Julia Johari: October 2016

Nak Sihat, Tiru Macam Tok Noh, Umur 73 Tahun Maintain Sihat, Wow!


Dua hari balik kampung mertua, ada majlis kenduri tahlil untuk arwah atok suami, alhamdulilah semua berjalan dengan lancar sekali, dua khemah juga naik, catering dari orang kampung je tempah, meriah dengan tetamu khas anak-anak tahfiz kawasan Balok Kuantan dan anak-anak yatim dari kawasan Penor Pahang. 

Gambar diatas adalah gambar nenek kepada suami kami panggil tok noh, julia suka bergurau senda dengan tok noh yang asal dari Terengganu ni, memang pekat cakap ganu weh. Paling aku suka korek rahsia kesihatan warga emas sepertinya...

Umur dia dah menjangkau 73 tahun, kaki masih kuat melangkah, siap masak kari daging, masak bubur kacang, periuk besar macam kenduri kahwin tau, perghhh hebat penangan tok noh kami ni masuk ke dapur....sesambil tu julia suka sembang dengan tok noh....korek rahsia apa dia amalkan pemakanan seharian, sebab dia duk sorang je kan kat kampung ganu.

Katanya, 'Tok tak makan gulai, dan bubur kacang ni julia...dulu muda boleh la...sekarang tok tak lalu...tok makan biasa-biasa je'

Korek lagi....korek lagi rahsia...."Tok masak apa ye kat rumah, maksud ju lebihkan apa dalam masakan?"

"Tok lebihkan asam, tak kisah la asam limau ke, asam jawa ke...buatlah ikan asam ke...tok suka ikan...tak makan ayam"

Ohhh dalam bahasa modennya...'ASAM' tu kategori DETOX la bagi bahasa sekarang...patotlah tok kuat, relaks je berjalan, leh masak menu berat di umur emas, memang betul lah...bila kurangkan makanan manis, dan berlemak...lebihkan asam dalam masakan buat panjang umur dan kaki kuat melangkah...walaupun beliau ada mild sikit darah tinggi...

Katanya cara nak kurangkan darah tinggi....jangan makan nasi banyak dalam satu masa...makan nasi ulang-ulang tapi sikit-sikit....cara tu tok kurang dah sakit darah tinggi...sekarang okey dah sikit...

Ohhhh terkejut julia...pernah terbaca dalam diet pemakanan seimbang memang gitu la sebenarnya cara perlu kita amalkan...tak sangka tok noh walaupun tak tahu dunia IT, tak tahu dunia internet, tapi beliau sangat bijak urus pemakanannya...

Terbaik tok noh...tok noh memang rajin memasak, gulai kawah daging dia masak dia campur sikit cili kering sebagai penambah rasa dalam rempah...sebab tu bila makan gulai kawah luar biasa...air tgn dia kaw kaw best...

Alahai rindu tok noh yang peramah sembang hehe tak lokek ilmu, suka senyum...julia sebagai cucu menantu mendoakan kesejahteraan tok noh...tok nanti kami balik Terengganu singgah rumah tok ye...rindu nak bertapa dekat Pantai Tg Bidara lihat ombak tinggi dengan angin kuat...

Jumpa lagi tok...terima kasih kongsi tips pemakanan sihat.

Mudah buruk sangka, Penyakit hati perlu dirawat! #PETRONAS Deepavali 2016

Pernah tak rasa cemas dan rasa sesuatu bila korang terlihat dan ternampak seseorang yang tidak dikenali mendekati korang...rasa curiga dan tahap macam tak nak beri sebarang respon kan... itulah yang julia pernah rasa tau tatkala bila tonton iklan #Petronas Deepavali 2016 I'am Muniandy....fuhhh terus terjentik hidung sendiri sebab video ni berjaya buat hati julia tetiba terpukul sebentar....


Curiga, curiga, melampaui sangat!

