Tuesday, June 30, 2015

Pencinta Makeup Harus Beli Stok Clearance Sale!

Tuesday, June 30, 2015 24 Comments
Korang suka makeup? Pakai bedak sahaja pun dinama makeup juga tau, haaa jangan kata plak oh sorry i tak suka makeup, tapi tengok muka pakai bedak hehehehhe. Anyway, Ahad lepas baru je 2 hari lepas saja suami ajak pi jalan-jalan di Mid Vally Megamall, Allah lautan manusia tak yah cakaplah, semua bangsa ada, aku? Macam biasa jalan kepit-kepit lengan suami hahahhahaha nak feeling romantik gak wpun dah kahwin, halal dah kan kepit tangan suami takpe.

Nak beli stok dalam tandas sebenarnya kat Aeon Big Mid Vally, pusing punya pusing ternampak depan farmasi Alpro ada buat clerance sale makeup-makeup pelbagai jenama. ZA pun ada, Silky Girl paling banyak, dan ada lagi brand makeup yang dijual. Perghhhhhhhh ini baru betul-betul kena pada sasaran ni, julia terpegun tengok banyak tau stok-stok makeup nak di clearkan...murah-murah.

Harga?
Lip Balm tu RM2 brand silky girl, murah kan? Lipstik silky girl RM5 murah kan? Lipstick brand ZA first time nak try beli RM10 jeeeee ish2 bapak murah, bedak silky girl RM11........haaaaaaaaaa pulangan jimat berkali ganda, tak sampai RM50 pun beli, leh tahan berbulan-bulan ni guna. 

Ish aku ni memang fanatik dengan lipstik, apa jua brand x kisah, setakat ni semua okey je dengan bibir ju, tak ada lagi kes mengelupas ke apa kan, just nice julia borong la 3 jenis ni...semua warna natural light2 gitu. 

Julia try pagi ni pakai lipstik ZA Pure Shine Lips 01 Petal Pink, perghhhhh lembut je rasa kt bibir, tak rasa melekit, dan warna sangat lembut, sesuailah dengan Bulan Ramadan ni kan nak jaga bibir supaya tak merekah dan jumpa orang pun tak segan tak terlalu garang.

Tapi tak beli plak eye shadow ngan eye liner, berlambak plak tu...range harga RM10 gitu, hmmmmmm kena pi balik ni hahhahahahha 

Korang pi cari Alpro Pharmacy ok, depan tu je dia lambakkan stok makeup murah2 dari harga asal....dekat setengah jam aku lepak situ...mujur suami paham isteri dia kaki shopping makeup murah hahahhahah 
#makeupaddict #makeuplover #makeupblogger #beautyblogger

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
IKLAN
Ephyra Skin Bar
RM39 sahaja
Julia Johari - Pengedar Sah Ephyra
WhatsApps: 013-6327 333
Baca Review SINI

Monday, June 29, 2015

Live Update Borong Stok Ephyra Skin Bar di Ibu Pejabat Oceanlife2u

Monday, June 29, 2015 25 Comments
Alhamdulilah! Selesai sudah segmen Ephyra Skin Bar di rancangan Nasi Lemak Kopi O bersama memeysuhaiza dan pengacara NLKO TV9 semalam yang bersemangat juga ingin tahu kelebihan Ephyra Skin Bar dari pengguna terus terpikat jadi pengedar
Memang jatuh cinta sangat-sangat dan peluang yang julia kongsikan semalam bersama suami satu pengalaman yang tak mungkin julia lupakan. Terbukti ia memang sesuai untuk lelaki dan juga wanita. Terima kasih semua rakan-rakan dan family yang tak putus-putus ucap tahniah dan mahu sama-sama mencuba Ephyraskinbar korang memang terbaik

(Nanti julia up next entry tentang full video tayangan semula segmen berkenaan ye sebab ramai lagi yang beritahu terlepas nak saksikan secara live di NLKO semalam, dont worry, nanti julia update ye)

By the way hari ini, masuk je kerja haaa kawan-kawan opis nak beli direct dengan julia serentak tanpa postage, apa lagi julia terus ke ibu pejabat Ocealife2u tadi berjumpa dengan pegawai manis Cik Innanie Ariffin, takkan korang tak kenal, blogger terkenal juga tu. Lepas order terus balik ke pejabat supply pada kawan-kawan sekerja. 

