Julia Johari: November 2016
Booking.com

Julia Johari dalam WALLA Menu Kita TV1 - Restoren Nasi Vanggey

Sticky Post until end of Nov 16, scroll & click next for latest entry TQ.

"Terbitkan you olss, terbitkan ini namanya blogger you olls terbitkan! " hehe paling sweet ini kata-kata Masterchef Malaysia dekat julia merujuk gambar diatas semasa julia terangkan setiap hidangan di Restoran Nasi Vanggey. Korang, dah tonton segmen Walla Menu Kita di TV1 semalam? Bagi yang sudah julia ucapkan jutaan terima kasih kerana sudi menonton julia bersama abang Brian. Alhamdulilah, asyik dok counting bulan dan hari, semalam dah live di TV1 terus rasa lega yang amat sangat, kalau tak debaran 30 minit lagi sebelum sesi tayangan pun rasa nak pengsan dah, bayangkan lah kita dok menunggu nak tengok muka sendiri dalam TV...perasaan tu sangat menyeramkan, sambil tonton bersama keluarga julia, sempat ambil selimut tutup mata sikit hahahhahaha :p

Terlepas nak tonton? 
Klik FULL VIDEO ---> Walla Musim Ke-2 
[Jangan lupa besarkan paparan icon ye, puas sikit nak tonton rancangan ulangan]

Pertama kali saksikan di TV1 - Walla !
MasyaAllah, masa segmen Walla nak start semalam punya la tak keruan, makan tak kenyang, mandi tak basah, aduhhh ujian ni semakin hari semakin benak dirasakan, terfikir bagaimana respon family dan masyarakat luar sana yang menonton julia, adakah okey atau terlalu over...serius mana julia dapat tengok video ni dulu sebelum disiarkan, tak dapat lah...kena tunggu tarikh pihak RTM TV1 uar-uarkan baru leh tengok sama-sama dengan korang, so memang tak boleh lah tetiba nak suh edit sana sini kalau tak kenan tu kan...redho awal2 hehehe

Siapa tag gambar, video dan update blog mengenai julia dalam rancangan Walla?
Dibawah ini adalah senarai ke semua rakan sahabat KBBA, sahabat gojes, sahabat-sahabat FB dan IG yang sudi menunggu dan merakamkan detik indah julia kali kedua muncul di televisyen, sebelum ini di TV9 pernah live kan kalau korang ingat lagi lah...jom saksikan sedutan komen dan gambar diorang tag. 

Gambar dibawah julia snap sendiri ketika menginap di salah sebuah homestay kebetulan dapat jemputan menginap free tu yang satu family julia tonton sekali...sempatlah julia snap sikit dan cantumkan jadi macam dibawah



Mommy Ena, rakan gojes blogger yang selalu menyokong julia dalam arena blogging...banyak jasa beliau sebenarnya kalau nak cakap satu-satu...korang terjah blog beliau ada jual Coway, dealer paling best untuk korang langgan 


Blogger gojes kedua Khairul Ibtisam awal-awal lagi share dah dekat FB dan tag pada julia, terkesima sekejap laju betul blogger-blogger ni tag tau...terima kasih mommy hadif sudi tonton...pi baca blog beliau macam-macam ada.


Kak Izwa terima kasih snap gambar share dekat ig fb dan share short video sekali...alhamdulilah seronok bila sahabat blogger seronok sama2 tonton...tak terkira happy tengok gambar akak tag tau 


Cikgu Azrine, siapa tak kenal blogger cikgu yang sekarang sedang giat sambung pelajaran ke peringkat PhD woww...beliau dalam sibuk tu sempat rekod tau di Astro, katanya nak tonton lepas pulang hadiri hitea, tengok terus pm julia hehehe terima kasih kak...


Terima kasih rakan blogger KBBA9 shehan sudi tengok haa, sebelum Astro tukar decoder baru sempat tonton alhamdulilah tq yunk


Tak sangka geng KBBA banyak sekali tag gambar...TQ

Follower baru di instagram julia...terima kasih Zalya.





Respon dari kawan-kawan julia sangat mengejutkan julia sendiri...alhamdulilah, terima kasih semua sudi tonton julia di TV1, terharu !


Sebahagian gambar yang dishare oleh rakan julia...








Entry Live Update! 
Paling best, semalam blogger kak Azyma sudi live update on the spot snap gambar dan rakam video julia di Walla, terharu juta rasa sangat-sangat, terima kasih kak az, sudi dalam sibuk tu menonton dan up live update...terbaikkk! 


YouTube Live Update!
Blogger Lisa terima kasih sudi rekod live rancangan walla untuk sis julia, cantik pula tu rekod dan upload di YouTube Allahuakbar, korang sila jejak beliau disini ye 

Klik: http://www.ciksepet.com/


KLIK VIDEO DIATAS

Akhir sekali, inilah kenangan paling manis julia buat pertama kalinya bekerjasama dengan pihak RTM TV1 Malaysia, mereka sungguh dedikasi baik Penerbit, Penolong Penerbit Rancangan Walla, Abang Brian Masterchef Malaysia dan ke semua kru-kru RTM yang sangat sporting...lihatlah bagaimana mereka ini sebagai satu team menjayakan sebelum dan selepas rancangan Walla...terpaku julia melihat mereka bekerja sungguh tekun sekali !



Saya rindu mereka semua diatas...mereka sangat baik!

Jutaan terima kasih kepada pihak Walla sudi menjemput julia sebagai Blogger Jemputan Walla Musim Kedua, buat anda yang sudah menonton segmen julia bersama Brian disini, julia memohon ampun maaf jika ada kurang dan terlebih bicara semasa mengendalikan episod ini ye...di harap anda semua terhibur kenangan manis julia kali ini...

Entry lepas boleh baca:

Tak mungkin lupa jasa mereka! 
Terima kasih RTM TV1 :)

Cuti Sekolah Nak Jalan-Jalan !


Uiii lengang jalan nak pi kerja weh, aman damai tenteram jiwa tak alami kesesakan jalan raya macam selalu, memang penantian cuti sekolah hujung tahunlah julia tunggu sangat ! Bayangkan juju keluar rumah pi kerja jam 6.30 pagi, lenggang kangkung kan bawa kereta, dulu lepas solat subuh cabut awal dah pi kerja...sekarang boleh layan ke dapur dulu tengok peti ais ada balance apa leh ngap hahahahha...tak pun termenung dalam bilik air lama-lama...angan-angan kalau aku kaya! Hari-hari raya...bil-bil jiran tetangga....bayar sendiri lah wehh hahaha

Happy plak...bukan ada plan ke mana pun, maybe esok dah 1 Disember 2016, maka tinggal 1 bulan je lagi my son nak menempuh alam persekolahan buat pertama kali dalam hidup dia. Tadika plus Taska. Bermulalah episod pandai berdikari sendiri diawal usia 4 tahun lebih. Umi yakin, anak soleh umi Qaiser ilman pandai bawa diri. 

Vacation?
Hmmm tak tau nak pi mana musim cuti sekolah ni, maybe tengok angin, tak pun jenjalan dekat KL je lah cuci mata, nak cuci poket jimat dulu lah. Dari tak ada plan kang terboros benda lain menyesal pun tak sudah kan.

Pelaburan
Aah tengah tunggu ASB punya announcement dividen dan untung la beb, tak banyak mana pun kira tu lah duit bonus juju setiap hujung tahun. Dapat beli something bernilai kan.

Lama dah aku pendam...aku tak cerita...sebab aku tak nak sedih!
Aku doakan...korang pun sihat selalu, dimurahkan rezeki...tak kira dimana korang berada jaga diri ye. Malang tak berbau...dua kali dah juju sekeluarga di uji oleh Allah di kawasan jalan raya, KAWASAN BERLAINAN, kes kecuaian pemandu lain kami hampir-hampir nak kena....sangat dekat! Tapi Allah jaga! Aku jerit sekuat hati... menangis sekuat hati...nyawa dihujung tanduk...semua berlaku sangat pantas, sangat2 mengejutkan!