Masakan tidak situasi iklan Petronas Deepavali kali ini betul-betul menyentuh perasaan julia...jangan mudah curiga dan buruk sangka dengan orang lain walaupun orang itu berlainan bangsa dengan kita. Bukan apa zaman sekarang kan orang terlalu mementingkan keselamatan diri dan keluarga sendiri...langsung tak bertolak ansur dengan sesama bangsa lain, anggapan kita oh mereka bukan sedarah sedaging...salah tanggapan begitu kawan.


Hidup sebumbung matlamat apa?

Ya, kita hidup berbilang bangsa. Macam perayaan Deepavali atau lebih dikenali festival cahaya ini tidak asing lagi di negara Malaysia. Masyarakat berbilang bangsa yang wujud di Malaysia beri keistimewaan untuk memupuk semangat kita menghormati antara satu sama lain serta mengenali lebih mendalam budaya mereka amalkan. 


Bagi julia, seronok menikmati kehidupan selesa membesar di Malaysia sebab keharmonian yang terjalin sesama bangsa dan agama buat kita lebih rasa bertimbang rasa. Bukan setakat itu sahaja, bertolak ansur dalam setiap aspek moral dan semangat sayangkan cintakan tanahair bersama-sama.



Senyumlah, kita warga Malaysia, warga Penyayang!

Sempena Hari Deepavali, julia ucapkan semoga perayaan cahaya ini dapat diraikan dengan rasa penuh gembira, meriah oleh semua bangsa tak kira tua, muda mahu pun kanak-kanak kita hormati perayaan ini sebagai salah satu perayaan negara untuk eratkan silaturrahim sesama bangsa. Ayuh semua! 

Marriot Hotel Putrajaya Suasana Menarik Bak Lima Bintang !


Sebut sahaja Marriot Hotel, pasti terbuntang mata melihat betapa prestijnya hotel 5 bintang ini saat tiba di perkarangan hotel sehinggalah ke ruang lobi tak lekang mata melihat kecantikan seni bina dan susun atur bangunan hotel marriot ini begitu gah sekali ! Untuk pengetahuan korang, Julia menerima undangan khas sebagai #ephyradealers bertuah ke majlis gilang gemilang di  klik SINI.
Klik Blogger Hotel Hunter --> #rangkingke33
Bila semak, hotel ini jatuh rangking yang ke-33 setakat ini kami menginap...tudiaaa...leh masuk Book Of Record tak ni hihi kerana hobi dan minat, kami semakin menular....
Syukur ke hadrat ilahi, sambil dapat bersama-sama menghadiri majlis penganugerahan yang sangat dinantikan oleh Ephyra, suami dan Qaiser ilman bersama-sama hadir menyokong julia disebalik tabir. Berada disini dirasakan macam bercuti di luar Kuala Lumpur, siapa sangka Hotel Marriot ini semakin dipandang semakin nampak cantik luar dan dalam, terutama sekali hotel ini mesra alam sekitar, dimana sahaja kelihatan pasti ada pokok hiasan, air terjun buatan dan pokok bungaan yang sungguh menikam kalbu...sejuk mata memandang....alahaiiiiii tak terkata. 

Lihat harga klik --> Booking.Com


Kami tiba awal, dalam jam 1 tengahari rasa, masa check in jam 2 tengahari, so kena tunggu sementara diorang siapkan bilik. Sambil itu kami tak lepaskan peluang meneroka segenap isi alam Hotel Marriot...wah tangga tu sungguh memukau, kalau buat sesi photoshoot kat sini memang kerlas weh ! 

Mula ar kan nak berangan pakai baju kembang setaman sambil kibas-kibas dress atas tangga ko...haaaaa kerlas mimpi juju kan kikiki kuat berangan padahal kahwin dah 5 tahun, abam Qi sila keje kuat mak nak makan nasi minyak kamu dekat sini tau tauu ...julia suka Marriot...memang hensem hotel ni hahaha

Jangan risau, kalau tak larat nak naik dan turun tangga, ada ESKALATOR...hebat kan, sebelah tangga ni di hujung sekali ada eskalator perghhhh mudah sungguh.