Terima kasih ye kalian sudi mahu mencuba produk ephyraskinbar yang best dan tengah meletup sekarang ni....julia tengok pun geram tau tak, rasa nak mamah je kotak ephyraskinbar tu sebab cantik shining2 je gitu hehehhehe bau aromaterapi yang terdapat dalam sabun tu la buat julia seronok nak pakai.

Turun je dari pejabat Oceanlife2u dengan lif, haaaaaaaaa mata julia terbuntang dekat tepi jalan ni besar ni, ni sudah semestinya tengah hantar stok kt opis kan...perghhhhhhhhh depan mata julia plak tu tergamam jap tgk stok ephyra makin banyak!
 Ni bukan gambar cilok dari mana-mana website ye, ini gambar original dari hp julia tau, julia sendiri snap depan2 mata, wahhhhhhhhhhh mesti ramai kan pengedar-pengedar seluruh Malaysia dok repeat order stok untuk sebarkan kepada pelanggan-pelanggan setia dan bakal mahu mencuba. Hebatnya!
Tadaaaaaaaaaa, julia suka readystok mcm ni kat opis, kawan-kawan opis nak beli pun senang tak payah dah bayar postage RM6 tu, terus bayar harga pasaran hanya RM39 sahaja. Wewitttttttt bersinar-sinar haaa 10 kotak ni...siapa-siapa berminat nak dapatkan by hand dari julia pm ye.
Love u all mmmuahh!!! Jom sama sama cantik dan tampil menawan di Hari Raya nanti.

WhatsApp Info:
Julia Johari - Pengedar Sah Ephyra
013-6327333

Friday, June 26, 2015

Jangan Lupa Tonton Nasi Lemak Kopi O TV9 Ahad Ini

Friday, June 26, 2015 25 Comments
Korang, aku ni malu sebenarnya nak bagi tau, ada pernah uar-uarkan di FB beberapa minggu lepas pasal dapat terima panggilan telefon, jemputan ke Nasi Lemak Kopi O dalam segmen ......... (surpriseeeeeeeee) hahahha tak nak bagi tau dulu boleh hehhehe.  Ingatkan? Siapa yang add julia dalam FB mesti ada terbaca status tu. Almaklumlah cuma sikit je soalan yang julia perlu jawab dari pengalaman julia sendiri. 



Walaupun sikit, tapi cukup bermakna sebab itulah rezeki yang tak disangka-sangka julia terima. Julia tak minta, tapi julia selalu minta rezeki dari Allah hari-hari, dan tak sangka pula bila kita selalu publish review berkenaan ada pihak company besar mahu jemput julia sekali sama-sama berwawancara di TV9 dalam Rancangan Nasi Lemak Kopi O. (Itu yang fengsan 1 juta kali hihi)

Kenapa baru bagi tahu sekarang julia?
Tujuan baru sekarang bagi tahu bukan nak RIAK, tak mo ye pikir gitu, tapi jujur julia cakap julia sebagai wakil perkongsian dengan anda semua sahaja, mungkin Allah bagi peluang ini untuk julia juga dapat membantu kalian semua

Serius ni julia cakap, julia tak meminta pujian jauh sekali di laung-laungkan tentang julia. Apa yang julia tahu, julia di beri peluang ini sebagai wakil kepada masyarakat di luar sana untuk sama-sama turut sama rasa apa yang julia rasa tak kira muda, tua atau anak kecil sekalipun.

Syukur, mudah-mudahhan Allah beri kesihatan yang baik untuk julia cerita sedikit pengalaman julia dan lebih bergerak membantu anda semua pada siaran langsung hari Ahad ini di Nasi Lemak Kopi O. 

Doakan ye julia nanti agar lancar. Jangan lupa ahad jam 8 pagi ini. Nak tengok live dari blog pun boleh, click link bawah ye.

CLICK!!!

Adakah kita mempunyai perwatakan yang menyenangkan hati semua orang bila berjumpa?

Friday, June 26, 2015 5 Comments
Seronok kan bila kita bahagia setelah lihat orang persekitaran kita juga bahagia dengan dunia akhirat mereka. Tapi tak semua yang begitu, ada kalanya kadang-kadang kita tak perasan apa yang kita zahirkan semasa bertemu dengan sesama sahabat dan saudara mara. Kata-kata permulaan itu bagaimana, mata dan badan kita bagaimana kita ikhlaskan depan mereka.