...walaupun bukan kami pemula kepada berlakunya kemalangan...ingatlah tak semestinya kita jaga orang diatas jalan raya dan berhati2 takkan kena...pasti ujian Allah tu tak kenal siapa...huhh dari situ aku tersedar! Ajaibnya perlindungan ALLAH saat itu...aku jerit...aku menangis...sebab aku tak nak tengok orang yang aku sayang TAK ADA! Aku susah nak terima hakikat tuuuuuu...biarlah kalau terjadi sekali pun...biar AKU yang PERGI ! (air mata turun plak)

Mujur, aku masih hidup lagi, Ya aku tak percaya AKU MASIH HIDUP LAGI...air mata bercucuran pandang anak...pandang suami...aku dah tak kisah apa nak jadi pada kereta...tapi aku kisahnya NYAWA dua insan yang aku sanggup tukar NYAWA aku utk diorang...serius aku tak dapat cerita kat sini...aku sangat terkilan dengan sikap pemandu yang cuai...2 moment ujian diatas jalan raya tu aku ingat sampai bila-bila. Tak perlu share detail kot...aku tak nak rasa sedih...yang penting keluarga aku selamat sudah lah...aku percaya...Allah bagi aku peluang kedua hidup ini bersebab...

Taubatlah...
Astagfirullahalazim...
Terima kasih Allah...peluang kedua untuk hidup! 


Apa-apa pun terjadi...ke mana saje kita nak pergi...pemulanya mengucap dua kalimah syahadah...semoga kita pergi menemuiNya dalam keadaan baik sekali cukup sifat kalau boleh kan....kita doa banyak-banyak.


Bye!
"Pandang wajahnya semasa dia tidur ucapkan bahawa, ibu nak (nama anak) jadi anak yang soleh sayang!. Cubalah amalkan (ustaz kata ini makna kita bercakap dengan rohnya) Dan ucapan ini adalah DOA Dan Allah Maha Mendengar Lagi Maha Melihat." 

ZTE Blade A910 telefon bajet ada gaya !


Saat julia memiliki sekotak telefon mudah alih ZTE Blade A910 dengan harga hanya RM699 julia terus terpukau pandangan, wah besar dan nipis betul telefon bajet ada gaya keluaran ZTE kali ini. Nak memilikinya mudah sekarang, hanya layari webpage LAZADA sudah boleh buat pesanan dan pembelian secara online, mudah dan tak perlu bazirkan masa mencarinya di kedai-kedai cawangan ZTE

ZTE Blade A910
Baru sahaja release pada bulan April 2016, bateri telefon yang berkapasiti 2,540 (mAh) yang bersatu dengan badan telefon dirasakan jangka hayat kemampuan kuasa baterinya sangat tahan lama. 

Sejak 1 minggu lebih kawasan kediaman luar kondo julia blackout, sepanjang 1 minggu itulah julia menggunakan telefon ZTE dengan icon TORCH LIGHT untuk menerangkan susur jalan kaki ke kediaman. Memang cahaya yang dikeluarkan dari telefon ini sangat terang dan memudahkan pencarian barang di kawasan gelap, sangat membantu jika tiba-tiba dalam kediaman sendiri blackout sebagai pembantu setia menemani ketika berlakunya waktu kecemasan.

Resolusi skrin telefon ini 720 x 1280 pixels dan display skrin secara touchscreen 100%, kecekapan dan kepantasan membuka sesuatu aplikasi yang banyak dalam satu-satu masa tidak menyebabkan telefon ini hang secara terus. Itu yang julia uji secara terus ke atas telefon ZTE Blade A910.

 Sistem operasinya menggunakan sistem Android 5.1 dan RAM 2GB serta internal storage 16GB. 

Kelainan warna telefon ZTE Blade A910 menarik minat julia, bila di pegang ia tidak terasa licin dan mudah di sisipkan di celah poket, kadang-kadang tak perasan di poket kita ada telefon...nipis dan slim!

DUAL SIM CARD SLOT 

Untuk rakaman gambar, ia menggunakan kamera belakang 13-megapixel, dan kamera hadapan 8-megapixel. Telefon pintar ini menyokong rangkaian 4G LTE, dan hadir dengan sokongan dwi-SIM. 


MAGIC FINGERPRINT 
Menariknya, peranti ini juga turut dilengkapi dengan sokongan pengimbas cap jari. Hanya si pemakai sahaja boleh menggunakan telefon ini, jika anda ada anak kecil, tahap keselamatan telefon pintar bajet ini memenuhi kehendak anda kerana ia murah dan mudah digunakan.

Saiz skrin 5.50 inci, besar dan mudah di lihat, tidak terlalu besar dan sesuai untuk digunakan dengan bergaya !

EXOTIC COLOURS | SLIM
Ringan dan utuh, warna kelabu glitter ini pilihan julia, nampak sangat elegan dan sophitikated.

