terus survey harga untuk beli sardin, buah, ubat gigi, bawang dan segalanya semua ada di honestbeemy.



Kelebihan pilih, semak harga dan buat pembelian barang melalui honestbeemy.
Seandainya barang korang pilih tu tak kenan, boleh klik tanda pangkah di hujung carta tu, terus nampak jumlah keseluruhan yang perlu di bayar termasuk delivery fee. 

Tak ada lah mahal sangat upah delivery tu tau, berbaloi sebab tak perlu susah payah nak pilih barang kat pasaraya, tak payah beratur, tak payah penat-penat...agen honestbeemy tolong bantu kita pilih barang dan rider hantarkan terus yeyy!.


Boleh set masa dan tarikh penghantaran.
Menariknya, kalau anda outstation, ada isteri dan anak di rumah jauh dari anda. Jangan risau, buka handphone download apps honestbeemy pilih dan terus bayar online.

Contoh gambar diatas, julia order hari ini dan setkan jadual penghantaran hari ini juga. Julia tengok masa mana yang carta tu free, terus pilih dan terus bayar online. Mudah!

Selain itu, barang dapur boleh terus sampai kepada anda, mahupun tengah sibuk dipejabat boleh set alamat terus ke rumah isteri, ibu dan ayah serta anak-anak dengan selamat. 

Bila fikir kembali boleh mengurangkan risiko keselamatan isteri dan anak-anak terjamin. 



Barang sampai tepat pada masanya !
Sembang punya sembang tentang kelebihan honestbeemy barang dapur yang julia order dah sampai. Julia setkan masa diantara jam 2 hingga 3 petang. 

Tapi rider hantar ke alamat pejabat tepat jam 2 petang. Padahal baru je order jam 11 pagi. Cepatnya perkhidmatan penghantaran. Puas hati lah. Jom tengok barang julia okey tak.

Cara honestbeemy kekalkan kesegaran barangan.
Menariknya. julia ada order minuman sejuk. Cara mereka kekalkan kesegaran minuman berkenaan honestbeemy sertakan sekali kiub ais dalam plastik. 

Sepanjang barang ini semua berada dalam kereta di pejabat air minuman botol tersebut tetap sejuk walaupun duduk dalam keadaan cuaca yang sangat panas. Hebat!

Lihatlah buktinya, ramai rakan-rakan julia sendiri pun tertarik nak cuba rangkaian honestbeemy. Macam-macam diorang komen dan paling best mereka pun pening kepala dengan musim sekarang susah nak cari parking dan kena beratur lama di pasaraya. 



Ada tak barang yang ditempah kata ada stok, tapi last minit barang tu sold out?
Ya, ada. Masa julia tempah katakanlah nak beli bendi. Tapi bendi jenis yang julia nak tiada dalam stok masa diorang nak ambil. Mereka beri pesanan dalam bentuk WhatApps untuk beri pilihan brand sayur bendi yang lain beserta dengan harga sekali. Mudahkan !

Haruslah julia setuju dengan Plan B mereka sebab harga yang dinyatakan pun lebih kurang sama dengan yang Plan A julia tempah. 

Telur ayam 30 biji tu sampai semua elok je tak pecah langsung pun, sayur dan buah-buahan pun elok je. Dah tak payah balik kerja ke pasaraya, terus balik rumah awal dan terus boleh masak sambil tersenyum. Mudah betul dengan honestbeemy.

Telur ayam gred A 30 biji je lupa nak masukkan dalam gambar ni hahaha. Antara barangan yang julia order, haa jangan terkejut tembikai, timun, halia, bawang, bendi pun julia order tau...semua barang yang diberi dalam keadaan sangat baik sekali. Tak ada yang tak elok, semua memenuhi piawaian julia. Puas hati !



Korang nak order? 
Jangan lupa khas untuk pembaca tersayang gunakan kod 
'HBSPECIAL' 
(RM20 off with minimum spend of RM100) 
Tarikh akhir sehingga 30 June 2017  sahaja
One time use only 
For first time users only 

Jadi jangan lepaskan peluang keemasan ini ya, ambil peluang untuk dapatkan diskaun berbaloi melalui blog julia johari.


Info lanjut layari: