Friday, October 20, 2017

Galakkan Anak-anak sertai Kids Eco Dash - Kids Fun Run Taman Eko Rimba Bukit Nenas Kuala Lumpur

Friday, October 20, 2017 14 Comments
Kids Eco Dash 2.0 2017
Sat 28 Oct 2017
"KIDS ONLY fun run event"

Taman Eko Rimba Bukit Nenas Forest Reserved @ Menara Kuala Lumpur, Kuala Lumpur. Penganjuran Kids Eco Dash ini sangat disokong oleh NBOS dan Kementerian Pelancongan & Kebudayaan Malaysia. 

Aktiviti larian ini memang khas untuk anak-anak sertai dan ternyata bukti acara yang lepas telah berlangsung di Taman Botani Negara Shah Alam dengan penyertaan anak-anak serta ibu bapa sangat mengalakkan sekali. 

Maka Kids Fun Run 2.0 pula akan diteruskan di Taman Eko Rimba Bukit Nenas. Taman ini memang cantik sekali dan pastinya kita sebagai ibu bapa pun ada yang belum sampai disini kan? Jangan lepaskan peluang keemasan ini, didiklah anak suka dan sayangi alam sekitar dan sukakan aktiviti riadah.

➡5 hari je lagi untuk daftar!! Jom daftarkan anak-anak kita semua sekarang! Aktiviti sihat lahirkan bakal generasi yang sihat! 



Tujuan utama kita galak anak-anak sendiri untuk sukakan aktiviti outdoor dan mesrakan mereka dengan alam sekitar. Pasti menyeronokkan sebab kita sebagai parent boleh turut serta sekali tau hooreyy. Mesti meriah hahaha. Ayuh!

Caterpillar, Rabbit, Tiger adalah jarak km larian umur anak korang tau. Macam abg Qi 5 tahun geng Caterpillar yeyy 😘


Love ❤
www.juliajohari.com

#1MVoluntourism #SayangMalaysia #NBOS #motac #tourism #Malaysia #kbba9 #TamanRimbaEkoKL #juliajoharidotcom 
#lifestyleblogger  #kelabbloggerbenashaari

Thursday, October 19, 2017

Kalau dah sedap, mesti datang lagi !

Thursday, October 19, 2017 11 Comments
 
Pantang ada cuti sehari, pasti petang atau seawal pagi mungkin menyelit di mana-mana aje lawat tapak kawasan projek haha. Projek juta-juta sangat tau, projek hunting makanan lah, kami kan suka makan, selain mata dok window shopping je pun, pasti ada acara makan. Wajib. 

Dua kali dah kami makan kat restoren Ah Cheng Laksa, bukan setakat jual asam laksa yang mengiurkan, ada macam-macam rupanya. Abg Qi dan husband suka makan mi kari ah cheng, perghhhh mantop! 

Lihatlah bagaimana abg Qi korang santap mi kari bowl besar sampai tak bagi umi dengan walid dia jamah sikit hahaha abg Qi abg Qi, dia kalau dah nampak benda yang dia suka makan jangan harap la nak cuit-cuit, baik pi order tambahan.

Badan je kecik, tapi perut dia portion orang dewasa tau jangan tak percaya 😛

Suka asam laksa kat sini, rasa kuah ikan dia penuh dan tak terlalu masam dan tak terlalu pekat, just nice wallaaa lega anak tekak, dua kali ulang pi kedai yang sama tapi dikawasan berlainan, satu di Setapak Central dan baru-baru ini di Melawati Mall. 

Side dishes lain kami order kepok lekor dan abc, haa pun terangkat kepok lekor dia goreng panas-panas, abc tu pun 3 orang boleh kongsi makan.

Total campur air semua baru RM38 aje...murah sangat dan berbaloi-baloi. Nanti nak pi makan lagi la bulan depan haha.

pssttt...lama juju tak berAidijuma yang design terkini, puas hati dapat pakai rindu haha

Wednesday, October 18, 2017

Hiduplah dengan penuh corak perancangan hidup

Wednesday, October 18, 2017 8 Comments

Good morning! Wishing all my Indians friends Happy Deepavali. Juju sarapan rini dgn 2 biji telur setengah masak dan roti bakar. Then sembang dgn best friend pasal perancangan masa depan. Yes we love to plan our future goal all time. Seronok bila ada team yang sama-sama berjuang untuk kejar nikmat rezeki Allah. 

Hidup tanpa positive plan ibarat hidup setiap hari dalam keadaan rasa kemalasan, keterpaksaan melakukan sesuatu serta membosankan. Tak best jadi manusia ikut rutin bangun tidur tidur lagi, bangunnnn tidur lagi 😂

Please create and sharing something beautifull plan kita akan rasa tak sabar nak kejar game over sama2. Yes put your hands up! 💪

Yes, i move around in silence. 
"Orang berjaya sebab dia berusaha dari garis zero, beza dengan orang yang setiap hari merungut lihat kejayaan orang lain sebab modal dia hanya air liur sepanjang masa, nothing action!...Please ubah dan jangan malu gali ilmu" 😉

Alhamdulilah dengan izin Allah berjaya juju capai matlamat 1 ni. Siapa sangka i did it dgn izinnya dalam keadaan merangkak perlahan lahan, syukur. Tq Allah. 😍

Love 🌷
www.juliajohari.com

#juliajoharidotcom #lifestyleblogger #kbba9

Tuesday, October 17, 2017

Commercial or residential property investment?

Tuesday, October 17, 2017 7 Comments

Are you planning to buy a commercial property in Malaysia but cannot decide if commercial property is a good investment plan? Real estate agents often get asked whether a commercial or a residential property is a good investment plan. 

A commercial property typically refers to retail buildings, office buildings, warehouses, industrial buildings, apartment buildings and mixed building where it can be a mixture of retail, office or apartment. 

This guide will list down the differences between commercial property and residential property and also the advantagesand disadvantages of investing in a commercial property in Malaysia.


  • Risk and return
For residential property, there is a demand and supply whereas for commercial property, it is much more risky in Malaysia as compared to residential property due to the economy. With bad economy it brings lesser and lower purchasing power. This will then lead to a lower demand for retail shops.

  • Lesser stress for tenant management
It is common to have tenants that are from large companies or corporations whereas the tenants for residential properties are typically individuals. With such big companies or large corporations, you can worry less on late rental payment as they are more reliable and tend to avoid the breaching of tenancy agreement.

Tenants for residential properties will normally request or prefer a fully furnished unit whereas tenants for commercial properties prefer an unfurnished unit because they tend to refurbish and decorate the unit accordingly. This will then save the owner a lot of furnishing and renovation costs.

In addition, commercial tenancy will have a longer lease between 2 years and 10 years, whereas residential tenancy will turn over every 6 months to 12 months maximum, which is considered short as compared to a commercial tenancy. This is due to business commitment that the tenants have committed to as they spent a huge sum in renovating the shops for business purposes, hence, a longer lease.

Moreover, let us say your commercial units are located in a prime area, there will automatically be tenants lining up and wanting your commercial units. The current tenants will most likely to renew their tenancy as well. That being said, you will be able to skip the hassle of looking for new tenants all over again.

  • Profitable market
The best reason to invest in commercial property over residential property is the higher income potential. Commercial property generally has higher rental rates and higher property value as compared to residential property. The appreciation of property value for commercial property is generally much faster and higher as compared to residential property. 

Furthermore, commercial units will have higher rental rates as compared to residential units, especially in prime area. Commercial property will normally have an annual return on investments between 6% and 12%. In addition, the price of commercial properties can increase by double in a short time (3 to 6 years) as compared to residential properties where it would normally take between 7 years to 10 years. This however, is large depending on the area of the property.

  •          Financing your purchase
Obtaining a commercial property loan is typically much harder than obtaining a loan for residential property such as apartment units, condominium units or houses. Banks are usually more selective when it comes to loan application for commercial properties. Even if you manage to secure a commercial property loan from the bank, the percentage of loan secured is much lower as compared to the loan obtained for residential properties where it can go as much as 90% loan financing. 

In addition, the interest rate of bank loan for commercial property is typically higher as compared to residential home loan. Therefore, do look around different banks as different banks will offer different types of loan offers, depending on the kinds of commercial properties that you intend to purchase.

However, do bear in mind that you will need to fork out a big initial capital as compared to residential property for 2 reasons: commercial properties are more expensive and lower loan financing from the bank. With bigger initial investment spent on a residential property, you can only the gain in revenue will outweigh the gain in cost.

In conclusion, commercial property in Malaysia can be a good investment option as well as commercial properties can offer a more rewarding income but with more risks. Whether or not to invest in commercial properties in Malaysia is depending on your property investment portfolio and how much risk you are willing to take. 

Make sure you look out for factors such as the property type, location and your economic conditions before you decide to make such investment. You certainly do not want to end up regretting in the future because of the wrong choice that you have made. After all, buying property involves a huge sum of money. Plan carefully to avoid getting into financial problems.

Monday, October 16, 2017

Family Hangout: Enjoy Meaty Mania at NY Steak Shack Mid Vally Megamall

Monday, October 16, 2017 18 Comments

Lama sungguh tak pi Mid Vally Megamall, maklumlah sejak banyak shopping mall bak cendawan tumbuh berdekatan rumah yang biasa di kunjungi seakan macam rindu nak pergi kembali. Sememangnya kalau julia sekeluarga datang sini, pasti suka hangout di outlet LG berbanding di aras lain.

Sebab di sini macam biasa food hunting tu banyak betul, mata dari dulu lagi nak cuba Ny Steak Shack tau tak, asyiklah dok fikir mesti mahal, mesti mahal, maka nya makan tahun la nak sampai menjamu selera kat sini haha.

Yelah, kalau mahal memang tak lah juju nak makan, juju ni jenis suka makanan yang murah, sedap dan jikalau ada promo je baru nampak muka. Terus terang cakap bukan tak mampu, tak nak membazir tu je. 

Tapi kan kali ini nafsu membuak bila lalu kedai ni, tak ada pun langsung nampak ada promo depan restoren ni...so masuk je lah. Janji nak makan burger besar tu haha (napsu setan mai dah kehkehkeh)

Service amacam?
Suka cara pelayan melayani kami, pantas ! Makanan sampai sepantas kilat, laju benor. Disarankan kalau nak ke sini sila la datang dalam pukul 11 pagi, memang selesa betul dan tempat pun banyak walaupun masa tu banyak meja sudah di reserved fuyoooooo (jeling tau tengok meja cecantik reserved hahaha).

Buka booklet menu, mata kami nampak salad creme, terus suami order salad creme dulu sebagai pembuka selera. Kami berdua ni memang hantu salad creme tau. 

Saat julia lihat salad creme yang creamy sangat tu terus bau, wauuu bau dia sedap mesti lagi lazat masukkan dalam sayuran ni. Lets go !

Cinta hati nan satu, julia bila sampai mood nak belanja memang juju paksa orang makan sampai puas, sampai kenyang, sampai taubat kena makan dan makan hahahhaa. Thats me babe, kalau tak jangan harap la julia nak offer belanja bukan senang ooo...tapi untuk my husband anything for you, so papa sila order apa sahaja yang papa nak, umi belanja no problem !

Hensem orang tu pakai baju t shirt baru, nampak macho angat-angat hahaha. 

Aku kalau tak buat perangai memang tak sah, sure selfie pelik-pelik. Partner sebelah meja asyik pandang-pandang kami yang sakan bergambar sana sini haha well ada kami kisah? Bahagia kami yang buat...so kami enjoy ! By the way my husband memang teror bab ambil gambar tau sekarang, dia dah jadi my super junior blogger to be...tapi tak wujud lah blog dia...hahaha

See! Salad cream dia sangat sedap wow dan tempting, rasanya kalau korang tak nak makan banyak kat sini boleh order ala carte cam ni, menyelerakan, lagi sedap dari makan nasi hehe

Memang bersih pun, selesa dok sini, mau sejam lebih kami lepak dalam kedai ni tonton orang lain bahagia menatap menu masing-masing. 

Meaty Mania Set  + include soft drink & ice cream setiap satu menu (mantop dah la murah sungguh!)

Sizzlin BFC (Beef +Fish+Chicken)
RM29.90 plus GST → RM31.69 
  • Save RM24.25
Husband julia order set ini, fuhh bijak dia! Semua jenis ada, ayam, ikan dan daging yang di marinated dan dimasak dalam gaya sizzlin. Menarik kan. Ingatkan jenis bentuk mi atau nasi di masak gaya macam ini, rupanya 3 jenis menu ini di satu nampak sangat menyelerakan dan digabung dengan sedikit jagung rebus dan kentang goreng.

Sos blackpepper tu pekat sungguh, puas hati la makan. Kenyang kongsi berdua.


Close up! Lihat cara grill sizzlin perghhh mantop! Daging dan ayam sizzlin tu sangat ohsem, sedap oiii...geram makan sebab ramuan rahsia dalam sizzlin tu tak boleh nak teka...rasa dia emmmpppphhh...rasa nak ulang balik la this weekend haha

The Empire 
RM19.90 with GST RM21.07
  • Save RM18.42
Set ini julia pilih, bila menu ini datang atas meja tanjat juju! Besarnya siap pacak pisau atas burger, ko mampu hahaha, rasanya mulut juju kena belah dua takut tak muat masuk mulut hihi. 

Burger dia tersangat lah sedap dan penuh sayuran. Lengkap rasa hidup bila makan penuh sayur dalam mulut. 


Garing dan ranggup!
Onion ring dan cendawan goreng ranggup dan besar di gabung goreng bersama, memang kenyang sampai tak boleh bangun dari meja bila melantak set ini, Insaf tau hahaha siap suruh paksa abang Qi dan husband makan, boleh plak diorang mengelak...mak marah ni hahahaha

Set ini harga dah la murah, besar betul portion, boleh order 1 menju je kongsi dua orang makan tau. Lihatlah daging yang di grill, memang bauan daging burger ni lain dari yang lain lah. Lazat sungguh bila satukan sekali salad cream tu gila lah!

Dah la dapat 2 air free, dapat 2 aiskrim vanila free ya ampun kat mana lagi celah perut nak masukkan semua makanan ni awak! Menangis ko kat situ...memang langkah kanan betul julia hari tu tau. Siapa cakap sini mahal? Hahaha 

Total RM63.80

Jimat awak, jimat!

Puas hati menjamu selera kat sini, husband juju suka sangat dan enjoy jamu makan kat sini tau, alhamdulilah seronok belanja makan dekat my kesayangan...nak lagi enjoy meh layan video julia buat ni. Pasti korang kecur ailio imbau balik hahaha. Nak pi makan lagi lah nak ajak mama abah plak makan sini, mesti diorang menangis nak habiskan hahaha bila lagi kan nak buli (notty punya anak) 😆

Friday, October 13, 2017

Beli Produk Skincare Online di Zalora Malaysia

Friday, October 13, 2017 14 Comments

Kalau sebut Zalora, pasti ramai yang sudah mengetahui ia salah satu website yang popular untuk carian pelbagai barangan seperti pakaian dan aksesori untuk kaum lelaki mahupun wanita. Untuk pengetahuan anda semua, Zalora Malaysia juga turut menyediakan pelbagai produk skincare didalam rangkaiannya.

Antara produk skincare yang julia perhatikan ialah Laneige, CKII, Bioderma dan banyak lagi. Hanya layari website Zalora Malaysia, terus ke Women dan click Beauty di page, klik skincare dan anda boleh buat ketetapan dari segi harga mengikut budjet anda sendiri.

Macam julia budjet dalam RM200 ke bawah, harga yang tercatat adalah produk yang mengikut kemampuan kita nak bayar. Lihat dibawah.



Kelebihan membeli skincare dalam Zalora Malaysia
  1. Capaian mudah dan berkesan - hanya terus klik dan buat pilihan.
  2. Menjimatka masa - tidak perlu ke pusat membeli belah untuk restok barang skincare.
  3. Promosi dan diskaun - banyak harga diskaun di beri dari semasa ke semasa.
  4. Praktikal - barang yang dinyatakan sedia ada untuk di beli.
Di bawah julia sertakan contoh produk dari Laneige water bank, lihat bukan setakat anda beli produk dengan harga diskaun tapi turut disertakan sekali free gift.


Bioderma adalah salah satu produk yang menjadi perhatian julia sekarang, dah lama nak cari jenis pocket sun protection untuk kemudahan travel. Julia suka kit skincare yang kecil dan mudah dibawa ke mana sahaja, mujur Zalora Malaysia ada sertakan. Ini sekaligus menyenangkan kerja julia dan tak perlu buang masa mencari di farmasi atau kedai-kedai lain. 

Zalora Malaysia sangat memudahkan kita sebagai pengguna untuk membeli produk penjagaan diri pada bila-bila masa kita perlukan. Untuk maklumat lebih lanjut layari website di sebelah klik Zalora Malaysia

Wednesday, October 11, 2017

Himalaya Wellness Boutique Malaysia: Produk Penjagaan Diri Berasaskan Herba Paling di Gemari Ramai Termasuk Kanak-kanak !

Wednesday, October 11, 2017 25 Comments


Honestly nak kongsi, julia memang suka dengan produk berasaskan herba tradisional dan produk alami 100% buatan tanpa menggunakan bahan kimia terlarang. Tak kisah apa jua produk janji ada kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia mesti julia akan guna. 

Pada mula tak nak ambil tahu pun tapi...
Macam Himalaya, pada mulanya memang kalau ke mana-mana pusat membeli belah, julia selalu pandang sebelah mata je kedai yang jual semua produk dia botol hijau. Entah lah masa tu malas nak ambil port sebab perlu kah nak tahu sangat lanjut.

Sampai lah satu ketika tu, perasaan nak selalu guna produk bahan natural berputik dan terbaca kisah Himalaya di internet dan FB, ramai kawan julia sendiri kongsikan produk Himalaya 100% menggunakan herba asli dan kanak-kanak pun boleh pakai sama. 

Kelebihan:

  1. 100% herba aktif
  2. Di jamin halal
  3. Harga berpatutan
  4. Membership program
Terus macam nak tahu lebih lanjut dan julia ambil keputusan berkunjung sendiri ke outlet Himalaya. 

Bila julia ajukan beberapa soalan, produk Himalaya berasaskan herba ini boleh diperolehi secara menyeluruh maksudnya untuk rambut, muka dan supplemen. Contohnya anti hair fall set, anti jerawat set.

