Julia Johari: January 2015
Booking.com

Syurga Makanan di Klonghae Floating Market Hatyai | Part 8

Syurga Makanan di Klonghae Floating Market Hatyai | Part 8 - Teruja tau nak story entry travelogue part 8, lepas pi bagi makan gajah kt Chang Puak Camp, solat kemudian terus ke destinasi seterusnya Klonghae Floating Market HatyaiDisini pastinya anda semua akan disajikan dengan lautan makanan yang terdampar luas, uniknya disini semua makanan di jual di atas sampan di muara sungai yang sangat tenang dan bersih, tak sangka daku dah sampai sini dengan family tercinta ~ selama ni dok nganga je tengok orang lain pi...sekarang badan sendiri dah pi rasa sgt2 seronok! Jom tengok puluhan gambar makanan :D



Nak tengok gajah comel? Click Link:

Buat Duit Dengan Blog | Kenapa Ada Yuran Keahlian?

Platform kami sebenarnya bukan untuk sesiapa sahaja, hanya pemilik blog yang serius mahu menjana pendapatan sama ada sambilan atau sepenuh masa sahaja di alukan menyertai kami.

Review Kepuasan Pertama Saya Di SINI

Hilang Stress Dengan Ketawa

Jeles le tu kita comel hahahahaha, korang stress ke mood swing ke jom ikut Qi ketawa jom!

Chang Puak Camp Hatyai Sesi Beramah Mesra Dengan Gajah | Part 7

Chang Puak Camp Hatyai Sesi Beramah Mesra Dengan Gajah | Part 7 - Yeyyyyy destinasi padat kemuncak yang seterusnya ialah kita ke Chang Puak Camp Hatyai wehuuuu. Sesi beramah mesra dengan pak-mak gajah-gajah kikiki. Ini Gajah made in Thailand beza sikit dengan Gajah made in Malaysia tu tau, bezanya gajah-gajah dalam ni tersangat friendly, aku pulak takut gigil2...nak tau gigil cmne? Jom scroll lagi, jangan fitam, sebab semua gambar ada muka julia...so amatilah muka ku yang ceria itu...hahahha jommmm Qi kita masuk dalam.

Terlepas episod lepas, click link bawah ini:

About Julia Johari


Hi, its me Julia Johari . Welcome to my website juliajohari.com. About me? Hmmm first time meet, you will saw this girl always smiling at you...yeahhh smiling like this ^_________^ hehehe. Sesetengah orang cakap I sangat mesra alam...yeke? Pastu tak sombong pertama kali berjumpa orang baru, suka gurau-gurau, suka bantu orang yang bertanya if saya tahu nak bantu macam mana, if tak tahu cakap terus terang.
I love travelling, so sesiapa yang masuk website ini pasti tidak akan jemu lihat travelogue dan food review julia karangkan, pasti berjelar-jelar dan berchapter-chapter hihi. 
Ramai tanya, kenapa julia suka bercerita dalam blog sangat detail? Pertamanya sebab semua pengalaman hidup dan kenangan akan julia coretkan disini untuk generasi kini dan masa depan. Senang nanti if julia tidak ada lagi, kenangan inilah anak-anak julia akan baca, pembaca akan baca, suami akan baca, dan sahabat-sahabat blogger akan baca. 
Anda nak tahu lebih detail about julia? Baca entry lepas-lepas, pasti anda termasuk sekali dalam pengembaraan julia dalam entry yang dikarangkan hehhee....enjoy reading ♥ 

xoxo,  
juliahohari.com

Q & A Julia Johari

 1). Sejak bila terbabit dalam penulisan blog 
Assalamualikum wbt, Blogger Julia Johari mula membabitkan diri didalam penulisan blog pada tarikh 11.1.2011 lagi dengan menggunakan medium free blogspot pada awalnya. 

Paling sangat diingati kenangan tahun berkenaan kerana detik ketika itulah saya di ajak oleh teman sepejabat untuk mewujudkan medium berblog secara suka-suka, tak ada objektif langsung yang hendak di kongsikan pada mulanya, tapi setelah saya meneroka lebih mendalam dengan membaca blog rakan-rakan alam maya yang lain serta melibatkan diri dengan Kelab Gojes Blogger Supermom & Baby dan Kelab Blogger Ben Ashaari membuatkan idea penulisan saya bercambah saban setiap hari. 

