Sudah Peluk Mak Sendiri? | Julia Johari

Sudah Peluk Mak Sendiri?


Assalamualikum, selamat sejahtera semua pembaca disayangi termasuk silent reader, anda semua sihat? Lumrah, setiap manusia pasti ada seorang ibu, yang masih punya ibu bilakah kali terakhir korang peluk ibu dan dakap ibu macam julia diatas? Ingat tak? 

Ibu ni sahabat paling terbaik dalam dunia dan akhirat, dia pembaca rezeki pada kita...kita dapat lahir ke dunia ini selain izin Allah, adalah ibu kita...siang malam jaga kita...dah besar lupa peluk mak...ohh jangan...peluk mak selagi mak ada depan mata.

Apa sahaja untuk MAMA
Ya, aku anak sulungnya...aku jenis manusia yang dilahir jenis otaknya senantiasa POSITIF...sebab apa sahaja orang berkata-kata negatif...aku pusing 360 darjah jadikan ia POSITIF. Memang aku gila positif...sebab aku tak nak dakyah-dakyah yang jenis tak elok melekat dalam otak...jenis gembira dan ceria macam aku tak boleh hidup dengan gelombang (-)...aku suka tambah hahahahha tambah positif...

Berlainan dengan my mama, dia ada kala meluahkan perasaan orang2 berkata negatif...tapi julia tahu jauh disudut hatinya dia terasa....tapi sebagai anak sulungnya...hati cekal macam batu positif ni...sekali bala tentera negatif datang pun...aku boleh cool...dan relaks...ye...itulah anak sulungnya...sometimes lidah aku maju ke depan sebelum tindakan...untuk mereka lebih berhati2 menyusun kata bila berbicara....sentiasa beringat bila jumpa si julia tu...nah aku tegas orangnya, tapi mudah didekati !

Yes, hati ibu ku jenis lembut...tapi hati anaknya kerassssss...kerasss utk perjuangkan tidak putus asa...ya, aku banyak kali beri kata2 motivasi pada mama ku...

Mama, biarlah apa sahaja orang berkata...kita tak boleh halang apa sahaja orang kata...tapi kita penentu jalan hidup kita mama...kita berhak hidup gembira dan bahagia dgn acuan keserderhaan kita sendiri tanpa menyusahkan mana-mana pihak...kata ku pada mama...

Mama mengangguk...aku tahu setiap orang tak sama...perlu di gilap selalu kata motivasi...hati keras macam aku memang tak mudah ambil port apa orang kata tak elok...sebab dah puas hadapi pengalaman mengajar aku erti apa itu TABAH.

Nak anak esok besar peluk ibu dia...kita dulu kena peluk anak hari2...hehe

Cucunya yang selalu berjenaka...

Mak aku ni rajin sgt orangnya...suka memasak...suka ambil hati orang...sometimes orang tak ambil hati dia...tu aku nak marah dalam hati sebab dia dah buat sebaik mungkin dah...

Mama...biarlahkan apa mereka berkata2...Allah ada mama...dia hitung pahala mama siang malam tak henti2...buatlah kebaikan apa sahaja ingat Allah...bukan manusia...

Sebab itu aku suka sembang dengan mama...aku nak dia sentiasa ceria...lupakan masalah remeh...tak penting semua tu...

Apa yang penting aku nak mama happy!
Nanti kita sembang lagi ye mama...love you!



Gambar paling cantik dalam dunia ini sebab ada Mama!

15 comments:

  1. selagi mak masih ada...kita sbg anak cuba utk luangkan masa bersama mak kn

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah, semoga mak diberi kesihatan yg baik

    ReplyDelete
  3. Ibu ni antara orang paling dekat dengan hidup kita :) Moga Allah merahmati semua insan yang bergelar ibu :D

    ReplyDelete
  4. Pelukan Ibu yang paling mendamaikan hati..memang rasa tenang sangat kan...

    ReplyDelete
  5. Dulu setiap kali balik kg sure tak miss peluk cium & urut kaki arwah....dah 9 bulan arwah mak pergi tapi igtn tu segar ...rindu sgt moments dgn arwah..al fatihah..

    ReplyDelete
  6. ibu pling rapat ngn kita.hari2 balik mesti tolong ibu, gosip..hehe

    ReplyDelete
  7. Bila dh jd mak, lebih faham pengorbanan seorang mak kn. Huhu.. alhamdulillah skrg stay dgn mak. Byk pahala bole buat tp possibility nk buat dosa pn tinggi jgak.. huhu .

    Btw. Salam perkenalan sis 😊

    ReplyDelete
  8. comelnya kak juju,
    insyaallah selagi ada mak selalu ingt pesan nie,

    ReplyDelete
  9. i'm really enjoying this article and layout of your blog. It's a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. by author ide bisnis camilan unik dan murah dari tahu

    ReplyDelete
  10. yessss..cantik sgt ju gmbr tu..bole bsr n framekan..syg mak kita slagi ada kan.. <3 <3 <3

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com