Julia Johari: September 2016

Terokai Keriangan Berganda 3 Tempat Taman Tema I-City Shah Alam


Baru lepas mengarang penginapan hotel terdekat di I-City Shah Alam terus julia tak tunggu dah menaip pengalaman tika berada di sini bersama keluarga tercinta dan ipar duai. Sangat menyeronokkan sebab dekat sini bukan setakat mesra permainan untuk orang dewasa malah terbaru ada disediakan Fun Ride terbaru untuk kanak-kanak. Satu bonus untuk anak-anak buah julia dan abang Qaiser ilman sendiri untuk melepaskan rindu dendam bermain puas-puas.



Lihat gambar dibawah yang julia snap sendiri tika berada didalam kereta, betullah apa suami dan adik ipar cakap, dekat sini memang syurga permainan kanak-kanak. Julia memang beri keutamaan kepada anak dalam apa jua tempat pelancongan yang julia nak stay dan pergi. Tak syok lah kalau port untuk diorang tak ada, rasa gembira tu tak kesampaian. 

Bila tengok dengan mata kepala sendiri, okey percayalah korang dekat sini memang best. Masa ini diwaktu pagi, sesi mula permainan ini disebelah petang ke malam tau...sesambil tu lepas check in hotel, jom kita turun jalan kaki jalan-jalan kawasan sekitarnya. Jom!

Fun World - ini adalah sebahagian permainan yang berada dikawasan fun world. Dulu mana ada semua ini, dulu semata-mata lampu i-city je julia pergi waktu memula kahwin 5 tahun lepas hehe. Ada track boleh naik bawa kereta bersama anak. 

Jom tengok apa lagi yang ada kawasan sekitar hotel ni.

Tak berani nak masuk time malam..sebab asyik dok dengar orang kena sergah je dari luar hahahha kelakar hantu-hantu ni tau...tetiba je terlepas dekat ruang luar ni pastu buat-buat sergah orang...nyampah hahaha...

Korang tau tak ada moment abam Qi ternampak hantu terlepas dari sini, dia punya lariiiiiiiiiiiiii tak cukup kaki tau hahahhaha aku sebagai mak hanya mampu gelak guling-guling hahahahha adoiiiii (pecah perut)

Trick Art Museum pun ada...bila tanya satu tiket kanak-kanak berapa? Erkkk telan ailio je lah...mahal hahaha eh korang kalau ada duit lebih masuk jelah...best gak dari luar juju tgk.

Mahal...mahal hahaha bagi julia melampau mahal nak masuk sini...pejam mata, dekat area dalam red carpet pun leh bergambar...contoh macam dekat gambar bawah sikit ni...scroll sikit 

Hahahhahaha hi abam hijau...i love u forever ever la hahahahha ini je yang aku nak...patung lain aku tak mau la...hahaha mujur dekat lobi kaunter dia ada dan diorang kasi bergambar...cukup jimat haha

Budak-budak sukalah, kat sini mesra permainan macam-macam...bila tengok diorang gembira, mak bapak berganda gembira.

Abang Qaiser ilman bersama abg sepupunya, akrab diorang berdua ni, moga kekal lah sampai dewasa ye.

Anak-anak buah julia seronok dan tak sabar dah nak main kawasan ni, cantik dan bersih betul kawasan ni diorang jaga, suka sangat!

Dengan adik ipar julia, ain ni berani tau...berani mencuba permainan yang sangat rare...nanti julia cerita...teruskan membaca hehe

Snowalk I-City Shah Alam
Tanpa buang masa, nak check in hotel lambat lagi, kami mai awal jam 10 pagi apa nak buat? Kita masuk Snowalk dulu la...jimat masa, jangan termenung je, terus beli tiket masuk sini tau.

