Julia Johari: February 2014

Big Dream 1 Month Challenge!

As Salam Jumaat Bloggers!
Hari ini rasa macam lain macam sikit...mood happpppppppppy dan tenanggggggg tuh sedang berada dalam diri...x pernah rasa sehangat seronok cm ni chewahhh!... #ngadalertuh!

Betul la...xkan nak tipu kot...rasa bila kita ada buat impian baru, mood happy tuh dtg dgn tiba tiba...padahal belum pun tau hasilnye cm ne kan...tapiiiiiiiii pe salah yer kennnn...bila kita on mood happy plus with rasa tenang...kita akan jadi lebih moreeeee relakx...darah dalam badan pun menari2 laju...xlah tersekat2...

Okey back to timeline...
Timeline Umi Qi ni "Big Dream 1 Month Challenge" amboiiii....cm nak masuk pertandingan gamaknya hahahha....eh pertandingan diri sendiri je ni...xdak sapa2 pun terlibat...sebabbbbbbbbb malu ar nak cakap boleh? #Panggggggggggg...

Kikiki...malu tapi mahuuu...
Okey today dah 28 Februari kan? So minggu ini Umi Qi ada consume one produk untuk kulit dan dalaman...bukan consume ubat kurus ehhh....BUKAN UBAT KURUS!....ingat tuh...sebab i sayang lemak2 i tau x...wakakkakaka...bukan senang nak bela wehhh...syukur wpun x selangsing cm korang...tp umi Qi sgt hargai diri sendiri...walhal ada je orang lebih gemuk dair Umi Qi pun tersangatlah ceria dan sangat2 berkeyakinan tinggi....

Setakat Umi Qi?
Apa lah sangat...yg menjadi impian yer nak miliki kulit yang sihat...sebab akhir2 ini Umi Qi alami masalah kulit muka berpigmentasi terukkk...jerawattttt halus dan pori2 besar terbukak...keringg dan berminyak x sekata di muka...bila nak basuh muka rasa mcm kertas pasir.... #nangisssssssssssss....

Umi Qi dah detect...
puncanya mybe sebab faktor hormon Umi Qi sendiri selepas beranak x stabil...ataupun xlama lagi nak genap 3 series...so mybe faktor kurang sumber vitamin tertentu utk menjaga kulit Umi Qi....lagi pun Umi Qi ni jarang gak la nak makan buah...walhal byk je sayur dan buah dlm peti...cuma jarang diambil...mungkin faktor malas dan kena buat rutin...ermmmm #bosan

So, 
Baru consume today produk tuh...yang penting Umi Qi sendiri contact owner produk tuh sendiri....sebab Umi Qi cerita masalah kulit Umi Qi terukkk...dia pun terkejutt tgk sebelum dan selepas...owner tu bagi FREEEEEEEEEE one bottle utk test, tanjat Umi Qi....yelah free kan...kalo tak maunya ratus gak lah sebotol...lg pun Umi Qi tgk produk tuh halal dan disahkan pihak JAKIM...selamat...

Testimonial dari pengguna pun mmg hebatttt....
ada yg kulit berjerawat teruk dari Umi Qi pun leh sembuh segera...dan maintain elok....perghhhhhhhh...itu yg pm nak cuba...x salahkan....untuk tatapan suami...

Memang sekarang nak buat apa pun utk suami...
nak bg suami tgk kita cantik...so Umi Qi ada misi start 26 Feb 14 hingga 26 Mac 14 Besday Umi Qi...Umi Qi nak tgk hasil yang mengkagumkan selepas sebulan penggunaan produk dia...

Retis pun ada guna tauuuu....
so Umi Qi redha dan berharap produk pertama utk kulit dan dalaman yang Umi Qi pakai ni sesuailah dengan Umi Qi sebab Umi Qi mmg jenis SUSAHHHHHHH nak guna produk tertentu wpun ia hangat dipasaran....bukan soal wang ringgit....tp soalllnya...bila Umi Qi rasa produk itu mampu buat kita berubah...hati kita x leh tipu...dan Umi Qi baru melepasi fasa itu...fasa utk pilih produk...dan sekarang baru hari ini guna...hope ia ada perubahan perlahan2...

Walid Qi!
Tunggu ya.... "Big Dream 1 Month Challenge"! Umi Qi nak dptkan kulit cantik dan natural beauty masa besday Umi Qi nanti...if serasi produk ni...Umi Qi akan guna repeat order dan baru buat bayaran pertama pembelian...so cuba dulu FREE produk yang ditaja khasssssssss....Thanks to Liya...U know who u are rite! Thanks a lot menaja Umi Qi selama sebulan.......mmuahhhhhhhh!

Sebelum consume
Gambar langsung tidak diedit oleh mana-mana apps

Ini wajah Umi Qi sebelum guna produk yang ditaja, so pity ermmm...hanya pakai bedak ringkas jek...nampakkan ada pigmentasi yang cuba disorokkan #malu...harap sangat sumber vitamin yang disalurkan akan berhasil dengan jayanya...go "Big Dream 1 Month Challenge!"

Mesti korang nak gak tau kan Umi Qi consume apa?
Bukan epyhra, bukan Harum malam ke, bukan yang hot2 dipasaran tuh...

Tunggu Umi Qi update seminggu ke dua minggu dari sekarang...nak cerita kesannya....vitamin yang diambil untuk kulit if okeylah...if x serasi ngan kulit Umi Qi x update ye...xmo rosakkan perniagaan org disebabkan kulit kita x serasi...tp bg org lain serasi :)

<<<1 bulan lagi nak join 3 series....sekarang baru dpt hidayah nak jaga kesihatan kulit dan dalaman...pleaseeeeeee bg Umi Qi semangat ye hooreyyy! >>>

Hotel Royal: Steamboat and Grill with Family Gathering

Alhamdulilah! Syukurrr..... :)
Dijanjikan beberapa hari yang lepas...Umi Qi ada bagi tahu nak bawa family Umi Qi abah, mama, suami dan adik beradik Umi Qi pi makan besar kan? Ingat x? Hihi Thanks tau sbb anda ingat...maknanya anda mmg setia bersama Umi Qi selama ini...syggggg korang!