Klik video dibawah untuk melihat Promo ZTE Blade A910
Pembelian boleh dilakukan klik ---> Lazada


Spesifikasi Kelebihan ZTE Blade A910

  1. 1.3GHz Quad-core Processor
  2. Android 6.0 Marshmallow
  3. 5.5” HD Super AMOLED
  4. Oncell (1280 x 720)
  5. 2GB RAM + 16GB ROM
  6. 13MP PDAF Rear Camera With Flash
  7. 8MP Front Camera with Screen Flash
  8. 4G LTE Dual Sim Dual Standby
  9. 3.5mm Earphone Port (CTIA), 5pin Micro USB
  10. 2540 MAh Battery
  11. 6.9mm Ultra-thin


 HD Super AMOLED
Singkatan kepada Active Matrix Organic Emitting Diode, dimana ketajaman dan kecerahan gambar dapat menghasilkan kualiti gambar yang sangat baik. Julia dah uji perbezaan gambar menggunakan telefon ZTE Blade A910 yang mempunyai fungsi super Amoled dengan telefon biasa yang tidak mempunyai fungsi Amoled. 

Boleh lihat dibawah. 

POWERFUL KAMERA
Lihat gambar diatas dan dibawah julia menggunakan telefon bajet ada gaya ini, tanpa guna sebarang aplikasi beauty face atau sebarang pengubahsuaian, telefon ini memberikan impak gambar yang sangat natural.  




Anda boleh lihat video julia rakam sendiri, betapa selesanya julia menggunakan telefon bajet ada gaya ini yang sangat menjimatkan duit poket. Sesuai untuk semua golongan lapisan masyarakat boleh memilikinya dengan bajet bawah 1k.

Servis Center
Ada kawan bertanya, jika telefon ini jangka panjang bermasalah dimana nak buat rujukan? Okey anda boleh klik cawangan servis center di SINI. Boleh semak kawasan mana untuk rujukan.

Warranty Polisi
Ini tersangat penting, setiap bahagian telefon ini ada warranty polisi yang anda kena baca dan ketahui, boleh klik SINI.

Untuk info pembelian boleh klik ZTE Blade A910

Happy...Smile...Why so serius!


Khamis sudah...sekejap je dah nak penghujung Nov 2016 kan...hari ni julia nak karang entry santai je, diharapkan korang yang tengah baca dalam keadaan sihat selalu luar dan dalam...dalaman hati pun kena sihat baru terpancar keikhlasan diwajah...2 month ni kerja dari pagi sampai malam sangat padat...so minggu depan 1 week break dari rutin yang memerlukan fokus dan kualiti kerja yang diinginkan...okey.....

Nak tanya pendapat korang...'Hidup ini perlu apa selain buat sesuatu mengejar redha Allah?'

Happy...Smile...Why so serius!
Ya....hidup ini perlu 'Happy & Smile'

Saling berkait kan...kalau happy tak senyum tu rasa macam pasangan tak sudah...ibarat macam orang cakap...

kau happy ke...aku happy...kenapa? 
raut wajah ko pun aku dapat baca macam sesuatu...

haaa gembira ni tak boleh disorok...kena dipancarkan melalui perbuatan atau dipancarkan dengan senyuman kan...kalau kita sorokkan gembira macam tak lepas keluar ko pasti rasa macam ehhhh aku menunjuk ke...tak lah...manusia perlu tunjuk dia gembira...sebab caj-caj positif gembira ni akan menerawang merayap kepada orang lain pula tau...

Ibarat korang gembira menerima pertolongan orang...kita ucap terima kasih sambil senyum ikhlas pada si penolong....si penolong pun rasa gembira...dia terbitkan rasa syukur gembira dia kepada Allah...atau dia kongsi gembira dengan seseorang yang dia rasa nak kongsi gembira tu....

Itu lah namanya gembira yang mengembirakan serta digembirakan...haaa fahamkan maksud...saling berkait, saling menyebarkan gembira...at last gembira tu berpanjangan...bersambung-sambung...

"Ia bermakna anda telah membuat keputusan untuk melihat di luar ketidaksempurnaan"

Betul dan setuju sangat mutiara kata diatas...kita gembira bukan menunjukkan kita telah ada semuanya, berkata oh aku memiliki segalanya (jangan membandingkan diri kita dengan kehidupan orang lain, ujian setiap orang pun lain-lain kan)...perfect kata orang sekarang kan...

