Julia Johari: April 2015

SIKAP

Bila sebut perkataan sikap, yang menjelma difikiran kita adalah apa yang kita amalkan dan tunjukkan sesuatu perbuatan setiap hari, sama ada boleh dijadikan contoh atau sebaliknya.

Kali ini julia nak bebel pasal sikap sesetengah pemandu di Malaysia ni...hmmmm aku dah lama pendam, jadi berbirat plak rasa kalau tak luah. Pening aku jadi pemandu dalam Malaysia ni. Bukan nya aku tak boleh bersabar tapi semakin lama hati manusia ni tamak, kedekut, langsung tak mahu bersedekah jalan seorang sikit walaupun jalan tu hanya sekangkang kera je...almaklumlah kereta mewah nak ke naik kt tanah tu sikit hmmmmmmm alasan aku tak leh terima.

Makan Tengahari BAYOU COFFEE HOUSE, Kelab Komuniti Taman Tasik Cyberjaya | Food Review


Mahu makan tengahari? Sajian Melayu asli yang sungguh mewah dengan citarasa masakan tradisi dengan suasana romantik berdepan club golf dan taman tasik cyberjaya adalah pilihan menarik kali ini. Bayou Coffee House juga ada menyediakan khidmat katering untuk majlis keraian, majlis perkahwinan, kenduri kendara, pertunangan dan event-event korporat mahupun event family day yang anda hendak realisasikan semuanya hanya di sini.

How To Make DIY Invitation Card Looks Awesome & Fast

How To Made DIY Invitation Card Looks Awesome & Fast | Gambar diatas adalah hasil tangan DIY Invitation Card untuk 2 Majlis Besar yang bakal berlangsung pada bulan depan tak lama lagi iaitu adik julia yang paling bongsu Jastina Johari. Dia lah pembuka mata kami serta pencetus dan pereka DIY kad jemputan Nikah dan Sanding yang boleh dibuat sendiri di rumah. Nak dapat bahan-bahan pun senang sebab kebanyakkanya banyak yang ready made. Apa yang kita perlukan hanya KERAJINAN dan MOOD! 

12 Video Bloggers Day Out Kelab Blogger Ben Ashaari (BDO) di Kelab Komuniti Taman Tasik Cyberjaya

Assalamualikum dan salam sejahtera semua blogger dan pembaca setia blog Julia Johari Dot Com. Macam mana julia nak gambarkan perasaan Gembira, Eksaited, serta Teruja pertama kali join event besar yang dari team Kelab Blogger Ben Ashaari melalui event Bloggers Day Out yang dilangsungkan semalam 26 April 2015 di Kelab Komuniti Cyberjaya. 

Dari awal Julia dan family sampai tengok kawasan Kelab Komuniti Cyberjaya ni cantik sungguh, siapa sangka disitu ada menyediakan pelbagai jenis games yang kita boleh main beramai-ramai seperti anjuran family day blogger KBBA semalam. Event ni julia dan semua Ahli KBBA dapat masuk secara percuma sebab pihak sponsor taja kelab ini. Terima kasih Ben Ashaari dan sekretariat yang menjayakan event pertama yang sangat havoc. 
Kredit link: SPONSORS

Anak Penghilang Stress Fakta atau Auta?

Anak blogger siapa lagi si Qaiser ilman tu sekarang macam-macam aksi dan perangai dia tonjolkan kat sini. Agaknya nak suruh umi dia upload dalam blog la tu sebagai kenangan dia masa besar nanti. Okey ini semua gambar Qaiser ilman, nanti besar sila baca apa umi tuliskan kat sini. Jangan tak mengaku plak tau, ni bukti bersama gambar hahahhahaha.

Spa Di Rumah Kini Lebih Menjimatkan Duit Poket Anda!

Teringin sangat-sangat dalam hati ini nak pergi ke pusat spa tau. Setiap wanita dan lelaki pasti ada keinginan mahukan perkhidmatan spa yang terbaik dengan harga berbaloi. Tapi sejak ada ura-ura tentang kenaikan GST, semua orang ambil langkah berhati-hati dengan berjimat cermat. So, macam mana nak realisasikan impian anda itu supaya boleh berspa sambil berjimat? Inilah dia produk Spa Di Rumah yang julia ingin kongsikan kepada anda alangkah bertuahnya dapat lakukan spa di rumah sahaja!