By the way....tanggal 24 Februari, Isnin jam 6.30 petang. 
Berlangsunglah dengan jayanya moment makan besar kami sekeluarga di luar...kenapa Umi Qi ckp dgn jayanya? Sebab Walid Qi berjaya booking 2 minggu sebelum nak makan sini...1 meja bulat utk 8 org makan. Lepas tuh berjaya menarik minat abah dan mama ju utk dtg makan disini...mcm2 gak la pertanyaan orang2 tua ni...halal ke? ada tempat solat ke? x jem ke? x menyusahkan ke?

Taktik kami sebagai anak? 
Booking dulu...byr dulu...pastu baru jemput abah dan mama serta adik badik lain dtg...kenapa? Sebab kalo x buat cm ni...mmg sampai bila2 susah sgt nak mkn semeja mcm zaman umi QI kecik2 dulu...yelah masing2 ada komitmen masing2...sesetengah org senang je...tp bg kami...kami kena paksa...baru menjadi...hahhahaha punyalah susah nak pujuk org tua hoiiiii :p

Mai lah tgk gambar...
sat gi last Umi Qi buat kesimpulan hahahha...kang mabuk korang nak baca panjang2...jommmm





















Okey....respon dari family Umi Qi sendiri termasuk adik beradik:
Mama, "Julia, kenyang mama makan...sedap la nasi goreng cina dia...mama nak lala lagi meh sini".

Abah, "Errrr xmau tambah dah...kenyang...errrr banyak abah makan daging grill td...patut mkn ayam grill dulu...kenyang sgt...kopi ada ka?".

Adik kedua Ita, "Bestt laaaa abg abi bawak ita makan sini...nak snap gambar byk2 la...eh kak julia, ada daging lebih x? Meh sini nak tolong bakar kan hahahha"

Adik Ina bongsu, "Abg abi, kak julia, terima kasih ajak ina tau...nanti ajak lah lagi hahahhaha :p".

Qi, "Bruuuu....bruuuuuuuuuuu....". (Nak men motor dlm hotel? apakahhh? hahhaha)

<<<Apa lagi selain ucapkan Alhamdulilah syukur dari kami berdua berjaya buat family kami happy...jarang2 dpt makan besar cm ni..sekali sekala invite ternyata Umi Qi dan Walid Qi rasa sgttttt teruja nak plan lg utk mkn besar ni pada masa akan dtg....yeyyyyy>>>

*Many thank you to Walid Qi.....tanpa dia...pasti Umi Qi x dpt sempurnakan impian Umi Qi....mmuahhh

Video Kemelut Pelakon Sharnaaz dan Nisdawati

Sekarang ini Umi Qi tengok di ruangan Harian Metro dan Fb banyak betul post pasai isu ini...harap sangat-sangat isu ini boleh disettlekan dengan cara baik.
Bersemukalah cepat-cepat baru masalah ini boleh selesai cara profesional ye...Umi Qi dan semua hanya mampu berdoa agar kalian cepat-cepat sejuk hati masing-masing ye...moga Allah senantiasa memberi petunjuk dan jalan yang benar bersama korang. Amin.




Kita sebagai penonton dan pendengar kepada isu ini marilah sama-sama berdoa agar kemelut antara mereka tak berpanjangan...ya!

Zaman Universiti

Today is Wednesday!
Semalam EL...sebab Qi kurang sihat, perut ada masuk angin sikit, selsema teruk, kena pi klinik 24 jam jam 2 pagi...biasa lah kan ada anak tecik baru 1 tahun 6 bulan...ada je kerenah dia tiba tiba...

Ok, nanti senang lah Umi Qi up gambar makan besar ngan keluarga mama ngan abah Umi Qi di hotel mana ye...sebab ada sikit gambar dari walid Qi x trasfer through wassup lg...so pending dulu la...by the wayyyyy

Jom kita baca kisah Umi QI nak....kisahhh ape? Alaaaa kisah sambungan dari zaman sekolah rendah, sekolah menengah dan sekarang nak sambung story kisah di alam pengajian di Universiti.......jeng jeng jengggg! 

Korang!
Sure u olls semua lepas je tamat alam persekolahan pasti akan dpt surat tawaran utk melanjutkan pelajaran dimana2 institusi pengajian tinggi awam mahupun swasta kan...? Aku masa STPM aku dpt 5 prinsipal...so semua mata pelajaran aku amik semua kredit...syukurrrrr wehhh...ekonomi aku x suka pun aku lulus...hahhaha...janji lulus wpun x cemerlang kan...

Umi Qi dpt tawaran melanjutkan pelajaran di UUM Sintok Kedah tahun 2004...syukurrrrrrrr alhamdulilah bila tgk surat kt pos box umah abah...melompat2 aku wehhhhhhh....mmg time tuh aku leh lompat sbb kurang lemak tepu kt badan...sekarang mmg x leh ar lompat...spare byk sgt wakakakka...

Ok serius!
Bila dpt je surat tawaran tuh aku tunjuk mama abah aku...sonok betul diorg bila tahu anak sulong diorg dpt pi universiti...itu aku x leh lupa...aku rasa cm nak ulangi je masa tuh...seronok kot tgk muka mama abah gembira...hihihi...

aku?
Sure lah malam tuh aku x leh tido malam...dok pk cm ner nak pi UUM...jauhhh nak mampus dari KL...dh la tu ramai ckp tempat tuh jin tendang...bahahahhaha...ada aku kisah? Lagi jauh lg aku suka...so tiba je masa nak daftar, aku pi ngan mama abah aku naik kereta...sampailah aku kt UUM...dgn pakai baju kurung warna birunya...muka selebet x pakai bedak langsungnya...bawak baju pun buh la dalam beg biasa2 jek...tgk pelajar lain dtg kemainnn dgn beg tolak tariknya...aku? Aku cm biasa sempoi ngan muka malunyaaaaaaaa haaaaaaaaa sgt pemalu nak mampus tau aku dulu. #nyampah!

Pastu.....
Dpt lah aku dok Kolej Perwaja UUM....aku kan jd junior...so ada sesi suai kenal ngan pelajar2 senior...hahhahhaaha xd lah buli pun...semua akak2 tuh baik2...wpun aku dok dlm kolej askar2 ni...aku x askar pun...mujur x pernah dok rommate askar, janji sonok udahlah...

Semester 1 - 6
Kos aku amik...kos ijazah urustadbir negara...so aku kerja sekarang pun ada lah kena mengena...alhamdulilah.
Sepanjang aku masuk sem 1...aku suka tgk apa senior aku buat....so setiap kolej ada makmal komputer kan...aku selalu lepak sana bila habis kelas...
Senior aku baik2...suka ajar benda yg aku x tau...lg2 alam maya...friendster la, myspacelah...aku baru kenai dunia2 tuh dari senior...kalo nk harpakan aku...mmg xlah...