Bak kata orang putih, body languange pun kita dah faham kan. Di sini julia mahu kongsikan Vlog Ramadan Hari ke-3 khas yang di terjemahkan oleh Prof. Dr. Muhaya, seorang mentor yang julia cukup segani, selalu belajar darinya, rasa dekat dihati, tak pernah bersemuka, jika Allah kurniakan rezeki mahu bertemu dengannya suatu hari nanti dan nak cium peluk beliau dan bisik padanya....Terima kasih Prof! Saya belajar setiap hari dari kata-kata motivasi Prof!

Mari ikuti slot ini.

Semoga bermanafaat. Esok julia kongsikan Vlog seterunsya ye. Makin seronok bulan ramadan ni selit unsur motivasi. Sama-samalah beramal. 

Semak Status Penghantaran Bungkusan Anda Dengan Expresstrack.net

Friday, June 26, 2015 5 Comments

Anda suka shopping online? Anda seorang peniaga? Dua-dua ada kepentingan disini. Macam julia suka shopping online, kalau order hari ini sudah semestinya mau ia sampai esok betul tak, lagi cepat lagi bagus. Tapi bila order hari ini katalah hari Isnin, pastu sampai hari Rabu barang tak sampai, ko rasa risau tak macam kena tipu? Bukan nak takutkan korang tapi kalau barang yang kita beli tu penting, sure korang nak ia selamat sampai kan walaupun amaun barangan tersebut RM1 je pun. Duit jugak.

Apa Kepentingan Expresstrack.net Kepada Saya?
Expresstrack.net adalah satu platform untuk pengguna untuk mengesan status penghantaran bungkusan, hanya 2 langkah diperlukan, sangat cepat dan mudah. Hanya perlu masukkan tracking nombor dan klik syarikat kurier, kemudian status akan dipaparkan.

Hari Raya akan datang tidak lama lagi, Julia tahu ramai dikalangan kita banyak buat urusniaga melalui online. Tak kiralah korang peniaga kah, pembeli kah, apa sahaja yang korang beli dari online korang boleh track dengan satu langkah mudah sangat-sangat.

Langkah-Langkahnya
Langkah 1: Mudah sangat, setiap pembelian online anda sekarang anda pasti akan terima nombor tracking pos laju kah, apa jua sebarang nombor dari yang dinyatakan dibawah tu masukkan dalam kotak.

Langkah 2: Kemudian klik syarikat mana antaranya Pos Laju, Pos Ekspress, Skynet, TA-Q-BIN (Yamato), GDEX, City Link, Nationwide Express, FedEx, DHL, UPS, TNT,  Sure Reach, ABX Express, Aramex, Kangaroo Express, Airpak Express, AsiaXpress, DPEX.


Langkah 3: 
Bila sudah buat pilihan syarikat kurier mana yang anda berurusan, terus enter dan anda akan dapat jawapan kat mana parcel korang tu berada seperti gambar rajah dibawah.

Inilah salah satu medium kepercayaan dua hala, barulah nak membeli dan berniaga rasa senang hati, win-win situation.

Website: Expresstrack.net
Facebook:  Expresstrack.net
Twitter: Expresstracknet
Email: expresstrack.net[at]gmail.com

Thursday, June 25, 2015

Layan Peminat Big Apple Donuts & Coffee!

Thursday, June 25, 2015 8 Comments
Sebelum bulan puasa hari tu, suami ajak pi tengok shopping mall baru kt Sunway Mall, besar juga lah shopping mall baru tu, tapi banyak lagi shoplot tak buka, jalan cuci mata je pun, tapi si budak Qaiser ilman ni ternampak plak big apple dari jauh, terus sebut walid nak makan, nak makan. Hahahahha dia mana tau tu donut, tau makan je...aku malas nak stop nak jalan terus je ke depan, tapi hati walid memang sejak azali mudah mengaku kalah, akhirnya masuk jua ke dalam hahahahhaha, dah tu takkan aku buat dek je kt luar masuklah kot2 leh dpt makan pree hahahhahahha hampeh!

