Suka MEMASAK: Budu Tomato Merana Jiwa | Julia Johari
Booking.com

Suka MEMASAK: Budu Tomato Merana Jiwa



Budu jadi mangsa keadaan cerita hari ini hahahhaa

Julia suka masak, tapi kena ada angin rajin melanda baru lauk tu rare sikit, kalau tak asyik lauk rotate yang sama lebih kurang je, lagi-lagi suami pun selalu outstation so bila idaman hati tak de depan mata, sikit sebanyak kemalasan melanda tu memuncak. Kalau ada suami, haaaaaaa rajin buat persembahan lauk-pauk hahhaha.

Tapi tak ada lah up hari-hari aku masak apa weh, kang orang mengata kata eh macam kau je masuk dapur, eh macam kau je pandai masak, eh eh eh korang hahha...aku suka live update apa aku masak, sebab kat situ aku leh tau bila time mood rajin aku masak...so kalau rasa annoying tu baik ko unfriends je si julia tu....aku no hal. Pi men jauh-jauh.

Kadang-kadang tapau je tak menyempat nak masak, kadang2 aku makan umah mak pak aku, so suami dah siap2 mkn dengan kawan2 sekerja dia, so balik rumah lepak je tengok TV gitu...kalau mai mood rajin macam kena pukul taufan bertalu-talu haaaaaaa berderet lauk atas meja weh hihi

Ikan Kayu Masak Singgang & Budu Tomato Merana Jiwa

Tau pasaipa nama dia budu tomato merana jiwa...sebabnya aku send la gambar atas sekali tu kat suami, time tu dia keje malam lambat balik, so aku tak tahan pas penat masak aku lapau...so aku balun dulu...sebelum balun aku send gambar tu kat suami dia cakap apa...merana jiwa tengok budu...tinggalkan sikit kat papa tau...jgn habiskan semua...hahahhahaa tu sebab aku cakap budu letak tomato dan cili padi tu sangat killer...perah asam limau 3 biji fuhhhhhhhhhh laju menambah nasi...so merana jiwa la kalau tak dapat gitu !

Nak masak singgang mudah je...tengok bahan julia masukkan tu.
Asam keping
Bawang besor
Serai
Kunyit hidup
Lengkuas sikit.
Garam gula siap

Rebus sampai masak...tak sampai 5 min siap! Makanan sihat tanpa langsung ada minyak...korang pun dah biasa makan kan...kegemaran suami julia ni.

Tomyam Ayam Campur Pekat-Pekat.

Kegemaran kami juga ni...ada kawan request nak resepi sebab tengok tomyam julia buat selalu lain, nampak pekat dan tak cair...haaaaa meh sini salin.

Bahan:
Blend sikit cili kering
4 kiub tomyam knorr
2 kiub pati ayam
2 batang serai
1 x bawang besar mayang nipis
Tomato, Sayur carrot, sayur jagung, bunga kubis, kacang peas,
Ayam potong kecik
Garam gula secukup rasa.

Cara Masak:
Tumis cili kering dalam 1 senduk minyak masak, tumis api rendah, biar betul-betul masak, masukkan 4 kiub pati tomyam knoor dan pati ayam masuk sedikit air, biar reneh lama sikit. Kemudian masukkan air setengah periuk, masuk ke semua bahan diatas, reneh sampai masak. 

Siap. Mudah kan...tu je taktik nak bagi kuah nampak pekat, masukkan pes cili kering sikit tapi kena masak pes tu betul2 masak.

Nasi Lemak Sambal Kerang, Ikan Bilis Mata Biru Lumut

Hadap nasi lemak dari pagi sampai malam haaaaa, puas hati gak sekali masak ulang2 byk kali makan...kerang beli fresh dari Kuala Selangor ni tau, kopek la sorang2 tengah malam, sambal masak esok pagi fresh sikit kan...

Sambal Kerang:
1 mangkuk cili kering di blend 
2 ulas bawang besar mayang nipis
garam gula secukup rasa
asam jawa sikit

Masak sambal cili tu dengan api yg sangat perlahan, nak elak sambal jadi kehitaman kena sabar sikit, so lepas cili kemerahan sudah nampak masak, masukkan kesemua bahan diatas dan gaul mesra...tu je mudah kan.



Gulai Ikan Kering Talang

Huhh, dugaan betul bila up entry masakan sendiri, telan ayaq liuq berapa kali dah ni...gulai ikan talang masin ni sebetulnya kena letak parpu style mama julia masak, mai kat anak dia, dia skip parpu so buat cara macam masak gulai ikan...sedap gak cara ni...tapi kalau add on parpu lagi pekat kuah dia...