Roti Canai Sardin Kuah Dhal Pembuka Selera Pagi

Roti canai sardin kuah dhal satu! Lama sungguh tak makan menu pagi ini tau, tekak Melayu kena digandingkan dengan tekak mix mamak sikit sekali sekala baru semangat nak buat kerja. Sedap yer tengok gambar ni aummmmm..Pagi-pagi awal subuh jam 6.10 minit pagi lepas hantar my son, terus perut berkeroncong, malam tadi overtime kerja, so balik pick up Qi terus balik rumah dan mandi tidur tak ingat apa satu dah hihi

KBBA Blogger's Day Out | First Launching Event



Akhirnya, masa yang ditunggu-tunggu oleh semua Ahli Kelab Blogger Ben Ashaari!!!!! Semestinya acara Bloggers Day Out yang akan disertai oleh 100 orang yang terdiri dari pelbagai lapisan blogger. Yang paling teruja sekali, kita boleh menonton dan join pelbagai jenis aktiviti sukan yang hebat-hebat tau. 

Terdetik Jika Aku Berdua Sahaja Dengan Anak

Terbaca entry dari Ben Ashaari pagi ini tentang tajuk Anak: Sanggupkah Kamu Mengemis? Allahurabbi, kalau kita ini Allah uji tiba-tiba sahaja hidup berdua dengan anak, atau suami tinggal berdua sahaja dengan anak. Salah satu tiada, bagaimana anak? Bagaimana makan pakainya, kasih sayangnya.....air mata aku mengalir tak henti pagi ini setelah baca entry ben.

Instant Shawl Labuh Sarung Siap Raya 2015 | Review Produk

Instant Shawl Labuh Inspirasi dari MMOC sangat sesuai di pakai dimana jua anda hendak gayakan pada bila-bila masa tanpa perlukan sebarang pin. Di pejabat, di majlis keraian, kenduri, holiday, bahkan ke pasar malam sekalipun memudahkan kita sebagai wanita masa kini mengayakan shawl mengikut syariat Islam. 

Kali ini julia memperkenalkan [2] pilihan Instant Shawl Plain dan Instant Shawl Printed yang mudah dipakai sekali sarung siap sahaja dan hanya betulkan panjang kelabuhan shawl, dalam hanya beberapa saat untuk tampak kemas dan anggun serta-merta. 

Breakfast Terakhir di Hatyai Sebelum Berlepas Balik Ke Kuala Lumpur | Part 12

Paling susah aku nak buat, bila holiday aku dah sampai ke penghujung cerita, itu sebab sampai 4 bulan aku mengarang sehingga part 12. Siapa sangka percutian pendek ini pun jadi 12 part hihi. Siapa kenal julia, diorang faham, julia memang suka tulis detail entry, seolah-olah cerita depan korang semua. Kalau tak best takkan sampai 12 part kan kan! Breakfast di hotel V.L. Hatyai adalah termurah aku rasa. Hanya bayar THB100 bersamaan RM10 seorang, Qi dikecualikan sebab kecil lagi, so memang murah dan halal. Sebab nak cari breakfast di luar agak mahal jugalah. Rupanya kt hotel ni murah je beb kikiki.

Hadiah Online Untuk Insan Tercinta | Review Online Shop

Gambar Hiasan: Google Image.

Seronoknya kalau dapat hadiah dari seseorang yang kita tak kenal kan hehehhehe. Lagi seronok kalau dapat hadiah surprise dari orang yang kita sayang. Pastu mesti kita nak balas balik hadiah dekat sang tercinta atau secret admire kan. Tapi pening cari kelainan hadiah online apa yang memudahkan urusan kita. Tahu tak anda, kebanyakkan daripada kita banyak membuang masa seharian suntuk semata nak cari hadiah yang memuaskan hati tapi sampai ke sudah tak jumpa-jumpa. Asyik-asyik barang yang sama dihadiahkan, naik muak jadinya.

Warna Baju Raya 2015 Carian Paling Popular

Hai, bersiaran lagi kita kali ini tentang warna hot baju raya untuk tema 2015. Woww, bila tengok carian di google sekarang ligat mempromosikan warna Pantone Color of The Year 2015 adalah Warna MARSALA. Tulisan pun dan warna marsala gitu. Warna tu bagi julia belum pernah lagi julia cuba. Rasa macam sexy plak kalau pilih warna tu kan, hot!!!!!!! Tapi senang ke nak ikut warna tema tu, nak cari kain baju siap ready made ada ke jual?