  • Juru penasihat produk yang sedia ada sangat membantu julia sepanjang soalan julia ajukan. Memang mereka berpengetahuan meluas pasal produk untuk dewasa mahupun kanak-kanak.
  • Terdapat produk Surya dan Apotec yang hanya di jual di sesetengah Himalaya Wellness butik yang terletak di Sunway Pyramid, Mydin USJ dan Setapak Sentral sahaja. Kalau nak beli sila ke butik berkenaan sahaja untuk dapat produk terpilih.

Paling digemari ramai Nourishing Skin Cream 
Contoh produk paling hot ialah Nourishing Skin Cream tu paling popular tau, julia tanya staf Himalaya katanya ramai pelancong Korea khususnya akan borong krim ini berpek-pek sebab mereka suka guna. 

Wau ! Dalam krim ini boleh guna keseluruhan kulit badan, kalau kulit mengelupas, rasa kering boleh sapu termasuk kulit dewasa dan kanak-kanak. Harga pun murah je.

Mencari shampoo rambut anak sendiri sebenarnya.

Julia baru-baru ini ke Mid Vally Megamall yang terletak di KL, banyak sebenarnya cawangan Himalaya tau nanti korang buka website rasmi pilih kawasan berdekatan korang.

Abg Qi dah umur 5 tahun, kadang-kadang bila balik sekolah selalu bau rambut dia masam dan macam kurang bermaya, almaklumlah julia bekalkan dia shampoo from head to toe yang kanak-kanak biasa guna cuma tu lah bila dah semakin besar macam shampoo 3 in 1 tu dah tiba masanya kena tukar kepada bahan organik. Janji selamat nak guna masa panjang.

Maka julia pergilah ke Himalaya outlet, tanya dengan staf Himalaya sendiri. Terkejut julia, ada rupanya produk khas yang boleh diguna untuk kanak-kanak usia abg Qi. 

Nak tahu lebih lanjut, jemput tonton video perkongsian dibawah, ada penjelasan yang best dari mereka sendiri. 

Antara produk sesuai dengan kanak-kanak
  • Protein Shampoo
Bila puas hati dengar penjelasan, terus bagi abg Qi bau produk shampoo Himalaya, kata dia wangi umi, nak umi ! Terus berbunga hati julia nak beli tau. Harga sebotol kecil dalam RM10 lebih je pun, murah dan memang boleh beli. 



  • Protecting Neem & Turmeric Soap 
Sabun badan ini pun sesuai dengan kanak-kanak, bahan berasas herba dan di yakini ramai ini buat julia rasa terus nak mencuba pada anak julia. Harga RM11 je satu sabun. Besar plak tu. Wangi !

Neem Pure Herbs
Julia suka Neem, baru cuba dalam sebulan, fungsi neem ni dia menguatkan akar rambut dan menjaga kulit agar maintain baik. Kondisi faktor semakin berumur kulit semakin kering tidak menentu sebaiknya amal produk asas herba, ia beri tenaga agar kita sentiasa fokus dan tak mudah rasa lesu. Baguslah. 

Membership Program:
Tahukah anda, kalau buat pembelian dalam jumlah RM100 ke atas, anda layak secara automatik jadi membership Himalaya tau. Selepas ini kalau nak buat pembelian akan datang, sila sebut anda membership dan sebut nombor telefon nanti staf disitu akan kreditkan jumlah bayaran kepada point. 

1 point mewakili RM1, julia dah selamat jadi member Himalaya tau sebab julia beli 3 produk masa berkunjung hari tu. Selepas ini boleh la tebus diskaun berbaloi.

Ada banyak fungsi produk Himalaya ni korang boleh cuba macam gambar dibawah julia sertakan mana tahu korang berkenan boleh cari di outlet berdekatan korang ya. 





Di sinilah salah satu outlet di Mid Vally Megamall julia singgah, senang je nak ke sini. Landmarknya sebelah dengan Sushi King di level LG. 

Semasa julia leka belek setiap produk kat sini, ramai regular customer Himalaya datang ambil barang dan terus beli, terkesima sekejap melihat situasi tu, yalah bila nampak situasi macam tu kita boleh agak dah memang ramai yang setia dengan Himalaya.

Julia sangat berpuas hati beli produk penjagaan rambut dan kulit untuk anak, memang dia sesuai guna produk herba dari Himalaya. Sekarang tak ragu-ragu lagi dah nak bagi anak guna secara rutin setiap hari. 

Untuk info lebih lanjut julia sarankan korang rujuk link dibawah:

Tuesday, October 10, 2017

Jalan-jalan Cari Makanan Halal di Kota Bangkok - Part 3

Tuesday, October 10, 2017 16 Comments

Paling di tunggu, sudah semestinya jalan-jalan cari makan di Bangkok! Siapa sangka, julia pun tak sangka sebenarnya, bila kami menginap di Citin Pratunam Hotel Bangkok klik SINI rupanya port makanan halal mudah didapati sepanjang jalan depan hotel je pun.

Ya korang, rasa macam bertuah sangat rasa, rasa macam sampai lubok yang julia idam-idamkan dari Malaysia lagi tau. Dari Malaysia lagi julia selalu baca review pasal makanan halal di Bangkok melalui carian internet, tetapi kebanyakkan yang berkongsi di blog kebanyakkan makanan Arab dan restoren-restoren yang julia rasa agak mahal bagi julia.

Street Food Hunter
Julia punya misi untuk Street Food Hunter nak jejak makanan halal tepi jalan dan sedikit hunting di pusat membeli belah Bangkok terpilih sahaja, kalau restoren yang mahal julia tak makan dan tak up review di sini ya. 

Siapa kata makanan yang disediakan oleh peniaga gerai tepi jalan kotor? Serius kalau korang sampai ke Bangkok, sepanjang jalan julia amati, peniaga-peniaga jalanan disini memang menjaga kebersihan.

Tersangat bersih, sama seperti julia melancong ke Hatyai beberapa tahun lepas, depan kedai belakang kedai bersih dan teratur, tiada sampah sarap berbau. Itu sebab jarang jumpa lalat tau tak. Pelik tapi benar!

Sambil menyelam biar minum air sampai kenyang!
Sebab itulah jadi faktor utama julia tak meragui untuk mencuba pelbagai jenis makanan halal di sepanjang jalan Bangkok. Memang mereka berniaga sebelah gerai halal, sebelah gerai tidak halal, itu budaya mereka. 

