Akhirnya Cappadocia, Turkey | Julia Johari
Booking.com

Akhirnya Cappadocia, Turkey


Lepas tengok drama kat TV semalam, tersambung plak drama kedua dan tersangkut...haihh ingat nak masuk tidur dah, dah mula tekan remote nak off tv....tapi terpaku dengan satu kecantikan bumi Cappadocia di Turkey...drama mana? Drama Manisnya Cinta di Cappodocia watak utamanya Sam dan Fazura...


Dari nak tidur jadi makin galak nak tengok sebab cerita tu best, bukan setakat jalan cerita tapi permandangan bumi Turkey tu sangat mengamit mata julia untuk terus menerus berangan....siap baring kat lantai tau...anak dah tidur, suami pulak kerja lewat malam...sambil tunggu suami balik...sempat si juju tu berangan dalam watak tu...hahhahaha


Dok sibuk tanya turkey tu dok area mana...airport Istanbul tu dok celah mana...haaaaaaa dekat Black sea rupanya...mesti lawa kan...dari airport nak pi Cappadocia tu macam jauh betul...

Bus

  • Dari Istanbul – 12 jam
  • Dari Ankara – 5 jam
  • Dari Bursa – 11 jam
  • Dari Izmir – 12 jam
  • Dari Konya – 4 jam
  • Dari Antalya – 9 jam
  • Dari Canakkale – 17 jam

Bayangkan...sure kita nak naik bus jimat sikit kan...12 jam okey hahaha...so memang korang kena bermalam...sehari suntuk...perghhh!

Tapi kan hasil pembacaan julia...naik fast train dari Istanbul ke Ankara kemudian dari situ naik bus shuttle jimat masa kan...fast train jimat masa sikit...nak naik flight Pegasus (murah dari Turkish Airways) dari Istanbul ke Cappadocia pun boleh tau...macam KLIA ke Terengganu gitu...

 Berangan indah di Cappadocia Turkey... 
Aku kalau dah suka dengan satu tempat, walaupun aku rasa tak mampu lagi nak pergi, aku akan google dan baca review traveler dalam dan luar negara...aku nak tahu! Sebab bila aku dah puas tahu dan hayati gambar, seolah-olah aku sudah masuk dan berada di sana...aku tak kisah dah kalau tak pergi...sebab info dah siap dalam kepala...

GST tinggi tapi Fly tak perlu apply Visa, untunglah orang Malaysia... 
Aku terbaca...dalam satu blog...mengatakan kalau shopping di Turkey...GST di sana lebih tinggi 18% berbanding di Malaysia 6% tau untuk pelancong asing macam kita ni...tapi kena ingat, kita boleh tebus GST disana kembali di kaunter tax refund di airport Istanbul Turki tau...waaa bagus info ni....rajin membaca boleh cerita kat korang...so simpan segala resit shopping masa korang berpeluang bercuti disana ye...nanti nak balik Malaysia...terus refund dlu kat airport sana ye...jimat!

 Visa on Arrival... 
Untung jadi warganegara Malaysia...dah lah tak yah apply visa ke turki, sampai airport dapat 90 hari VOA tau...kerlas...so pi sana jangan burukkan nama Malaysia...kita ni pelancong bawa nama negara tau...so dimana sahaja kita tanya dan cakap elok2...

 Bekas makanan burung... 
Kalau ke sana jangan percaya lah kalau tetiba orang bagi bekas dengan paksaan untuk bagi makanan untuk burung...sebab dulu di kota Madinah masa julia mengerjakan umrah...pernah terkena gak...ingat free...lepas seronok bagi makanan kat burung rupanya kena bayar hahahhahahhaha....

Banyak tips nak ke Turki ni...best tau baca...korang google lah puas2...julia kalau seronok tengok satu2 negara memang akan diam-diam google simpan info...pergi ke tak pergi itu bukan persoalan...bawa hati dan mata tu dulu ke sana melalui internet...video kan banyak...automatik kita pun termasuk dalam penjelajahan tu kan...yes julia dah rasa...lega sangat bila tonton video dari traveler ni at least julia dah pi dalam alam maya...cukup dah kan!

Jom hayati hot ballon di Cappadocia Turki...semua dari Google...indah belaka!










Julia ingat hotel dalam Cave Cappodocia Turkey ni mahal...rupanya...rupanya murah tau...tengok dalam Booking.Com tadi...range below 200 ke bawah semalaman boleh dapat termasuk sarapan...kebanyakkan hotel cave kat sana termasuk sarapan...wahhhh wahhh...tu harga ringgit malaysia tau...murah la kan...huhhh...ni dah siap congak kemain...bukan nak pi pun tapi suka lah kira bajet ni...at least tau kan...

Lawa kan hotel ni...range murah je kot...

Sedia maklum kat sana tengah bergolak kan...tapi itu bukan bermakna kita tak boleh selami keindahan disana...berangan tu lebih indah kalau kita bijak cari...kumpul gambar dan video pun dah lega...okey julia dah pi Turkey dah next negara mana pulak juju nak terjah puas-puas! hahahhahaha

18 comments:

  1. Turki memang salah satu negara yg menarik utk dikunjungi
    Tapi buat masa ini sebaiknya kita simpan dulu niat itu sebab sekarang president Edrogan sedang melancarkan curfew 3 bulan
    Kalau rakyat dia pun kena gitu, apa lagi kita kalau melancung pasti agak bahaya.


    ReplyDelete
  2. Lawa cappadocia .. Bila tgk cite fazura ni berangan gk.. Ada bos kt opis pegi. Tgk gmbr2 die naik belon panas tu syok tul

    ReplyDelete
  3. Lawa cappadocia .. Bila tgk cite fazura ni berangan gk.. Ada bos kt opis pegi. Tgk gmbr2 die naik belon panas tu syok tul

    ReplyDelete
  4. Wahhh..teringin jugak nk pegi turki...1 of my fav country to visit...yeahh

    ReplyDelete
  5. samalah julia...suka berangan. harap angan-angan jadi kenyataan.

    ReplyDelete
  6. indahnya cinta di cappadocia...i like..:)

    ReplyDelete
  7. eh.
    macam sama pulak.
    shark pun baru tengok cter tu semalam.
    paling geram part belon panas tue,
    dapat shoot panorama kat situ memang puas hati,
    marvelous lawa.

    ReplyDelete
  8. teringin juga nak naik belon udara tu.

    geram tengok.

    ReplyDelete
  9. Memang citer fazura tu buat kita nak ke sana, ju.
    turki salah satu tempat aida nak gi one day...

    ReplyDelete
  10. turki tempat cantik..semua berangan nak kesana..ermm..ada rezeki nanti, sama2 jejak kaki ke negara turki

    ReplyDelete
  11. cantiknya..entah bila dapat sampai

    ReplyDelete
  12. Dah buat itinerary turkey ni for nxt yr..harap2 turkey aman semula..tix flight dh beli half way kul-tehran
    Owhh turkeyy

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wauuu so surprise...this entry pasti buat farra tak sabar kan...harap turkey next year aman damai...aminnn

      Delete
  13. Salam sis...kami diberikan rezeki untuk melawat Cappadochia sewaktu Turkey masih aman.Jenguklah blog jika sudi.Saya doakan impian sis akan termakbul.Aminnn

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com