Tak Sampai Hati... | Julia Johari
Booking.com

Tak Sampai Hati...



Adakala, dia perlu ditinggalkan, untuk urusan. Walid dia lah uruskan...pinjam masa free suami, ada kala mama julia amik peranan melayan kerenah budak 3 tahun 11 bulan ni... semalam julia dapat keizinan suami untuk menghadiri sebuah party di Subang Jaya, nanti petang julia story ye...so suami bawa anak kesayangan abang Qaiser ilman ni di kawasan Sunway Lagoon...tak masuk cuma berjalan-jalan sekitar ruang sunway piramid...

Truttt truttt gambar mesej masuk sedang julia leka dengan urusan...
Suami hanya hantar sekeping gambar diatas....dan dan terus rasa cair sangat hati seorang ibu...adakah ini mesej sang anak pada ibunya? Qaiser ilman nak cakap apa ye? 

Adakah gambar ini menjelaskan pada julia...yang Qi nak masuk Sunway Lagoon? Atau gambar ini memberitahu bahawa umiiii...umiii....umiii ada kan best!

Alahai anak...cara kamu lihat, cara kamu berdiri...buat hati umi rasa tertampar...ye umi beli masa Qaiser ilman walaupun hanya 2 jam....umi beli banyak masa Qi waktu bekerja di pejabat...umi tahu umi banyak hutang masa dengan Qaiser ilman...

InsyaAllah...ada masa, ada rezeki lebih, umi sendiri belanja abang Qi ye masuk situ...buat masa sekarang mari kita menabung dulu banyak-banyak...dahulukan yang lebih utama...

Lepas habis urusan julia semalam...terus ke kereta, suami jemput bersama anak yang sedang dibuai mimpi indah...alahaiii anak! 

Bangun dari tidur, terus abang Qi peluk julia...tu baru 2 jam umi tinggal dah dia rindu!

Allah... anak mudah tunjuk rasa dia rindu dekat mak ayah dia, nak minum susu pun Qi suka pegang tangan julia...kadang-kadang pernah rasa rimas sebab kita fikir tak nak manjakan anak...pernah emosi tak bertempat, marahkan dia, cuba nak cool down time anak baling barang dan makanan, rasa nak gigit2 dia hahahah...tapi kan julia fikir balik, Allah bagi juga aku anak untuk merasai semua ini... bagaimana perasaan orang yang nak kan anak? Allah....kau tak syukur ke julia? Rasa nak tampal ayat-ayat ni kat rumah...bagi aku sedar dari lamunan emosi marah tak bertempat.... terkadang aku jadi setan time emosi tak stabil...oh teruknya rasa...bukan senang nak jadi ibu kepada anak...bukan senang...aku baru dapat peluang jadi ibu...dah aku rasa down sgt sebab aku tak buat sepertimana aku perlu buat.... syaitan! Go away! ............

On the way balik kerja, ambil dia...dalam kereta sesi bualan macam biasa...'Umi...umiii nak pegi playgoun...playgoun basah ke umi...tak pelah umi...esk ye umi'...itulah soalan dia hari2...itulah jawapan dia hari2...dia tau dah umi akan jawab macam tu hari-hari...alahaiii umiiiiiiii pun jarang dah aku nak bawa dia pi playground...aku fikir cuaca panas...aku fikir cuaca hujan...aku fikir risikoooooooooooo hari2...risiko kat anak aku? Mesti dia tertekan dalam diam...arghhhhhhhhhhhhhh! Benci betul perangai aku yang suka bagi alasan....tu pun contoh tak baik kan...aku rushing nak balik masak untuk suami dan anak semata...tapi aku alpa anak aku ada yang aku tak puaskan......sedih!

Lagi satu ...kita belajar tak rindu seperti anak dekat kita pada mak ayah kita sendiri?

Makin besar makin ego nak cakap dekat keluarga kita rindu mereka....Allah.

[Motivasi]
Jangan sesekali rasa bangga atas segala pencapaian kerana itu semua DENGAN IZIN ALLAH... marilah kita usaha secara optimal dengan niat ikhlas dan tawakal selebihnya biar Allah menentukannya.

Setiap usaha tanpa putus asa dan cubaan akan menggugurkan dosa seperti gugurnya daun...bila rezeki senang kita ucap syukur...bila susah kita sabar...dan teruskan bersabar...ujian sabar itu selangkah pada rezeki...yakin dengan hikmah Allah...amin

Ingat tak ! Allah ingat kita setiap saat, tak pernah dia lupa...adakah kita ingat dia setiap detik? Allah... 

15 comments:

  1. TU LAA JU..kene belanje qi main air kat sunway lagoon ni bile2 free.... kan..kite ni keluar keje pagi2..balikpun dah petang..buat kejer rumah lagi...tung tang pukul berape baru dpt borak ngan anak....tapi nak buat camne...itu tuntutan keadaan skrang....in sha Allah ju jgn sedey2...qi paham tu..anak2 kite semua paham tugas ibu mereka....

    **ko buat akak sayu jek pagi2 ni...sob sob sob

    ReplyDelete
  2. I feel you kak. Kadang2 kita macam sibuk sangat dengan urusan sendiri kan sampai lupa orang orang yang kita sayang dekat sekeliling. Nani pun semalam abah dah call tanya bila nak balik. Allah rasa serba salah pulak sekarang T_T

    ReplyDelete
  3. samalah ngan dkna juju.. kalau ada event dan terpaksa tinggal anak, balik rumah jer dia meluru peluk macam kena tinggal beberapa hari.. rasa bersalah pulak kat anak..huhuu

    ReplyDelete
  4. kena bw qi p sunway lagoon tu hehe...tu la bila kena tgal ank & family atas urusan kj kdg2 mmg sedih..akak pernah kena oustation direct seminggu...husband antar gmbr ank nangis..alahai mama nye nangis juga la ms tu

    ReplyDelete
  5. huwaa....takmo baca banyak kali..terus rasa bersalah giler dengan anak2...huhu

    ReplyDelete
  6. Hmm...anak owh anak...banyak juga hutang dengan anak2 juga ni. =(

    ReplyDelete
  7. i sabtu ritu kena keje..3 jam gak tinggalkan anak²...sebak betul sbb weekend sepatutnya masa dgn dorang..tp kena kerja pulak wpn 3 jam je...aduii blk tu mmg terus peluk anak! rinduuuuuu

    ReplyDelete
  8. sebaya ngan adli ni. adli 3 tahun 9 bulan... bila tengok anak tgh tidu kadang2 menitis air mata. hari bekerja hanya berapa jam je dpt spend masa ngan dia.

    ReplyDelete
  9. anak jue ajak g smaland ikea.. mama dah tak larat nak jalan sebenarnya.. tp kalo terpergi kompom tershopping kat ikea tak penat.. balik umah penat hahahha

    ReplyDelete
  10. alalala.. sweet je baca entri ni..

    ReplyDelete
  11. Untuk berjaya mmg kena korabankan masa utk suami dan anak anak.... Jarang kita boleh dapat dua duanya...Tapi satu bonus kalau boleh dapat dua dua...
    Budak kecik senang je nak pujuk...beli mainan terus happylah mereka

    ReplyDelete
  12. Untuk berjaya mmg kena korabankan masa utk suami dan anak anak.... Jarang kita boleh dapat dua duanya...Tapi satu bonus kalau boleh dapat dua dua...
    Budak kecik senang je nak pujuk...beli mainan terus happylah mereka

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com