Bila terjebak ngan alam friendster...alam myspace...aku yer pergaulan jauh berbeza....sgt berbeza beb...rasa seperti kalo sehari x jenguk pasti rasa pelik...mcm makan nasi lemak tp x d sambal...pelikk wehh...so bila nak dekat exam aku kurangkan sikit social aku dlm tuh...ermmm

Dari sem 1 aku dh jadi ahli kakitangan makmal komputer...so lepas je hbs kuliah aku pi kerja sambilan jap kt makmal komputer kolej...1 jam RM2...kira mahai dh tuh aku rasa...so kalo sehari aku leh jaga 2-3 jam dh leh dpt Rm6....perghhhhhhhh sonok kan lepas dh duit makan segalanya...pastu leh buat assingment sambil2 jaga lab...weeeeeee untung beb...

Masuk je semester 5-6....aku dilantik sebagai Ketua Makmal Komputer Kolej Perwaja UUM ....alhamdulilahhh... disebabkan aku suka bg komitmen dan idea2 semasa dlm meeting besar-besaran makmal komputer UUM...so diorg secara tiba2 lantik aku....aduyaiiii aku x tau kenapa time tuh aku sgt2 jadi talkative sgt....suka bg idea dan soalan2 kepada pengerusi...

Pastu, 
Ada pertandingan makmal komputer tercantik di semua makmal2 komputer UUM...so Umi Qi mmg x ketinggalan lah nak join sama....Umi Qi ada pelajar2 junior yg jadi ahli makmal komputer perwaja...so we all discuss utk cari idea utk sempurnakan impian...

Terharuuuuu
Bila tiba grand dinner...MC mengumumkan Makmal Komputer Umi Qi menang di tempat keduaaaaaaaaaaa.....syukurrrrrrr x terkira weh...sbb yg dtg audit kolej Umi Qi ialah CEO Serindit. Sdn Bhd sendiri...ya Allah terharuu bila menang 2nd :D

Sambil2 buat kerja sambilan di makmal...time free lg Umi Qi buat jualan dari pintu ke pintu kolej perempuan...juai nasi lemak lah...juai bihun gorenglah...amik tempahan pun kt pakcik kerja kt Fakulti....hihihi seronok wehh juai2 ni...kerja Umi Qi ketuk pintu jam 8 pagi....nasi lemak...bihun goreng....1.50 satu....so untung dpt dari juai umi Qi simpannnn....campur duit kerja sambilan di makmal komputer alhamdulilahhh....sem akhir leh senyum girang...

Umi Qi nih jenis belajar waktu malam...siang2 otak beku...so jgn paksa diri...
Bila dpt result...syukur alhamdulilah...dptlah 3 pointer ke atas...wpun bukan budak 4 flat pun tp Umi Qi bersyukur...sbb sambil belajar boleh gain duit sambilan sikit2... :D

Banyak lg cerita...tp ini dh short cutkan...cukup kot cerita penting dlm hidup Umi Qi kalo korang nak kenai dulu2...inilah Umi Qi 6 tahun yang lepas....
 Alhamdulilah kepujian kelas kedua atas dalam Ijazah Pengurusan Pembangunan Urustadbir Negara, Universiti Utara Malaysia :)

Umi Qi
6 tahun akan datang.......jeng jeng jenggg...
Syukur alhamdulilah...sejak graduate until now dh 6 tahun bergelar graduan....pastu dpt title Umi...apa lg nak? PhD? Ermmmmmmm tunggu Qi lah tlg Umi Qi sambung pengajian hingga tahap PhD bolehhhh Qi...hahhahaha omak kau udah x larat nak sambung belajor lg....nak amik PhD bidang dapur plak...kasi mantoppppppp hahhahaha!
Qi umur 3 bulan...winduuu :)

<<<Ok...habis dahhh sesi ngomelan 3 zaman Umi Qi...zaman korang? Meh ar kongsi...leh Umi Qi tahu flash back korang acaner ye dok....k.baiiii >>>

Makan Besar Malam Ini

Monday lagi....hihihi
Asal Monday jek semua jadi slow rock...hahahha, bukan Umi Qi lah...Umi Qi kan senantiasa bersemangat waja...ceh!....alaaaaaaa korang, korang selalu hargai family dengan cara apa ye? Sama ada bagi duit bulan2 itu haruslah...bagi hadiah masa besday kt mak bapak kita tuh ada yg anak2 bagi kan? Ada yang wish je kan....jgn tipu baik ckp betul kt sini...Umi Qi x marah ehhh...yelah kita kan masing2 lain ye income...lain yer tarikan...ada anak yg bg doa utk kedua ibu bapa tuh pun dikira paling afdal kan dari tak ada langsung...lg pun mak bapak kita semua sure tak minta lah dari anak...nak itu nak ini...melainkan kita dulu masa kecik2 kan...nak itu nak ini kadang2 x semua di perkenankan...

Tapi, dalam hati korang lah kan....ada x terdetik nak bawak family korang...bukan family kecik korang tu lah...ni family termasuk mak ayah ko tuh lah...nak bawak pi jenjalan ke...nak bawak pi makan-makan lah...ataupun nak bg diorg happppyyyyy je setiap masa...tp xdak idea? kan?

Samalah Umi Qi pun...dok pk lah tiap2 bulan apa nk bg diorang happy...mama abah Umi Qi bukan jenis suka duit....mmg diorg kurang terima...wpun ada gak anak dia paksa sisipkan...sure kena sisipkan sbb diorg tuh mak bapak kita...jgn plak amik peluang dh diorg xnak duit dah ko buat xtau jek...kalo Umi Qi pun sama lah...Qi dh besar nanti dah jadi orang dewasa punya kerjaya sendiri pun Umi Qi xnak lah ngada2 nak duit...cukup lah doa utknya, kebahagiaan utknya....tapi......

Korang sebagai anak yang sudah bekerja...sudah ada anak...pasti terdetik, nak bg diorg happy dgn cara apa lagi ek...biasanya belanja makan besaqqqqqqqq....betul x?