Hotel Greenlast Kuantan Mementingkan Keselesaan Pengunjung | Hotel Bajet

Kredit: Google Picture

Bila suami outstation sebab sibuk kendalikan syarikat Tazben Travel Sdn. Bhd. maka julia dan anak pun mengikutinya bila cuti mengizinkan, kali ini bertolak dari KL - Besut Terengganu, tapi ada persinggahan sehari semalam di Bandar Kuantan Pahang. Ada meeting sikit di sana yang suami perlu attend. Kami berdua? Apa lagi menginap di hotel je lah, nak berjalan pun hari dah lewat nak senja gitu, so suami suggest menginap di Hotel Greenlast di Bandar Kuantan Pahang. 

Bergaya Blouse Muslimah Keluaran Hana_Hanisa | Review Produk

Blouse Muslimah Hana_Hanisa| Zaman sekarang shopping semua dihujung jari, carilah baju jenis apa pun semua keluar dalam senarai carian di Google. Blouse Muslimah paling mendapat carta tertinggi didalam carian media sosial. Oleh itu, julia nak review keselesaan julia sendiri memakai blouse muslimah yang sungguh selesa, banyak pilihan size XS sehinggalah XXXXL. Plus Size adalah carian blouse muslimah yang sangat ditekankan disini. Ada size untuk mereka yang comel seperti saya hihi

Makan Sedap Nasi Lemak Antarabangsa | Food Review

Perut keroncong, kerja dihari weekend bantu uruskan syarikat suami, teringat nak review makan nasi lemak antarabangsa anjuran dari Kelab Blogger Ben Ashaari, kali ini terus kerinduan makan di Nasi Lemak Antarabangsa yang terletak di Kampung Bharu Kuala Lumpur. Seawal jam 5 petang kami dah sampai disini, kelihatan ramai sungguh masyarakat Melayu bahkan kaum Cina dan India juga meminati Nasi Lemak Antarabangsa. Hujan renyai-renyai tidak mematahkan semangat kami nak merasai aneka makanan tradisional nasi lemak yang sejak azali sudah terkenal. Signboard diatas ini bagi julia tersangat rare, mungkin signboard inilah pertama kali tuan kedai mula-mula beroperasi sehinggalah bertukar kepada sigboard terbaru yang nampak moden dan gah seperti gambar dibawah.

Testimoni Menakjubkan Selepas Sebulan Guna Epyhra Skin Bar | Review Produk

Genap sebulan julia guna produk Ephyra Skin Bar, paling mencabar review kali ini sebab julia sendiri nak kepastian kebenaran produk Ephyra ini sesuai kah tidak dengan kulit sensitif. Julia suatu ketika dulu alami masalah kulit muka sangat berminyak dan berjeragat halus. Cara nak tutup masalah tu, julia buat solekan bedak tebal atau guna concelar. Wanita memang suka makeup kan? Termasuk julia pun suka guna bermacam-macam makeup, tapi kesan makeup tu betulkah kita basuh bersih dengan bahan tertentu? Oh bagi julia amat cuai disitu, bayangkan setiap hari julia makeup balik rumah mandi just basuh dengan pencuci muka biasa je, no makeup remover!

Persidangan Dewan Rakyat Paling Lama Dalam Sejarah 4.25 pagi | Parlimen Malaysia


Persidangan Dewan Rakyat Ditangguh, 12 Rang Undang-undang Dilulus

KUALA LUMPUR, 10 April (Bernama) - Mesyuarat Pertama, Penggal Ketiga Parlimen Ke-13 yang bersidang selama 20 hari bermula 9 Mac lepas, ditangguhkan hari ini ke suatu tarikh yang akan ditentukan kelak.