Lihat kubah corak emas tu, nampak seakan macam padi emas, cantik tak terkata, cahaya suram dan ruang legar yang sungguh besar membuatkan sejam menunggu tu tak terasa.

Paling best, hotel Marriot ini mesra kanak-kanak, ada disediakan ruang riadah permainan ringkas anak-anak kecil disini, ada meja dan kerusi untuk mereka bermain, alahaiiii seronok lah abang Qaiser ilman, sekejap je dia main dah jumpa kawan baru geng bas sekolah hehehe.




Tepat jam 2 tengahari dapat dah bilik kami. Kalau berminat korang boleh semak harga dalam Booking.Com ye. Macam biasa laman web yang sangat memudahkan orang ramai booking dimana sahaja. 

Kelebihan Hotel Marriot Putrajaya
  1. Lokasi strategik - sangat berhampiran dengan IOI City Mall dan dekat dengan pusat bandar KL serta Putrajaya serta berhampiran padang golf. Boleh shopping dulu beli barang untuk makan di hotel.
  2. WiFi public - ya, tiada kod rahsia nak key in, wifi public sejurus memasuki Hotel Marriot, mudah dan senang tak perlu log in.
  3. Parking - luas dan basement, mudah tak kena hujan dan panas, banyak parking.
  4. Staf Marriot - sangat peramah dan selalu senyum dari jauh, nak ke kaunter berjalan dari jauh diorang dah senyum dah tau...alahaiiiii cair dengan layanan bak princess.
  5. Grand Ballroom - ya julia duduk lama dalam function grand ballroom tu tau, memang besar dan luas sangat, bunyi lagu kuat dari dewan utama ni kalis bunyi, so dari lobi tak kedengaran bunyi bising, sesuai la untuk sebarang event dengan kapasiti yang beribu undangan.
  6. Banyak pokok - ya, hotel ini julia kategorikan mesra alam sekitar, sejuk sangat mata melihat kehijauan pokok-pokok yang ditanam cantik sekitar kawasan kolam.
  7. Bilik - luas sungguh, julia pilih bilik untuk tujuan lawatan perniagaan, lebih sunyi dan ekslusif.
  8. Ada disediakan makanan ringan - ya ada disediakan makanan ringan dalam bilik, tapi kami tak makan dan ambil sebab kena bayar tau hehe jejaga.
  9. Non smoking room - julia pilih bilik macam ini sebab lebih terjaga kebersihan dan suami tak merokok. 
  10. Katil king size - empuk sangat alahaiiii....siap ada perabot sofa lagi...perghhh!
  11. Bathup - haaa leh la berendam puas-puas.
  12. Tahap kebersihan - bersih !

Lihat my son, Qaiser ilman teruja betul dia. Dari jendela dah nampak kolam renang, apalagi melompatlah dia tak sabar nak tukar baju mandi hehe. Sesambil tu jom scroll dan hayati keindahan sekitar bilik kami. 





Nampak tak jajan, bukan kami beli tapi memang ada kat situ disediakan...hahahhaha juju hampir nak ngap dah konon buat2 lupa...tapi awas, harga nanti sila bayar masa check out ye hehehehe


Bilik air yang sangat luas.........boleh la bergolek dalam ni hahaha...memacam barang hotel ni sediakan ada sabun spa tau amboiiii suka ler tu.

Ini jendela kami...arghhhhhhhh sejuknya mata, kat bawah tu kolam mandi...jom turun !

Di sini ada Spa Villa, kalau nak rehatkan diri sini memang pilihan bijak, jom ke swimming pool tak sabar dah ni

Nampak tak setiap kali keluar pasti akan nampak pokok-pokok di mana sahaja, itu yang membuatkan julia terpikat.