Malam nih Walid Qi nak belanja makan besaq belah family Umi Qi kt sebuah hotel...ermmmm xsabar dah...hahhaha sebab walid QI dh tempah 2 minggu lepas dh...harap adik beradik Umi Qi dpt turut serta...x ramai pun xperlah..janji dpt duk ramai2 jamah makanan bufet...yumssssssss...

Gambar xd lah...tunggu nanti esok ke lusa baru up...hihihi...sekian...

Gambar ihsan pakcik google...mekasihhh
Ko mampu makan besar cm ni? Hehhehe kalau lah ada kt malaysia cm ni...daku tempah weiiii...jemput family belah Walid Qi dan family belah Umi QI...baru afdollllllll nama yer hahahhaha :p

Nak pinjam duit boleh?

Jumaat! Alhamdulilah
Cepat je sekarang hari berganti hari kan....episod ttg sambungan cerita Umi Qi sambung di Universiti mana nanti minggu depan lah Umi Qi update ye...sekarang nih terpanggil sgt2 nak rungkaikan isu tentang.....Nak pinjam duit boleh?

Mudahkan soalan tu...soalan tuh bukan merujuk kepada Umi Qi...sbb orang yang betul2 kenali diri Umi Qi pasti akan tahu, Umi Qi bukan jenis suka meminta2...kecuali minta pada suami itu pun kena pk banyak kali nk minta duit atau benda2 yg mengarut...

Korang!
Pasti korang pernah kan alami situasi orang atau kawan yang biasa2...ala biasa tuh cm bukan lah rapat sangat, yg suam2 kuku...bg soalan kt korang..."Nak pinjam duit boleh?" Huhuhuhu i rasa pasti ramai kan alami situasi genting cm ni....bukanlah nak suruh korang pk yg Umi Qi nak cerita perihal orang....bukannnnn....ingat bukan yeeeeeee...

Tujuan Umi Qi hanya satu...Kenapa begitu mudah sekali ada perasaan sifat suka meminta-minta? Bukan ke sifat tuh kurang disenangi oleh sesiapa pun lagi2 yg bukan rapat dengan anda? Kan? 

Umi Qi pun x lari dari isu ini...termasuk keluarga Umi Qi pun x terlepas dari persoalan glamer seperti tajuk diatas....

Sejak Umi Qi masuk alam pekerjaan kira2 5-6 tahun lepas...mmg x terlepas lah dari isu ini...isu kawan minta duit..."Ju, nak pinjam 100 boleh? Nanti dpt gaji aku ganti balik" "Ju, bz ke? Boleh aku nak pinjam RM200, urgent ni, kalo boleh nak sekarang". "Ju, pinjam duit boleh, esok aku bayar tau"

Itulah soalan2 yg selalu menguji Umi Qi....jikalau korang berada disituasi persoalan mcm tuh apa korang lakukan? Tolak atau menerima? atau beri alasan munasabah?

Take a note ya!
Umi Qi banyak kali pesan diri sendiri...belajar dari abah sendiri...tanya pandangan keluarga ttg isu pinjam duit....tau apa pandangan Abah Umi Qi? "Julia, abah dulu ramai yang tanya nak pinjam duit, tau abah jawab apa? Abah ckp kt kawan dia, aku tak hendak hilang kawan sahabat, bukan aku xnak bg pinjam, cuma nanti nak jumpa masing2 segan, sbb x dpt lunaskan hutang dan pemiutang pun segan nak minta....so dari aku hilang kawan, baik aku jgn bg pinjam awal2 kt kau" haaaaaaa lebih kurang gitu ar abah aku pesan kt aku cara dia ckp kt kawan dia....

Sampai sekarang abah aku x hilang kawan...bukan ajar diri jadi kedekut...tp pengalaman besar dia mengajar diri dia agar lebih berhati2 utk beri hutang kepada kawan dia...so until now semua kawan2 dia still with him...selalu Umi Qi tgk abah dpt contact kawan lama dia...so x hilang kawan...see!

So, bila isu ini terjadi pada diri sendiri, Umi Qi leh handle mcm abah ckp...kadang2 ada sms atau inbox FB kawan2 minta pinjam duit...maaf ye, if Umi Qi berdiam diri...tujuannya tidak mahu menyakiti hati anda dan mahu terus berkawan dgn anda, so jawapan Umi Qi sama mcm abah ju ckp....aku x mahu hilang kawan wahai sahabat, maaf sgt2...lg satu, anda pernah tanya ke kewangan diri sendiri? Bagaimana utk aku ubah pola cara pengurusan kewangan aku?

Umi Qi belajar sendiri cara urus kewangan sendiri...sekarang ni ilmu di hujung jari je...ko click dah beribu2 tips leh dpt utk simpan duit ketika kecemasan...bukan nak ckp aku byk duittttt....tidakkk! Aku belajar tau utk simpan...kalo boleh simpan utk emergency...aku seboleh2nya mahu pakai duit sendiri dari suka meminta2...mmg betul perumpamaan, "Memberi Lebih Baik Dari Menerima" tapi jikalau isu ini dipraktikkan, lama kelamaan, sifat suka meminta dan malas utk berusaha simpan sendiri akan jadi lebih parahhh...lebih culas...kerana ada je org nak tolong bila tiba waktu genting!...


Pleaseeeeeeee say NO utk pinjam duit kt kawan2 ok...But say YES utk saya mulakan tindakan baru hari ini utk menyimpan sikit2 utk hari emergency....selamatkan kawan2 kita dari terjerumus ke kancah hutang lapuk, sekian dari Umi Qi :)


Nak belajar simpan duit cara Umi Qi? click sini: Jom simpan duit

Zaman Sekolah Menengah

Rabu sudah!
Seronok plak Umi QI baca komen-komen korang semalam tau...nak je reply kt situ gak...tp acaner xd butang reply hahahha...tp Umi Qi mmg hargai pengalaman korang cerita masa korang kt sekolah rendah...so bukanlah Umi Qi cerita sorang2 kan...ada gak blogger bertuah mcm korang sudi baca blog usang Umi Qi ini....mekasihhh tau...mmuahhhh mmuahhh u olsss #mmuahgayamodelsangat hahahha

Haaaa semalam Umi Qi kata nak sambung kan cerita hikayat 1001 siang pasal kenangan Umi Qi masa sekolah menengah kan? kan? alaaa xkan lupa dah kot hat semalam yer cerita...ermmm nak mula dh ni...

