Julia Johari: January 2014
Booking.com

Part 4: Nasi Kandar Line Clear | Penang Trip Jan 2014

Tudiaaaaaaa sudah hari Khamis u olss....
Hari ini baru muncul Umi Qi nak buat part 4 nih....Nasi Kandar Line Clearrrrrrr mariiii!....ini merupakan kali kedua Umi Qi mkn sini...kali pertama masa handle meeting besor kt Penang nih dolu2...sekarang mai anak beranak lak pi makan...kalo korang nak tau, jenuh Umi Qi ngan Walid Qi ronda satu Penang tau cari Restoren Line Clear nih....aduyaiii dugaan betul, padahal senang je nak cari, masalah yer jln kt Penang nih kan sehala....so kalo tersalah masuk simpang mmg naya ar nak pusing cari balik...nsb tanya pakcik teksi, berdesup kami drive ingat dia cerita kiri kanan depan belakang...hahahha kalo malu bertanya kan sesat jalan....kikiki


Jom tengok ramai2...kedai dia cm na? Bagi yg belum pernah makan sini, kalo mai penang, korang patut dtg dan rasailah sendiri nikmat makan nasi kandar original taste....x percaya? Sat lg hampa semua percaya nanti...tengok ar nanti menjejeh x ayaq liuq korang hahahhaha 
Jom masukkkkkkk sampai dah wehhh....

Tudiaaaaa haishhh! Ni anak sapa laa nih....baju cap ayam dia sama ngan signboard Line Clear wehhh...anak tauke line clear kah? anak orang Penang kah? anak empunya Umi Qi kannn? hahahhhahahah
Tengok, Qi pun mengalu-alukan korang semua masuk kedai ini....Qi bleh dikatakan orang pertama lah mai sini...kami dh byk kali mai...tuh yg Qi teruja sgt tu kottt hahahhaha
Jom beratuq naaaaaaa!

Abg long sapo lah nih ek...siap ada ayam jantan dok bertenggek ataish bahu tuh wakakkakaka :p ini abg long bukan sebarang abg...ini abg long dari KL dtg Penang mahu terjah cari makan Line Clear...hahahhaha....tengok ar kepala ikan tuh...besor kemainn wehhh...meriahhh sungguh la lauk pauk dia...Umi Qi x leh ar nak snap semua...nanti korang pi sendiri ye...

Cer baca motto kedai nih....aku rasa mmg bgus ada motto besor2 gantung kt kedai cm ni...leh menaikkan semangat berkobar2 utk mantopkan lagi perniagaan...kannn?
Aku suka ayat dia nih cuma ayat dia ada yg perlu diperbetulkan...hahhahaha lantaklah janji ku fhm apa maksud dia hehehhe....give a try wakakkakaka :p

Kami pi lepas waktu maghrib....xdak orang huyoooooooooo....mmg time nih syurga ana yg punya...mkn dgn hati sonang lenang...kalo time dulu2 pi mmg crowded gilakkk...sampai nak cari tempat duduk kena que oiiii....inilah dia rezeki lepas solat...alhamdulilah...

Apa yg menarik, kerusi dan meja dia...sempoiiii sgt...hahha ku suka sempoi cm nih...baru betul2 menikmati makanan ala2 kedai kopi kennn hahahha

Tudiaaaaaaa...ini adalah Walid Qi punya
Nampak x belah kanan sekali tuh telur sotong....itu adalah favourite walid Qi....sgt2 gemar cari telor sotong kalo mai sini...mahaiii tau wehh lauk telor sotong ni tau, pastu Walid Qi ckp just tinggal sikit jek lauk telor sotong nih ada, mujur ada tauuu lg...rezeki walid...berbeza rasanya berbanding tempat lain di KL....rasanya fresh dan x rasa telur lama...inilah pertama kali Umi Qi rasa telur sotong kt Penang...selama ini mmg xlayan pun sbb mcm pelikkk sgt hahahha sotong ku mkn tp telur tuh mcm exotik je dengaq kan...