Air terjun buatan ni perlahan je mengalir airnya, ada kawasan istirehat macam pondok untuk menikmati kawasan sekitarnya...alahaiiii terus rasa hilang tujuan utama ke sini...hahahaha

Ya Allah !!!!!!!!!!
Lihatlah pool Hotel Marriot ni korang, cantiknya, terpukau dan bersih sungguh...orang tak ramai langsung masa ni, arghhhhhh rehat sekejap setengah jam.

KLIK LIVE VIDEO
Setelah video ini dihijack oleh abang Qaiser ilman...umi...umiiiiiiiiii....haish budak bertuah ni, orang nak live update video dia plak umi umiiiii...potong stim budak ni tau hahahaha mak baru bercita-cita nak jadi videografer woman terkenal...sekali suara umi sebalik tabir hahahhaa len kali kalau umi live update sebut kakak...ka ka k...kakak...haa baru mokcun! :p

Photoshoot dengan abam Qaiser ilman...abadikan kenangan terindah disini...besar dah anak umi...dah cecah paras pinggang tau...sikit lagi beberapa tahun sama tinggi dah ngan umi hehe...nanti gi jenjalan orang ingat kami adik beradik...hahhahahaha so mak kena minum ephyra dan guna ephyra skin care series selalu baru awet muda sama baya dengan anak hahahahhaa [mata ke atas tangan dibahu]

Amboiiiiiii terus tukar uniform swimming suit dah abam Qi korang ni...by the way kat sini ada slide tau...arghhhhhhhhhhh stress rasa bila suami cakap syok mandi tak ada orang, sedangkan orang tu berada didalam Grand Ballroom untuk private function hahahhahaha

Pinjam gambar dari Booking.Com...lihatlah betapa lawa yer 3 gambar suasana kolam Marriot Putrajaya...tak payah pi jauh...yang dekat ni pun dah macam ala-ala luar negara dah...perghhh


Luas kan kolam hotel ini...haaaaaaaaa puas lah mandi anak beranak...lepas stress...boleh anjur family day ni...syok!

Haaa tengok Encik Qaiser ilman, kemain nyenyak tidur ye...amboiiiii lepas swimming bantai tidur seround hahahaha dah tu mak nak tidur mana...ecececece mujur katil king, leh selit haha

Kembali ke niat asal, lihat para The 15th Asia Pacific International excellence Award 2016...itulah tujuan julia ke sini...makanya suami dan anak yang bersungguh menikmati kolam tadi ye...alhamdulilah diorang enjoy, julia pun enjoy...syukur!


Tadaaaaaa...bersama duta ephyra Memey Suhaiza dan Norman Hakim...kali kedua dapat jumpa live dengan diorang sama macam tahun lepas peramah dan tak nampak sombong diwajah...mudah didekati, sekali sekala tercuit dengan lawak bersahaja...

Testimonial julia:
Saya bagi 5 bintang untuk tahap kepuasan hotel ini, mesra pelanggan dan dekorasi yang sangat cantik serta memukau. Tahniah Marriot Hotel Putrajaya.

Marriot Hotel Putrajaya 
IOI Resort City, 
Sepang Utara, 62502 
Putrajaya, Malaysia

Ada aku tapis...

Tak semua benda atau pengalaman aku kongsikan di blog...di blog hanya 10% sahaja, selebihnya aku privacy kan. Aku kan kaki jalan, terkadang pernah beberapa tahun yang lalu menginap di beberapa buah hotel bajet secara walk in tanpa booking melalui medium online...

Ada yang sangat mengecewakan, yes memang banyak sebenarnya, tapi aku tak kongsikan di blog, aku jaga aib tempat tertentu aku menginap, tujuannya cuma satu, aku kongsikan di blog hanya yang melepasi rating kepuasan aku je, walaupun ada sedikit masalah tapi tak besar sangat aku share tujuan untuk beri penambahbaikan. Mana tahu pihak tertentu baca boleh ambil tindakan untuk atasi masalah tersebut, betul tak.