Kuewtiau Goreng & Burung Puyuh Goreng

Port rahsia dimana aku dapat beli burung puyuh fresh yang telah siap di buang bulu dan dilumur kunyit...port dia di SEGI FRESH Batu Caves Selangor, 2 eokor tu aku beli dalam RM5 je...murah kan..balik rumah terus lumur garam sikit goreng terus...sedappp wehhh...kuewtiaw tu memang favourite Qaiser ilman.

Gulai Ikan Jenahak & Ikan Goreng Masin

Bulan Mac 2016 ni satu fridge julia dapat dari ikan import...haaa kan selalu balik Kuantan, so semua ikan fresh suami beli asal dari sana, fresh2 naik dari bot terus beli kat peraih, kali ini masak Ikan Jenahak, murah wehhh beli direct dengan peraih...so masaklah gulai, ikan jenahak ni tang kepala dia sodap...balun cukup-cukup!

Itu je yang sempat update pasal apa aku masak...harap nanti anak julia dah besar dia mewarisi resepi-resepi ni nanti...nak ajar Qaiser ilman pandai masak nanti...

21 comments:

  1. hoiii akak baru seru nak diet! ni tayang-tayang ni dah kenapa..kekekekeke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaha saje nak lawan entry orang diet....haaaa mai sini memang tak leh diet...tambah lagi kak tambah hahaha

      Delete
  2. julia...adui...kitak tok nak....ha....kan dah kuar sarawak lea...geram eh....
    merana jiwa ku nengok semua ni. uwargh........nak juga....

    ReplyDelete
    Replies
    1. lea, julia pun merana up entry ni nyesal tau tak hahahha...

      Delete
  3. Julia

    mmg singgang tu makanan yg sihat tapi masaalahnya...ia bakal menjadi tak sihat

    sebab nya........

    menambah sampai 3 kali ...canner tu hahahhaha. singgang n budu la makanan berhantu sekali

    ReplyDelete
  4. fuhhhhhhhhhhhhhhhhhhh nyesaaaaaaaaaaaaallll akak masuk blog ko jue oiiii....ko buat merana jiwa aku dgn budu ko tu...skroll bawah2 lagi merana2 jiwa aku...sampai hati koooo...dah le...akak nak merajuk cari batu belah batu betangkup ....sob sob sob...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhahahhahahhaha aduyaiiii tak larat nak gelak kak lieya meraung masuk blog julia hahahhahahha apa nak buat budu tu mmg buat merana jiwa kalau di tatap lagi sekali...hahahhaa

      Delete
  5. sedapnya jue msak singgang tu..

    ReplyDelete
  6. banyak gila kak oii resepi...hahahaha

    ReplyDelete
  7. Akk suka sgt gulai kari ikan jenahak..my fav tau..tp kat kaw umh akk ssh nk jmpa..kecuali ahad

    ReplyDelete
  8. Akk suka sgt gulai kari ikan jenahak..my fav tau..tp kat kaw umh akk ssh nk jmpa..kecuali ahad

    ReplyDelete
  9. Eh tadi gi jalan tar ke? Jubah hitam.. Kalau tak silap org le.. Nk tegur tapi malu.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah betul...jubah hitam line merah...betullah julia lah tadi pi jalan tar cari kain...laaa awat tak tegur rugiiii ye kalau tak leh selfie hahahaha

      Delete
  10. aiyooooooooooooooooooooooooooo BUDU!!!!!!!!!!! sedaaaaaaaaaakkkkkkkkk!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  11. tq julia kongsikan gambo² ade jugak idea nak masak nanti.. abaikan jer org yg cakap bukan² biaselah kalau kt up gambar kan ade jer org ngata kikikikiki ... bloq akak lglah lama bersawang tu... x terupdate.

    ReplyDelete
  12. Haip! Apa tayang budu nih Julia, dah terasa tekak nak makan..dan dan tu juga

    ReplyDelete
  13. Meriah tgk masakan juju...lprrrrr ...mcm2 ada ..yummmmmm

    ReplyDelete
  14. Ya Allah kak!! Rajin dan pandainyaaaa akk masakkkkk.... Teringin nak mai rumah akk.. Ehhhh tetiba rkekekek

    ReplyDelete
  15. Salam, hahaha sy baca entry ni sebab nak tau apesal nama budu tu merana jiwa...gitu citer dia rupanya~~ haha sedapnye tgk akak masak...nyum2~

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com