Harga Snowalk:
Pagi hingga 6 petang (kami beli waktu pagi, nak jimat beli sebelum jam 6 petang)
Dewasa - RM25
Kanak-kanak - RM20

Selepas jam 6 petang
Dewasa - RM35
Kanak-kanak - RM30

Murah kan? Suami yang belanja...kita ikut je lah...baju sejuk tak payah bawa tau, kat dalam snowalk diorang bagi baju sejuk ada size. Cuma kasut but dan sarung tangan je tak sediakan, korang boleh beli dekat kaunter no hal, tak mahal mana pun sewa. Stoking pun diorang jual dalam pakej sewa but. Nak tinggalkan kasut sewa lah loker, murah juga.
Untung datang waktu pagi, tak sesak langsung.

Abang Qaiser ilman ni dah tak sabar nak main salji ice, bila tanya dia abang Qaiser ingat tak main snowalk di Genting Highland dulu? Dia ingat, dia cakap dia tahan sejuk...memang budak ni kebal sejuk...perghhh

Suami dan ipar julia beratur beli tiket di Snowalk, di sini boleh juga beli tiket untuk water world i-city tau...dah alang-alang beratur beli je sekali senang.


Jom masuk, tak sabar dah, ini kali kedua julia masuk snowalk i-city, 5 tahun lepas dulu masa baru kahwin, sekarang bawa anak umur 4 tahun hehe

Kami dah pilih jaket sejuk, sekarang nak beli kasut but dan sewa loker nak simpan beg dan selipar. Tengok abam Qi tu dah la pakai seluar pendek, maknya punnn hahhaa...tak apa, jangan risau, kasut but budak-budak sini tinggi so bila pakai hapus lepas lutut...selamat !

Amboiiii abam Qi, bergambar ala-ala sejuk dah tu haaa padahal dok luar lagi ni...dah ruper macam anak eskimo hahahhaha geram tengok pipi dia nak cium!

Seronoknya diorang, memang kawasan ni sesuai untuk semua peringkat umur, budak-budak boleh main gelongsor ais banyak kali...

Adik beradik...the best daddys ever!

Korang, port ni kanak-kanak suka, boleh main basikal ice hehehe
 
Mujur ada 4 basikal, tak berebut diorang nak main haha

Sementara diorang main basikal, mak bapak boleh main game ni, seret bola piring lawan siapa menang kumpul mata haha

Bergambar dengan anak tersayang!

 Syok tengok walid dan Qi main seret atas ais hahahahha memacam bising diorang ni tau hahaha lagi satu ada gambar naik keretapi mini beramai-ramai lupa plak amik gambar, best ooo naik keretapi dalam ni.

Gambar paling menarik, abang Qi pandai berlakon aksi sejuk hahahha 

Water World I-City Shah Alam
Lepas penat bermain banyak kali dalam Snowalk, kami balik hotel rehat, solat dan makan. Dalam jam 3 petang kami turun mandi jalan kaki je dari hotel ke Water World i-city, hoooyehhhhhhhhh part ni paling syok, paling best dan paling puas hati. Cantik sungguh Water World i-city ye, kagum banyak port mesra kanak-kanak untuk bermain air puas-puas.

Tudiaaa, sampai dah, apa lagi jom masuk, tak payah dah beratur beli tiket, tunjuk resit je boleh masuk dah...

Masa ni ramai sungguh orang, kami sewa loker simpan barang termasuk selipar, sewa loker tak mahal juga, walaupun ramai orang tapi tempat ni selesa untuk mandi manda, besar weh!

Tak terucap dengan kata-kata best sangat!

SAHUT CABARAN kononnya...
Juju di cabar ipar duai untuk naik pertama kalinya 'The Ultimate Tornado Spiral Slide' yang sangat seram gilaaa hakak ko sahut cabaran haha... inilah gambarnya. Kena 4 orang naik benda ni...paling terasa kena bawak pelampung super besar dan berat naik tangga tower yang sangat tinggi...separuh nafas hilanggg hahaha...hilang debor...nafas tercungap2...dah sampaiii haaaa ko punya lutut lembik kaw kaw...dengar orang pakat jerit dalam lubang tornado tu...kau rase? 
Aku rase nak patah balik...hahahaha...

