Monday, September 29, 2014

River View Seafood Restaurant Kuala Selangor

Monday, September 29, 2014 32 Comments
Oooo yeahhh!
Anda suka makan seafood? Nak fresh seafood? Sedap? Harga berbaloi? Area Selangor? Haaa, River View Seafood Restaurant lah jawapannya. Kami pi sini ramai satu family ipar duai belah suami naik van persiaran Tazben Travel bersama pakcik suami Chikli (profesional tourguide). Pakcik suamilah yang bawa kami makan disini, siap belanja besor lagi tau, suka mak Qi hahahhaha, bab makan jangan ditolak, rezeki weh hahhaha :p Nampak kan website kt signboard ni kan? Haaa sila la google sendiri ye, mmg confirm korang menangis tengok dishes dia yang super hebat!

Jangan lupa click 2 CPUV terbaru sini: Thanks Mr Nuffnang

Thursday, September 25, 2014

Resepi Mango Soya Milkshake

Thursday, September 25, 2014 23 Comments
Semudah ABCD nak menyediakan resepi "Mango Soya Milkshake" ini tau. Malam tadi suami outstation kerja, tinggallah kami berdua dengan Qaiser ilman. Malas nak masak, tengok buah mangga yang dibeli oleh ibu saudara dah masak ranum sangat. Bila dah ranum sangat nak buat macam mana kan? Takkan nak buat sambal mangga, ish kena masak nasi plak, dah malas buat cara malas. So pikir ada apa lagi bahan dalam peti ais. Terus resepi merepek datang tiba-tiba. Tinkkkkkkkkk! ^_____^V
Kemain deco, julia memang suka deco makanan, bila nak makan atau minum rasa bersemangat cm makan kt hotel, boleh fefeling gitu? Hahahahhahahaha tu sebab banyak pinggan julia semua bertema putih, suka!

Wednesday, September 24, 2014

CPUV Nuffnang: Hp PC Demand Gen Digital, Mayfair Bodyline and RWG - Ice Age Adventure

Wednesday, September 24, 2014 12 Comments
Alhamdulilah
Tiga CPUV berderet-deret masuk. Bila dikira dari awal tahun sampai sekarang sudah ada 88 CPUV, belum pernah cashout lagi, tunggu la hujung tahun ni ye, tak banyak tapi syukur rezeki berblogging santai-santai pun ada duit. Nak beli something barang yang leh hari-hari pakai. Bagi yang sudah lama berblog atau baru berblog tapi belum pernah tau cm ner nak dpt duit saku cer click Nuffnang Malaysia.

Tuesday, September 23, 2014

Fried Chinese Chives Dumpling by Julia Masak

Tuesday, September 23, 2014 27 Comments
Resepi kali ini by Julia Masak adalah merupakan salah satu kegemaran suamiku. My husband memang menggemari masakan Chinese Food, so petang semalam terjah Giant Gombak terus beli semua bahan-bahan. Simple tau cara nak buat fried dumpling ini, semudah ABCD! Sesuai dimakan waktu pagi, tengahari, malam mahupun tengah malam. Ia menyihatkan! Jom salin resepi.

Monday, September 22, 2014

Spotlight Ampang Point

Monday, September 22, 2014 21 Comments
Julia peminat tegar deco atau lebih menonjol suka hiasan dalaman dan luar rumah. Alkisahnya, minat mendalam tapi belum lagi realisasikan impian, kena kumpul duit beli berdikit-dikit la jawapannya. Julia paling suka part dapur, kan julia suka masak campak2 kan, so mood ke arah dapur lg menebal berbanding ruangan lain. Thanks kak zamimie zafika, officemate bagi tahu tengok dalam ig menarik kedai ni, so bila dah tengok tertarik nak singgah jap if free.

Hari Sabtu lepas, jelajah ke Ampang Point, misi HANYA WINDOW SHOPPING, maksudnya intai2 deco je yunk, jangan pikir julia ke sana borong sakan, idoklah, semata nak cari mood deco menarik dan ilham. Jom tengok gambar menarik.