Pedas Itu Nikmat

Siapa suka pedas? Korang pernah tengok tak budak umur 3 tahun suka makan pedas? Sure pernah kan? Julia baru sahaja tengok budak umur 3 tahun ni melantak dengan khusyuk panas-panas makan dengan cara bersahaja. Seakan macam tak tahu umi dia kalau masak apa pun sure memang pedas-pedas. Kuewtiaw goreng gambar atas tu julia masak waktu malam, sementara tunggu suami balik kerja, so julia berdua je kt rumah dengan Qaiser ilman. Dia tengok julia, julia tengok Qaiser ilman, julia tanya, Qaiser ilman nak makan kuewtiaw goreng tak umi goreng. Dia cakap NAKKKKK! Ohoooohoiiii si budak bertuah ni memang suka makan kuewtiaw goreng, jangan sebut depan dia, kalau tak bagi dia minta sampai korang buat hahahha

Pertama Kali Merasai Coconut Shake Original Pantai Klebang

Sambung balik cerita my birthday treat di Melaka bulan lepas, lepas menikmati Asam Pedas Melaka Kampung waktu pagi, kami melilau pusing-pusing satu bandar Melaka, tempat yang well known macam Melaka pusing banyak kali pun tak terasa bosan. Ada sahaja tempat menarik yang boleh dilawati. Kemeriahan Coconut Shake Original Pantai Klebang memang benarlah apa yang diuar-uarkan oleh sahabat-sahabat yang pernah ke sini. Julia lagi lah membuak-buak nak pi sebab masa ini je free nak menapak ke Melaka hihi

Jom Masker Wajah dan Atasi Masalah Keguguran Rambut | Review Produk

Entry menarik kali ini julia nak kongsikan dengan pembaca semua tentang Masker Wajah dan Cara Nak Atasi Masalah Keguguran Rambut Berpanjangan. Jujur julia cakap, julia bukanlah seorang yang rajin nak buat masker waktu malam sehinggalah julia sendiri mencuba 1 produk ini. Boleh dikira bertahun-tahun jugalah julia tak pernah buat masker, tapi bila buat kajian rupanya kepentingan masker inilah dapat menanggalkan sel-sel kulit mati diatas lapisan kulit wajah disamping itu dapat melembabkan wajah. Nanti julia cerita cara-cara nak buat masker diruangan terakhir, sebelum itu mari kita baca kisah utama masalah rambut keguguran dikalangan wanita.

Roadshow Pameran Hijab dan Kecantikan Hijabey 2015 di iDCC Shah Alam

Semalam 5 April 2015 adalah hari terakhir berlangsungnya Roadshow Pameran Hijab dan Kecantikan yang bermula sejak 3 hingga 5 April 2015. Kemeriahan sangat terasa di hari pertama lagi apabila group rasmi Kelab Blogger Ben Ashaari (KBBA) telah bersama-sama memeriahkan roadshow Hijabey 2015 yang terbesar di Malaysia. Terima kasih pihak Hijabey bagi pass khas untuk blogger-blogger turut serta melihat pameran yang ulung kalinya menarik perhatian ramai.

10 Prinsip Hidup Luar Biasa dari Dr Azizan Osman

Julia suka motivasi, sebab itu julia cari mentor. Nak hidup luar biasa kita kena cari ilmu, sebar ilmu bila kita dengar. Julia dengar dan julia sendiri taip kembali apa yang Dr. Azizan Osman cakap. So, 10 prinsip hidup luar biasa dibawah ini julia bagi semula kepada anda yang berminat untuk jadi Hidup Luar Biasa. Sebelum beri kepada anda, saya beri kepada suami dulu baca, suami julia adalah seorang peniaga sepenuh masa. Isteri sebagai caj positif harus suntik bateri positif kepada suami dan anak, baru hidup keluarga jadi luar biasa. 

Hatyai Syurga Beli Belah Seluar Jeans Murah | Part 11


Hatyai, memang terkenal dengan pusat beli belah yang sangat murah. Maps kt atas itu julia ambil dari web khas nanti korang boleh download julia bagi link kt bawah entry. Nak ke sana kena rajin buat tentatif sendiri kalau pi sendirilah, kalau secara pakej korang goyang kaki je ikut tour guide. Tapi kami lagi suka redah sendiri rasai bagaimana rasa sesat, rasa seronok dapat jumpa tempat dituju wal hal cakap macam ayam dengan itik hahaha, serius tak semua orang Hatyai pandai cakap Melayu atau English, ada yang pandai okeylah, yang tak pandai kita kena redah juga tanya orang lain kiki.

PREVIOUS LINK KLIK:

Macam biasa, pengangkutan utama di Hatyai sangat mudah, Tut Tut senantiasa akan hon korang kalau keluar dari hotel, mudah gila. Tak payah booking la, berlambak betul Tut Tut. Korang cakap nak pi PLAZA SHOPPING CENTER HATYAI, cakap nak beli baju, kalau driver Tut Tut tak faham tunjuk baju korang tu nak beli kt mana haaa gitu.

