Julia Johari: February 2016

PUAS HATI MAKAN SEAFOOD DI CRAB FACTORY BROLLY KUALA LUMPUR


Nak makan seafood dan menu western dalam masa yang sama mudah didapati di Kuala Lumpur apa kata julia cadangkan korang ke CRAB FACTORY BROLLY yang terletak di Menara FELDA Kuala Lumpur. Beberapa hari lepas julia dan Kelab Blogger Ben Ashaari lagi sekali gathering bersama-sama untuk menikmati rangkaian seafood, sebab teringin sangat nak makan lagi tu yang kami beramai-ramai suggest pula ke Brolly Kuala Lumpur.

Bukan setakat sajian seafood!
Ya, kalau beberapa minggu lepas julia bersama team KBBA ke klik Crab Hut terletak di Shaftburry Square Cyberjaya kan, kali ini rangkaian cawangan yang sama cuma nama dan menu ada sikit kelainan di Crab Factory. 

Apa yang lain ye?
Ish kalau cerita dengan korang dari segi deko restoren crab factory ni pun sangat unik, bayangkan tempat cuci tangan tu dalam spot rim tayar berkilat. Lagi satu kalau nak buat private event atau function kat sini ada menyediakan ruang makan bertutup dan luas. Mudah kalau nak buat keraian dan majlis hari jadi atau apa sahaja disini.

Lagi satu, bukan setakat boleh menikmati seafood, ada menu western yang boleh kita turut sama order tau, macam Creamy Ayam Percik, Seafood Fried Rice, Grilled Salmon dan dessert yang sedap-sedap belaka.
 Di Brolly, jangan risau. Ada disediakan tempat ruang solat untuk menunaikan waktu solat. Landmarknya, di sebelah restoren crab factory ini ada escalator, turun satu tingkat dan lihat anak panah ruang solat tu dimana, cari tandas dan ia berdekatan disitu juga. Senangkan, kalau nak dinner atau lunch mudah ada ruang solat yang selesa disediakan, untuk wanita disana ada disediakan telekung yang bersih.


Order air disini sangat menarik perhatian dari segi keunikkan nama. Julia order air Apple Mojito, sedap sungguh air ni. 



Live Pu-Er Ice Tea Moctails!!! 
Wild Blueberry, Passion Mojito, Apple Mojito, Pineapple Maracuja, Passion Blueberry oh my sedapnyeeeee. Nampak je serupa kan, sebenarnya setiap satu air yang kami order ni lain-lain rasanya dan nama pun sangat unik nak sebut. 

Jangan risau, memang tak ada alcohol ye dalam minuman ini.

Kami suka kongsi ramai-ramai setiap satu menu yang diorder, 
so semua boleh rasa kan, best!

Jom scroll lIhat menu-menu yang diorder...


STARTER
CENCALUK FRIED CHICKEN WINGS

Pertama kali mencuba rasa kepak ayam goreng perisa cencaluk, wauuu bau dia memang mengiurkan. Siapa sangka cencaluk pun boleh disalut dengan tepung dan menjadikan ayam ni lain dari yang lain.

AYAM PERCIK LUNCH TRAY
Memang besar sungguh ayam percik tu, lembut dan sangat lemak kuah ayam percik tu. Dimakan dengan set hidangan yang lain memang buat perut cepat kenyang. Rekemen lah kalau nak lunch amik set ni.

SEAFOOD FRIED RICE LUNCH TRAY
Ada nasi goreng seafood set dalam ni tau, diganding dengan set lain ada buah, sayur goreng, dan lain-lain. Puas hati makan.


BEEF YAKINIKU OMELETTE CURRY DON
Comel je set ni kan, ada kepingan daging lembut diganding dengan sup, omelette dan tea. Kalau tak nak makan berat boleh pilih set ni sebab lebih ratah lauk je banyak hehe

BEEF BURGER
Kalau nak makan burger pun ada, daging dia tebal betul, terasa daging tu sangat lembut dan juicy!

CHICKEN BURGER
Ranggup kepingan daging ayam burger ni tau, memang besar betullah burger ni.

LAMBOGARLIC PIZZA
Wauuu, ada pizza, memang nipis dan sedap sangat. Kepingan daging kambing tau atas pizza ni, tak muak pun.