Itu sebab tak semua aku share....terkadang aku simpan sebagai sandaran supaya aku tak terkena lagi macam itu. 

Yang penting sekali kita jujur bila kongsikan di blog, bukan atas sebab berbayar sahaja tapi amanah kita menulis itu kena betul. Kalau rasa ia tak perlu dikongsikan, baik tak payah cerita langsung di blog...takut mendatangkan syak wasangka atau pandangan buruk.

So, happy lifestyle...simpan privacy sebaik mungkin, kongsi dan tapis yang dirasakan perlu sahaja untuk jadi rujukan pelbagai pihak...nasihat untuk diri sendiri selalu. 

Ephyra terima Anugerah Asia Pacific Book of the Top Super Health Brand 2015-2017


Penghormatan dan kejayaan yang cukup besar buat seluruh warga Ephyra Oceanlife2u berbangga dengan pencapaian besar meraih anugerah khas Asia Pacific Book of the Top Super Health Brand 2015-2017 di Grand Ballroom Marriot Hotel Putrajaya pada 23 Oktober 2016 (Ahad), tahniah di ucapkan kepada founder Ephyra Puan Amiza dan semua orang kuat disebalik tabir. Syabas dan jutaan tahniah diucapkan ! 

Ephyra "Top 15th Asia Pacific Top Excellence Brand - 
Book of The TOP Recognition 2016 Award"
Kategori: Super Health Brand 2015-2017 


Ephyra menitikberatkan KUALITI PRODUK, KEPUASAN HATI PELANGGAN & KREDIBILITI PRODUK, menjadikan ephyra antara pemenang bagi kategori Anugerah Top Brand Asia Pasifik ini. Alhamdulilah dengan izin Allah, banyak-banyak produk yang dicalonkan, ephyra berjaya sehingga ke tahap bukan sahaja di peringkat seluruh Malaysia, bahkan ke seluruh rantau Asia Pacific ! Wow!

Ephyra Dealers Bertuah !
Percayalah, malam tadi acara penganugerahan ini berlangsung secara gilang gemilang di depan mata julia, sebagai salah seorang dealer ephyra kecil penghormatan menerima undangan khas ke acara berprestij ini dirasakan sangat bertuah dan terkejut, masakan tidak julia hanya sertai pertandingan slogan ephyra 'Apa perasaan anda menjadi #ephyradealers nyatakan tidak lebih dari 20 patah perkataan...

Antara ramai-ramai dealers yang memberi komen, 5 orang dealers terpilih...julia salah seorangnya...alhamdulilah, inilah dinamakan rezeki...terima kasih Ephyra ! Terima kasih sahabat dan keluarga mendoakan...tanpa doa korang julia tak ada kat sini malam tadi tau...mmuahhhhh banyak-banyak!

Mesti korang nak tahu kan apa maksudnya anugerah ini di berikan kepada Ephyra...okey julia sertakan sedikit info untuk korang baca apa objektif anugerah ini diberikan seperti dibawah.



Objektif  "Top 15th Asia Pacific Top Excellence Brand - Book of The TOP Recognition 2016 Award"

The Asia Pacific Excellence Top Brand Recognition ialah pensijilan antarabangsa pihak ketiga untuk syarikat, jenama, produk dan usahawan. Ia juga merupakan platform strategik antarabangsa untuk komunikasi korporat di kalangan perusahaan yang cemerlang di rantau Asia Pasifik.

Sejak dari tahun 2002, Asia Pacific Top Excellence Brand Recognition telah berjaya membantu syarikat:

1. Mengenal pasti potensi perniagaan terkumpul yang boleh dipercayai

2. Memberi publisiti secara berkesan untuk mengembangkan peluang perniagaan global

3. Memupuk rangkaian sumber manusia dalam bidang perniagaan, melalui CEO Gathering, Trip Mission, Pameran Perdagangan dan Peristiwa Antarabangsa dalam setahun.