Suka gila dengan bekas ni, alaaa mahal okeh, rasanya kedai spotlight ni jual barangan luar negara, thats why harga mcm cekik darah, takpe la janji amik mood ngan bekas ni, mana tahu ada idea nak buat DIY bekas sendiri, tapi kan kalau beli bekas ni mmg awesome sgt2 sebab ia kedap udara, berat dan cantik serta eksklusif...itu yang barang mahal ni sukar nak tandingi dengan DIY...pasrah je lah huhuhu

Friday, September 19, 2014

Birthday Gifts From Auntie

Friday, September 19, 2014 13 Comments
Terharu jutaan rasa bagi pihak Abam Qaiser ilman. 
Siapa kata orang jauh, orang tak rapat, orang yang tak pernah jumpa dan pernah jumpa sekali je tak ingat pada Qi? Siapa kata? Julia pernah kata dulu alah buat blog pun sekadar suka-suka, termasuk instagram pun suka-suka cerita perihal anak dan dunia masakan yang main campak-campak je ngeeeeeee...

Rupa-rupanya ada yang baik hati, tak minta, tak rayu, tak paksa malah menolak kerana tidak mahu menyusahkan diri anda kerana Qi, tapi mereka adalah mereka. Mereka sangat punya hati yang mulia, Allah kurniakan mereka sekeping hati yang sangat dasyat, penuh warna-warna kasih sayang yang julia sendiri sebagai ibu kepada Qi sukar nak bayar dengan wang ringgit hatta dengan bayaran senyuman manis sekalipun, no! Tapi Allah boleh gandakan pahala mereka, kerana mereka seikhlas hati menghadiahkan Qi hadiah Hari Jadinya yang ke-2 tahun.
Benar kata-kata ini, ditujukan khas kepada 2 auntie yang Qi sayangi.

Thursday, September 18, 2014

Second Birthday Surprise Merdeka Boy Qaiser ilman

Thursday, September 18, 2014 18 Comments
Surprise Qaiser ilman yey!
Dua tahun dah anak umi dan walid sempena Hari Merdeka 2014. Inilah kek hari jadi QI yang kedua tahun. Omey tak kek second birthday Qi ni? Omey kan hihi kek ni walid QI yang beli...time ni kan baru balik holiday di JB, so mmg sambut di rumah sendiri je lah...lagi syok sambil kemas rumah cun2 pastu sambut birthday Qi tanjat2 gini alahaiiiiiii terima kasih walid Qi sebab beli kek dulu tanpa pengetahuan wife dia hahahhahaha...takpela takde gambar kartun2, Qi tecik lg so nanti besar baru cari kartun2 dia pun pandai dah pilih yang mana kek dia suka kan

"Macaron Mango Cheese Cakes"
from King Confectionery 
Yummmyyyy!

Wednesday, September 17, 2014

Merdeka Sale at Johor Premium Outlet (JPO)

Wednesday, September 17, 2014 16 Comments
Assalamualaikum
Kembali bersiaran setelah 4 hari bercuti sempena Hari Malaysia 2014. Amboiiii cuti lagi, fantang ni lompang je cuti umum mula la panjang langkahnya hehehe, minggu lepas temani suami outstation kerja, nantilah julia cerita part tu ok.


Now mari kita sambung ceritera kaki jalan julia ni, sempena Hari Merdeka 31 Ogos 2014, jalan2 birthday treat untuk anak kesayangan Qi tu, kami bertiga pertama kali menjejak kaki ke Johor Premium Outlet (JPO). Dah sampai Vincci for Men, tapi beratur panjang yang amat huwaaaaaa, nak tgk utk walid Qi punya mana tau ada sale gila2. Tapi ko sanggup nak beratur panjang dengan dukung anak tecik cm QI yang takmo dok dendiam? Lupakanje la hahhahaha. Rupa-rupanya cantik sangat tempat ni, exclusive sangat2, so apa lagi jom window shopping dulu tengok apa yang ada. Chow bebeh.