VARIETY SKEWERS 
(LAMB, CHICKEN, STRIPLOIN, TIGER PRAWNS & BABY OCTOPUS)


MAIN COURSE
BEEF RIBEYE WITH MUSHROOM 
SAUCE & MASH

BEEF SIRLOIN WITH BLACK PEPPER SAUCE & FRIES

Inilah cara bagaimana Crab Factory menyediakan seafood pelbagai jenis...lambakan atas kertas putih.

FLOWER CRAB SET (MILD)
Boleh request nak kuah seafood jenis macam mana, ketam bunga bersama pelbagai jenis seafood dimasak ala asam pedas, pekat kuahnya bila hirup memang terasa lah ke semua ramuan tu meresap dalam seafood.

FLOWER CRAB SET 
(SPICY PLUM SAUCE)
Rasa masam-masam manis, memang menusuk kalbu lah layan yang ini, sebab manis-manis kuah tu menyengat...

MEAT CRAB SET
(GARLIC BUTTER)
Dimasak secara garlic butter, lemak dan tak pedas pun. Meat grab tu bukan calang-calang ye nak dikupas, ada perkakas khas untuk pecahkan cengkerang tau, gunakan ye.

Enjoy sangat semua hehehe.
Kredit pic by blogger Lan Careno

DESSERT
CHUNKY PEANUT BUTTER & TIRAMISU
Jangan balik macam tu saje, tempah dessert sekali. Nak puji banyak-banyak terutama dessert sebab sangat memukau anak tekak masing-masing tau. Chunky Peanut Butter tu ada aiskrim dan peanut butter yang sangat ranggup, sekali makan nak lagi dan lagi....tiramisu pun sama rasa sejuk-sejuk makan dengan sudu panjang wowwww tak jadi nak balik rumah hahahha 

WAFFLE
Waffle mix with aiskrim, memang talented!!!

Yeyyyy, habis dah, kenyang perut suka hati. Jangan lupa rebut promosi di bawah ye. Istimewa untuk pembaca blog Julia Johari.

Promosi di Crab Factory di Brolly.
Promosi Monthly Crazy Bag Febuari adalah "2pcs Red Lobster (800gm) untuk RM155 (Biasa RM 179)

Promosi Monthly Meal For Two Seafood Lovers Febuari adalah "Spanner Crab RM12/100gm (Biasa RM17/100gm) dengan setiap 500gm Yabbies-M at RM50. Percuma Corn, Button Mushroom & Coleslaw"

Promosi Monthly Crazy Bag March adalah "Spanner Crab RM12/100gm (Biasa RM17/100gm

Promosi Monthly Meal For Two Seafood Lovers March adalah "500gm Yabbies-M dan 300gm New Zealand Mussels untuk RM88 sahaja (Biasa RM115). Percuma Corn, Button Mushroom & Coleslaw"


Cara order baru untuk makanan laut di Crab Factory.

Step 1: Pilih makanan laut, (minimum satu jenis, maksimum 3 jenis) dalam timbangan 300gm atau 500gm. Untuk ketam, boleh pilih secara kepingan.

Step 2: Pilih sos & tahan kepedasan untuk Signature Southern Bang Sauce atau Jamba-Jamba.

Step 3: Pilih satu atau dua Bag Buddies



Best sangat, sambil gathering boleh makan puas-puas, enjoy! Korang apa lagi pi tau, julia rekemen sangat-sangat ni sementara ada promosi baik grab sebelum terlambat.

Maklumat Lanjut:
Brolly: Crab Factory 
Menara FELDA, Platinum Park, No 11, 
Persiaran KLCC, 50088 Kuala Lumpur, Malaysia
Tel: 03-2181 4122

Percutian Menarik di Felda Residence Hot Springs Sg. Klah Perak


Bulan Februari 2016 berderet-deret cuti umum dan cuti perayaan, boleh kata setiap Isnin je cuti hampir 3 minggu wowwwwwww. Niat je kata nak duduk rumah, tapi ada je projek last minit nak jadi hahhahaa. Husband julia terus cakap, jom kita gi jalan, pack barang sekarang. Whatttt!!!!!! Huhh aku lemah sangat nak pack barang last minit hahhaha sebab aku tak tahu sebenarnya apa motif hubby nak bawa kita orang ni, layan jelah simpan barang sambil mulut bebel kahkahkahkah.

Pecut ke UTARA...
Aku kabor ke hubby, nak balik kampung nenek ke ni lalu jalan Utara ni, jawab dia tak!...dah tu nak pi mana suh packing 3-4 hari pakai mentang2 cuti umum berderet 4 hari kan (jimat cuti rekod aku hahah). Penat aku packing ke hulu ke hilir...sebenornya malas packing weh renyah, renyah2 pun siap jugak akhirnya.

