Jangan Duduk Lama Sangat! | Julia Johari
Booking.com

Jangan Duduk Lama Sangat!

Tak dinafikan, rutin bekerja di pejabat atau dimana-mana lokasi yang memerlukan kudrat tenaga lebih kepada duduk, ada juga kesan negatifnya. Uihhh julia pun tak terkecuali dalam isu ini. Julia terbaca dari Majalah Dara.com pastu berminat pula dengan artikel diatas. Korang tahu tak berapa banyak masalah yang kita dapat dari tabiat duduk terlalu lama?

Risau, hmmm yelah sekarang bila moden sangat jadi kurang pergerakkan. Bila kurang pergerakkan mula la ngadu sakit belakanglah, sakit macam-macam lah rupanya ia bermula pada tabiat yang kita tak sedari langsung....duduk terlalu lama (tapi jangan plak ambil peluang nak curi tulang dalam waktu bekerja) jangan ye kawan-kawan.

Maksudnya disini kita kena selang selikan masa duduk dengan buat pergerakkan. Contohnya Kita berjalan-jalan sekeliling pejabat ke, naik tangga ke, susun fail lama ke, apa sahaja yang boleh kita bergerak kan? Tapi ulang lagi sekali bukan CURI TULANG. Kang bos cari kat tempat korang asyik mengular je, asyik tak nampak muka je pun susah juga tu. 

Kesan Duduk Lama Sangat!
Hasil pembacaan ringkas julia dapat ada 4 masalah yang mungkin kita akan hadapi antaranya:
  1. Masalah pembuluh darah - kita kan hadap komputer lama, pastu kurang plak sukan, boleh dapat risiko ini sebab mungkin pembuluh darah sempit dan tekanan darah tinggi. (Oh patutlah ada sakit pening tu semua hmmmmmmm baru tau, so sekarang lepas buat satu2 kerja kena lah off pc sebentar rehatkan badan)
  2. Pertambahan berat badan - mudah lapar (Okey betul, huwaaaaaaaaaaaaa nangis rasa, sebab apa je rasa lapar nak makan pastu duduk je, pasni kena kawal) yang kurus2 tu jangan bangga sangat, ada kawan julia pernah test darah dia memang kurus tapi dapat KOLESTROL TINGGI...haaaaaaaa jaga2, penyakit tak kira gemuk ke kurus kah, sama je.
  3. Otot lesu & kaku - otot pinggul rasa sakit.... (ye inilah yang selalu dialami, faktor kerusi yang tak ergonomik pun penyumbang besar, ohhhhh sakitnya) 
  4. Kegagalan fungsi ginjal - ginjal kurang efektif  mengeluarkan racun dari tubuh ( Itu sebab julia suka minum air masak 1-2 liter sehari wajib sebab kurang bergerak kan, at least air juga boleh penyelamat kepada kerap ke tandas yeahh)
Itu sebab anak-anak bawah umur 5 ke 6 tahun sangat aktif berlari sana sini mereka sihat, mereka ceria, mujur my son aktif, at least ada juga senaman kejar anak setiap hari hehehhehe.

Take note kawan-kawan, nak sihat kena juga baca risalah kesihatan, baru sama-sama tahu kesannya. Bye.

10 comments:

  1. ok..mulai hari ni sentiasa selitkan pergerakan dalam buat kerja
    morning

    ReplyDelete
  2. hallaaa hari hari duku ni..nangis laaaaa

    ReplyDelete
  3. Nani pun kekadang sokmo duduk lama lama lepas tu mula lah malas nak berjalan. Hahah

    ReplyDelete
  4. dulu masa kerja memang duduk ke kat tempat fai tu, dri pagi sampai lunch.. kalau berdiri pun jalan ambil file je lah... takuttt bila baca kesan negatif akibat duduk lama ni.. baik cegah dari awal

    ReplyDelete
  5. Assalam julia,
    betui3
    iols ni kalo dok duduk lelama sket depan pc kat opis ni molaaaaaaaa laaaaaaaa
    lengoh2 tangan
    kebas monto
    lenguh pinggang he3
    kena jenjalan kejap
    regangkan urat gitew kan3

    ReplyDelete
  6. aiseyyy..patut la skang ni mcm2 penyakit kann..
    9 jam kat opis dok depan pc je..hihi

    ReplyDelete
  7. ok.. bai.. nk g jalan2.. haha.. fifi pon duduk lme sgt..

    ReplyDelete
  8. yes betul.. sebab tue farah akan pastikan akan berjalan jugak kalau dah duduk terlalu lama.. =D

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com