Friday, September 12, 2014

Bajet Hotel Cantik di Johor Bahru

Friday, September 12, 2014 12 Comments
 Assalamualaikum
Merdeka 2014 hari tu kami check in disinilah Newland Hotel. Murah below RM100 semalam, sangat berbaloi kalau nak menginap sehari, dua disini, berada dalam kawasan perumahan, tapi sangat menenangkan sebab jauh sedikit dari kesesakan bandar JB...itu yang julia nak murah, tenang dan mudah ke sana.
Newland Hotel
2, Jalan Abiad, Taman Tebrau Jaya
Johor Bahru
07-3338223 / 07-3316223
Open 24 Hours

Monday, September 8, 2014

Resepi Daging Kijang Masak Halia Berlada

Monday, September 08, 2014 16 Comments
Assalamualaikum
Kijang (Common Barking Deer) adalah merupakan salah satu haiwan liar yang sangat unik. Ia mempunyai bulu lembut, pendek, keperangan atau kelabu, kadang kala dengan tanda (creamy). Spesies ini adalah maserba, memakan buah, pucuk, biji buah. Kijang adalah haiwan berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan. Ia menghasilkan bunyi menyerupai menyalak, biasanya apabila mengesan pemangsa (dengan itu nama biasa bagi semua kijang adalah rusa menyalak). Mahu rujukan lebih lanjut sila click: http://ms.wikipedia.org/wiki/Kijang

Friday, September 5, 2014

Puteri Harbour Johor Bahru | Part 2

Friday, September 05, 2014 16 Comments
Assalamualaikum
Tempat menarik sekitar Puteri Harbour Johor Bahru (JB) luas sangat, masakan tidak ada pengantin-pengantin kemain berphotoshoot sana sini lepas kami bawa Qi main di bawah ini click:


Arghhhh silau mata i....nasib baik ada spek mata merah love love ni hihi....baru ler kerlassss nak holiday kt Puteri Harbour Theme Park ngeh ngeh....eh mana Abam Qi ni...kite tunggu lama dah ni...kata nak dating merdeka....abam Qi ohhhh abam Qi....cepatlahhhhhhhh tak sabar ni nak lepak tgk kapal mewah depan ni, jommmmm :p

Hehehheh dedik sgt ayat ats tu kan....serius aku suka tengok kartun bawah ini, hahahha comel! Kalau ada rezeki next anak perempuan la kan, nak beli sejibik cm ni...pastu potong rambut depan cam tu, beli spek mata merah cm tu...beli cap girl cm tu alahaiiii gila ranggi hehhehe (berangan tak sudah) stoppppp dreaming jom sambung story!

Thursday, September 4, 2014

The Little Big Club at Puteri Harbour Family Theme Park Johor Bahru

Thursday, September 04, 2014 24 Comments
Syukur Alhamdulilah, dikurniakan kami kesihatan yang baik untuk bercuti kali ini. Selepas menghadiri kenduri sepupu suami yang terletak di Sri Ledang Tangkak Johor, kami terus perjalanan ke Johor Bahru. Memang kami dah plan kebetulan kenduri di Tangkak kami nak terus ke JB nak sambut 2nd birthday Qaiser ilman disana. 

Sudah wish birthday Qi? If belum wish here click: Qaiser ilman 31 Ogos 2014

Yelah, Julia belum pernah menjejaki bandar JB, pernah sampai pun kt Muar dan Tangkak sahaja. So, memang semangat lah nak turun lihat kecantikan bandar JB pula. Nanti ada masa julia review hotel bajet yang cantik kami duduk eh...jom tengok surprise plan kami untuk anak bujang kami.
Tadaaaaaaaaaa!!!!!!