Korang tengok muka Qi tu, ceria kan kemahennnnnnnn...siap peace kt muka cm tu lah anak bujang sorang, macam-macam pangai keluar. Gambar bawah ni dia dok tggu walid dia dok order apa lagi, memang nak bodek apa lagi lah tu suh beli. Umi malas nak kacau korang, umi nak tumpang makan jeeeee ehhhhhhhhh hahahhaha

Nampak sangat budak ni dah tak sabar nak makan donut hahahhahahha

Mengata kat Qi, umi dia pun sama lah tu kannnn nak makan sama hahahha, eh cantik la gambar kt dinding ni, mcm real punya suasana.

Ko tengok si Qi, setengah donut dah masuk dalam mulut dia, ayooooooooo mudak kuat makan ni aummmmm

Craving balik tengok satu2, ohhhh my god!
Balik ni nak berbuka Big Apple lah...yummmmmmm

Nak balik rumah dah ternampak Cool Blog, beli 2, semua pau walid dia...aku?
Diam je lah dlm kete tumpang minum je hahahhahahahha hampeh kan hahahah

Sebenarnya aku yang kemaruk Big Apple....petang ni nak cari kt Selayang Mall ada...yeyyyy!

Niat Kerana Allah Bukan Mengharap Penghargaan Manusia | Prof Dr. Muhaya

Thursday, June 25, 2015 0 Comments
Benar! Kalau julia rasa down, julia akan segera cari mentor julia, Prof Dr. Muhaya. Kerana hanya mendengar melalui Vlog dia sahaja, sudah rasa lega sedikit. Bukan apa, jiwa kita kadang-kadang ada masanya rasa down, kadang-kadang rasa tak stabil dan beremosi. Menangis orang kata itu jalannya, tapi tiada kesudahan kan....menangislah kalau itu boleh buat aku tenang. Tapi bila kita kembali kepada mentor kegemaran julia ini, ketahuilah ini yang julia dapat jawapan hari ini.

Semuanya tentang Allah, bukan mencari penghargaan manusia. Kita tahu kah manusia hargai itu ikhlas atau tidak kita tak perlu fikir, penat macam mana sekali pun tak semua manusia nampak, nampak luaran sahaja tidak mencukupi, natijah motivasi tidak di palu sebaik mungkin goyahlah kita. Maka cepat-cepat keluar dari situasi itu julia.


Alhamdulilah, bila julia mencari jalannya, Allah tunjukkan julia di paparan FB Prof Dr. Muhaya tentang Ramadan. 

"Besarnya kuasa niat kerana Allah, bukan kerana Manusia. Amalan itu hanya dengan niat, akan dapat balasan berdasarkan yang diniatkannya. Jadi kita tahu sesuatu kalau kita niat sesuatu kerana Allah hanya mencari redha Allah, bukan penghargaan manusia semua akan berjalan dengan lancar dan kita akan redha dengan apa sahaja keputusan yang kita akan buat. "

Banyak jaga hubungan. 

Esok julia kongsikan Vlog Ramadan Prof Dr. Muhaya hari ke-3 dan seterusnya. 
Selamat Celik Hati, Minda, dan Kesihatan.

Wednesday, June 24, 2015

Penghilang stress dalam kesesakan jalan raya

Wednesday, June 24, 2015 21 Comments
Kalau boleh aku nak balik awal sepanjang bulan Ramadan,
Sebab nak masak bagi family kecil aku berbuka, 
Walaupun masa yang ada hanya setengah jam,
Tapi tak semudah itu, 
Musim kerja tak menentu,
Kadang-kadang kena dahulukan tanggungjawab di opis berbanding dirumah,

Balik awal pun tak kira juga akan rempuh kesesakan,
Mujur aku ada budak Qaiser ilman ni,
Ada je pak lawak dia buat bagi aku ceria,

Time traffic light merah lama yang amat, 
Time ni lah my Qi tunjuk perangai hahahahhaha

Korang layankan je perangai dia ek.
Nak sambung kerja jap.


Bila sebut siapa nama umi?
Boleh dia buat-buat tidur?
Hahahhahahhah gedik!
Picit sampai lumat baru tau hahahhaha

UNFAIR

Wednesday, June 24, 2015 9 Comments


Ya Allah...........kuatkan hati ku, nak buat solat isthiharah!
Aku tak tahan dah. Astagfirullahalazim!