Terpulang kepada kita menilai bagaimana penyediaan makanan dan minuman, julia perhati dan pilih dan sesekali temu bual tentang makanan halal yang mereka sediakan... sebenarnya kadang-kadang nak korek resepi haha 😆😆😆

SARAPAN - MAKAN TENGAHARI - MAKAN MALAM 
HALAL DI BANGKOK
(Kenderaan: Taxi @ Tuk Tuk dan sekali je naik BTS (MRT) sahaja kami naiki, mudah sebab utama ada anak kecil, taxi kat Bangkok tak mahal la, sila pandai tawar harga dan ikut destinasi, kecuali kalau korang book pakej tour kat sini tak payah dah fikir bab ni, tapi kan kami suka buat tentatif sendiri, lebih puas hati, pilih tempat mana kami nak hunting food hihi, so taxi driver ikut je our plan)

Waktu Pagi : Halal Street Food Bangkok
================================
Selepas selesai sahaja check in di hotel, terus julia keluar di depan lobi hotel, sementara suami jaga anak di lobi, mata tersangkut dengan keunikan air Teh Ais Bangkok & Teh O Ais Bangkok. 

Sila terjah bila sampai depan hotel Citin ya, sebab depan hotel ini memang ada air ini di jual waktu pagi. Sedap sungguh! Pekat dan setiap rasa tak kedekut, susu dengan teh asli Thai memang kaw-kaw terasa kesedapan dia. Rugi kalau tak cuba!

➡Ice thai milk tea (susu dan teh Thai pekat sungguh Ya Allah kenapa kenapaaaa murah!!!) THB20 - RM2 
➡Ice thai tea THB20 - RM2

Jom Green Tea Bangkok !
Bukan gerai yang sama, ia gerai berdekatan. Ini lagi power! Lihatlah bekas airnya nampak kerlas, gaya ala coffee bean tau. Nak minum pun ada gaya tersendiri.

Ada bermacam jenis air dia jual termasuk Teh Ais Bangkok dan Green Tea Bangkok. Korang patut cuba Green Tea Caramel Bangkok. Rasa dia sangat sedap, rasa lemak-lemak gitu. Kalau anak korang kecil lagi boleh order minuman lain macam horlicks dan milo ada disediakan. 

➡Green tea milk / Green tea caramel (macam minum kt coffee bean murah nak arwah, minum sampai lebam) THB250 - RM2.50
Harga (sila buat kiraan tambahan currency, harga Baht ke RM tercatat sebagai harga basic)

Lepas haus, get ready nak ajak makan nasi goreng sedap kat Bangkok jom !


Waktu Pagi hingga Malam : Gerai Have Site (Halal)
=======================================
Depan hotel juga, keluar dari lobi belok belah kiri, pastikan mata korang tengok belah kanan tak jauh pun. Rasa nak lompat bintang bila menginap kat sini, makanan halal depan mata !

Termenung tengok dapur dia, bersih dan berkali-kali tanya halal, daging dan ayam halal? Ya mestilah tanya haha untuk elak rasa was-was. Tapi kami banyak order nasi goreng seafood dan nasi goreng tomyam. Sedap dan pedas best ! Memang kena dengan anak tekak, hari-hari kami makan nasi goreng. 



Kalau nak order menu lain pun ada, cakap je nak daging masak merah + nasi putih pun dia boleh buat, kena bagi idea kat dia leh ikut selera kita cam ne. 

Kami banyak tapau makan kat hotel, kat sini pun ada disediakan kedai makan, siap ada aircond tau kerlas, boleh duduk makan disini. Nikmatnya.

➡Nasi goreng tomyam penuh udang besar dan ada sayuran (sedap sungguh rasa boleh kongsi 2 org mkn dewasa kenyang) THB80 - RM8

Lihat taburan udangnya, kami tak minta udang lebih ya, memang inilah rupa nasi goreng tomyam Bangkok. Meriah dan puas hati makan udang fresh !

Nasi putih + daging masak merah. Sila puji tukang masak ni sebab letak daging dan sayur sama banyak, puas hati.
Kembung perut! 😘

INDRA SQUARE JALAN PRATUNAM

Sarapan pagi + Brunch
Selamat pagi! Freshnya udara waktu pagi di Bangkok sejuk je alhamdulilah family juju semua bersemangat bangun setiap hari kat sini...jam 6 pagi dah cerah macam jam 8 pagi kat KL tau.

Selusuri Pratu Nam market di waktu pagi mata juju tak henti memandang ramai peniaga menjual sayur dan buah tempatan yang sangat fresh dan murah di sepanjang laluan jalan depan hotel kami.

Bersama suami, gaya mutu keunggulan waktu pagi ke pasar hahaha kemain kan !


Lihatlah seorang peniaga sayur ini jual sayur ikat semua barang-barang runcit dia ikat dekat besi. Harga setiap satunya pun murah THB10-20 (1 ke 2 ringgit lebih je, satu plastik penuh nak masak)


Morning view meriah dengan aneka jenis sayuran dan buah-buahan. 

Pisang 3 sikat THB20 bersamaan RM2 lebih tau, kualiti pisang yang dijual tepi jalan waktu pagi kat Bangkok setaraf pisang yang di jual di mall ternama di KL tau. Terbeliak biji mata lihat buah-buah fresh banyak dijual murah kat sini. 


Keletah abg Qi dengan unclenya, kami suka jalan kaki, suka amati setiap suasana disini, kalau ada anak kecil, sebaiknya gunalah tuk tuk sebab murah je pun nak jalan dekat. Mujur uncle dia temankan dia pusing-pusing. 

Kemain spek mata gak dia hahahahhaha mak bapak borek, anak rintik aje !

Tudiaa, nak pi mana tu bang oi hahahahahaha, suasana Bangkok walaupun jalan kecil, meriah sana sini teksi dan tuk tuk, memang tak payah pening kepala bab pengangkutan, memang mudah dan senang sangat dapat. 


Dari jarak hotel jalan kaki ke Indra Square dekat je, dalam 10 minit dah sampai, tu kira lama la tu sebab mata dok sekejap-sekejap berhenti tengok peniaga jalanan menjual waktu pagi.