Nasi sikit, laukkk berlambak! kuah campur nasi kandaq, ikan goreng tenggiri besor, bendi celur, timun selambak dan telur masin...baru lah walid Qi mkn puas2....hahahha ok2 jom beralih lauk Umi Qi plak

Lauk Umi Qi sempoiii...sempoi2 pun tetap ada ayam goreng, kuah campur, telur masin, timun selambak, bendi celur...sempoiiii....ku mmg kalo order nak cari basic dulu...baru betul2 menikmati kuah campur kari yg sebenar...aummmmmmmm terliuqqqqq wehhhh!

Santapan suami dan isteri....wpun lauk simple xdak kepala ikan...tp kami enjoy dishes ini...yg ptg tidak membazir....
Mana lauk Qi? hahahha lauk Qi langsung xdak simbol menunjukkan nasi kandaq u olls hahhahahha...hanya nasi putih dan ayam goreng semata-mata....bebel Qi kuat2...hahahhahahha :p

Umi Qi kalo dh makan...ko snap la cm ner sekali pun ku dh malas nk layann...ecehhhh...padahal time ni rimau pun aku leh makan...laporrrrrrr sgt2...yelah ronda satu penang kan...dok dlm kete pun lapor balik....tgk ar Qi, syok layan mkn nasi kandaq dia (nampak x nasi putih ngan ayam goreng jek semata tuh, itu QI punyalah ku suap)...tp ku cubit sikit kari kasi dia rasa...mmg dia layan gak lah hahhahaha mmg leh jadi geng esok besaq semua dia sebat cm umi Qi...hahhaha

Kami ni dok meja plg belakang sekali...syokkk ooo dok belakang nih, leh intai geng lain makan hahahhahahhaha

Nasi kandaq Line Clear satu mariiiiiiiiii !!!!
Hahahhaha gaya je leneh budak QI nih tau....tu tgn tuh gigit nak!...
Haishhh besor dh QI nih...bila nk dpt adik x tau bahahhahahhaha opssss lariiiiiiii :P

<<<Haaaa puas hati kan tgk JJCM Umi Qi kennnn di Nasi Kandaq Line Clear kan?? Terliur dak nih? Kalo terliur cepat2 atur trip pi sana ek...serius nk ckp, kt KL ye nasi kandaq ku belum pernah jupe yg sedap cm kt sini...kalo ada sila bg tau Umi Qi...leh terjah nanti ilang kerinduan hehhehe tunggu next episod ye....di Kedahhh, selamat bercuti u olls...daaaaaaa>>>

Sampai office buat apa dulu?

Apa kabar semua? Sihat? :)
Haaaaa topik pagi Isnin, 27 Jan 2014. Menarik ke dok? Kali ini nak story simple jek, part 4 pasal Penang tuk esok2 lah citer ek...asyik2 Penang boring gak...freeze jap...ok.

Korang, yang jadi mak-mak nih sudah tentulah sebelum sampai opis solat subuh dulu, hantar anak ke taska dan so on...ok itu adalah rutin yang biasa kita leh tau...dan agak kennn...

Haa sampai ja opis siap punch kad ke, thumb print ke, atau swap kad tanda kehadiran...sampai je meja korang, first sekali pe kome semua buattt?

Lena dulu ka? Breakfast dulu ka? Termenung dulu ka? Dok layan lagu kt PC dulu ka? 

Kikikikikiki...saje nak tau korang buat apa? Sbb Umi Qi mai hari2 awal kt opiss...leh tgk rentak masing2 ye kawan bila dtg opisss buat apa dulu hahhahaha...

Umi Qi?
eleehhhh korang pasti nak tau kannn Umi Qi buat apa kennnnnnn...alohhhh ckp je lah nokkk...kalo xmo baca sudahhh...right click padammmm je blog picisan ku ini...hahhahaha nama pun blog, bukan wassup.