Dia cakap nak ke Hot Springs Felda Residence Sg. Klah, boleh je dapat rate murah sebab dia kenal dengan geng-geng Felda ni, tapi last minit walk in je datang apa boleh buat kan, hahaha len kali lah nak pi baru booking dengan pejabat Felda senang, leh dapat murah cikit. 

Ini bukan pertama kali aku datang, kira kali kedua sebenarnya, dulu pernah datang teman suami lawat tapak je tapi tak menginap dan langsung tak tengok kawasan hot springs tu, sebab ku punya persepsi dulu cakap alaaa bosan lah tempat ni, tak payah kot booking akan datang aku kabor gitu ke suami 2 tahun lepas rasa...tapi persepsi aku tu meleset sama sekali !!! Rupanya best weh sini, aku rasa nak repeat lagi...eh eh apa yang best haaa pi baca dulu sampai habis...

Pukul 5 Check In ada rezeki lagi ke?

Korang tau kami bertolak dari KL ke Sungkai Perak ni dari jam 3-5 petang tau, so kami walk in tanpa booking. Peliknya nak jadi rezeki kami dapat bilik Deluxe woahhhhh siap King bed dan termasuk breakfast sekali. Dah nama rezeki kan, aku tengok ada ramai yang datang walk in ni bukan kami je, lepas kami check in ada lagi yang datang ke kaunter tanya ada kosong tak, diorang jawab sudah FULL !!!

Fuhhhh nyaris rezeki mengena, len kali tak leh sangat amal cam ni hahahaha, tapi kita orang memang tak suka booking awal sebab suka layan angin kalau kena rezeki ada, tak ada banyak lagi port lain boleh terjah gitu...

Cantik kan suasana sini, hijau je, terus aku lupa pasal Kuala Lumpur sekejap...BYE!

Lobby area, cantiklah, baru lepas hujan ni, tengok deco kawasan lobby ni perghhh ngancam, rasa macam elit style je, padahal dalam kawasan ladang kepala sawit, aku pelik kenapa aku tengok segugusan kelapa sawit kat sini lawa sangat, aku tenung setiap satu pokok, cantik diorang jaga, aku bangga!

Pasal check in, check out last minit aku bagi suami settle hahhahahhaha, next time lah booking dengan kawan suami tu, mudah dan dapat rates anggota Felda.


Cantik suasana lepas hujan, sejuk je, dingin rasa. Banyak pokok keliling arghhhhhhhhhhhh hirup udara segar sangat, pertama kali lihat kawasan penginpaan ni aku terkedu, cantik sungguh!

Bilik 229
Walaupun walk in, bilik Deluxe (King) ni sangat eksklusif, serius sangat EKSKLUSIF ! Kami duduk tingkat 2, so dapat lah tengok view penuh dari atas, kalau duduk bawah okey jugak cuma view nampak kepada batang pokok kelapa sawit la kan hehehhe. 

Perghh! Aku ingat kecik je, rupanya dalam ni luas betul, kalau keluarga besar boleh bawa toto je dengan bantal sebab kawasan depan ni luas betul. Boleh duduk 5-7 orang dalam masa yang sama.


Puas hati lah, bersih dan katil king yang sangat EMPUK, start dari bantal sampai ke cadar tu memang bersih, aircond, lampu dan plug charger pun banyak. Hooyehhh...cuma satu je, kat sini tak ada WiFi. Kalau ada pun mungkin kat lobby je kot. Tapi bagi aku tak jadi masalah, sebab tujuan nak datang sini memang nak kurangkan dari belenggu internet tu, nak relax puas-puas ye dok, kalau tak rugi.



Kami beli permandangan!
Permandangan yang sangat cantik!!!! Lihat Qaiser ilman pun kagum, tak habis-habis tanya pasal pokok-pokok depan hotel ni, hehhehe.



Siaran Jelas
TV siaran astro dia jelas, tu aku pelik tu dok dalam hutan jauh dari kawasan pekan boleh dapat siaran sangat jelas, seronok lah juju layan cerita tengah malam hahhaha. Meja solek tu aku suka sebab comel dan luas.

Ada kettle, ada peti ais, ruang letak baju yang besar, cermin panjang pun besar. Puas hati!