Sangat terkesan dihati apabila ramai rupanya mommy dan papa blogger yang mempunyai minat hal parenting dikongsikan di blog seperti cerita perkembangan anak-anak, berkongsi Q&A mengenai dunia kekeluargaan sehingga majlis berjumpa rakan-rakan mommy blogger di raikan secara langsung. 

Itu adalah titik permulaan mengapa sehingga sekarang saya terus berminat membabitkan diri dalam penulisan blog dan selepas 3 tahun berblogging saya terus brandingkan blog saya dengan nama Julia Johari Dot Com secara serius sehinggalah sekarang menjangkau 6 tahun berblogging.

2). Blog mengenai apa 
  • Travelogue
Blog Julia Johari Dot Com banyak berkongsi kisah travel dalam dan luar negara, cerita yang dikongsikan oleh julia banyak meliputi hotel bajet, kemudahan travel dan tips-tips travel bersama keluarga secara murah. 

Paling diminati dan diikuti oleh pembaca setia kerana beliau kongsikan secara detail dalam setiap pengalaman travel apa yang perlu dan apa yang tidak perlu di lakukan sepanjang travel sehinggakan digelar sebagai "Blogger Hotel Hunter Malaysia". Sudah menjangkaui lebih 26 jenis hotel beliau review secara langsung dan ini memberi kepuasan kepada beliau dan pembaca dapat berkongsi info secara jujur.

  • Parenting
Beliau banyak melibatkan diri dalam dunia parenting bersama badan-badan NGO seperti Meet the Expert Session bersama Positive Parenting, Parenting2U dan suka menceritakan kisah dunia kekeluargaan beliau di blog.

  • Food review
Selain itu paling diminati beliau adalah sesi jemputan food review, banyak menerima jemputan paid review secara online mahupun secara langsung ke lokasi restoran atau kedai tujuan utama ialah berkongsi pengalaman tika berada di restoran berkenaan adakah sesuai dengan masyarakat dari segi konsep halalnya, rasanya, sesuai untuk keluarga besar hadir ke dan bermacam lagi. Uniknya, pengambaran setiap menu makanan julia suka kongsikan di blog secara video dan gambar untuk memberi impak kesan yang lebih mendekati masyarakat umum. 

  • Suka Memasak "Mrs. Periuk Doraemon"
Ya, julia suka memasak menu mudah. Selalu kongsikan info di instagram dengan menggunakan hashtag #juliamasak, berpuluh koleksi gambar masakan di pejabat julia kongsikan sehingga digelar sebagai Mrs. Periuk Doraemon, paling menarik ramai blogger dan pengikut umum memasak di pejabat dan meniru resepi mudah yang beliau kongsikan di blog.


3). Memang minat menulis ke 
Ya, julia memang minat menulis, sebab saya suka bercakap sebenarnya. Melalui medium penulisan saya rasa kepuasan itu lebih dari apa yang saya bayangkan. Jikalau dahulu saya ingat blog ini mempunyai sentimen dari sudut negatif kerana ada segelintir masyarakat mengelarkan blogger itu suka memviralkan cerita tidak benar dan menghebahkan perkara yang tidak betul. Tidak semua blogger begitu.

Yang membuat saya lebih seronok menulis di blog kerana adanya seorang lelaki bernama suami yang senantiasa menyokong dan menjadi komentator sepanjang entry di muat naik, lagi seronok suami belikan kemudahan laptop "ideapad" beserta WiFi di rumah untuk menyokong julia berblog sambil menjalankan perniagaan kecil-kecilan secara online.


4). Cerita ringkas mengenai blog anda 
Saya suka berkongsi kisah lifestyle kehidupan saya seharian, kisah anak dan kenangan bersama keluarga. Kebanyakkannya dari pengalaman sebenar terus dititipkan di blog. Tujuan utamanya saya rindu setiap KENANGAN INDAH yang membuatkan saya sering kali membaca semula entry-entry lepas sebagai rujukan kepada masyarakat lain. 

Contohnya perkongsian Tips Bagaimana Hendak Pisahkan Puting Anak Secara Mudah. Bila saya bercerita pengalaman tersebut ramai yang share di FB untuk rujukan pada orang lain. Itu sudah cukup memberi kepuasan kepada saya sebagai seorang isteri, ibu dan wanita bekerjaya.