Masa Form 1- Form 5
I ni pemalu tau...sgt pemalu nak mampusssss...so bila pemalu so kuranglah kawan...masuk kelas pun x pandai mana pun...sebab result UPSR pun so so je la...xdak fail lah hahhaha...jgn korang pk aku nih teruk sgt...xdak fail cuma result so so...mana ada A langsung...takat B ja banyak...ermm pe nak buat...udah rezeki disitu...

So registerla masuk form 1...ala sekolah rendah i ngan sekolah menengah tuh sebelah sebelah jek...masuk asrama? hahahhahha gila...result so so pun nak apply masuk asrama chaittttttttt....kikiki...haaa masuklah sekolah menengah kebangsaan...

Masuk kelas pun kelas tengah...kawan x ramai sbb pemalu tahap gaban...tp aku selalu gak lah kena buli gan budak lelaki kt sekolah...asyik2 kena balik kertas dari jauhlah, kena baling ngan chalk putih tuh lah kt hidung, pastu kena tarik tudung lah...pastu ada yg xnak bg i jalan tau...so dia block i dari jln nk pi bilik air....time tuh i mana reti nak marah2....yolahhh budak form 1 kan nak bajet ayu.... PANGGGGGGGG! hahhahah

So, mmg aku kena buli sokmo ngan budak laki2...ada kawan baik aku ckp, diorg tuh minat kt ko...aku x caya...mmg xcaya arr sbb extrem dia buli aku...malas nk pk...

Muka aku masa form 1-2 mmg banyak sgt jerawat batu....batu tau bukan halus hahhaha...punya laaa aku malu...kan semalam aku citer aku mana ada duit saku pi skolah...so mana lah ada duit nak beli pembasuh muka ke apatah lagi shampoo rambut...semua yer aku guna sabun May buat mandilah hahha aku ingat lg bapak aku suka naa beli sabun nama May...buat basuh mukalah...termasuk sabu tuh gak aku buat cuci rambut sampai naik ketinggggg kerassss wakakakakaka....kenyataan kot! Aku langsung x salahkan mak bapak aku...sbb time tuh aku x tau sgt nk jaga urus diri sendiri...main bedalll jek...kikiki lucu ingat balik...

Korang! Masa era tahun hujung2 90 an tuh kan popular pi sekolah pakai tudung keras buh kad lutsinar tuh? Siapa pernah pakai? hahahhahahah kitaorg nih mmg suka ikut senior...adalah geng senior pompuan pakai...kami syak cantik yer akak tuh pakai tudung kemassssssss sesangat...pastu ramai lak peminat dia...hahhaha...masa tuh mana ada juai tudung2 awning keras nih mak oiiiii....so aku belilah...50 sen jek kt koperasi sekolah juai...kemain dh siap2 potong ikut ruang tudung tuh nak sisip ke dalam...

Bila aku pakai kan...wahhhhh lawerhhhh....cantikkk bangattt....PANGGGGGGGG!
Hahahha aku puji ar sbb selama ni kalo pakai tudung mesti nak kelepet jek bila ditiup angin hahahahha...kali ini aku pakai mmg rasa sgt vanggaaaaaaa...angin tiup kan...hujan ka...panas ka...aku ada bumbung lutsinar dlm tudung bahahhahaha....yg ptg nampak comelll jek...aku rasa itulah penyebab utama kenapa sekarang wujudnya tudung awning keras...mesti dari fenomena dari kami sekolah dulu2 hehehhe...

Aku masa sekolah menengah mmg xd couple2...seriusssss xd...hahahha sbb aku nih kategori budak2 nerd gak lah...pastu kategori x cantik mana pun wpun time tuh aku kurus bangat...leh pakai kebaya labuh tanpa segan silu...hahhaha sekarang ko jgn tanya...aku PANGggggggggg susah ko hahhaha

Amik SPM....ermmm bleh ar result...

Pastu masuk FORM 6
Aku mmg x apply mana2 politeknik...seriusly aku ni buta IT...mmg buta lah x reti komputer langsung nak pikior apply2 nih...ermmmm yelah mana nk ada duit beli komputer kt umah...tp aku x pernah mintak pun kt bapak aku beli komputer...sbb ntah...aku ngan adik badik bukan jenis suka mintak2 ni...segan nak mampussssssss....nak beli buku kerja tambahan sekolah pun kena pk byk kali cara kaedah nak minta duit....haaaaaaa sampai mcm tuh sekali tau x...seram sejuk lutut nak pi mintak duit...anak2 sekarang aku x tau...mudah kot nak mintak...

Masuk lah form 6...kira bajet senior lah bg budak2 bawah aku hahahha...sonokkk tau masuk alam belajar lower dan upper 6....sbb disitu baru aku belajar dan kenali apa itu KOMPUTER....bukan masa sekolah rendah aku x pernah belajar...pernah tp itu pun ikut mood cikgu ar nak bawak pi lab komputer....hahahha kesiann aku wehh...

So, aku amik bidang kelas biz dan perkomputeran...x rugi aku amik kos ni masa form 6...sbb aku minatttt...dari aku zero pasal komputer...aku sgt bersyukur punya kawan2 yg byk bantu aku guna aplikasi komputer dari segi menaip dan programming, berkali2 aku panggil diorg ajar benda yg sama...aku nih kena asah byk kali baru aku ni cpt tangkap...dulu la...pestime aku buat video assingment aku bertajuk HIJAU' utk last project aku sebelum aku duduki exam STPM....peh tuh aku baru merasa jadi PENGAWAS PUSAT SUMBER SEKOLAH...jadi KETUA HARIAN....merasa lah gak aku wehhh jadi mawas sekolah...hahhahahha...dpt gak anugerah tau...yeyyy!

Ko tau x? 
Aku baru merasai tuisyen masa aku berada di alam upper 6...amik tuisyen ekonomi kt KL...aku naik bas leng seng tua tuh...time ni baru bapak aku bersikap terbuka sikit utk bg aku peluang merasai tuisyen...RM50 jek sebulan bayar...4 kali sebulan aku tuisyen...aku kurang minat ekonomi...tp dlm kelas aku selalu dpt markah tinggi ekonomi..