Nak sarapan sandwich sedap, nasi goreng pun ada jual tau waktu pagi. Nikmat hidup. Kami kan nak berjalan lihat tempat menarik sekitar Bangkok, maka nya kami kena makan menu berat. Bila tengahari tak perlu risau sebab dah kenyang. 

Sila naik tingkat 3 ya. Jom !

Kaedah pembelian setiap makanan kat sini guna kupon, sila tukar duit Baht di kaunter dan dapatkan kupon macam ini. 

Julia amati kawasan sekitar, hanya ada 1 sahaja kedai makan halal disini yang betul-betul menepati kepuasan julia. Kedai lain semua tak halal. Ada satu kedai tulis halal tapi ia berkongsi dapur dengan kedai jual makanan tak halal (macam satu kiosk kongsi dua gerai).

Hati-hati ya, sila lihat dan pantau habis-habis. Ada tulis halal tapi kongsi dapur plak dengan makanan tak halal. Bahaya!


Gerai No.FC13 - Al- Aomdah 
Satu ni je kedai halal dan harga pun berbaloi. Kat sini lah julia dapat makan sandwich bakar yang sangat sedap. Ada hirisan daging didalamnya campur mayonese dan sayuran. Nikmat!

Hari-hari teh ais Bangkok. Haha tak boleh tinggal walaupun sehari kalau dok Bangkok.

Sarapan pagi kami, nasi goreng daging, nasi goreng cina, nugget (abg Qi), dan sandwich julia punya. Yes waktu pagi ada semua makanan macam ini. Kami makan berat awal-awal nak berjalan tak henti-henti nanti hehe. 

Mahboonkrong Shopping Mall (MBK Center)

Tengahari kalau lapar julia cadangkan jemput ke MBK Center. Naik aras food court diorang tau. Ada 2-3 kedai halal yang korang boleh makan termasuk pencuci mulut. Nak kongsi pencuci mulut kat sini sangat menarik jom masuk.



Food Island MBK Center 
Sampai sudah kami berempat, lihat lah suasana dekorasi Food Island MBK Center kat sini, menariknya. Penuh kiri kanan depan belakang peniaga jual makanan. Banyak tak halal dari halal. Yang halal meh juju tunjuk. 

Mini Maccaron 
Pencuci mulut yang sangat unik, THB150 bersamaan RM15 ada 24 biji macam-macam perisa. Julia bawa balik Malaysia tau. Makan dengan rakan sepejabat ramai-ramai. Mereka puji sedap mini maccaron ni. Insaf sebab beli 1 box je haha. 

Gerai A12 Dessert - ABC Bangkok
Bangkok dessert time yihaa! 😂

Dessert Bangkok paling sedap dan murah!
=================================
Serius kalau nak rasa ABC kita boleh pilih 4 jenis menu taburan atas ais dengan harga THB40 - RM4 sahaja duit Malaysia...murah kan..kalau nak lagi aummm sila pengemar durian add on Durian Mun Tong kat sini seulas besar tu atas 4 menu dessert campuran ABC menjadikan THB120 - RM12 sahaja!!! 


Lihatlah lautan abc buffet, menarik sungguh di lambakkan penuh macam ini kan, tiada lalat dan serangga kelihatan julia pantau. Bersih dan ramai yang suka bergambar dengan peniaga kat sini. Mangga tu kemain gemuk-gemuk.


Salah satu dari 4 jenis menu Abc Bangkok julia pilih condiment ini, rasa lemak dia yummy jelly2 penuh. 

Terliur tengok isi durian tu, dari Abc harga THB40 jadi Abc THB120 (RM12 lebih) nikmat weh bila ada tambahan durian terus rasa nak mengaum kat situ gak haha. 


Nak bayar guna kad ini ya, sila tukar duit jadikan bentuk kad digital. Senang nak urus banyak kali buat pembelian makanan. 

Ya boleh kongsi 2 org makan sampai susah nak pulun habiskan...mangkuk dessert sebesar alam u olls 😁😁😁



Durian Mun Tong sini murah baq hang...fresh plak tu...patutla diorg buat kerepek durian asli gituuu je...banyak nau dorian, ujian up entry di Malaysia banyak cubaan tau haha 😁


Pulut mangga dia manis sungguh, lemak santan tu buat mulut tak habis2 ckp SEDAP! Kenapa sedap sgt pastu byk betul mangganya. Harga THB100 - RM10 sahaja...mengunyah sampai lebam.

No. C21 Kedai Curried Chicken with Saffron Rice
Kalau pusing satu food court ada gerai jual makanan Arab juga, tapi kami kurang gemar makanan Arab, kalau ke negara Bangkok harus lah wajib merasai makanan asli mereka. Nasi Saffron dia cantik, ayam goreng dia wowww ranggup. 

Harga dan menu yang tercatat sangat murah dan berbaloi. Ramai warga muslim yang menetap disini dan pelancong memang beli makanan kat sini. 

Lembut je nasi saffron dia dengan kari ayam. Harga baru RM5 lebih je. Banyak dan sangat murah. 

Kalau tak nak kari ayam, boleh tukar dengan ayam goreng terkenal kat sini. Abg Qi umur 5 tahun pulun habis makan ayam goreng gerai ni, dua kali tambah add on ayam goreng sahaja berebut kami makan haha. 

Sos thai tu pun abg Qi suka cicah makan, pandai dia makan sos thai dengan ayam goreng, siap suh add on lagi sos thai tau tak. 

Mixed Noodle Soup / Vege
Julia malas nak ambil makanan berat, suka makan mee beras sup dia, penuh sayur dan fishball. Nikmat hirup sup panas !


Mangga Muda Bangkok 
Dari pintu masuk dan sudah keluar dari food court jangan lupa borong mangga muda Bangkok ni tau. Sedap colek asli dia, sangat sedap. Berbeza dengan colek yang dijual di Malaysia. Sila borong colek tu banyak-banyak bawa balik Malaysia tau. 


Ada bermacam perisa colek mangga dia, tekak julia sekeluarga kata sweet sauce sedap ! Paling win !

Harga THB80 bersamaan lebih kurang RM8 je sekali dengan semangkuk kuah colek asli Thai...ada 4 versi...pilih mana satu menepati tekak korang ya.

Bila lihat suami dan anak gembira, julia apa tah lagi rasanya. So jom kita jalan-jalan next destinasi. 

