Friday, January 29, 2016

Majlis Kesyukuran Pejabat Berlangsung Meriah !

Friday, January 29, 2016 10 Comments
Thanks puan mona sponsor kek secret!

Alhamdulilah, hari ni julia nak live update tentang majlis kesyukuran yang baru je berlangsung pagi tadi sehingga petang ini. Majlis kesyukuran ini ada macam-macam perasaan julia dan satu team pejabat rasai tau. Hanya yang tahu dan merasai nikmatnya rezeki Allah kurniakan berita gembira dan meraikan bersama-sama pasti tersimpan kenangan yang cukup indah diingatan. 

Potluck dan 2 menu utama Nasi Tomato dan Pulut Kuning + Rendang Ayam cukup meriah disambut mesra oleh semua teman sepejabat dan bos. Dari kata-kata aluan wakil pegawai sehingga bos beri motivasi pada semua supaya saling bersatu hati, bekerjasama, dan bekerja dalam satu team secara harmoni. Baikk bos! 

Kami menurut perintah, yang mana baik kami ikut. Tak salah untuk sama-sama sepakat, buat keputusan disenangi semua pihak. Tidak pentingkan diri sendiri dan tak ego! Ego tu buang lah jauh-jauh sebab kita semua ni tak ke mana pun, tetap akan jumpa dalam satu bumbung yang sama, tetap 1 family yang sama, sebab kita ni bekerja banyak luangkan masa dipejabat lebih lama di rumah melayani anak dan suami. Kalau ego tinggi melangit, tak rebah-rebah, takut ajal dan maut tak kenal hari, takut tak sempat nak minta maaf, dosa tetap jalan....takutkan.

Justeru itu julia sendiri nak mohon kemaafan sekiranya ada yang julia sendiri terkasar bahasa, tidak bermakna marah itu benci, tapi lebih kepada menasihati. Okey jom tengok menu potluck dan menu utama kesyukuran kami hehe

Kek Coklat...yummmy!

Ni potluck julia bawa sendiri, suami sponsor buah limau mandarin, terima kasih husband meriahkan lagi menu potluck, air kotak julia beli sendiri, macam nak sambut perayaan tahun baru cina kan hehehhe

Ucapan berupa nasihat dari bos kami Encik Azhari

Pegawai-pegawai dan rakan parlimen malaysia.
Khusyuk julia dok tengok apa la tu hahaha

Tudiaaaaaa....serbu sudah hehehe ada bihun gorenglah, ada pulut kuning lah...haaaaaa serbu!



Sedap pulut kuning ni tau...makan dengan rendang ayam fuhhh! Jilat pinggan hehehe

Paling win puding roti ni, perghhhhh selalu kalau ada majlis, geng mesti order. Sedap!

Potluck puding sedut...tak rasa lagi nak bawa balik bagi Qaiser ilman plak rasa camne...diorang cakap sedap

Macam-macam jenis kuih, lawa-lawa warna, sayang plak nak makan hehehe

Petang ni lepas solat jumaat edar pulak aiskrim sorang satu...haaaaaaa penuh gula dalam darah hahahhaha


Happy face officemate !
dapat makan siapa tak senyum meleret macam ni semua, nasi tomato je tak display sebab dah masuk perut memasing hehehe, tahniah adik Dzul dapat kerja baru farewell, semoga maju jaya, terima kasih banyak-banyak untuk korang semua sebab bagi kerjasama untuk jayakan majlis ini,  julia sayang korang semua tau. Ikhlas! ^__^

Thursday, January 28, 2016

Cuti Bajet Kuala Selangor Paling Menyeronokkan Jom Menginap di Apps Hotel

Thursday, January 28, 2016 21 Comments
Tunjuk kaki hahaha, sebelah kaki Qi sebelah lagi kaki umi Qi romantik sangat haha

Kebetulan cuti kalender bulan Januari 2016 ni bersusun hari Isnin cuti umum, semua tercari-cari port dekat nak lepaskan tekanan seharian kan. Termasuklah dengan aku, aku ni jenis lepas masak makan semua, kemas rumah, mesin baju semua settle time tu gak tanya suami hari ini ada pelan nak pi mana-mana tak. Suami aku cakap, packing baju untuk sehari je, what!!!!!!! Aku paling malas nak packing baju on the spot pastu tak ada tuju arah ahhahahahha, gila kan husband aku ni, selalu sangat suruh packing baju tetiba. 