Bathup!
Mai usya bilik air dia, eh aku perhatikan saje nak tengok ada daki tak kat dinding, kemain kan, sebab aku geli kalau hotel ada daki air kat dinding. Kat sini aku perhatikan bersih dan lantai pun sedap di pihak. Paling best tak sangka ada Bathup tau, yeyyyyyyyyyyyyy sangat-sangat relax ni.


Harga berapa?
Nahh tu dia harga dah tercatit, teropong dekat-dekat ye, sekali dengan pas masuk hot spring keesokkan harinya. Bagi aku yang suka percutian bajet, rate tu kira murah lah dengan service yang disediakan. Sekali dengan tiket masuk jimat what...budak-budak bawah 5 tahun FREE je...


Dinner Pasar Malam...
Nak percutian JIMAT?
Pastikan korang booking atau walk in hari SABTU. Di ulangi hari SABTU. Tak kisahlah pastikan hari tu tempuh hari SABTU sebab utamanya ada pasar malam. Aku siap pi temuramah kakak-kakak yang jual kat pasar malam kat dalam kampung tu, dia cakap setiap hari Sabtu je ada pasar malam.

Landmark Pasar Malam?
Korang keluar sikit dari felda residence ni, lalu jalan yang korang datang tadi mesti akan tempuh kampung kan, haaa kat area situ lah pasar malam tu bertapak mesti jumpa punyalah, kami pi dalam pukul 6.30 petang dah siap ada orang jual, paling syok air mango fresh tu murah je, aku tapau 3 bungkus minum puas-puas air manga fresh fuh...macam-macam lah murah plak tu semua tak sampai RM50 pun hahahhaha...makan sampai kembung!


Selamat Pagi Malaysia!
Tidur nyenyak kan semalam, katil empuk kemain, nengok la juju tak sabar dah nak ber hot spring pagi-pagi lepas subuh dah siap nak turun breakfast. Siap berskirt ko mampu nak berhot spring ber skirt bagai? Layan kan aje muslimah tu hahaha jom semua!

hijau, hijau, sejuk, sejuk, aku

Syok morning walk, layan kicauan burung, ungas, dan layan signboard. Kat sini ada private villa tau, kalau korang ada duit lebih, keluarga besar, aku suggest pi booking Private Villa tu, best ooooo...

Meranti Coffee House
Kalau nak breakfast nama tempat tu inilah, meranti coffee house. Kami tiba jam 8 pagi, dah aku terkejutttttttttttttt....ramainya umat Melayu kat sini full house...pukul berapa diorang mangkit tidoq weh hahahahhahha aku ingat family aku yang terawal rupanya jam 8 pagi tu dah full hahhahahhahahhaa

Senyuman menawan suami...
Slumber je suami julia request kat staf cafe ni kami nak breakfast kat meja batu depan coffee house ni hahaha. Tabik spring aku kat suami sebab dia berani cakap gitu, yelah sebesar-besar cafe ni kami keliling FULL beb full...dah le aku tengok orang lain amik makanan berasak-asak, aku tak suka berebut, aku bagi suami je amikkan makanan. Aku dengan Qaiser ilman jaga meja batu hahhaa

Breakfast dia okey ar, nak kata sedap sangat tak lah, just okey leh makan. Jus pun sedap, nasi lemak tu Qi punya, dia memang perut orang Melayu sangat heheh.

Bila orang keluar masuk cafe ni semua perhati je kami breakfast kat meja batu, mesti diorang tertanya-tanya apa kerlassssss sangat ke korang leh breakfast kat luar bagai hahhaha, syok weh breakfast kat meja batu ni, feeling tu meresap sampai ke urat saraf sambil makan pagi tengok suasana mendamaikan, len kali nak makan sini lah lagi. Tapi pastikan lepas makan kutip segala pinggan dan cawan bawa masuk ke dalam. Pastikan meja bersih. Tu je ingat tau.

Hot Spring Time Yeyyyy!!!!!!
Kiri kanan, kiri kanan, kawad pagi ni tau walid dengan Qaiser ilman hihi. Permandangan yang cukup bersih dan cantik, ada kawasan jalan kaki dari penginapan terus ke kawasan hot spring, pakai selipar je tau.

Dekat je, tak sempat peluh jalan dah sampai kawasan kolam air panas, dengar kata leh rebus telur sampai masak huhhh tak sabor nak cerita kat korang...ada video...

Next entry nanti julia selit video ye, syok ye hot spring di Felda Residence Hot Springs Sg. Klah Perak!!!!