*bukan kisah rumah tangga, Aku bahagia dengan family aku, 
 ini kisah jauh dari itu, dah lama aku pendam rasa sampai nak henyak fail atas meja. 
Julia harapkan kalian doakan aku, kuatkan aku!
Allah! (air mata mencurah2) tak tahan dah.

Apa menu berbuka puasa kegemaran satu family

Wednesday, June 24, 2015 14 Comments
Sebut je Gulai Ikan Kering Talang Masin air tangan mama, satu family angkat tangan. Hoiiiiiiiii sedap sungguh, gambar atas ni satu periuk my mum masak tau. Rasa ikan kering talang tu tak masin sangat sebab ada cara my mum ajar macam mana nak basuh. Caranya rendam dengan air suam satu malam, kemudian basuh dengan air biasa sampai bersih. Mudah je kan, kalau tak basuh bersih2 maunya masin satu gulai kalau salah cara. Dimasukkan sekali kentang dan terung bulat bertambah selera my son si tecik tu makan, tu baru 3 tahun, ni yang kami dah tua muda remaja pun sebat sampai ke sahur, licin seperiuk. Mujur ramai family berbuka sekali. Alhamdulilah.

Menu kedua my mum masak, siap call lagi bagi tau julia, jangan masak bawa apa2 lauk, mama nak masak pucuk ubi kayu masak lomak cili api...julia suka kan? Abi suka kan? (abi tu panggilan untuk menantu dia hahahha) mestilahhhhhhhhh suka, menu kegemaran satu family ni. Nikmat berbuka lepas solat maghrib dulu jamah ulam2 ni perghhhhhhhhh menyengat lidah.

Menu ketiga my mum masak, ehhhhh rajin mak aku ni, aku tak faham mana tenaga dia dapat sepanjang bulan puasa ni nak jamu bagi makan anak2 dia termasuk menantu dan cucu, dia buat pula si Bubur Kacang Hijau kurang manis ni....aku faham kenapa dia suka sangat bagi anak2 menantu dia makan, sebab kata dia, mama pua shati tengok korang makan dan tapau bawa balik, satu kepuasan mama dapat. So apa lagi tapaulah banyak2 leh makan tuk sahur hehehehhe

Start dari bawah ini semua PARAM, beli di pasar ramadan. Kami ye turn beli kuih, kegemaran port beli kata PARAM DANAU KOTA. Oihhhhh ini kuih bingka kegemaran my abah selamanya, dia kalau dapat hadap bingka ni sorang2 cukup dah. Abah kata pandai korang beli bingka ni lembut banyak guna telur, kalau keras kejung tu tak sedap sebab guna tepung je lebih. Siapa kata kt PARAM tak ada port jual kuih yang sedap. Adaaaaaaaaaa, tapi kena rajin cari makcik ke pakcik mana yang jual sedap tu. Pastu jangan tukar2 dah gerai hehe.


Popia Sira ni ya Allah, sedappppp sangat, pertama kali my abah yang cerewet kalau beli makan dari luar dia puji popia sira ni sedap...ni semua my hubby yang beli, pandaiiiiiiiiiii cari port terbaik.

My Mom kalau display macam makan kt hotel taraf 5 bintang hahahhaahha


 Paling tak dilupakan, kurma, ini lah pembuka ramadan paling afdal sekali. Kemanisan berpuasa terasa bila jamah kurma yang sedap.

Best kan berbuka dengan family, korang suka makan apa berbuka?

Monday, June 22, 2015

Cosmoderm Serum Tea Tree Kawalan Minyak Muka | Review Produk

Monday, June 22, 2015 9 Comments
Wahhhh gitu, sampai dah parcel Cosmoderm hari ini, apa kata kita cuba produk Serum Tea Tree Kawalan Minyak pula. Banyak rangkaian produk skin care halal dalam website www.cosmoderm.com.my tapi julia berminat nak review produk ini. Ini bukan PENCUCI MUKA ye kawan-kawan, ini adalah sejenis SERUM khas dirumus dari pati lemon, lidah buaya, ekstrak buah dan medium utama sudah tentulah minyak tea tree kan. 

Julia masih setia guna pencuci muka yang terdahulu, so lepas cuci muka kan julia terus makeup je, langsung tak tenyeh krim pun, makeup direct hahhahaha, pastu kalau duduk dalam opis lama-lama kan dah perasan kulit cepat nau keluar minyak sekitar hidung dan pipi gebu tu hahahha...kalau terlupa lap dengan tisu, so ko tengah tayang kilatan di muka merata-rata orang. Itu kes terlupa.