Paksa Packing!
So aku packing la dengan mulut bebel tanya nak pi mana la ni, dah la ari ahad, esok isnin cuti sehari je pun nak pi mana, dok umah je lah. Suami aku cakap jom je lah nanti kita jalan2 kat Kuala Selangor tu, dia punya aim nak duduk hotel kabin tu, tapi full house. Next time lah kot sebab main terjah je ni, aku tengok hotel kabin punya keluasan tak la besar mana tapi pool dia win ada signboard bagai, yang kosong pun only bilik mahal 700++ mati lah mak nakkkk hahahhaha

Abaikan, pastu jalanlah tepi pantai remis, first time pi pantai remis, ada lumpur semata, view aku tak amik lah sebab pantai tak cantik, ada orang jual makanan macam2, dengan panasnya Allah sempatlah beli keropok lekor dan sengkuang calit besar gabak. Besar kan puas makan RM2.50 je satu. Lega anak tekak!

Aku dah fedup, cakap jom lah jalan kt KL tu, tak ada apa2 pun kt Kuala Selangor ni bosan lah. Suami aku cam biasa tak ada ye nak dengar pujukan bini dia yang tak penyabor tu hahahhaha.

Alih-alih sampai kat kawasan Pasir Penambang, suami cakap jom kita check in sini, hotel bajet ni best. Aku nampak cam biasa je, hmmmmmmm hati masih tak nak. So aku suh suami pi lah tanya rate hotel tu, ada 1 kosong bilik besar, katil King RM200 ke bawah okey la. 

Aku masuk, masuk ke perkarangan hotel ni mata aku terbuntang, terjojol, terpengsan kahkahkah CANTIKNYAAAAA, LAWANYAAAAAAAAA, LIF DIA TOUCH SCREEN KAH!
Lagi satu apa ku nampak ni belakang hotel bajet ni betul-betul ada ni haaaaa


KAWASAN TUMPUAN UTAMA
eagle feeding tour & kelip-kelip

Belakang Apps Hotel ni ada Eagle Tour, gila dekat! Dan aku tak sangka macam duk kat Langkawi je ni, masa aku pi bercuti kt langkawi memang tak pi eagle feeding sebab jadual aku pack gila, dengan mahalnya padahal ni kat Kuala Selangor tau, terus aku automatik jadi gilaaaaaaaaaa seronok kat sini. Husband aku perli, tulahhh papa dah cakap kat ma banyak kali dah sini best lah len kali dengar cakap hahahahha ketawa aku okey2. Part ni aku cerita second part ye, yuran dia murah yang amat...aku nak story pasal hotel ni sikit.



Bestkan nampak sunset? Gambar ni aku snap sendiri tau, gigih sangat ni pakai hp cap ayam je, tapi hasil gambar ni buat aku tersenyum sampai hari ini. Haaaaaaa duk sini dapat macam apa ju dapat nanti...soon citer...jom tengok gambar hotel ni.



Apps Hotel Kuala Selangor
 Ini peta julia kongsi kat sini, faham kan senang je.

amboi, pertama kali aku jumpa naik lif touch screen bagai, kemahen hotel bajet ni tau, hotel ni baru so best lah wifi semua ada.

Bilik suami tempah ni dok kt tingkat 1 je, tingkat 4 ada brigde tau nak tgk sunset haaa tu lain part aku citer, jangan marah berlambak gambar ni wehhh

aku suka konsep hotel ni, ada surau, ada serika kt luar, jelas aku nampak, bilik kami jauh ke depan lagi.

Bilik 1119, paling hujung, dan bila aku masuk Wowwwwwwwww, bilik ayaq dia kemain.

Hahahah masuk-masuk terus tengok bilik air dulu waaaaaaaaaaa besar ye. Siap ada pintu khas cm ni

Paling suka tuala hotel ni, tebal dan besar telap air, suka lah bersih je tuala tu, nak mandi banyak kali pun best. Tuala muka pun ada, bajet tapi macam ada star kan...




aku tengok, walaupun sempit tapi ruang sempit bilik air ni disediakan bermacam jenis kemudahan, ada air panas, ada tuala yang sedap dipakai, ada sabun mandi, ada berus gigi dengan ubat gigi dan aku suka mangkuk singki tu besor, kalau ada baby senang nak bagi mandikan dalam tu je. 

