Bila jarang sakit... sekali sakit ! | Julia Johari
Booking.com

Bila jarang sakit... sekali sakit !



aku, memang jenis orang yang jarang sakit, dalam setahun tu boleh dibilang 1 atau 2 kali je, jenis pesen macam abam Qaiser ilman jugak jarang nak sakit, tapi kalau dah sakit bebetul memang tahap kau akan monyok nak gigit orang, ala sakit macam demam dan seangkatan tu lah, tapi semalam aku tak berdaya melawan 3 jenis sakit, demam, cirit birit dengan perut memulas angin yang membuak-buak (sekarang masa menulis ni pun aku dok tahan perut dari mengeluarkan angin, berkerocok lagi perut dengan angin Allah)

kerja tak menentu, balik lewat malam, tidur tak cukup, tapi ada aku hiraukan pasal diri aku selain pengambilan ephyra? Ya betul, tapi dari segi corak pemakanan seharian aku pun aku tak tau mana yang salah...sebab setahu aku ni pemilih sikit bab memakan ni...tu aku pelik suami dan anak tak kena cirit dan demam alhamdulilah...yang kena aku sorang tu pun aku dah syukur teramat sangat...biar aku sakit jangan dua hero aku tu sakit lagi aku bertambah sakit....mungkin sebab aku paksa diri aku bekerja dan tak cukup rehat itu sebablah kesan ini yang aku dapat...mujur mild je sakitnya...tu pun aku dah monyok...x selesa nak bekerja.

Kelmarin di opis, aku muntah...teruk kot walaupun 1 shoot aku muntah...huhh dengan datang bulannya waktu tu..kau tau kan camne bila pompuan datang bulan sekali pakej cirit dan muntah bertalu...kau rasa nak baring pun perut berangin sana sini...aduhhh! Telan pil chik ki taun ni...boleh ar bertahan kerja sampai malam walaupun aku sendawa tu tahap teruk sangat....hampir setiap masa kot sendawa keluar angin dah macam orang tua-tua. hmmm

Tak lalu makan langsung...yang boleh telan ephyra...ephyra collagen drink tu betul-betul bagi aku tenaga seharian, aku tak rasa lapar dan aku boleh lagi bekerja sampai larut malam...walaupun tak selesa dengan tahap kesihatan. 

Badan petang kelmarin tu sejuk semacam, tak pernah rasa sejuk melampau...rupanya balik rumah malam tu kena demam panas...huhhh terus suami bawa pi klinik swasta...RM120 kena...hmmm mahal kan? Kalau tak... nak je pi klinik kesihatan kerajaan bayar RM1 je tapi mana buka dah jam 12 malam? Sebab tak tahan sangat suami terus bawa ke klinik swasta...dia bayarkan semua bil...Allahuakbar...terima kasih sangat2 abang...menangis tengok bil...dia kata tak apa...kesihatan paling utama.

Hari ini aku dah mulai tugas bekerja sambil sarapan 2 keping roti dengan hamburan ubat-ubat ini memasuki badan....badan dah beransur ok...tapi makan aku berjaga-jaga...doktor pesan jgn ambil makanan berminyak dan pedas...ok doktor, demi kesihatan...
korang entry bercuti di Lost World of Tambun dan entry Legoland julia tak sempat karang lagi...kalau rajin julia up entry di Tambun dulu ok...terima kasih korang sudi baca.

20 comments:

  1. sekali bdn dah sakit memang terok gak laa.. mgkin sbb lately ni akak bnyak kerja sgt kot.. semoga makin cepat sembuh..

    ReplyDelete
  2. siannye jue....serba tak kene kalo jadik mcm ni kan....mcm akak laa....pi cek2 tgk ade fibroid....erm.... tgh tgu turn jek ni nak operate....ape2 pun jaga mkn key....

    ReplyDelete
  3. take care juju..patut lama xde entry

    ReplyDelete
  4. Get well soon kak Ju. Jaga diri, jaga makan okeh :)

    ReplyDelete
  5. nory pon lama tak demam kak..bukan nak mintak..
    tapi last demam sebelum pregnant lagi...sekarang tak penah lagi demam...
    pura2 demam je selalu...ahahahahaha

    ReplyDelete
  6. sama la kite, sy pon jenis yg susah nk sakit jgk..tp bila sakit, mak oi..seminggu dua jgk la baru nak baik balik..

    ReplyDelete
  7. get well soon akak, pil chi kit teon tu kita selalu spare dekat rumah agak-agak sakit perut telan je.

    ReplyDelete
  8. Sekarang dah 100% ok ke?

    Pertanyaan dari:

    http://biarlembuyangjadilembu.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. Moga cepat sembuh Ju.

    Betul la kan? Orang yang jarang sakit ni sekali sakit tu datang, memang azabnya ya amat.

    ReplyDelete
  10. kalau dh tahap muntah mmg teruk dh tu kak.
    hope cempat sembuh.

    ReplyDelete
  11. Juju...kalau malam juju pegi je hkl..sama je bayra rm1..akk kalau anak2 demam lps pukul 4pm ke situ jela akk pegi..cpt servis dia...mmg ada smpi pagi..24hours tau juju...cuma dia ada break kul 7 hingga 8 xsilap akn bkk balik...

    ReplyDelete
  12. Yup kalau tak pernh sakit sekali sakit..ermm langsung takleh buat ape...banyaknya ubat..get weell soon kak

    ReplyDelete
  13. kalau jarang sakit, sekali kena memang weak sangat rasanya kan. take care Juju. dah okay ke belum? banyak nya ubat. habiskan ye sampai bebetul elok

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com