Kena PERLI...haha
Orang life guard tu cakap...' akak dah simpan wasiat ke ' amboiii nampak nauuu muka akak ni nerbesssss **tampo kang hahahahahahahaha...sekaliii aku turun bertonado nado nadoooo dlm lohong ni dik oiiii..kena hentak kena guling kena spin macam macam...Ya Allah aku jerit sekuat hati...ko dah pegang kuat pelampung tu pun rasa dah nak tercabut sebab kesan lanyakkannn bertubi tubi, benda ni dia seret kau kiri kanan, hempas macam batu, aku tutup mata kahkah....

INSAF !
Seriusssssssss aku INSAF! Sudahlah juju...ko jgn nak tunjuk hebat sgttt kat bebudak ni...ko penakuttttt hahahahahaha tapi kan korang kena cuba sekali seumur hidup naik...korang mesti jadi macam juju INSAF TAUBAT TAK MO NAIKKKK DAH! Jangan cabar hakak ko dah hahaha 
Okey selesai cerita part mandi, kami balik rehat, solat makan semua...dalam jam 9 malam kami ke........baca dibawah.


Itsy Bitsy I-City Shah Alam


ITSY BITSY i-City time yeyy! 

Banyak betul mini ride dalam ni, sesuai untuk anak-anak kecil bermain, per entry setiap permainan kat sini RM5 sahaja guna kad point...nampak ketat sungguh staf bertugas disini semak ketinggian kanak kanak...yang melepasi ketinggian tertentu sahaja dibenarkan bermain, ke semua permainan mini dalam ni berpusing secara selamat, tak ada yang ganas2...mai tau korang, anak anak mesti suka punyalah, terbaik ! 




Diwaktu malam, ramai ye orang, semua pakat bawa anak masing-masing. Jangan risau kat sini semua permainan di kawal ketat keselamatan.

Enjoy sungguh abang Qaiser ilman naik dengan kakak, abang sepupu dia hehe.


Mak bapak selfie berdas-das, kat sini orang dewasa tak leh main, nak main sila ke area buaian pusing tu, tapi kami tak pi sebab nak enjoy tengok anak main je hehe

Yeyy, tamat sudah 3 taman tema kami sertai dalam masa satu hari, ye satu hari tau, puas hati dengan penatnya, dengan kaki rasa nak tercabutnya memang enjoy sungguh anak beranak...korang bila lagi...pi la terjah minggu ni...dekat je pun...lepas ni nak update cerita Legoland...bye!

Website:


Alamat: 
Jalan Multimedia,
40000 i-City,
Malaysia

Hotel Best Western I-City Shah Alam Pilihan Tepat Percutian Bajet !


Ajakan suami dan ipar duai kali ini, tak dapat julia tolak jemputan. Walaupun mood tak berapa cun nak berjalan waktu itu, tapi pujukan suami dan ipar duai akhirnya julia tewas, ada orang nak belanja haha yang itu julia tak dapat nak tolak la kan, rezeki. Dalam masa yang sama ada jemputan kawan sepejabat kahwin, nak buat cam ne tak boleh bawa ramai geng untuk majlis tu, maka nya maafkan saya dahulukan permintaan keluarga terlebih dahulu hehe.
Klik #rangkingke30 
Bila semak, hotel ini jatuh rangking yang ke 30 setakat ini kami menginap...tudiaaa...leh masuk Book Of Record tak ni hahahaha 
Bulan September terlalu banyak cuti umum, julia kumpulkan bekalan cuti rehat tahunan untuk acara sebegini lah...berjalan dekat-dekat pun dah puas hati, orang kata sebelum merantau jauh nikmati di negara sendiri dulu puas-puas, at least kalau orang tanya sini kita dah tau apa nak kongsikan maklumat.
Mak datins sangat plak posing camni hahaha

Hotel Best Western I-City Pilihan Kami...
Bagus suami dan adiknya, mereka kan kerja dunia travel agent, so bila diorang cerita dekat julia nak menginap di I-City julia rasa pelik...perlu ke nak menginap walhal dekat je nak pergi balik je pun....