Jom tengok katil King, semua barang aku puas hati, ada kettle, ada telefon yang boleh besarkan suara, ada TV LCD astro, ada peti ais dan paling utama ngadap view pokok.




SARAPAN
Dok sini include automatik FREE Breakfast...alahaiii ceq suka benda include sarapan ni.

Pagi buta kami turun dah nak sarapan, ada menu gulai ayam pagi2 weh perghhhhhhh Qi bukan boleh tgk ada gulai dia yer mintak satu hotel gegar weh, bestlah menu ada air oren, air teo, kopi...

Time sarapan aku suka, sebab banyak pilihan menu, nasi lemak, bubur nasi, bihun goreng, mee goreng dan bermacam lah, tapi dia buat jenis catering cam ni...cuma sambal nasi lemak tu pedas sangat harap kurangkan pedas pas ni ye.
(Aku cerita time aku pi kat sini best, kot kalau korang pi masa tu tak best sarapan ke, apa sajelah jgn salahkan aku, ini kisah aku)

Makan Malam

Seharian enjin kereta tak hidup bila dok hotel ni, jimat! Turun je dari hotel depan hidung betul-betul tak payah nak lintas jalan bagai leh order makan seafood dan ala carte. Kat sini memang kami tgk kiri kanan meja ramai orang makan seafood meriah plak tu, tapi kami order ala carte je bosan lah asyik seafood sangat kan.

Ala carte dia murah je, banyak plak tu, lagi sekali aku tak habis makan, aku order mee goreng mamak je, sekali sampaiiii macam 3 orang makan, dengan harga RM5.50 je sepinggan murha yang amat, sedap, nasi goreng seafood pun sedap, sotong celup tepung sedap betul...total semua bawah RM50 je, jimat kan.

Rekemen sangat kalau korang nak short vacay dalam Selangor je mai sini bawa anak beranak, memang ramai rupanya pelancong asing mai sini, lagi satu nak pi sini senang je, sebab hotel ni berdepan dengan Giant Super Market Pasir Penambang Kuala Selangor, tepi2 hotel ni penuh kedai-kedai macam Dominos la ehhh best lah!

Apps Hotel
12, Jalan Peninsula
Utama 1, Peninsula Park, 45000
Kuala Selangor, Selangor.

Sat lagi julia story pasal Eagle Feeding Tour naik atas bot laju yang super menyeronokkan, aku feeling habis macam dok bercuti kt Langkawi lagi sekali tau, padahal ni dalam Selangor je wehhhhhhh, tunggu aku story siap video bagai hahahha

Syoknyaaaa cuti bajet kat Kuala Selangor jeeeee hoorey!

Tuesday, January 26, 2016

CustomFit by Fitness First Memudahkan Senaman Di Mana Sahaja Dengan Hanya Satu App.

Tuesday, January 26, 2016 22 Comments

Let's workout ! Pasti ramai di antara kita yang bersemangat nak bersenam dan ada kalanya malas nak teruskan disebabkan tak nampak pencapaian kita sebelum dan selepas bersenam. Betulkan? Yes, julia pun alami perkara yang sama. Terkadang kita terfikir, nak bersenam kena pergi gym, kena ada jurulatih, kena beli CD workout, dan macam-macam yang kita fikir hanya kerana nak bersenam sahaja. 

Pening kan, tapi sekarang jangan risau lagi. Semakin mudah betul julia rasa nak workout, kini Fitness First memperkenalkan satu aplikasi App mudah dan efisien yang boleh di download melalui handphone. Selain itu, anda sendiri boleh melihat pelbagai jenis senaman melalui puluhan video secara percuma, menyimpan data jenis senaman yang anda sudah lalui, dan bermacam lagi.

CustomFit by Fitness First App
Sebelum nak workout dimana sahaja, mula Download App di Play Store & iOS handphone masing-masing, Taip 'CustomFit' . Lepas tu senang je ikut arahan selanjutnya untuk sign up kemudian korang boleh terus work out mengikut jenis work out yang anda nak buat. Dalam masa yang sama korang boleh workout sambil menonton video workout yang sedia ada di paparkan didalam app berkenaan. Wowww, tanpa perlu buang masa dan jimat duit, anda boleh bersenam di mana sahaja dengan bantuan jurulatih kecil ini.

Mari lihat cara nak download app ini dengan lebih lanjut. 