Terus driver angguk cakap THB60 - RM6, kira sorang RM2 la kan, ok la one way, masa balik harga lain, tapi kami balik jalan kaki je hahahahhaha nanti julia cerita sebab apa.

Okey dah sampai, kawasan ini memang top jual pakaian sahaja. Tiada MAKANAN. Memang deretan kedai di PLAZA SHOPPING CENTER HATYAI banyak jual seluar jeans. Korang faham ke tulisan board merah tu hahahhahahhahha pening!


Wars Jeans
Tujuan utama kami memang nak borong seluar jeans. Sebelum bertolak ke Hatyai, kami singgah kedai kt KL jalan Tar tu, satu seluar RM100 untuk size besar. Kat sini nama kedai ni Wars Jeans haa memang kami berperang la fitting seluar jeans bermacam2 jenis, dari size kecik sehingga sebesar-besar size semua ada, dah tu kami melekat kt sini dalam sejam hanya untuk pilih seluar jeans idaman hati.

Mek Siam ni la setia melayan kerenah, lawa gak dia hehehehhe pandai cakap Melayu cara mek siam cakap, kt sini size besar cuma berharga 
THB550 bersamaan 63.2937 MYR sahaja sehelai, gila murahhhhhhhh! Ini kami beli size plus size tau, lagi besar lagi naik harga. 

Korang kalau jenis size kecik2 tu harga dia lagi murah haish berapa la agaknya kan...berbaloi la dengan kualiti dia.

Sementara menunggu suami dok fitting seluar jeans banyak2, kami selfie kt luar hahahhaha cari port baik punya, cermin panjang jadi mangsa hahahhahhahhaha


Siap dah beli, sama warna dan corak jeans, senang nak sedondon pi mana2, lega weh. Suami julia kan jenis kerja outstation memang banyak lah seluar jeans dia, setahun tak yah beli seluar hahahha. 


Jalan Complex Zone / Thanon Chaiyakul
Balik kami jalan kaki je, tak naik Tut Tut, sebab kami nak lihat permandangan indah sekitar bandar Hatyai. Memang bersih bandar Hatyai, lihatlah gambar ni bersihkan, mendung je walaupun hakikatnya panas huhuhu, jalan punya jalan rupanya dari kawasan Hotel V.L Hatyai yang kami menginap tu tak jauh dari market yang kami beli seluar jeans, adalah dalam 1 kilometer, jalan perlahan-lahan tak rasa dah sampai, macam mana kami redah balik pun tak tau, ikut anak kaki je hihi. Jom lihat suasana bandar Hatyai.






Hasil shopping, murah betul, rasa nak repeat balik pi Hatyai, sebab julia beli blouse pink tu THB100 - RM10 je, ingat beli 1 nak test muat ke tak kt hotel, sekali pakai lawa plak, pastu lupa kt kedai mana beli tak jumpa dah, nangissssssssss, korang kalau pi beli belah kt Hatyai, jangan kedekut, beli je selagi namanya masih murah, bukan nak cakap KL tak ada port murah, ada, cuma coraknya pasti lain dari yang lain, itulah keistimewaannya.
Tunggu Part 12, episod terakhir sarapan di hotel dan berlepas balik KL.

Wars Jeans
1'st Floor Plaza Shopping Center, Hatyai
Tel: 074-246304
Open: 7.00 - 18.00

LINK:
MAP Percuma Hatyai Download:

Air Tangan Ibu Pengikat Kasih Sayang

Julia suka masak, tapi masak pada waktu sabtu dan ahad, kalau hari bekerja tengok masa jadual kerja balik macam mana. Lauk Gulai Ayam dengan Kentang sudah cukup dari pagi sampai ke malam dimakan, tak jemu sebab tiada santan, semata-mata ramuan kari yang dimasak sehingga pecah minyak. Jemu dah nak makan luar selalu, dengan GST bagai sekarang ni every single thing nak masuk pi tandas pun kena berkira-kira dan bajet. Bukan apa, dengan duitlah kita boleh beli barang-barang mentah nak dimasak untuk ahli keluarga. Tahu tak, selama nak masuk 3 tahun ni jadi umi, julia dapat rasakan betapa gembiranya jadi seorang tukang masak di dapur.