Tetap diorang tegas bercerita, di sana dah tak macam dulu, makin hebat dan seronok nak bawa anak kecil berjalan...

Hmmm apa yang ada dalam fikiran julia di sana sangat membosankan, hanya lampu i-city je lah yang menarik di mata julia selain permainan best untuk orang dewasa je, untuk kanak-kanak sangat terhad, itu sebab julia jadi mood tak berapa syok nak ke sini pada awalnya...tapiiiiiiiiiiii....bila dah jejak di perkarangan hotel ni, mata julia terbeliak...wah wahh wowwwwwwwww booommm....

Suami cakap tu lah len kali percaya cakap kami, jangan tak percaya lain kali. Hahaha okey, okey percayaaaaaaaaa la hahaha terus berbunga di hati nak stay sini...

Di sekitar hotel ni padat dengan permainan khas untuk kanak-kanak tau, kawasan permainan baru kanak-kanak disini dinamakan Itsy Bitsy I-City, memang syok tengok waktu siang tapi ia hanya berfungsi pada sebelah petang hingga ke lewat malam sahaja. Meriah tau waktu malam best sangat tak terkata...soon julia story part ni.

Bukan setakat itu, ada Trick Art Muzium dan bermacam lagi selain Water World I-City dan Snow Walk...korang rasa, nak main dan luang masa tu semua agak-agak korang boleh rehat tak kat mana-mana? Sure penat kan seharian diperlukan untuk main tu semua tau...serius nak tukar baju bagai, nak solat dan berehat...nah mai sini julia nak cerita pengalaman menginap di sini sehari semalam...dekat sangat nak ulang alik dari tempat permainan terus ke hotel.

Tak sangka, keluar dari rumah nak ke sini dalam 35 minit je hahaha, dekat sangat. Tak payah pening kepala nak bayar tol teruk-teruk, kat sini semua ada nak taman tema air atau outdoor games...meriah.!

Lepas dah parking kereta di basement parking hotel, kami terus ke lobby hotel Best Western, kami sampai awal tika ini dalam jam 10 pagi gitu, kemain kan eksaited memasing...kami bawa luggage dulu dan minta staff lobby hotel simpankan beg kami sementara kami nak jalan-jalan sekitar i-city, yes....ada perkhidmatan simpan luggage sementara kat sini bestnya...Terima kasih tau.

Check in time - diorang cakap jam 2 tengahari baru boleh...tapi nak dijadikan rezeki kami, anak-anak buah dan abam Qi kan suka berlegar kawasan hotel ni, diorang buat hotel ni macam kat rumah hahaha dengan gelak ketawa bising, lagi di larang lagi diorang buat...so masa check in ada moment best...kami dapat check in awal sejam...sebab kes terpilih...faham faham je lah budak2 mana boleh tunggu...diorang lagi eksaited dari kami hahahhaha alhamdulilah.

Harga sebilik - RM170 harga semasa julia booking melalui klik link ----> Booking.Com lah...harga tertakluk tak semestinya sama masa korang survey, maybe lagi murah atau mahal bergantung kepada rezeki memasing.

Julia kan suka booking hotel, so julia booking 2 bilik total RM340 sahaja untuk sehari semalam. 

Murah sebab ada banyak facilities kat sini antaranya:
  1. Parking berbumbung - parking basement yang luas dan sistematik
  2. Pintu masuk - jenis magnetik/swap sahaja
  3. Keselamatan - high security dan ada kamera litar tertutup
  4. WiFi - laju dan syok layan internet sakan
  5. Bilik - bersih, luas dan dekorasi mewah
  6. Kiblat - ada penunjuk kiblat
  7. Bilik air - ada water heater/luas/tema cantik
  8. Peti ais - ada
  9. Kettle - ada
  10. Serika - kena call diorang hantarkan
  11. Almari - banyak slot dan hanger banyak
  12. Aircond - sejuk
  13. TV LCD - astro cerita banyak, layan movie memalam
  14. Cafe - Aras 5 view dia cantik


Tadaaa....cantikkan, bantal merah baldu tu syok buat tido golek-golek hehe katil sangat empuk.





