Wednesday, July 27, 2016

ALTHEA Turns 1 Sambutan PINK Party Cukup GLAMOR!

Wednesday, July 27, 2016 14 Comments

Althea! Happy 1st Birthday! Oh my god! Teruja sangat ke jemputan party Althea 24 Julai 2016 hari ahad lepas bertempat di RUANG, Subang Jaya. Cantikkan deco kat atas ni, tema 1st birthday Althea of course warna PINK....oh my warna kesukaan juju! Melompat atas meja bila dengar tema pink hahahaha...lets celebrate!

Teruja! Gempak! Pink all the time
Ya...all tema pink...dari start cawan kertas sampai ke deco dalam RUANG ni pun semua pink...oh my...rasa tak mau balik dari party ni...you know why, semua enjoy menikmati dessert yang sangat ohsem dan sedap...awwwww!

Best kan surprise party ni...awwwwwww tak sabar nak story dengan korang.

Preparation!
Julia makeup sendiri tau, guna makeup rangkaian Althea...tadaaaaaaa...okey tak...simple je janji ada kelainan sikit...hehe, baju beli blouse online je, mujur dah tau ukuran size badan sendiri...buble shawl tema bunga sakura...haaa kena kan tema Korea tu sikit hehehe i like!

Dah sampai dah !
Julia dah sampai setengah jam sebelum party bermula, terima kasih pada suami dan anak tercinta yang sudi hantar julia ke party Althea... amacam OOTD PINK julia tu...pinky sangat kan kikiki...sunyi je dekat luar...ingat julia yang terawal...rupanya bila tolak pintu masuk ke dalam wahhhhhhhhhhh ramai dah sampai...apa lagi jom cari kawan blogger dan kawan baru...redah jangan tak redah hehe

So jom sign dulu kehadiran dekat urusetia Althea...penting tau tinggalkan jejak sebab Althea boleh tahu kita interested untuk collaborations dengan diorang akan datang...TQ Althea!

Woaaaaaa...all pink...oh my god! Cantiknya diorang deco...rasa macam kisah fairy tales tau...

Belon helium pink ni terpaling sweet...awwwwww melting!

Tengok kiri kanan depan belakang semua ada surprise yang Althea buat...cantikkan board tulisan kapur ni...wowww!

Dari jauh dah nampak blogger Innanie, Kecik & Yuyin (geng KBBA)
Alahaiii seronoknya, lama sungguh tak jumpa tau...apa lagi selfie sedas buat kenangan!

Meet my new friends here too...blogger Liyliz & Mek Onie.

Farra & Yujin...kawan baru yang sangat peramah dan sporting awwwwwww you all sangat best...tetiba rindu!

Jom tengok dessert tea time dengan Althea Korea...weeeeeeeeee


Sedap sedap semua tau...habis je diorang refill balik...x larat nak makan...siap boleh amik bawak balik tau...tetiba gila kejap tengok semua stuff cantik2 ni weee

Bingsu Bar ni best...like macam ABC tapi bukan ABC...tapi ni style korea la...nak tau google eh

Penaja...TQ all...hargai sangat!

Cookies...all the time cookies, muffin and dessert...oh my so sweet...

Yang bestnya...yang surprisenya...julia tak ketinggalan untuk dapatkan surprise door gift tau...nak tau pi tengok video! KLIK...korang akan rasai kemeriahan yang julia rasakan....bestttttt sangat. Happening!



Paling teruja...ada Photobooth tau...siap free print picture, siap boleh share picture ni kat IG FB and all channel...kerlasssssssssssssss weh, apa lagi jom la bergambar puas-puas guna props yang disediakan...bergambar dengan blogger Mek Onie heheh

Best...boleh tampal dekat work place sendiri...kenangan dalam pink box Althea!

My love message to Althea big day!

Door gift dalam belon...bayangkan surprise door gift tu ada jawapan dalam setiap belon pink...kena ambil satu dan pecahkan...tengok julia dapat Its My Cushion bedak muka tau wahhhhhhhh best...mcm tau je julia suka makeup yeyy

Sebelum balik...julia selfie bersama CEO Althea Korea, Mr Frank Kang...tengok pipi dia...blusher original tau...awwwwww jeles kita tu yg pakai spek mata pink cover sikit jeles tu hahahha


Of course tak lupa dekat beauty blogger Mira CikCit....dia keja dengan Althea tau kerlas ko dik...paling suka ikut tutorial makeup dia melalui blog...semua Althea Makeup...woww gorgeos...