Thai Crispy Pancake Bangkok 
Thai Crispy Pancake Bangkok didalam MBK Center korang wajib kena cuba ranggup diluar dan inti dia gemuk2 dengan manisan halus di dalam rasa lemak dan bermacam jenis manisan di dalamnya. Unik betul👍

Harga THB10 bersamaan RM1 ajeeee sekeping thai crispy pancake...haaa makan la dok la situ sampai muak hehe 😄

Berwarna warni inti dia kan, menariknya. Lama julia terpaku melihat dessert unik ni. Bila cuba wah sedapnya, murah betul. Nikmat !



Sejenis manisan unik, macam ada kekacang dalamnya. Boleh pilih berbagai jenis bentuk macam bentuk cili merah, gajus dan sebagainya. 

Pratunam Night Market 
Bangkok night market di Pratunam sangat popular & meriah! Orang tempatan Bangkok sendiri monopoli perniagaan kat sini...jarang nampak warga asing kecuali pergi mall baru terjumpa itu pun boleh di kira sangat sikit... apa istimewa muslim food kt sini? Jom kita jalan-jalan jap lagi julia tunjuk...


Ada air buah jus delima & air buah oren fresh kat sini dia perah tau baru RM1.50 botol besar. Julia suka minum pati delima dia, betul-betul rasa air buah delima dia perah. Memang sedap !

Pratunam - Street Food Hunter 🍲🍜🍛🍝🌯
====================================
Yang bawa anak kecil pasti tak sedih sbb keluar dari hotel ni muslim food yang paling berdekatan dengan hotel kami duduk. 

Tomyam Paa Nga - ya ya keluar je dari lobi hotel pusing kiri jalan beberapa tapak waktu malam setiap hari warung kecil ni beroperasi... ya julia interview pokcik ni tau dah la ramah pandai cakap Melayu sikit-sikit, senyuman tak lekang kat bibir. 

Kami order 3 jenis Tomyam Halal Bangkok (JUMBO SIZE)
🍲Tomyam Seafood (warna merah no milk) - THB150 - RM15 (2 nasi sekali dia bagi)
🍲 Tomyam Mi Thai (with milk) -THB150 - RM15
🍲Tomyam Seafood kuah putih - THB150 - RM15 (1 nasi sekali dia bagi)

Tau kan mangkuk size cedok nasi putih? Haaa polisterin dia ada sebesar itu dan lautan udang, sotong, sayuran mcm cendawan penuh berenang dalam tu setiap satu. Kuah tomyam dia mana pakai ramuan segera, juju ada rakam video peniaga ni masak guna ramuan ori dia buat sendiri. 

Nak terkeluar bijik mata makan SEDAP SEDAP SEDAP!!!! Puas hati makan udang besar, sotong tak muat masuk mulut hahaha 😂 


Udang jumbo + Udang LAGI BAPAK JUMBO hahaha gila kan. Juju punya mengira depan uncle tu berapa udang 1 lidi buloh, tau berapa? Ada 6 ekor udang sebesar 2 ibu jari bila digabungkan haha 😂
🍤 Udang bakar jumbo - THB100 - RM10 
🍤Udang bakar BAPAK JUMBO - THB200 - RM20
🐙Sotong bakar (camtu la harga sama ada jumbo dan bapak jumbo haha)

Kalau makan dalam keadaan sejuk, sotong dan udang semua tak kejung, tak liat, lembut dan rasanya walllaaaa...kami anak beranak makan bersila dalam bilik hotel tau nikmat.

Murah kan? Ya murah...duit pun macam tak luak sgt 1st day.


Jom jalan-jalan sekitarnya, scroll je ye, memang havoc kat Pratunam Night Market. 

Suka abg Qi naik tuk tuk, hahaha kali ini tuk tuk unik siap ada lampu comel setiap kali break menyala hehe. 

Berani ke nak cuba? Hahaha saju julia snap gambar ini ada peniaga jual ulat dan bermacam jenis serangga. Kami pulun la tengok, hehehehe nak cuba tak la kan hahaha larikkk !

Pulut Mangga Ninee
Depan gerai Tomyam Pa Nga je korang boleh beli pulut mangga Ninee ni, sedap ya ampun sedap ! Mangga kat sini manis-manis belaka. Harga pun murah. 


Percayalah, kami order setiap sorang makan. Tak kongsi ya, berani nak kongsi gaduh kang hahaha. Di sebalik mangga tu ada pulut lembut je, santan dia packing plastik asing siap-siap, so bila tapau tak la basi kan. Bijak !

Steamed Chicken With Rice
Semua gerai ini dekat hotel kami je, banyak kali julia pesan semua dekat-dekat hotel kami dan berdekatan dengan hotel bajet sekitarnya. Kena duduk lorong ini memang syurga hidup holiday di kota Bangkok hehe. 

Waktu malam je operasi. Gerai ni sebelah gerai pulut mangga ninee hahaha 3 gerai halal berdekatan antara satu sama lain. Apa lagi nak? 

Ayam goreng dia kami tapau, tak tapau nasi sebab dan bermacam jenis kami beli tak termakan. Ayam goreng dia ranggup, tepung apa la dia pakai haha. 


Mi Thai Salad 

Kalau dah biasa makan mi thai salad di Malaysia, sila cuba yang ori di sini, meriah sungguh seafoodnya dengan gabungan mi rasa masam manis dan sedikit pedas. Besar sungguh portion dia, harga pun murah je RM5 lebih. 

Boleh pengsan makan haha.


Ikan Bakar Pratunam Bangkok
Ikan bakar kat sini sangat unik, resepi ikan bakar tu julia dah cedok dengan tauke ni hahaha. Well kalau nak ilmu jangan segan bertanya. Ikan ini dibakar guna salutan garam kasar di luar, bila di hiris buang kulitnya isinya sangat wangi. Apa yang dia letak di tengah ikan tu korang kena mai sini makan, julia nak bagi surprise...ada daun herba itu yang terbit bau mengancam !

Sos thai hijau tu sedap sangat, rasa masam manis dan pedas sikit je. Bila cicah dengan ikan bakar ni haaa terduduk membisu memasing. Tebal isi ikan dia. Harga dalam linkungan THB100 - RM10 lebih. 

Bersusun makanan, hahaha, buah-buahan potong pun banyak di jual waktu malam, bermacam jenis, beli lah jangan tak beli. Kalau tak habis simpan dalam peti ais hotel. Esok pagi boleh makan buah dia manis. 