 "Beauty Blogger"
Saya suka dengan fesyen muslimah, tutorial makeup dan produk kecantikan. Paling menyeronokkan sudah hampir 1 tahun lebih saya berkecimpung dalam perniagaan online menjual produk kecantikan iaitu Ephyra. Saya kongsikan pengalaman saya menggunakan produk natural berkenaan dari sebelum dan selepas guna kerana saya yakin ia adalah amat sesuai dengan kaum lelaki dan wanita serta remaja. Kebanyakkan input feedback yang saya terima kebanyakkanya memberi input sangat positif dan mengalakkan.

5). Bagi pendapat anda apa faedah melalui blog 
  • Melatih diri menulis dengan baik (Blog + Writing = BLOGGING)
Berblogging dapat melatih diri bermain dengan bahasa secara lebih baik, sebagai tempat uji kaji susunan ayat, serta rentak melodi dalam penulisan. Nak mencapai bahasa penulisan yang baik berblogging perlu dilakukan secara berterusan. 

  • Berblogging tidak kira peringkat usia, aktiviti bebas dan penulisan santai
Kitalah manager atas diri sendiri dan juga pekerjaan hakiki kita, tidak ada sekatan usia untuk berblogging dan menulis secara santai, sesiapa sahaja bebas boleh berblog secara medium percuma (blogspot) atau medium web hosting berbayar (dotcom/wordpress). Tetapi sepanjang pengalaman saya berblogging, penggunaan web hosting berbayar dengan menggunakan nama sendiri lebih kormersial dan lebih senang orang ingat.

  • Komunikasi secara terus
Penerbit (tuan punya blog) dengan pengunjung blog yang membaca setiap entry post boleh berkomunikasi secara terus dimana mereka bebas meluahkan idea, memberi pertanyaan atau pengalaman mengenai sesuatu topik. Dengan cara ini, saya secara langsung dapat membaca di ruangan komen setiap entri dari gambaran dan pelbagai cadangan yang diberikan oleh pembaca setia saya.

  • Sumber Pendapatan Sampingan
Ramai masyarakat berpandangan faedah melalui blog ini boleh menjana pendapatan sampingan, itu memang betul, saya sendiri menawarkan pemasangan iklan dan banner berbayar di blog dan menawarkan perkhidmatan review produk dan perkhidmatan. Feedback dari peniaga juga sangat penting kerana ia adalah titik tolak kepada mengasah kemahiran review secara berkesan.


6). Siapa yang mula perkenalkan penulisan blog 
Ramai dikalangan rakan dan teman saya sendiri yang memperkenalkan cara penulisan blog. Ada yang mengajar saya cara penulisan SEO dan ada secara santai, saya lebih suka corak penulisan santai kerana ia lebih dekat dengan jiwa pengunjung yang sudi membaca nukilan saya.

Saban hari ada sahaja Silent Reader yang sudi Whatsapp secara Surprise dengan memberi input positif kerana minat membaca kisah travel dan lifestyle saya setiap hari. Itu sudah cukup memberi keuntungan pulangan berganda tidak terperi dan membuatkan saya bersemangat untuk menulis saban setiap hari di blog. 


Apa Mereka Kata Tentang 
Julia Johari? 
  1. Blogger Ibu Anak Sorang Yang Cun Melecun - DianaRashid.Com

Disclaimer


Tawaran Khidmat Iklan di Blog Julia Johari Dot Com

Artikel ini di tulis dengan Bahasa Malaysia yang betul atas tujuan yang serius.


Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Tawaran Khidmat Iklan di Blog www.juliajohari.com


Dengan segala hormatnya merujuk perkara di atas,  saya menjemput tuan/puan yang berminat untuk mengiklankan khidmat perniagaan tuan/puan, event dan pelbagai perkara lagi di blog Julia Johari Dot Com

Berikut adalah pakej perkhidmatan iklan yang ditawarkan:


  • Penulisan Review
Penulisan review / ulasan untuk sebarang khidmat perniagaan / restoran / hotel / homestay / event dan lain-lain.  Urusan penulisan melalui emel ataupun perjumpaan / meet up interviews.  Bayaran adalah mengikut perbincangan antara persetujuan dua pihak.  Sama ada bayaran secara tunai dalam Ringgit Malaysia ataupun secara jemputan rasmi ke lokasi dengan kos perkhidmatan di tanggung oleh pihak peniaga. 


  • Banner Iklan
Design banner perlu dibuat sendiri.