Happy Face!
Masih teringat-ingat party Althea Turns 1 yang super duper ohsem dan penuh surprise!
Love you forever ALTHEA!

SURPRISE! Believe it guys!
Korang, julia dan semua jemputan ke Party Althea dapat 150 point PERCUMA untuk pembelian barang melalui website Althea yang hanya diberi masa 30 minit sahaja, ya 30 minit, masa dengar pengumuman dari sekretariat ALTHEA umumkan rasa nak pecah jantung...rasa tak percaya, sampai ke tahap itu mereka meraikan kami tau, so masa umumkan masa tu terus cepat-cepat buka website Althea dekat handphone, mujur kat situ ada WiFi, so keluarlah peluh menitik-nitik sebab kena cepat, bila buka website tu masukkan gmail aah memang dah sedia ada 150 point...apa lagi melompatlah nak pilih barang...pening juga nak pilih sebab kena fix harga jangan lebih 150...mujur bayar 10 lebih je untuk balance delevery fuhhh sempat beli setelah tempuh mcm2 ujian dalam party tu tau hahaha yeyy!...

Hari tu dah dapat 150 point...kali ni dapat lagi 150 point masa party apa lagiiii julia dah beli makeup la hahaha tungguuu my next review about my glamorous makeup with Althea...mmmuah!

* Nak shopping Althea Korea online? 
Layari www.althea.kr and Althea Facebook.

Tuesday, July 26, 2016

When You Tell Me That You Love Me Awwwwwww!

Tuesday, July 26, 2016 15 Comments

Korang...aku tengah mabuk cinta...5 tahun dah julia kahwin...nak bagi tahu 23 Julai hari Sabtu baru ni ulang tahun perkahwinan julia yang ke lima tahun....sekejap je dah genap 5 tahun....kasi can juju nak nyanyi sikit lagu romantik cikit...


Everything you ask for 

Nothing is above me 

I'm shining like a candle in the dark 
When you tell me that you love me.......... 

awww jatuh terpeleok terpijak heels sendiri hahaha


By the way, tarikh anniversary yang ke-5 tahun tu suami decide nak ke MPO (Melaka Premium Outlet) yang sudah semestinya bertempat di kawasan Alor Gajah Melaka...sebab dah lama letak wishlist dekat suami so suami perkenankan doa tu haha...nak harapkan julia sendiri pergi idok lah teman...juju suka suami yang bawakan bersama abam Qi...barulah seronok jadi sleeping partner hahahhahaha motif?

On the way ke MPO from KL...kemain kak long sebelah tu spek mata besor...hehe...tema pink belacan sedondon dengan suami...abam Qi xd warna tu...so bedal lah apa aje janji ko berbaju dik hehe

Pinjam gambar dari google ye bawah ni sekeping...haaa gini la rupa MPO tu...best kat sini lapang dan besar macam JPO cuma kat sini tak bertingkat tau...semua setingkat aje...mudah nak berjalan tak sakit kaki dan tak ramai orang...jom window shopping!

Macam biasa lah kan semua outlet jual barangan branded yang banyak betul harga clearance...tapi kena hati2 lah buat pembelian terkadang nama je clearance tapi macam tak berbaloi kan ...terjahan pertama terus ke Toy World...budak bertuah ni lah tak habis2 mainan mainan...mujur julia dok luar hahahhaha...aku malas melayan toys...bagi suami dan anak dia bergather puas2 dalam ni...juju ada motif lain heeeee

Haaa beli pedang mainan je pun...tu pun lama julia tunggu kat luar haishhh abam Qi ni mcm kt KL tak ada...kat sini gak nak pedang...hehe


Relaks je...hari sabtu pun parking banyak kosong, kereta tetap banyak...tapi orang semua pi mana?
Mesti dalam outlet letewwww

Suka sangat Qaiser ilman dengan air pancut...layan kan aje...eh sini ada KFC dan mesin ATM...masuk je memula dah nampak mesin ATM...bestnya!


Kedai minion ni best...semua baju sangat cantik dan smart ! 

Wahhhhhhh ada kincir angin...jommmmmmmm

Lawanya! Ya Allah lawanyaaaaa!

