Vintage Kamera Minolta 7s Koleksi Antik | Julia Johari
Booking.com

Vintage Kamera Minolta 7s Koleksi Antik


Kamera ni ayah mertua julia punya, masa ni kami beraya rumah dia kan, dia saje keluarkan dan kongsikan dengan menantu dia...ala si julia tu lah yang suka bergambar tu hahaha. Sekali julia belek kamera ni...wahhhh ni kamera antik ni...x pernah dengar jenama MINOLTA...serius ni first time tengok memang perghh zaman tu pun dah hebat eh teknologi kamera. 

Serius berat sungguh masa pegang...pakai kodak, memang besar dan mesti zaman tu kalau ada kamera ni kira hebat dah...macam mana diorang bawa ke hulu ke hilir, serius berat walaupun gantung dibahu.

Sembang dengan ayah mertua, katanya dia beli masa dia muda2 dulu dalam 70an rasa...dengar dia sembang cerita zaman silam, julia gelebek je kamera antik ni puas-puas.

Spesifikasi kamera minolta 7s ni julia search di Google, ternyata peminat kamera antik macam ni geng mat salleh lah kumpul sejarah...

  • Produced 1966 Minolta Camera Co., Japan
  • Film type 135 (35mm)
  • Picture size 24mm x 36mm
  • Weight 25.6oz (725.8g)
  • Lens Rokkor 45mm 1:1.8-22 (6 elements in 5 groups)
  • Filter size 55mm screw-in, 57mm slip-on
  • Focal range 3′ to infinity
  • Shutter Seiko-LA
  • Shutter speeds B, 1/4-1/500 manual or automatic
  • Viewfinder rangefinder w/ coupled parallax correction
  • Exposure meter lens mounted CdS CLC with viewfinder needle (EV)
  • EV range 5.7 to 17 @ ASA 100
  • ASA 25-800
  • Battery originally PX625 1.35v mercury
  • Hotshoe, PC sync (syncs at all speeds on X setting)
  • SLS film loading system (electronic alignment)
  • Self-timer
  • Slow-action wind lever 
(Sumber: mattsclassiccameras)


Contoh hasil gambar antik yang julia perolehi dari pelbagai web di Google...mohon share ye.


Cantik hasil gambar kamera antik ni ye...sampel gambar ni kagum julia tengok, titik fokus tu hebat...wahhh


Sekarang kamera ni di simpan sahaja, tak guna dah. Boleh masuk muzium ni hehe. 
Bila la kamera julia nak keluar ni, asyik hibernate je duit tabungan dalam bank tu...tangan dah gatal nak tekan shutter, huh kepuasan amik gambar tu hanya kita yang tahu setakat mana minat tu kan...tunggu nanti kamera impian tu pasti jadi milik julia.

9 comments:

  1. boleh tahan juga ye gambar dia .

    ReplyDelete
  2. opsss..
    jangan jual kak..
    kalau nak baiki kasitau..
    sy ada kenal bberapa kedai.
    sy masih lagi pengguna kamera analog nie :)

    ReplyDelete
  3. i sejak pakai ip mmg xpegang dh kamera...slr pn dh jd hiasan je kt rmh...tmbh ada ank kecik rs rimas je nk kendong kamera dgn hp bagai...bwk 1 gajet sudah..hihi tu cara ai lahh...wpn secara x langsung promote ip gak...ngee :p

    ReplyDelete
  4. haaa best nyerrr kamera ni! old skool but nice giler..barang rare!

    ReplyDelete
  5. Wah... Cantik tu gambar. Barang rare klo jual mesti melambung harganya.

    ReplyDelete
  6. antikk..abah ade jgk lebih kurang mcm ni..dulu ms skolah rendah malu bwk kamera ni gi skolah klu ade pape majlis sbb kamera ni gabak bsr..sbb time tu org dh start pki kamera nipis2 dh..sulu ms ade xpenah nk hargai..skang ntah mn2 kamera tu..syg gila..

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com