Tau sebab apa...sbb cikgu ngajar ekonomi tuh asyik2 lah tanya aku soklan...masuk je kelasssssssss muka aku gak dia tanya....Juliaaaaaaaa, lukiskan keluk penawaran dan permintaan...mcm mana Y bertemu dengan X....ko gila senah...cm mana aku x dpt markah tinggi...sbb ari2 nama aku jek kena buli....tp aku suka la cara cikgu tuh....dari aku x suka, aku benci subjek tuh jd aku plak cemerlang...hahhahahahha...nanti aku nak ajar anak aku cm ni...garanggggggg tp tegassssssss....baru anak2 cpt fhm dan x main2...ye dok...

Haaaa fenat x baca? kikikiki esok ar aku sambung citer pasal aku dpt tawaran Universiti mana ek....babai!

GA: SAYA NAK BLOUSE CANTIK dan MURAH DARI MOMS MADNESS GARAGE



♥ buat ayat sikit untuk entry ni.kenapa korg suka barang murah?
dan pengalaman manis dgn online shopping.
(Umi Qi memang suka shoping online...so jimat masa, tenaga dan wang ringgit. Barang murah? Semua orang suka barang murah kan termasuk Umi Qi sendiri...bukan isu murah sahaja, tp kualiti itu melebihi segala-galanya...so yang penting barang yang Umi Qi buat pilihan nak beli haruslah menepati kualiti barulah fikirkan murah sesuatu barang yang hendak dibeli...ikut keperluan dahulu baru fikir kehendak...untuk rara, dari jauh Umi Qi tgk anda mmg betul2 serius dalam kerjaya dan bisness sambilan yang rara ceburi...mmg suka sokong kawan2 yg ceburi bidang bisnes terutama rara...mmg tahan cabaran onak dan duri...orang  mengata ke, orang keji ke, rara is still rara....u olls x leh ubah rara kepada diri korang...sbb rara dah rasai bidang dunia bisness online yg mmg penuh cabaran dan rintangan....hasilnya...dpt memuaskan hati pelanggan dan repeated customer again and again...

Untuk mu rara...jgn sedih...kerana setiap kesedihan mu rara akan dibayar oleh Allah dengan rezeki yg tidak terduga....go rara gooooo! :D

Ikhlas....Umi Qi :D )

♥ LIKE page MOMSMADNESSGARAGE di FB
♥  follow dan letakkan blog ai ( OPTIONAL) ( http://lipslikesugar87.blogspot.com ) dlm bloglist anda
- kerana- untuk senang tau update tentang GA
( jangan lah lepas habis GA korg remove lak,sedih ai )
(Sudah)

♥ TAG 2 org perserta lain 
Click here:

dan

♥ LIKE page Penaja

 (Sudah)

dan

♥ hanya letakkan blog
dlm bloglist anda
  (Sudah)
------------------------------------------------------------------------------------------------

Settleeeeeeeee sudah join GA Rara....mmg gilaa marvelos hadiah dia oiiii...cpt lah join laju2...Umi Qi sudah...anda??? hahhaha

Sofiaaaaaaa nanti tarik nombor cabutan bertuah Umi Qi ye cayangggggg....mmuahhhh...x dpt blouse pun xper...dpt beg tuh pun i ollssssssss happyyyy xleh tido malam hahahhaha...

Mekasih rara banyak2 dan penaja...u ollssssssss mmg hebatttttt lah ! :D

Zaman Sekolah Rendah Umi Qi

Zaman sekolah...hmmmmmmm :)

Tempoh 6 tahun nih...dari awal darjah 1 sampai darjah enam....cecececece...mmg byk ooo kenangan...korang pun sama kan...kalo nak cerita dlm muka buku blog nih 1001 malam pun x cukup...

Sejak dari darjah satu...ku kenal nama Cikgu Rogayah...haaaa cikgu nih mmg tersangatlah garang...kalo ko masuk kelas x bawak buku dia ngajar mmg azab lah ko Umi Qi...kena berdiri atas kerusi sampai habis waktu dia ngajar...berasappp kaki nk berdiri oiii...

Wpun itu baru darjah 1...mak pak aku mmg xd maknanya nak cek jadual simpan buku apa, buku apa...semua Umi Qi kena buat sendiri termasuk cuci kasut sekolah ok...haaaa kecuali serika baju sekolah aku x reti...

Masuk darjah 3 baru aku belajar nk serika baju sendiri...tp x pas...habis bju aku berlobanggg...dh lah selai jek baju.......nangis aku wehh...ermmm...zaman dulu mana ada baju stok2 byk2 nih weh....aku pun x tau...mungkin sebab itu baju aku cepat naa jd kuning...pastu mak aku buh nila...jadi ar putih balik wakakkaka...best kot time tuh guna nila....zaman laa nih anak2 sekolah pakai nila lagi ka?

Aku selalu dtg lambat pi sekolah...aku selalu wehhh bangun lambat...time dulu mana reti beli jam loceng...aku bangunnn pun ikut jam otak program...hahhahahhaha kerlas kan...anak2 zaman sekarang kalo pakai jam otak sendiri leh ke bangun kikiki time nih aku mmg liat bangun pagi wpun mak aku dh kejutkan lepas solat subuh...ermmm ntah ar pemalas tahap gaban...pi sekolah mak antar naik kereta Toyota Putih KE30...ingat lg hahhaha sampai je sekolah aku menyusup pintu belakang bilik darjah...hahahhahah ingat cikgu x nampak...alih2 kenaaaaa gak...kena dok luar...hahhahahha padan muka :P

Masuk darjah 6...ceh senior lah konon kan...time nih xd makna ko nak bf2...surat2 cinta? eahhhh ko nak mampussssssss....kalo mak pak atau cikgu dpt ko tau diorg buat apa? Depan2 sekolah diorg bg hukuman hokeyyyy...aku ingat lg...ermmmm

Darjah 6 aku dh dtg period...awal ken...so sbb tuh aku cepat matang...sbb anak sulong kot...hari2 aku kena serika baju adik badik nk pi sekolah...mana lah aku x cpt matang...

Darjah 6 gaklah aku ingat, masa tuh mak pak ku bz...ada kerja...so aku dh terbiasa dok kt dapur bantu mak masak...masak karilah, goreng ayamlah, goreng ikanlah, masak sayurlah...simple2 darjah 6 aku dah reti masak...ko x caya? X caya sudah ini memory aku...mmg betul pun...aku sekolah petang masa darjah 6...adik2 sekolah pagi...so pagi aku buat kerja sekolah dulu...sidai kain mesin dulu...pastu aku masak tung tang tung tang kt dapur buat gulai ikan kembung...masa tuh popular guna rempah Adabi tau...mana ada lagi cap Babas atau Alagappas...hahhahaha ingat lg...