Luas tau, selesa dan nyaman

Ada cermin besar dekat sebelah pintu bilik air...ada kemudahan peti besi, kot-kot bawak byk sangat duit haa simpan dalam peti tu...ingat nombor korang.

Cermin dan julia tak dapat dipisahkan hahahaha...banyak nau cermin dalam bilik ni, asal jalan je nampak badan...haha

Nak tau bersih ke tak sesebuah hotel...pi pantau bilik air dulu...nyata dari start tuala mandi yang sangat empuk, fresh dan tebal sehingga ke shower dan dekorasi hitam merah putih tu julia tersenyum puas...cantik weh...lama tau husband duduk dalam bilik air ni sebab besar dan selesa...


Jom kita turun lif, dari aras 11 ke aras 5, di sini ada The View Cafe...keluar je dari lif pandang kanan wah lawanya sudut deko simple dia...cun !

Kami tak ambil breakfast pakej, kami boleh tapau makanan yang berdekatan dari hotel ni, tak jauh pun jalan kaki je dah sampai ada kedai makan melayu kat sini...murah pun murah.

Jom kita tengok view cafe ni...


Cantik kan, angin sepoi-sepoi bahasa, lega dapat luruskan pinggang kat sini sambil menikmati secawan teh dan kopi 

Anyone, free tak nak teman abang Qaiser ilman disini hehe

Aras 5 ni luas, korang boleh main gym yang disedikan, toilet pun banyak, dan jalan ke depan sikit ada kawasan istirehat dan boleh tengok view ni dari atas hotel...cantik kan!
Puas kami keliling hotel...jom turun walid and the geng dan pm nak beli tiket yeyy


Tudiaaa, beli 2 jenis tiket terus senang, suami dan adik ipar pakat-pakat tong tong duit beli dekat kaunter Snow Walk I-City terus dua tiket ni tau, mudah dan efiesien, harga?

Tak mahal pun, dalam 20 lebih sorang termasuk kanak-kanak, sangat berbaloi beli terus macam ni tak payah nak beratur banyak kali. Bijak diorang!


Belah malam kami nak terjah ini semua...belah siang kami sakan main di Snowalk dan Waterworld...kalau korang ada duit lebih masuk lah trick art museum leh tahan gak harga dia...
Nampak bulatan merah besar? 
Itulah hotel best western, sangat dekat dengan water theme park (Fun World)

Sebut i-City korang kena hafal ada 3 jenis taman tema kat sini...pertama City Digital Lights, Kedua Snow Walk dan ketiga Fun World. Semua best...jangan berjalan jauh kalau kat sini pun korang tak pernah sampai dan tak khatam...jangan malukan orang Selangor tau kalau orang luar tanya hehe

Berbaloi menginap disini...dapat anak-anak merehatkan badan sambil bermain permainan yang sungguh banyak buat mereka secara berfasa, kalau tak menginap rasanya tak boleh peruntukkan masa satu hari untuk bermain semua diatas tau...kita yang dewasa pun tau penat, apatah lagi kanak-kanak...

Rating
Julia bagi rating 9/10 bintang untuk hotel ni, walaupun tak ada kolam renang, tapi ia sangat dekat dengan taman tema i-city, jalan kaki je beb...syok!

One more thing, nak ingatkan korang, ini pengalaman julia tika berada disana, jika anda merasakan sebaliknya mungkin itu nasib anda dan rezeki anda dan bukannya julia, so sila be positive dan hormat pengalaman saya tika membaca cerita ini, lagi best kalau korang tekan button share kat bawah tu share lah mana-mana medium korang nak, at least berjalan pahala sedekah tu pada korang dan kawan-kawan korang, amin. TQ.

Best Western i-City Shah Alam

A-GF-01, 
No. 6, Persiaran Multimedia, 
CityPark, i-City,
40000 Shah Alam, Malaysia