Korang...percayalah...permandangan cantik aku tak sabar nak posing hahahhahahaha...matik la orang keliling melayan aku pose depan kolam...depan kincir angin...kalah fazura...ehhhhhhhhhh....awakkk cantik kan...happy anniversary to us...weeeeee terus rasa nak terjun kolam hahaha



Korang...cantiknya sini awwwwwwww....mati lah kena selfie sampai lebam...layan tau korang jangan bosan hahaha

dan lagi OOTD anniversary hehehe...

Habis satu kincir angin ni kami gomol bergambar dengan Abam Qi...hehehhehe best anak dah besar ni layankan aje umi dia bergambar...

Awak! Lawa kan awak...awak nak nangis tengok permandangan cam ni awak...awwwwwwww TQ husben...

Mata terpaku dekat Victoria Secret...hati membuak nak masuk sebab julia memang pengemar bauan perfume Victoria Secret Nombor 1 Malaysia hahaha amboiiii....terus grab 2...coz why?

Sebab by one free one...harga 50% dari harga asal sebotol Fragrance Mist
...arghhhhhhh murah...
TQ husben for the anniversary gift...weeeee!


Tadaaaaa....cantik kan botol dia...fink fink...bau paling suka Victoria Secret Angel (fragrance mist), Ya Allah sedap sangat bau dia...rasa melayang-layang kat awan bila pakai...sebelah tu Victoria Secret BombShell...aummm pun sedap, tidur malam spray...pi keje spray...amboiiii kemain semua nak bau victoria setiap masa...hehehe

HAPPY FACE!
thank you sebab ucap dan mendoakan kami sempena ulang tahun perkahwinan kami yang ke-5 tahun...semoga kalian di murahkan rezeki tak kira masa oleh Allah...amin :*

Monday, July 25, 2016

Tak Sampai Hati...

Monday, July 25, 2016 15 Comments


Adakala, dia perlu ditinggalkan, untuk urusan. Walid dia lah uruskan...pinjam masa free suami, ada kala mama julia amik peranan melayan kerenah budak 3 tahun 11 bulan ni... semalam julia dapat keizinan suami untuk menghadiri sebuah party di Subang Jaya, nanti petang julia story ye...so suami bawa anak kesayangan abang Qaiser ilman ni di kawasan Sunway Lagoon...tak masuk cuma berjalan-jalan sekitar ruang sunway piramid...

Truttt truttt gambar mesej masuk sedang julia leka dengan urusan...
Suami hanya hantar sekeping gambar diatas....dan dan terus rasa cair sangat hati seorang ibu...adakah ini mesej sang anak pada ibunya? Qaiser ilman nak cakap apa ye? 

Adakah gambar ini menjelaskan pada julia...yang Qi nak masuk Sunway Lagoon? Atau gambar ini memberitahu bahawa umiiii...umiii....umiii ada kan best!

Alahai anak...cara kamu lihat, cara kamu berdiri...buat hati umi rasa tertampar...ye umi beli masa Qaiser ilman walaupun hanya 2 jam....umi beli banyak masa Qi waktu bekerja di pejabat...umi tahu umi banyak hutang masa dengan Qaiser ilman...

InsyaAllah...ada masa, ada rezeki lebih, umi sendiri belanja abang Qi ye masuk situ...buat masa sekarang mari kita menabung dulu banyak-banyak...dahulukan yang lebih utama...

Lepas habis urusan julia semalam...terus ke kereta, suami jemput bersama anak yang sedang dibuai mimpi indah...alahaiii anak! 

Bangun dari tidur, terus abang Qi peluk julia...tu baru 2 jam umi tinggal dah dia rindu!

Allah... anak mudah tunjuk rasa dia rindu dekat mak ayah dia, nak minum susu pun Qi suka pegang tangan julia...kadang-kadang pernah rasa rimas sebab kita fikir tak nak manjakan anak...pernah emosi tak bertempat, marahkan dia, cuba nak cool down time anak baling barang dan makanan, rasa nak gigit2 dia hahahah...tapi kan julia fikir balik, Allah bagi juga aku anak untuk merasai semua ini... bagaimana perasaan orang yang nak kan anak? Allah....kau tak syukur ke julia? Rasa nak tampal ayat-ayat ni kat rumah...bagi aku sedar dari lamunan emosi marah tak bertempat.... terkadang aku jadi setan time emosi tak stabil...oh teruknya rasa...bukan senang nak jadi ibu kepada anak...bukan senang...aku baru dapat peluang jadi ibu...dah aku rasa down sgt sebab aku tak buat sepertimana aku perlu buat.... syaitan! Go away! ............

