Kasut Wanita | Temuduga | Julia Johari
Booking.com

Kasut Wanita | Temuduga


Wanita dan kasut, memang tidak dapat dipisahkan. Hadir ke temuduga (acara formal), dengan bentuk kasut yang betul akan memberi persepsi yang baik. Kasut memberi impak formal/kasual buat pemakai.

Bentuk kasut ABC:
A - formal, untuk bentuk kaki yang kecil dibahagian jari kaki (biasanya bentuk badan kurus),
B - formal, untuk bentuk kaki yang lebar dibahagian jari kaki (kebanyakkan kita),
C - santai (tidak formal), tidak sesuai dibawa ke temuduga dan kerja.

Ketinggian tumit kasut untuk kategori formal adalah 1-2 inci. 


Semoga berjaya buat yang bakal ditemuduga dan memulakan alam kerjaya! Ingat tips diatas yang julia sertakan, jangan tersalahkan penemuduga kalau anda sendiri salah buat percaturan.

Nota: warna kasut, disarankan berwarna hitam (warna korporat).

(Sumber info: mytrainingcube)

17 comments:

  1. Betul sis, Kadang kadang tu geram tengok orang pegi interview pakai kasut sebarang je. Alasannya, tak pernah tau dress code yang bersesuaian untuk interview. Pernah terjumpa yang just pakai sandal.

    ReplyDelete
  2. yoorin bermasalah bab pilih kasut.. lg prefer kasut macam makcik2 jenama scholl ke, bata ke,polo ke.. sebab masalah kaki besar..40-41 laa saiz kasut.. kadang tu pon x muat.. kalau muat pon x cantik,..ish..susah2..

    ReplyDelete
  3. SA pun ada jenis2 kasut yg sesuai unyuk formal dan unformal..pernah ada nampak awek lepasan university dtg temuduga dengan hanya berbaju kurung dan kasut sukan..ermm...mmg kantoi la dpt kerja kan..

    ReplyDelete
  4. kaki aku kembang..kena pakai c shape..haha

    ReplyDelete
  5. tq for the tips kak ju.. selalunya pakai c shape.. tp nak gi interview, kena pakai b shape la jawabnya ye..

    ReplyDelete
  6. Assalam julia,
    he3
    iols kalo kasut ghoper ini memang seksa nak pakai
    tapi terpaksa jugaks kalo time interview he3

    ReplyDelete
  7. eh kite baru tau nak interview kena ada jenis kasut yang spesifik..
    ingat tak kisah janji bertutup dan warna gelap

    ReplyDelete
  8. Akk klu kasut xblh kecik depan.sakit nooo kaki nti.hahahah

    ReplyDelete
  9. C Shape tu kasut eina! Kak ju amek watpe? Haha

    ReplyDelete
  10. Akak kalau kita yg tinggi ni mcmana hahaha

    ReplyDelete
  11. Lebih prefer B n C shape tu.. hehe..

    ReplyDelete
  12. betul. biasa kalau gi temuduga apa apa memang warna hitamlah :D

    ReplyDelete
  13. huhuhu kaki ku payah nak dapat heel yang tinggu gitu lebaq sangat :)

    ReplyDelete
  14. yg muncung dpn tu santik tp kiteww mmg xleh..gi interview mesti B je..

    ReplyDelete
  15. fifi dulu interview.. kasut hitam.. B shape.. A shape? ibu jari kaki je muat..

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com