Hidup sederhana...cara kita...kalau mampu lebih dari itu...kita ucap TQ ALLAH !
Biarlah tapi kita gembira dengan acuan kesederhanaan hidup kita, jikalau orang lain menerima rezeki lebih...ucaplah alhamdulilah...mana tahu satu hari nanti Allah acu hidup kita gembira dengan cara lain yang tak disangka-sangka...ucap kalimah Alhamdulilah, Astagfirullah banyak-banyak...sekarang julia tengah latih my son baca surah Al-Fatihah...dan dia sekarang dah pandai sebut Lailahailallah banyak kali...syukur, ini pun gembira kan...seronok sebar gembira anak kecil 4 tahun lebih mengikut surah pendek...

Mulai esok...julia off day 4 hari...Jumaat sampai Isnin, Selasa datang keje sebab ada meeting Puspa...then nak sambung cuti sehari lagi kot...nak habiskan sisa cuti rehat berbaki...okey korang jangan lupa...senyum dan sebarkan senyuman...orang tak balas senyum tak apa...anggap kita tengah senyum depan Allah...

Kan manisss tu senyum...lawa tau!
Selamat berhujung minggu dan bercuti sekolah semua...julia ke mana?
Tengok angin dulu hahaha bye!

FIBROID dalam DIAM !



Kali ini julia nak share perkongsian kesihatan wanita dari anak dara sampai lah ke nenek pun isu kali ini memang sangat penting kita kena ambil tahu. Korang tahu tak ketumbuhan bukan kanser tau, ketumbuhan yang tumbuh di dalam atau di luar rahim wanita terjadi daripada sel-sel otot rahim yang normal dan mula berkembang menjadi tak normal. 

Sel berlipat dan membesar akhirnya rahim jadi bengkak, kadang-kadang berlipat kali ganda besar dari saiz rahim yang asal. Takut kan! Terus pegang perut...eh rahim...hmmm jom baca apa faktor utama terjadinya FIBROID.


Perkongsian dibawah julia ambil dari sumber yang dipercayai dalam Google...harap ia jadi satu sandaran dan titik awal bagi kita untuk tangani masalah wanita dalam diam ini. Jom buat medical checkup setahun sekali pun okey dah untuk area rahim kita...moga dijauhkan dari penyakit ini. Amin.

FAKTOR TERJADI FIBROID

 25% wanita mengalami fibroid dan kebanyakkannya terlalu kecil untuk memberikan sebarang gejala.
 Fibroid kerap dikesan secara tak sengaja semasa ujian ultrasound untuk masalah lain.
 Tiada kepastian tepat tentang apa yg menyebabkan fibroid terjadi, tetapi kajian menunjukkan ketumbuhan ini bergantung kepada kehadiran hormon estrogen.
 Ia tak terjadi pada kanak kanak disebabkan kekurangan hormon estrogen dan ia mengecut atau hilang selepas menopaus dimana apabila tahap estrogen jatuh.

FAKTOR - FAKTOR LAIN

👉 BELUM BERKAHWIN - Wanita yg tak pernah hamil lebih berisiko untuk mendapatkan fibroid.

👉 HAID AWAL - Wanita yg mengalami haid pertama sebelum usia 10 tahun lebih cenderung utk mengalami fibroid.

👉 PIL PERANCANG - Wanita yg mengambil pil perancang adalah kurang berisiko untuk mendapat fibroid.

👉 SEJARAH KELUARGA - Wanita yg mempunyai ibu atau adik-beradik yang mempunyai fibroid rahim adalah lebih cenderung untuk mengalami fibroid juga.

JENIS - JENIS FIBROID

 FIBROID INTRANURAL - tumbuh di dalam dinding rahim.
 FIBROID SUBMUCOSAL - tumbuh di bawah lapisan dinding dan kadang kadang menonjol ke dalam rahim.
 FIBROID SUBSEROSAL - tumbuh di permukaan luar rahim.
 FIBROID PEDUNCULATED - tumbuh di luar rahim cuma bercantum sedikit dengan rahim atau bertangkai.

Fibroid boleh tumbuh dalam pelbagai saiz, bentuk dan bilangan.