Cara tempahan iklan adalah seperti berikut:

Emailkan butiran permintaan anda kepada pihak saya di alamat e-mel juliajohari84@gmail.com
  1. Nyatakan jenis iklan yang diinginkan (penulisan review / sewa papan iklan).  Nama,  emel,  no telefon,  butiran perniagaan.
  2. Pihak saya akan reply dengan quotation harga. 
  3. Bayaran perlu dibuat kepada makluman akaun CIMB yang akan dinyatakan dalam quotation. 
  4. Emelkan bukti pembayaran anda kepada pihak juliajohari84@gmail.com
  5. Papan iklan akan dipaparkan dan pihak kami akan menghantar satu slip pengesahan pembayaran serta jadual tempoh iklan.
  6. Minimum 2 bulan sewaan.  

Syarat-Syarat Iklan

  1. Iklan yang berunsurkan seks,politik,keganasan dan seumpamanya tidak diterima.
  2. Iklan yang tidak ada kaitan dengan produk jualan tidak diterima.
  3. Iklan berunsurkan forex, skim cepat kaya, autosurf dan seumpamanya tidak diterima.
  4. Website yang mendatangkan keraguan dan was-was kesahihannya tidak diterima.
  5. Tarikh pengiraan iklan adalah selepas iklan anda dimasukkan dalam ruangan iklan.
  6. Pihak kami berhak untuk menimbangkan sebarang jenis iklan yang ingin diletakkan berdasarkan budi bicara saya.
  7. Pihak saya berhak menamatkan iklan anda jika di dapati website anda melanggar syarat-syarat pengiklanan tanpa sebarang notis, dan wang anda tidak akan dikembalikan.
Perhatian dan sokongan daripada semua pihak saya dahului dengan ucapan terima kasih.



Yang benar,

Julia Johari

Deco

Makluman:
Semua link Deco juliajohari.com yang dimuat naik adalah hak peribadi penulis, sebarang copy cat tidak dibenarkan kecuali dengan kebenaran penulis. 

Click Link:



***Entry link akan di update secara berkala untuk rujukan anda. 
    Terima kasih.

Food Review

Makluman: 
Semua link Food Review juliajohari.com yang dimuat naik adalah hak peribadi penulis, sebarang copy cat tidak dibenarkan kecuali dengan kebenaran penulis. 
Jika anda berminat untuk juliajohari.com dan skuad review hadir untuk review dan iklankan  makanan di kedai/restoren/hotel atau mana2 cawangan anda, sila hubungi di email ini untuk tempahan awal beserta harga sekali di
juliajohari84@gmail.com

Click Link:


1) Corona Del Mar : 
A Night in Spain Food Review

2) Anggun Fusion Sri Hartamas : 
Anggun Fusion Food Review

3) Flora Cafe, Ampang : 
Ramadan Food Review

4) U-Cafe, Wangsa Walk


5) Mee Tarik Warisan Asli : Mee Tarik Warisan Asli

6) Best Seafood Restaurant in Selangor : 
River View Seafood Kuala Selangor

7) Steamboat Best in KL : 
Pak John Steamboat Wangsa Walk Mall

8) Bandar Melaka


9) Nasi Lemak Kampung Bharu : Nasi Lemak Antarabangsa

10) Bayou Coffee House, Kelab Komuniti Taman Tasik Cyberjaya : 
Makan Tengahari di Bayou Coffee House Cyberjaya

11) Restoren Azul Authentic Nasi Kukus Ayam Berempah : Jom ke Azul Authentic   Selayang
***Entry link akan di update secara berkala untuk rujukan anda. 
    Terima kasih.

Travelogue

Makluman:
Semua link Travelogue juliajohari.com yang dimuat naik adalah hak peribadi penulis, sebarang copy cat tidak dibenarkan kecuali dengan kebenaran penulis. 
#BloggerHotelHunter
#JuliaSukaJalan 