Anak sulong, so apa yg diarah kena buat...tp satu je...masa sekolah rendah Umi Qi pi sekolah mana ada wang saku...org semua time rehat pi sekolah ada duit belanja...50 sen dah leh beli laksa dan air sirap...gilaaaaa sedap laksa masa sekolah...nasi lemak 20 sen jek...30 sen balance leh beli air atau kuih...aku? Aku tgk ja kawan2 aku rehat beli makanan...kadang2 kalo mak aku rajin, mak aku buatkan bekal...kadang2 nasi putih, kicap ngan telur mata...kadang2 aku buanggggg tau bekal mak aku buat sebab dah x lalu nk makan...masa tuh ada jamuan kelas hujung tahun...aku xd duit wehhh...geng2 kawan aku semua beli keropok, gula2, kek, air gas...aku? Ada gak rasa malu menebal...ermmm pe nk buat...kadang2 korek gak tabung buluh...tp x lepas wehh nk korek...pehhh tu

Aku terpaksa minta kt mak dan bapak aku...bukan diorg x nak bg duit...diorg xnak kami nih belajar hidup senang sgt....kalo nak dpt duit kami kena buat kerja lebih...mcm pi kebun durian ka, menebas, mesin rumput, mencangkul buat lubang nak tanam pokok...capai je sirim piawaian bapak aku baru Umi Qi dan adik badik lain dpt upah...dpt sorang seringgittttttt pun Umi Qi vangga dah sangat2 hokeh....pi sekolah aku dpt gak duit belanja...hasil usaha sendiri tau bg anak bandar mcm aku...leh ar aku merasa gak mkn beli mkana kt sekolah...time tuh popular buh bihun goreng dlm plastik mkn dlm kelas time rehatt heavennn sgttt.....aku rasa zaman aku sekolah mmg payah sikit je...ada lg ramai yg sebaya aku dulu lg susah wpun aku dok bandar...mungkin itu telahan aku...sampai sekarang aku hormati cara bapak aku asuh...kt sekolah wpun xd duit saku, Umi Qi leh survive...balik sekolah boleh makan sepuas hati kan...itulah aku rasa...tp aku bersyukur...wpun time itu aku kurang tahu apa itu sebenarnya erti syukur...

Zaman sekolah menengah? Eh esok la aku sambung....k.bai :p

Children Tent Murah

Alhamdulilah :)
Semalam hari Khamis kenn...so semalam adalah mengembirakan hati Umi Qi...thank you so much pada mommy gojes Zila Mahadi sebab bagi tahu kt Tesco ada promosi utk children tent murah....

Ko tau x...
dah lama kot umi Qi mencari tent utk si QI....yelah tgk semua mommy2 yg ada anak menjengah todler semua ada tent kt umah masing2...bukan x nak beli...tp harga semasa kt kedai2 lain juai maunya sampai 80 hinggit ke ats...itu tent besor...kalo tent jenis kecil pun 60 hinggit umi Qi berkira kikiki :p

Rezeki Qi lah...alhamdulilah...
impian Qi dh tercapai nk punya ada tent sendiri....moh tgk cm ner Qi betapa seronoknya explore tent sendiri...jommmm :)

Yeahhh balik koje, amik anak...terus pi Tesco Selayang ngan walid Qi...
perghhh mmg pi Tesco mlm2 besttt sbb x ramai org...mula-mula puas kami pi cari x jupa tau tent nih kt tempat toys budak2...mana lah diorg letak...tanya sales girl tesco diorg plak terkebil2...haishhh...mujur lah Walid Qi berusaha kerasss bukak kan mata besor cari tent....haaaaaaa jupe dah...rupernya dok kt depan2 je...kalo benda promosi mmg dia suka letak kt area depan...bukan tmpt toys...yeyyy dpt dh

Umi Qi....kemain ko pose...sapa yg nak main ni...Qi ke umi dia hahahhaha...mujur walid Qi melayan kerenah Umi Qi yg cm budak2 hahhaha....alhamdulilah, kali ini Umi Qi yg hadiahkan tent ini utk Qi...Qi dok usya awek x habis2 hahahha

Qi kalo pi tesco mmg suka dok dlm troli...xd makna dh nama stroller nak menjalankan kewajipan dia hehehhe...tgk ar dh konker nampak abg botak nih hehehhe...baru je potong rambut dia minggu lepas...cuaca panas kan...xleh sgt dh bela rambut 

Yey yey yey yey...ni QI punya tauuuu....umi umi umi cepat bayor...nak balik umah dh...cepat umi cepattt hehhehe :p (Umi Qi korang borong lg satu...nak kasi anak saudara men kt kg yeyyy)

Sampai dh umah terussss nenek dia pasang...kebetulan atok nenek dia dari kuantan sampai menginap sehari dua ada meeting bisnes di KL....so leh ar melayan cucu dia...
Mmg Qi suka bas....hahahha dah walid dia hari2 bawak dia tgk bas persiaran...haruslah toys pun nak bas....
Besorrrrrrrrrrrrr ok tent ni...kalo harga betul perghh maunya RM80 keatas...mana mau dpt?
Ini kt Tesco leh dpt RM39.90 jek...murehhh kennn? Syukurrrrrrr alhamdulilah

Ko tau x....pertama kali aku semalam rasa sgt2 terharu...Qi sgt2 suka dok dlm tent ni...dia sendiri yg cr pintu masuk dlm tent...umi Qi x ajar pun tp dia sendiri tau nak masuk sendiri...ya Allah, senyuman dan gelak ketawa anak adalah harta paling bernilai...seronoknya :D

Besar kan?
Puas hati beb!
Ok tent ni umi QI dh beli...walid Qi nanti beli ball2 kecil 100 biji nanti kat kedai borong murah sikit kan...kt tesco bola tecik tuh mahai bebenor...leh beli satu lg tent kot...hehehhe...yeyyy leh ar Qi men puas2 dlm ni

<<<Sapa nak dtg umah Qi angkat tgn? Leh Qi ada geng men sama2...jommmmm :D>>>

Terjemahan simbol dari nama anda.

Aah...Julia...dah kenapa ko Umi Qi?
Alaaa korang ni, cer korang pi kt Microsoft Words...pastu pi kt pemilihan jenis words...pilih jenis-jenis yang jarang di ambil mcm contoh kt bawah ni...hahhaha sonok kot tgk nama sendiri bertukar jari simbol-simbol...