SIMPTOM ATAU GEJALA FIBROID

👱 Tempoh haid yang panjang
👱 Pendarahan yang banyak
👱 Sengugut
👱 Kembung
👱 Sakit pelvis
👱 Sembelit
👱 Kerap kencing
👱 Sakit semasa hubungan seks
👱 Sebahagian pakar percaya bahawa sesetengah fibroid boleh mengganggu kesuburan dan kehamilan. Sebagai comtoh, fibroid submucosal boleh menyekat implantasi embrio (implantation) yang boleh menjurus kepada keguguran berulang.

DIAGNOSA

1. Ultrasound (US)
2. Pengimejan resonans magnet (MRI)
3. Histeroskopi

CARA RAWATAN

💉 Fibroid boleh dirawat dengan pilihan bukan pembedahan atau pembedahan.
💉 Tunggu dan lihat - Cuma segelintir kecil akn mengalami mengucutan fibroid secara semulajadi. Kebanyakannya akn membesar lepas beberapa tahun.
💉 Pil Hormon-Pengambilan pil hormon boleh membantu mengurangkan haid yg banyak
💉 Injeksi Hormon-Boleh membantu mengurangkan saiz fibroid untuk sementara waktu sahaja. Ia diberikan sebagai persediaan pembedahan kerana ia boleh mengurangkan komplikasi pembedahan terutamanya myomectomy.
💉 Mirena-Bertindak mengurangkan darah haid sahaja. Tpi tak akan mengurangkan saiz fibroid.

RAWATAN TAMBAHAN

Wanita yang mengalami kekurangan darah akan diberikan suplemen zat besi untuk menaikan tahap hemoglobin sebelum pmbedahan fibroid

1. Pembedahan myomectomy ðŸš‘

💊 Ia dilakukan kepada mereka yang berhasrat untuk mempunyai anak.
💊 Kurang dari 40 tahun.
💊 Fibroid baru mungkin akan tumbuh dan wanita mungkin akan mengalami pembedahan kedua, ketiga dan seterusnya.
💊 Myomectomy boleh dilakukan mengunakan teknik laparoskopi.

2. Hysterectomy ðŸš‘

💊 Membuang keseluruhan rahim termasuk fibroid.
💊 Tak nak anak.
💊 Histerektomi menyembuhkan dan menghalang fibroid dari tumbuh semula.
💊 Pembedahan abdomen atau laparoscopi.

3. Uterine Artery Embolization (UAE) ðŸš‘

💊 UAE adalah satu prosedur di mana salur darah yg memberi makanan kepada fibroid disekat dengan dengan partikel khas.
💊 Fibroid akn kecut secara beransur-ansur tapi tak semua jenis fibroid sesuai menjalani prosedur ini.




" INDAHNYA CIPTAAN TUHAN ! 
OVUM KELUAR DARI OVARI SEORANG WANITA ! "

<3  Utk pertama kalinya dlm sejarah para saintis di Belgium tlh berjaya merakam proses awal pada reproduksi manusia dgn jelas iaitu keluarnya sel telur (ovum) dari ovari seorang wanita.

 
<3 Menurut Dr Jacques Donnez dari Universiti Katolik Louvain (UCL) di Brussels, proses pelepasan ovum dari ovari itu dirakamkan ketika dia sdg melakukan operasi histerektomi kpd wanita. Gambar-gambar yang menakjubkan dikeluarkan dlm majalah New Scientist.

 <3 Secara semulajadi, wanita normal akn mengeluarkan satu hingga beberapa sel telur setiap bulan ketika memasuki fasa subur. Namun begitu, sejauh ini belum ada ahli saintis yang mampu merakam secara jelas dan terperinci detik keluarnya sel telur manusia dari ovari wanita. Sel telur dlm gambar tersebut adalah milik seorang perempuan berusia 45 tahun berasal dari Belgium.

 <3 Sel telur dihasilkan oleh folikel-folikel, kantung-kantung berisi cairan, di bahagian dlm ovari yg pada masa ovulasi akan mengeluarkan benjolan kecil berwarna kemerahan yang kelihatan seperti di dalam gambar. Telur-telur akan muncul pada hujung benjolan tersebut dengan bentuk sel-sel yang mirip seperti jeli. Setelah keluar dan lepas dari benjolan tersebut, sel-sel kemudian akan menuju ke tiub fallopio utk disenyawakan oleh sel sperma di dalam rahim. Detik itu berlaku sekitar 15 minit.
[ Sumber : Mr Google & Pakar Sakit Puan ]


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com