Itu sebab lah tisu kena senantiasa ada dalam beg, kadang2 tisu habis lap je dengan tangan semata nak sorok minyak kt muka awwwwwww malu kalau ada orang nampak kilatan muka ko tu dari sebatu kotlah kan hehehhe

Aku suka makeup simple, tenyeh bedak je pun kan, tak pakai concelar pun. Sebab bekas jerawat dah kurang sikit. Cumanya ko nampak kan minyak sekitar ZON T tu...kemain berkilat!!!!!

Okey, kita try malam ni, nanti esok lusa aku citer cam ne efek kebaikan dia ye...

Nak try beli boleh terjah tengok produk lain pun ada, ada juga di jual disekitar farmasi tau.

Yakini halal dan berkesan

GIVEAWAY RAMADHAN by YANIEYUSUF

Monday, June 22, 2015 7 Comments

Kali ini anjuran GA lagi gempak dari Blogger Yanie pula, penutup contest sampai Sabtu ini je wehhh, nak duit raya tak? Nak macam-macam hadiah tajaan dari sponsor tak? Julia pun salah seorang sponsor untuk event kali ini (nampak tak gambar julia di tengah2 dibawah tu tu pakai tudung tuqoise pakai topi hahahhaha), so jangan lepaskan peluang keemasan ini ye. Mudah je pun...rugi la korang tak join hehhehe.

GIVEAWAY RAMADHAN by YANIEYUSUF

HADIAH:

Facial Voucher (Chromo Silky Therapy) bernilai RM68 + Wang Tunai RM10 x 1 Pemenang
Voucher RM10 Viet-Thai Canteen + Wang Tunai RM10 x 2 Pemenang
Shawl Butterfly (Mastura shawl) x 1 Pemenang
Tudung Bawal + Kerongsang x 1 Pemenang
Instant Shawl exclusive x 2 Pemenang
Wang Tunai RM20 x 4 Pemenang

GIVEAWAY RAMADHAN

Syarat-syarat wajib :


1. Tulis entry yang bertajuk GIVEAWAY RAMADHAN by YANIEYUSUF

2. Follow Blog sponsor


3. Follow Instagram
@Yanieyusuf, @azlinda.alin, @melacolea, @mrsjuliajohari, @bella_idura, @rayyankata, @syimayusuf, @mawar_biru89, @anilwanina, @ikin_yusuf, @eryati, @spa_best_murah, @dreamsfairyboutique

4. Add Facebook
FB Azlinda Alin , FB Julia Johari , FB Mommy Irrayyan , FB Kak Gojes

5. Like facebook page

SPA AIRELLYN BEAUTY STUDIO

Yanie Yusuf
Cik Sepet (Kedai sim murah)
Anil Wanina (shawllina.collection)
Yoorin melacolea
Deams Fairy Hijab Boutique
FHmixstar Boutique


TARIKH GIVEAWAY :
18 JUN 2015 ~ 27 JUN 2015 (11.59 MALAM)

PENGUMUMAN PEMENANG:
1JULAI 2015


Letakkan link penyertaan anda di kotak komen di LINK ini



Pemenang akan di pilih melalui random.org dan juga yang telah memenuhi kriteria yang di tetapkan. Semoga berjaya dan terima kasih kerana menyertai GIVEAWAY RAMADHAN by YANIEYUSUF.



SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN DAN SELAMAT BERPUASA DARI YANIE YUSUF DAN RAKAN SPONSOR!


Sponsor by: SPA Airellyn Beauty Studio, YanieYusuf, Azlinda Alin, Yoorin Melacolea, Mrsjuliajohari, Bella Idura, Irra Rayyan, SyimaYusuf, Lisa Mawar Biru, AnilWanina, Ikin Yusuf, Kak Gojes, Dreams Fairy Boutique.

Sunday, June 21, 2015

Resepi Buka Puasa Nasi Lemak Sambal Berapi

Sunday, June 21, 2015 14 Comments

Hari ini Ahad 21 Jun 2015 sepanjang hari duduk dirumah sejak dari bersahur mengemas rumah dan ulang alik dalam rumah je. Heaven betul dapat peluang duduk rumah je. Sambil2 tu fikir nak masak lauk apa nanti berbuka kan.