On the way balik kerja, ambil dia...dalam kereta sesi bualan macam biasa...'Umi...umiii nak pegi playgoun...playgoun basah ke umi...tak pelah umi...esk ye umi'...itulah soalan dia hari2...itulah jawapan dia hari2...dia tau dah umi akan jawab macam tu hari-hari...alahaiii umiiiiiiii pun jarang dah aku nak bawa dia pi playground...aku fikir cuaca panas...aku fikir cuaca hujan...aku fikir risikoooooooooooo hari2...risiko kat anak aku? Mesti dia tertekan dalam diam...arghhhhhhhhhhhhhh! Benci betul perangai aku yang suka bagi alasan....tu pun contoh tak baik kan...aku rushing nak balik masak untuk suami dan anak semata...tapi aku alpa anak aku ada yang aku tak puaskan......sedih!

Lagi satu ...kita belajar tak rindu seperti anak dekat kita pada mak ayah kita sendiri?

Makin besar makin ego nak cakap dekat keluarga kita rindu mereka....Allah.

[Motivasi]
Jangan sesekali rasa bangga atas segala pencapaian kerana itu semua DENGAN IZIN ALLAH... marilah kita usaha secara optimal dengan niat ikhlas dan tawakal selebihnya biar Allah menentukannya.

Setiap usaha tanpa putus asa dan cubaan akan menggugurkan dosa seperti gugurnya daun...bila rezeki senang kita ucap syukur...bila susah kita sabar...dan teruskan bersabar...ujian sabar itu selangkah pada rezeki...yakin dengan hikmah Allah...amin

Ingat tak ! Allah ingat kita setiap saat, tak pernah dia lupa...adakah kita ingat dia setiap detik? Allah... 

Friday, July 22, 2016

Open house raya...bukan satu tapi 3 jemputan!

Friday, July 22, 2016 8 Comments

Meriah! Seronok dari minggu lepas open house raya opis sampai berganti-ganti bahagian lain sambung buat jamuan raya aidilfitri 2016...semua sedap-sedap belaka...hari ni 3 tempat kami dijemput...kebetulan semua buat hari ni kan...apa lagi dari pagi julia dah standby perut kosong...start jam 10 pagi sampai jam 3 petang baru selesai makan hehe...rezeki jangan ditolak kan...

Gambar diatas, jamuan raya anjuran Bahagian Pengurusan Dewan Negara, sebahagian rakan sepejabat julia...makan jamuan gini konsep open air...fresh gitu mengadap kehijauan flora dan fauna sekitar kawasan parlimen...memukau sambil makan laksa sarawak dan menu raya lain...sedap oiii!

Terima kasih jemput kami semua...tak terkata gembira!

Hahaha geng gosip raya...ada saja topik nak sembang ye haha

Anjuran Majlis Jamuan Raya Bahagian Kewangan....sedap-sedap menu dia...ada koktail bestnya...pekena nasi Briani ayam masak merah wahhh terduduk diam hehe terima kasih jemput.

Last sekali jam 12 tghari, pi beraya rumah teman sepejabat...mak dia masak soto dengan spagetti...perghhhhhhhh makan lagi...kenyang dah perut...TQ acik, peramah sangat sembang tadi best!

Indahnya hari raya...erat silaturrahim kan...tunggu minggu depan...bahagian mana pula akan menyusul...tungguuu kami terjah!

Thursday, July 21, 2016

Akhirnya Cappadocia, Turkey

Thursday, July 21, 2016 18 Comments

Lepas tengok drama kat TV semalam, tersambung plak drama kedua dan tersangkut...haihh ingat nak masuk tidur dah, dah mula tekan remote nak off tv....tapi terpaku dengan satu kecantikan bumi Cappadocia di Turkey...drama mana? Drama Manisnya Cinta di Cappodocia watak utamanya Sam dan Fazura...