4. Membangunkan alat pemasaran yang kukuh, membawa perkembangan pesat perniagaan, meningkatkan prestasi jualan dan mencipta margin keuntungan yang lebih besar.


Faham dan kan... bukan senang nak dapat standard ranking di peringkat Asia Pasifik tau. Oleh itu mari lihat beberapa sedutan gambar yang julia kongsikan panas-panas lagi sejak malam tadi, memang cukup meriah dan sangat berprestij majlis ini, ramai usahawan muda dari golongan Cina 90% memonopoli anugerah kali ini, 10%  usahawan Bumiputera antaranya Ephyra...

Perghhh cabaran dan persaingan yang cukup hebat sekali. Julia doakan agar masa depan nanti lagi banyak usahawan muda dikalangan orang Melayu menyertai bidang perniagaan dalam pelbagai kategori nanti, insyaAllah.


Inilah kad undangan khas buat Julia...

Lihat senyuman founder ephyra, Puan Amiza...speechless!
Berbangga sangat melihat kejayaan milik orang Melayu berada diatas sana...alhamdulilah...rasa nak menangis merasai kejayaan ephyra sehingga ke tahap ini...tahniah!

Kejayaan ephyra ini julia lihat kerana ada kesepakatan adik beradik founder menongkah arus perniagaan dalam satu aliran yang sama...mereka bersatu padu...inilah nilai dan contoh julia lihat...bukan setakat rapat, tapi partner bussiness. Woww!

Bersama duta ephyra Memey Suhaiza dan Norman Hakim, mereka sangat peramah dan tak sombong, serius mereka tak lokek dengan senyuman...suka lihat mereka yang menjadi ikon ephyra, memang tepat lah mereka menjadi duta ephyra...sama cantik, sama menawan!

Julia bersama dealers ephyra, antaranya dari Putrajaya, Sabah dan Taman Melawati...perghhh hebat dengar pengalaman lama mereka dalam dunia dealers...banyak julia belajar dari mereka...salam kenal kembali ye.

Inilah barisan orang kuat ephyra, tanpa mereka kami tak boleh edarkan produk ephyra ke seluruh Malaysia !

Cantik-cantik ephyra dealer dengan duta ephyra...menawan sungguh...ni yang rasa kena amalkan ephyra berterusan nak tiru cantik macam diorang...wow!


Chinese cuisine...sedap sharks fins tu tau woahhh...macam-macam menu disajikan...terbaik santapan di Marriot Hotel Putrajaya.

 Bersama Cik Azira adik founder ephyra, Cik Innanie orang kuat memacu marketing ephyra, cik Fiza, dealers ephyra Cik Akma, Cik Linda, Cik Lydia, Encik Fauzi...seronok jumpa dengan insan-insan hebat...banyak julia belajar dari mereka.

Pertunjukan persembahan pun sangat menarik...nanti korang saksikan video julia compile secara ringkas dibawah.

Klik video acara gilang gemilang dibawah...enjoy 3 min.


Sedut aura positif disini...Ephyra diyakini ramai !


Tahniah Oceanlife2u, Tahniah ephyra...senyum simpul julia kan, oh kali ini julia OOTD set persalinan kain sari yang di tempah khas tau, merah hijau lagi julia bermini kurung... oh by the way julia menginap sehari semalam di Marriot Putrajaya bersama suami dan anak tercinta, mereka berdua adalah orang kuat saya yang terus menerus menyokong julia buat bisnes sambilan melalui medium produk kesihatan dan kecantikan iaitu ephyra.

 Terima kasih my beloved husband, terima kasih sahabat-sahabat, terima kasih pembaca setia dan silent reader dan customer ephyra yang mendoakan julia, you know who you are right, you are all my idol ! Tunggu update seterusnya blogger hotel hunter mengenai Marriot Hotel Putrajaya ye...ohsem !

Untuk pengetahuan lanjut mengenai anugerah berprestij ini korang boleh klik info dibawah

http://www.topbrand.asia/en/index.html

Berminat nak beli klik---> ephyra atau pm julia 013-6327 333, ada promo jimat dan free gift menarik untuk anda grab, cantik dan jimat, unleash your true beauty !