Suami request nak makan nasi lemak je. Weee senang je pun. Mujur mood rajin tu dah datang hari ini. Stok sambal pun dah siap ada dalam peti ais. Cuma nak golek atas periuk je kan hehehe. Kalau gini hari2 nak duduk rumah je lah...tak terkata jadi suri rumah ni. Hmmm xper beberapa tahun je lagi. Sabar.

Nak buat Sambal Nasi Lemak?
Alaaa senang je pun semua orang pun tau, aah memang ikut selera masing2 kan. Bagi family julia ni dari Qaiser ilman sampailah ke atok nenek dia termasuk suami dan tuan punya blog ni kaki makan pedas. So sambal resepi nasi.lemak ni ju kongsikan kot2 orang bujang baru nak belajar boleh buat sendiri resepi berbuka puasa mudah ini.

Bahan bahan sambal
Segenggam cili kering (pilih kurang pedas)
Cili padi (beli jenis cili padi kampung)
1 inci halia tumbuk
2 biji bawang putih tumbuk
1 bawang merah besar (mayang halus)
1 kulit kayu manis
1 senduk Minyak

Rebus dulu cili kering tu kemudian tos basuh dengan air bersih sehingga biji cili bersih, tumbuk cili kering tu kasar2 dengan cili padi.

Panaskan minyak. Tumis halia, bwg putih dan kulit kayu manis sampai naik bau, perlahan kan api.

Masukkan cili tumbuk tu, jaga api dapur. Buka perlahan je. Gaul sampai naik bau dan pecah minyak.

Masuk garam dan sedikit gula.

Tadaaa siap! Mudahkan.
Nasi lemak mudah je nak buat tengok resepi dibawah
Side dishes wajib ada, hirisan timun, ikan bilis, telur rebus dan pedal serta hirisan ayam goreng.

Bahan Nasi Lemak
2 pot beras
1 kotak santan
1 inci halia tumbuk
3 biji bwg putih tumbuk
1 biji bwg merah sederhana besar
1 kulit kayu manis
3 biji bunga cengkih
1 serai dititik

Garam dan gula secukup rasa.

Basuh beras bersih2, masukkan ke semua adunan diatas dan kacau. Masukkan dalam rice cooker. 

Siap!!!

Mudahkan. Cubalah Resepi Berbuka Puasa Mudah dari Julia Johari hari ini. Hari ini rajin update blog guna hp je guna app Blogaway. Pi download app tu k. Okey selamat berbuka puasa semua. Bye.



Berbuka Puasa di Food Court RASA KLCC

Sunday, June 21, 2015 15 Comments

Sempena Bulan Ramadan, kebetulan birthday suami jatuh pada hari puasa kedua, maka nya kami bertiga berpakat parking kereta di Avenue K terus jalan ke KLCC cari port berbuka. Bak kata suami, kita berbuka simple2 sudah...walaupun dalam hati ju nak raikan dia di tempat speacial. Okey takpe kita turutkan kehendak tuan punya birthday.

Lagi pun dah berbulan tak ke KLCC...jom tengok apa kami jamu berbuka sempena birthday suami kali ini. Simple dan mengenyangkan anak beranak. Alhamdulilah.


Pilihan suami. Nasi kandar. Memang sedap sotong goreng tu yummm
Faveret julia forever ni...mana2 pi pun Nasi Ayam Penyet je sedapp sambal dia
Kuih sambal, kuih bingka bakar sikit2 cukupla kan pemanis pembuka
Strawberry Shake ni memang marvelosss pekat dan rasa jus buah tu mmg original arghhhh sedapppp rege? berbaloi la mahal kot 1 ni...xper besday husband ye pasal harga x pandang dah haha
Hero2 tgh menunggu masa berbuka...simple dan x memeningkan kepala...sambut sederhana pun dah sonok.
Thank you so much husband!
Best berbuka puasa di food court KLCC, macam2 ada tau harga berbaloi dengan portion makanan puas hatilah kawasan luas dan bersih.

Hari ini hari keempat kita semua berpuasakan. So hari ini julia masak menu special yang di request khas oleh suami. Isteri menurut perintah dan masak penuh kasih nan sayang. Selamat Berbuka Puasa semua!