Hotel Malaysia / Hotel Luar Negara
Click Link:
  1. Hatyai | V.L Hatyai Hotel
  2. Kuala Besut Terengganu | T'Lodge Hotel
  3. Selangor | Gold Coast Morib
  4. Kuantan | Greenlast Hotel
  5. Kedah | Tandop Hotel
  6. Melaka | Hotel Seri Costa
  7. Melaka | Venus Boutique Hotel
  8. Pahang | Hotel De Rhu Kuantan
  9. Pangkor | Hotel Sea View
  10. Perak | Hotel Tulip
  11. Bukit Merah | Suria Service Apartment
  12. Terengganu | Hotel Permai
  13. Negeri Sembilan | Glory Beach Resort
  14. Johor | Newland Hotel
  15. Sabah | Hotel Manja
  16. Kuala Lumpur | Star Points Hotel
  17. Langkawi | My Hotel Kuah
  18. Terengganu | Grand Puteri Hotel
  19. Kuala Lumpur | Shangri-La Hotel
  20. Johor | Hotel Sentral
  21. Kuala Selangor | Apps Hotel
  22. Pahang | Hotel Grand Continental Kuantan
  23. Perak | The Orient Star Lumut
  24. Kuala Lumpur | WP Hotel
  25. Melaka | Swiss Garden Hotel Residences
  26. Penang | Vistana Hotel Penang
  27. Kuala Lumpur | Sunway Putra Hotel
  28. Johor |  New York Hotel
  29. Melaka | Hotel Bendahara Makmur
  30. Selangor | Hotel Best Western i-City Shah Alam
  31. Ipoh | Kinta Riverfront Hotel & Suites Perak
  32. Kuala Lumpur | Traveloka
  33. Pahang | Hotel First World
  34. Putrajaya | Marriot Hotel
  35. Cherating | Suria Cherating Beach Resort 
  36. Pahang | SkyTree Hotel Kuantan
  37. Kuala Lumpur | Grand Seasons Hotel 
  38. Puncak Alam Selangor | Homestay
  39. LEGOLAND Malaysia Resort Hotel Kingdom Theme, Johor
  40. Kuala Selangor | VI Boutique Hotel
Singapore
Click Link:

Part 1: Percutian Murah Ke Singapura Nak Menginap Di Mana [SINI]
Part 2: 5 Destinasi Di Sekitar Marina Bay [SINI]
Part 3: Universal Studio Singapore Yeyy Akhirnya Sampai Cita-Cita [SINI]
Part 4: Siloso Beach Singapore Wishlist 2016 [SINI]
Part 5: Persinggahan Terakhir Beli Cenderamata di Mustapa Centre Singapore [SINI]

Hatyai Thailand
Click Link:

Part 1 : Check in V.L Hatyai Hotel
Part 2 : Pengalaman pertama kali menaiki Tuk Tuk Taxi Hatyai
Part 3 : Makanan Halal di Hatyai
Part 4 : Hatyai Night Market
Part 5 : Tempat Menarik di Hatyai Municipal Park dan IceDome
Part 6 : Seronoknya Bercuti di Pantai Samila Songkhla Hatyai
Part 7 : Chang Puak Camp Bagi Makan Gajah di Songkhla
Part 8 : Syurga Makanan di Floating Market di Klonghae Hatyai
Part 9 : Jambatan Terpanjang di Hatyai dan Aquarium Hatyai
Part 10 : Central Festival Hatyai Paling Gah

Part 11: Borong Seluar Jeans Murah di Pasar Hatyai
Part 12 : Breakfast Terakhir di Hotel V.L Hatyai dan Berlepas Balik KL

Sabah
Langkawi
Click Link:

Part 1: Langkawi Aku Datang click HERE
Part 2: My Hotel Langkawi click HERE
Part 3: Laksa Kaw Ikan Sekoq click HERE
Part 4: Breakfast Tempat Sedap click HERE
Part 5: Langkawi Duck Tours click HERE
Part 6: Tempat Makan Sedap Langkawi click HERE
Part 7: Pasar Malam Pekan Kuah Langkawi click HERE
Part 8: Muzium 3D Art in Paradise Langkawi click HERE
Part 9: Makan Malam di Restoren Haji Ali Nasi Kandar Asli Langkawi click HERE
Part 10: Langkawi Bird Paradise Wildlife Park click HERE
Part 11: Tips Beli Coklat & Seluar Jeans Murah Langkawi click HERE
Part 12: Kereta Sewa Murah Langkawi click HERE
Part 13: Pantai Cenang click HERE
Part 14: Cara terbaik saya bergambar di Dataran Helang Langkawi click HERE
Part 15: Beras Terbakar dan Minyat Gamat Nusantara Langkawi click HERE
Part 16: Makan Malam, Makan Pagi dan Berlepas Pulang ke KL click HERE

Genting Highlands
Click Link:


Part 1 : Cara menginap di Hotel First World Genting Highlands
Part 2 : Keseronokkan Indoor Theme Park Genting Highlands

Kuala Selangor
Click Link:

Part 1: Tarikan istimewa Eagle Feeding 
Part 2: 3D Art Gallery Sekinchan Selangor

Negeri Sembilan
Terengganu
Click Link:

Click Link:

***Entry link akan di update secara berkala untuk rujukan anda. 
    Terima kasih.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com