Lenovo Ideapad 100S Hadiah Terindah Seorang Blogger !

Bila kaji balik sejarah bila tarikh sebenar suami hadiahkan ideapad lenovo ni melalui gambar FB rupanya tanggal 1 Februari 2016, perghhh lamanya aku peram cerita disebalik tabir mengenai keseriusan daku menggunakan ideapad lenovo. Mujur dalam draf blog masih elok lagi gambar terdampar, dah siap edit cun-cun cuma aku terlupa nak menulis, kini sudah tiba masanya aku ceritakan pengalaman daku menggunakan ideapad ini sehingga kini yang sudah mencecah 9 bulan. Woww review yang paling lama aku siasat dan guna sebaik mungkin.

Ini kata-kata julia pertama kali upload di FB mengenai ideapad, so aku copy paste sini buat remind kembali betapa seronoknya aku dapat hadiah dari suami, dia support aku berblogging, dia komentator paling hebat...so apa aku buat semua dia baca dan semak...
"Dekat 1 minggu lebih julia guna Lenovo Ideapad 100s yang hubby hadiahkan, macam-macam julia kaji waktu malam. Dari segi bateri dia memang padu tahan lama, tak panas keyboard bila menaip, senyap, nipis, ringan, bayangkan ideapad ni macam test pad tapi versi keras dan nipis. Cuma satu je tak ada CD player tapi sekarang kan guna pen drive je kan.  
Bila julia bimbit tak rasa macam bawa laptop senipis kulit bawang...berat dia agak-agak 1kg je...okey jatuh cinta lemon lemon dah ni, sekarang julia boleh tolong kerja suami, up review, update blog, urgent email dalam masa yang sama kalau travel jauh2. Hooyehhh"
Keyboard yang sedap untuk menaip, tak berbunyi pun bila ketuk papan kekunci, senyap dan tak menganggu macam keyboard biasa di office. Diam-diam je ehhh dah update blog...tak dengar pun orang ketuk keyboard haha

Fuh, gambar dibawah ni pun dah lama aku peram, header blog tu yang terdahulu... aku pengguna U-Mobile juga, ternyata aku tak berpaling lagi, puas betul aku guna internet dan layari You Tube bersama anak belajar ABC, Alif Ba Ta dan tonton kartun teladan. Almost 9 bulan juga aku pengguna line U-Mobile...setiap bulan aku just bayar RM61-62 lebih kurang...murah kan...yes tersangat murah. Julia nak cerita dulu line yang julia pakai ye...

Kelebihan U-Mobile bagi julia
  1. Laju dan mudah akses di kawasan bandar dan di kampung
  2. Pelan internet yang sangat murah
  3. Mampu bayar
  4. Bateri WiFi yang tahan lama
  5. Boleh guna WiFi melalui ideapad, handphone 2 biji dalam 1 masa tanpa (- stuck)
  6. Mudah di capai sebab kecil dan comel
  7. Tahan lasak - anak campak atas katil pun okey lagi haha
  8. Senang selit dalam handbeg dan kocek
Apa yang best dengan Ideapad Lenovo?


Berat hanya 1kg dengan ketebalan sebesar 20,2 mm saja, skrin 11 inci, 1366 x 768 pixel. Ada pelbagai warna antaranya Biru, Silver dan Merah. Hadiah dari suami warna silver, yang paling julia suka uji ialah ketahanan ia berfungsi. Dalam masa 4 jam ia berfungsi elok je tanpa caj, maksudnya kalau bateri dia full boleh layari internet dan buat kerja tanpa rasa keyboard nipis tu panas. 

Tahan lasak juga ideapad ni. Kalau nak belek resepi dekat dapur guna ideapad ni pun boleh letak atas peti ais ke atau meja haaa leh baca resepi puas-puas siap ada ilustrasi bergambar lagi dan ia tak berat untuk dijinjing ke mana sahaja. Kagum. 