Kelebihan CustomFit App
  • Memotivasikan diri untuk bersenam lebih kerap dan teratur - benar, dengan app CustomFit akan direkodkan pencapaian kita dalam aktiviti bersenam. 
  • Rahsia bersenam hanya kita dan app sahaja yang tahu - yes, kita ada app yang boleh simpan rahsia aktiviti bersenam kita, berapa kalori dah dibakar dan sebagainya.
  • 800 contoh jenis senaman disertakan bersekali video - menarik! ada tutorial 800 jenis senaman yang boleh kita ikuti dan ada video, kini tak perlu beli CD senaman lagi yeyyy. 
  • Kurangkan berat badan dengan lebih menyeronokkan - ya, ramai dikalangan kita mengeluh tak ada masa dan tak cukup pelaburan nak ke gym, tapi dengan 1 app CustomFit semua masalah anda ditangani dengan praktikal sekali. 
  • Jadual workout tersimpan rapi - ada sistem rekod yang kita boleh simpan dan dicapai bila-bila masa sahaja. Tak perlu risau akan terlupa bila kita burn kalori dan buat senaman, dengan hanya 1 touch semua direkod dengan capaian ringkas dan padat . 
  • Boleh mereka pelan senaman sendiri dan berkongsi jenis senaman yang bersesuaian dengan orang lain.
CustomFit App
Nak lagi bersemangat nak lose weight, nak increase muscle, nak lagi berkeyakinan mari lihat dan dengar video introduction yang disampaikan oleh Trainer popular dalam Rancangan Fit for Fashion Mitch Chilson.

Video Klik: 

Beliau memang sangat berkeyakinan dan kata-kata yang julia ingat sehingga hari ini dari beliau ialah peluang kita ini seluas lautan, jika hari ini kita tak bersenam jangan rasa terlalu rendah diri, ada banyak lagi hari yang anda boleh mulakan dengan  menggunakan aplikasi CustomFit.

Kata-kata semangat dari Mitch Chilson.

“You should plan to workout every day, so if you miss one or two days you’d still have worked out five days that week.”


Bagaimana Nak Install CustomFit App?

Play Store search CustomFit kemudian install.

Klik Start.

Sign up atau login guna Fb pun boleh.

Connect Goggle Fit

Klik start

Disini korang boleh pilih nak senaman jenis apa, julia pilih basic.
Kalau masih baru macam julia, leh pilih leaner.

Nak workout tanpa peralatan pun boleh, so klik no equipment
Pilih nak senam berapa minit, okey jom cuba 15 min dulu

Ruangan ini kena pilih jenis video mana nak cuba, caranya...

Klik tanda [:] kemudian klik watch video
Video ni pendek je, kita ikut cara contoh senaman yang dipaparkan dengan kiraan jam secara automatik.

Bila dah habiskan masa yang anda pilih, kat sini kita boleh lihat keputusan kalori yang dibakar.

Mudahkan! Kalau nak ke dashboard dan ulang semula senaman boleh pilih dari direktori yang disediakan.

Lihat contoh diatas Julia sendiri menggunakan aplikasi CustomFit, anda boleh nampak jumlah masa, intensity, skill dan kalori yang telah dibakar dengan melakukan jenis senaman yang anda pilih dari beratus jenis senaman yang disediakan. Menarik bukan?


Fit for Fashion
Dari mana julia dapat info aplikasi terbaru CustomFit? 
Di media conference di Fitness First The Curve Damansara. 

Disini julia dapati banyak rupanya kelebihan CustomFit App yang anda boleh perolehi selain dapat mengekalkan lifestyle cara hidup yang sihat. 

Sumber gambar: Deena, the Malaysian contestant for Season 2, and next to her, Hema from Season 1

 Sumber gambar: Fitness First Malaysia

Media yang terlibat dari pelbagai rangkaian antaranya blogger, pemberita, magazine editor dan banyak lagi. 

Rakan media: Ben Ashaari, Cik Afikah dari North Point dan Miss Eunice dari Person Edge.
Okey tiba masanya untuk cabar diri anda sendiri untuk workout at least 1 minggu 3 kali sehari, trainer berkata lagi bagus hari-hari selama 30 minit sahaja. Carilah masa sibuk anda, dalam kesibukan ada peluang yang kita boleh miliki untuk bersenam. 

Info lanjut boleh layari website seperti berikut....
Happy Workout with Custom Fit App!