Pengsan ! Ratah lauk je banyak hehe. Kat Bangkok tang seafood memang meriah dan murah.


Chatuchak Weekend Market
Happy sangat juju kat sini sejak pagi tadi sampai jam 8 pagi sampai lah sekarang hunting halal street food in Bangkok! Banyak tau halal food ya Allah senang sangat jumpa dalam Pasar Chatuchak! Rezeki julia sekeluarga kot Allah permudahkan. 👏👏👏

Kedai Saman Islam  
=======================
Nak tahu juju menjamu selera menu halal Bangkok kat Chatuchak weekend market?
✔Pad Thai - No.1 sedap. Wajib order!
✔Somtam - sayur fresh masam manis cukup
✔ Nasi ayam pulut kuning - ayam dia ranggup diluar juicy didalam arggggh
✔ Sup ekor - why sup dia buat juju ketagih😂
✔ Mi kari - kuah cair tp fuhh cukup rasa






Kuah mi kari, seperiuk haa, kat sini istilah makan pagi dan tengahari sama je, sejak awal pagi dah ada semua apa nak order je. 

Sup daging lembu, ekor lembu pun ada. Pagi pun leh makan sup tau. 

Pad Thai 
Tersangat win rasanya ! Ada ketam, ada hirisan sayur dan mi beras yang agak lebar di masak dengan penuh kasih sayang. Memang carta number 1. Korang wajib order pad thai bila singgah kat sini ya. 

Somtam 
Penuh sayuran dan mi beras sebagai pengkap rasa. Masam manis dan kalau korang tak nak makan berat boleh order somtam sini. Ringan perut makan. 

Meriah my orang kuat makan, hehe alhamdulilah. Nampak belakang mereka orang Islam tengah sibuk order. Masa ni kami sampai waktu pagi tak ramai orang tau. Bila kami tengah makan mula dah ramai kedai ni. Memang korang kena pi awal pagi untuk elak kesesakan dan beri keselesaan semaksima untuk family anda. Rancang masa. 


Menu yang dijual kat sini, macam-macam ada. Sila order dan nikmati puas-puas. Kalau shopping kat sini tak perlu risau lah cari gerai halal. 

Ya Allah melampau sedap gila...juju x tipu tau kedai Saman Islam ni paling best sebab pekerja dia termasuk bos dia nenek Fatimah berumur 76 tahun sangat peramah! 

Siap nenek Fatimah ni bagi juju mcm2 diskaun, naik malu dibuatnya haha sebab apa dapat layanan sebegitu baik? 

Sebab juju kan kaki sembang hahaha nenek Fatimah ni baik hati buat juju mcm cucu dia tau i love u Grandma cantik!...nak buat nenek angkat la leh balik kampung Bangkok raya sini nanti haha! 😄

Madenah Halal Noddle 
Boleh cuba gerai makanan halal lain disini. Disebabkan kami masing-masing sudah kenyang maka julia snap gambar gerai ini sahaja untuk korang boleh cuba makan jika singgah ke Bangkok. 


Berantu sungguh enjoy food street kat sini mcm2 ada. I really love ❤Bangkok❤Sekarang nak rehat jap sebab dah kenyang breakfast plus kira lunch la haha...sat lagi tarik nafas nak melewaq satu pasar Chatuchak! Gilaaaaa arghhhh sini ada lebih 1,000 kedai kecik2 jual barang murah2, gila! Next part julia cerita lanjut sabar naa 😂😘👍

Permandangan menarik waktu petang di kawasan Pratunam. Banyak hotel bajet sekitar Pratunam. Sila buat kajian ya. Lihat jalan raya kecilnya, bersih betul. Macam kena vakum je kan, kadang-kadang julia suka perhati jalan raya mereka, susah nak jumpa sampah sarap. Kena contohi mereka dari segi ini. 

Aiskrim Kelapa Ori Bangkok 
Pssttt waktu pagi dah nampak kakak ni bawa mini troli ice cream kelapa. Sedapnya! Paling best banyak scoop dia letak dalam 1 cawan siap free topping choc dan kacang hanya berharga THB20 bersamaan RM2 aje...

Sangat murah! Kat Malaysia satu scoop pun pepaham la ya...kat sini makan sampai fengsan 😂

7 Eleven Bangkok banyak !
Bila jalan-jalan sekitar daerah Pratunam, memang banyak kedai 7E. Jangan lupa singgah beli air kolagen halal dan air susu halal kat sini. Meriah sungguh dia jual. 

Sila belek label cop halal ya. Memang unik kat 7E mereka rajin jual air kolagen bersepah-sepah sini. Patutlah kulit wanita kat sini cantik2 tegang2 hehe. 

Airport Don Mueang Bangkok
Kalau nak balik tu, jangan lupa beli belah dalam airport Bangkok. Kat dalam ni boleh borong air kotak buah sedap macam julia pegang ni. Ada tanda halal di belakang kotak. Julia paling suka minum air red berry punch, nikmat yang amat rasa gabungan buah tu hehe. 

Nak rasa live di Bangkok? Jemput tonton video vlog julia cerita pasal makanan sahaja. Video pasal shopping untuk part akan datang ya.

Apa perasaan korang setelah puas baca blog julia kali ini pasal syurga makanan di Kota Bangkok? Menarik kan ! Sampai sekarang julia tak rasa puas lagi holiday kat sana. Homesick nak balik Bangkok hahahaha.


Sila tunggu part 4 ya, syurga shopping bajet di Bangkok. Banyak benda membuka mata julia sebab mereka kalau buat sesuatu barang semua ada kualiti dan mutu tersendiri. Sangat suka lihat material nampak mahal tapi harga murah weh. Tungguuuuuu next part korang...terima kasih ikuti cerita juju. 

Jejak rujukan pautan link ke Bangkok:
  1. Parking KLIA2 - SINI
  2. Part 1: Percutian Murah ke Bangkok Menjanjikan Keseronokkan Berganda ! - SINI
  3. Part 2 : Citin Pratunam Hotel Bangkok - SINI
  4. Part 3 : JJCM Makanan Halal Bangkok - SINI
  5. Part 4 : Port Shopping Bajet di Kota Bangkok (Dalam proses)