Dari nak tidur jadi makin galak nak tengok sebab cerita tu best, bukan setakat jalan cerita tapi permandangan bumi Turkey tu sangat mengamit mata julia untuk terus menerus berangan....siap baring kat lantai tau...anak dah tidur, suami pulak kerja lewat malam...sambil tunggu suami balik...sempat si juju tu berangan dalam watak tu...hahhahaha


Dok sibuk tanya turkey tu dok area mana...airport Istanbul tu dok celah mana...haaaaaaa dekat Black sea rupanya...mesti lawa kan...dari airport nak pi Cappadocia tu macam jauh betul...

Bus

  • Dari Istanbul – 12 jam
  • Dari Ankara – 5 jam
  • Dari Bursa – 11 jam
  • Dari Izmir – 12 jam
  • Dari Konya – 4 jam
  • Dari Antalya – 9 jam
  • Dari Canakkale – 17 jam

Bayangkan...sure kita nak naik bus jimat sikit kan...12 jam okey hahaha...so memang korang kena bermalam...sehari suntuk...perghhh!

Tapi kan hasil pembacaan julia...naik fast train dari Istanbul ke Ankara kemudian dari situ naik bus shuttle jimat masa kan...fast train jimat masa sikit...nak naik flight Pegasus (murah dari Turkish Airways) dari Istanbul ke Cappadocia pun boleh tau...macam KLIA ke Terengganu gitu...

 Berangan indah di Cappadocia Turkey... 
Aku kalau dah suka dengan satu tempat, walaupun aku rasa tak mampu lagi nak pergi, aku akan google dan baca review traveler dalam dan luar negara...aku nak tahu! Sebab bila aku dah puas tahu dan hayati gambar, seolah-olah aku sudah masuk dan berada di sana...aku tak kisah dah kalau tak pergi...sebab info dah siap dalam kepala...

GST tinggi tapi Fly tak perlu apply Visa, untunglah orang Malaysia... 
Aku terbaca...dalam satu blog...mengatakan kalau shopping di Turkey...GST di sana lebih tinggi 18% berbanding di Malaysia 6% tau untuk pelancong asing macam kita ni...tapi kena ingat, kita boleh tebus GST disana kembali di kaunter tax refund di airport Istanbul Turki tau...waaa bagus info ni....rajin membaca boleh cerita kat korang...so simpan segala resit shopping masa korang berpeluang bercuti disana ye...nanti nak balik Malaysia...terus refund dlu kat airport sana ye...jimat!

 Visa on Arrival... 
Untung jadi warganegara Malaysia...dah lah tak yah apply visa ke turki, sampai airport dapat 90 hari VOA tau...kerlas...so pi sana jangan burukkan nama Malaysia...kita ni pelancong bawa nama negara tau...so dimana sahaja kita tanya dan cakap elok2...

 Bekas makanan burung... 
Kalau ke sana jangan percaya lah kalau tetiba orang bagi bekas dengan paksaan untuk bagi makanan untuk burung...sebab dulu di kota Madinah masa julia mengerjakan umrah...pernah terkena gak...ingat free...lepas seronok bagi makanan kat burung rupanya kena bayar hahahhahahhaha....

Banyak tips nak ke Turki ni...best tau baca...korang google lah puas2...julia kalau seronok tengok satu2 negara memang akan diam-diam google simpan info...pergi ke tak pergi itu bukan persoalan...bawa hati dan mata tu dulu ke sana melalui internet...video kan banyak...automatik kita pun termasuk dalam penjelajahan tu kan...yes julia dah rasa...lega sangat bila tonton video dari traveler ni at least julia dah pi dalam alam maya...cukup dah kan!

Jom hayati hot ballon di Cappadocia Turki...semua dari Google...indah belaka!










Julia ingat hotel dalam Cave Cappodocia Turkey ni mahal...rupanya...rupanya murah tau...tengok dalam Booking.Com tadi...range below 200 ke bawah semalaman boleh dapat termasuk sarapan...kebanyakkan hotel cave kat sana termasuk sarapan...wahhhh wahhh...tu harga ringgit malaysia tau...murah la kan...huhhh...ni dah siap congak kemain...bukan nak pi pun tapi suka lah kira bajet ni...at least tau kan...

Lawa kan hotel ni...range murah je kot...

Sedia maklum kat sana tengah bergolak kan...tapi itu bukan bermakna kita tak boleh selami keindahan disana...berangan tu lebih indah kalau kita bijak cari...kumpul gambar dan video pun dah lega...okey julia dah pi Turkey dah next negara mana pulak juju nak terjah puas-puas! hahahhahaha