Lihat bagaimana nama JULIA bertukar jadi seperti kt bawah. Korang kalo free pi lah cuba ye hihihi lucu tgk :p

Julia  - Book Shelf Symbol 7
 (ermm ada 3 bunga, pastu simbol nih mcm xleh baca sgt hihi...nextt)

julia - Webdings
 (Haaa ni cm menarik sikit...ada kapal terbang...hahahha nampak naa lah umi Qi suka jenjalan, mengembara, cm betul jek, pastu cm ada simbol bulat ada ruper bentuk bas...haaa betul kot, kahwin ngan walid Qi usahakan bas persiaran...simbol bintang ermm x tau apa... i bulat mungkin rujuk info, suka cari info...suka suka...last sekali ada tanda right....kikiki)

Julia -Wingdings
(Suka senyum....hooo hat tuh sukaa....pastu simbol lain x tau dah apa kikiki) 

julia -Wingdings 2
 (Ada simbol, waaaaaaaa 1130....perghhh nombor kikiki ermm mmg suka nombor 1 atau 3 pun...aikkk cm samo jo)

julia - Wingdings 3
(Dah pulakkkk....ats ke bawah anak panah....hahahha) 

Julia  - Marlett
(Hahahahha J je leh cm...dgn tanda right...yg lain x tau) 

Julia - Ms Outlook
(Waaaaaaaaaaaaaaaa cincin tau x nama J...jgn marahhhhhhhh haa kikiki itu yg bold kaler finkkk u olls hahahha :p)

Julia - MS reference speaciality
(Haaaa belajar sifir, tp pelik nama di bold kan nombor 3 tuh ajek ekkk....haishhh)

<<<Haaaaaaa saje suka-suka...masa lapang buat lah sendiri ek...kikiki k bai...nak sambung kerja :D >>>

Part 6: Oh Nenek Ku Johora!



(Gambar Rumah Nenek ku Johora di Ayer Itam Penang)

Assalamualaikum WBT semua para pembaca yang disayangi Umi Qi :)
Hari ini hari Rabu kan? Sekejap je sudah masuk bulan Februari 2014...benar! Masa itu berlalu begitu sahaja kecuali JIKA kita pandai menghargai setiap saat, minit dan jam yang ada dengan perkara yang elok...yg kurang elok jom kita perbaiki pelan-pelan ye... termasuk Umi QI sendiri :D


Umi Qi rasa sangat terpanggil untuk menelusuri sebuah cerita asal usul keturunan Umi Qi...mungkin terjemahnya entry ini nanti boleh jadi satu tatapan buat generasi Umi Qi seterusnya...anak-anak ingatlah asal usul nenek moyang kita suatu masa dulu ye...bukan senang mereka dtg mengembara di tanah bumi Semenanjung Malaysia...

Diam, terkedu Umi Qi mendengar cerita si Moyang Qi ni masa itu Umi Qi kecik lg...darjah enam rasanya...nenek ku mmg seorang yang suka bercerita...asalnya ayah dan ibunya dari Afganistan datang mengembara ke tanah bumi Malaysia dengan menaiki tongkang beramai-ramai dengan ahli yg lain...tujuan utama adalah berniaga...masa tu nenek ku mmg sudah dilahirkan di bumi Malaysia...so mmg anak jati Penang lah senang ckp nenek johora ku ini.

Pembersih
Keistimewaan yang ku boleh lihat pada nenek ku, dia memang sgt pembersih dan kemas orangnya...biarlah barang yang dipakai berabad tahun lamanya...dia akan jaga barang2 yg disayangi dengan penuh kasih sayang sekali...ibarat menjaga anak sendiri...begitulah barang-barang yang dimilikinya...daku belajar...daku belajar...daku belajar utk lebih menghargai barang-barang lama...bukan buang begitu sahaja...tp cuba praktikkan apa yang nenek ku jaga dari pandangan mata kasar ku sebagai cucunya...

Pemberi
Dia memang suka memberi....apa sahaja yang dia rasa barang yg dia sayangi sekalipun...dia akan beri kepada mereka yg disayangi...sampaikan banyak kali Umi Qi berpesan kepada nenek..."Nenek, simpanlah untuk kegunaan nenek nanti boleh dipakai untuk hari-hari mendatang" jawab spontan nenek ku "Julia, nenek kongsi barang yang nenek suka ibarat nenek tengah pakai...sama je julia, ambillah" senyuman memang tak lekang dibibir....sampaikan aku sebagai cucu rasa sgt bersalah untuk menerima....

Jaga Pemakanan/ Suka Masak bagi orang makan
Jikalau Umi Qi duduk sekali ngan nenek di Penang, sebumbung, sekatil dan semeja makan, sure Umi QI leh kurusssss....sebabnya dia memang tekankan kurang itu dan kurang ini....kurang apa yg dimaksudkan? 
Kurang minyak,
Kurang lemak,
Kurang Masin,
Kurang Manis,
Dan
Yang paling penting....
Kurang MAKAN! Dia mmg suka masak tapi kurang makan...Boleh ke Umi Qi ikut? daku kena belajar...belajar dari moyang Qi :) pelan-pelan...

Daku tahu...semua orang punya nenek...semua nenek dalam dunia ini semua baik-baik...semua cucu dalam dunia ini pasti mendoakan kebahagiaan buat nenek yang masih ada mahupun yang sudah kembali kepada yang Esa...

Ku hanya punya seorang nenek sahaja...atok sudah tiada...sudah lama meninggalkan harta-harta indah didunia ini kecuali doa anak soleh dan amalannya...

Oh nenek Johoraku, 
banyak keistimewaan dia sebenarnya, biarlah daku simpan sedikit keistimewaan yg lain utk diceritakan untuk Qi...betapa indahnya dan beruntungnya Qi dpt kenali moyangnya... :D

Nenek ku Johora dan cucunya Umi Qi...gambar ini baru diambil bulan Jan 2014 di Penang...nenek, ketahuilah, cucunya senantiasa mendoakan kesihatan nenek di kg halamannya senantiasa aman dan sentosa....76 tahun sudah umurnya...moga Allah jaga dia selalu...

<<<Nenek, nanti Julia pulang lg ye...tunggu part 7 akan dtg esok...k.bai :D >>>