Anda boleh lihat banyak kelebihan ideapad 100S dengan klik spesifikasi Ideapad 100S

Ideapad 100S (11") Models
Please choose:
100S-11IBY
80R2001WMJ - Blue
80R2001TMJ - Silver
80R2001VMJ - Red

Menarik kan warna diatas, fuhhh sesak nafas tengok warna tu semua, julia suka warna merah, tapi suami dah hadiahkan warna silver siap surprise lagi tu pun dah cukup bersyukur sangat dah, warna silver adalah warna official, nampak korporat dan penampakan serius disitu :)

Lihat bagaimana julia jinjing ideapad ni, kalau di pasaran ideapad 100S ini yang paling murah dan permukaan layar yang luas. Ia bukan sebesar tab, ia lebih kurang sebesar macam laptop biasa cuma ia lebih nipis, slim dan ringan. Mudah selit dalam backpack atau handbeg yang besar. Yang penting julia rasakan ia adalah sebuah test pad (sebesar dan senipis kertas kajang).


Ada ruangan untuk selit pendrive, kekurangan ideapad ini adalah tiada pemain CD/VCD. Memang tak ada. So kalau nak install software yang berat mahupun nak mainkan cerita video melalui CD di ideapad 100S gunalah aplikasi pen drive atau cara lain. Zaman sekarang CD dah tak banyak digunakan, so itu mungkin salah satu sebab ideapad ini hanya sesuai untuk kerja-kerja yang mudah seperti update blog, clerical works dan bermain game yang ringan sahaja.

Windows 10 yang terkini nampak lagi mudah di gunakan dan difahami, kekurangan kedua masa beli ideapad ini kita kena beli software Microsoft Office berasingan, yang ada hanyalah basic Windows 10 sahaja. Sebab itu harganya cukup murah harga bawah 1k, RM800 ++ sahaja. Mampu milik la bagi pelajar, pekerja atau blogger. 

Bagi julia tak ada masalah bila kaji faktor kekurangan itu, boleh update software di kedai yang terpilih. 

Yang membuatkan julia jatuh cinta dengan ideapad ini ialah ia cepat on (InstantGo) dan cepat shut down.
Technologies like InstantGo* let you boot up and resume quickly, everything runs fast and smooth, and Windows 10 Home devices now have Battery Saver to automatically conserve power — so you can work longer and play harder. For total confidence, Windows 10 Home helps you stay up to date and has more built-in security features than ever for helping protect against malicious software. *Hardware-dependent

Bila tekan button start ia terus paparkan dengan segera, tak macam sesetengah laptop lain kena tunggu loading dulu dalam beberapa minit...tapi ideapad mudah di capai dengan segera, kalau kita ada gangguan seperti panggilan telefon atau nak ke tandas, klik sahaja icon Sleep, ia akan save bateri dan lindungi data anda dari gangguan anak atau orang lain yang secara tiba ambil alih ideapad anda.

Ya, 9 bulan bersamanya memang benar apa yang dinyatakan di bawah gambar ni....bateri sangat tahan lama...kebanyakkan gadget yang punya bateri disatukan di body gadget nampak lebih tahan lama berbanding bateri yang boleh di buka dan ditukar...nampak beza disitu.


Kini, dimana sahaja ia menjadi mudah nak dibawa, dah la ringan, nipis, cepat on, cepat off, tak stress handle sebuah mini ideapad yang pintar ni, guna sarung ni untuk lindungi ideapad, sekali pandang tak macam kita bawa sebuah laptop, tapi orang mesti kata buku apa ni, bukan buku...inilah ideapad lenovo, kemudahan canggih zaman kini dengan harga yang cukup berbaloi...terima kasih suami hadiahkan, akan digunakan sebaik mungkin untuk bisnes part time ephyra, cikgu tuisyen abam Qi dan berblogging. 

Sekian.