First sekali, 
* Bukak PC, buka ayat surah yassin, guna head phone...layannn seronokkk sbb dah jadi habit masa preggykan Qi dulu selalu buat...bila amalan dah jadi biasa so x jadi masalah :) done!

* Bukak hand beg, amik porch makeup. Weeee ada porch beg makeup ok...pastu makeup2 sesimple yg boley.. done!

* Pi breakfast...selalunya tapau awal2...xpun bawak bekal...xpun amik je apa yg ada kt pantry opis hehhehe sebat dulu bg ada bekalan dlm perut...breakfast like a Queen yokkkk done!

* Tengok iklan shopping dulu, iklan travel dulu...selalunya mmg setia kt Streetdeal, Mydeal dan Groupon, barulahh senang hati x terlepas peluang melancong #kakijalanharusamikpeluangawal hahahha....ok done!

* Pastu tgk FB, tgk cek Wassup kot2 ada yg nak urgent...pastu sibuk sgt masuk Group Gojes blogger...hahahhaha suka menempek kt dlm tuh lama2...sambil2 kennnn....tp keje opisss siap tuh, celah mana amik curi masa hahhaha....ok done!

Ke enam ye point nih baru arr....Buat entry blog...amik masa setengah jam nak mengarang hahahha.... see mmg setia plak ngan blog sejak mula tubuhkan blog jadi jatuh cinta...sebab blog nih adalah tempat selesa utk berkongsi emosi suka dan duka...sgt menenangkan :)...done!

* Point ketujuh...selak2 fail...selak2 memo ats meja...selak2 meeting, selak2 email office punya....itu selak je tau...hahhaha pastu buat reminder kt kalender....ok done!

* Ke lapan ye point, baru lah dtg tenagaa super nova nak buat keje....haaaaaaaaa tengok! Habit Umi Qi...selesai ke enam2 ye part baru mula keje sebetul2nya...tp kan masa utk di hadap ke enam2 point itu hanya setengah jam saja....6in1 hokeyyyyyy....hahhahahha...janji keje office mesti siap sebelum tarikhnya....itu mmg disiplin umi Qi buat dari mula2 masuk alam pekerjaan....done!

* Point last sekali....balikkkkkkkkk umah jumpa 2 org bf ku...sapa lg kalo bukan Walid Qi dan Qi tecik sayang hahahha geram tinggai lama2...winduuuuuuuuuu....

Muka mintak restu oiiiii hahahhahhaha
<<<Hari ini ada kursus 2 hari....nanti lah ada masa nak citer apa ilmu yg dpt dlm masa kursus kt opis hari ini okeh! daaaaa mmuahhhh :* jgn lupe citer korang buat apa ye kt komen, pishhh no warr >>>

Part 3: Ada apa kat Taman Botani Penang

Peaceeee yo!
Laaa ni nak sambung story pasai Taman Botani Penang...sebelum sampai sini kami dua org nih laki bini dah penat ronda2 satu Penang...last sekali baru mai sini...sebab pe? Sebab baru mai...pestime...dh berpuluh tahun pi Penang pun baru ni nak mai Taman Botani...nampak sgt cm x tersenarai kennn hahahhaha


Okey2...korang tau ke Taman Botani tu apa? Ala taman yang penuh ngan flora dan fauna subur menghijau...ala2 mcm Titiwangsa atau Lake garden kt KL tu lerr...tp yg kelainan disini berbanding tempat lain adalah ketenangan dan kedinginan nan hijau disini...yeeeeeee....kami mmg suka hijau...nak cari ketenangan kena cari aura yang berwarna hijau...itu yg umi Qi dtg sini :D

Walid Qi with beloved wife Umi Qi...siap peaceeee nih...tau sapa amik gambar nih? QI ler hahahhahaha...tipu tipu...ada ar chinese lady tlg amikkan...mekasihhh...dpt gak gambar berdua...teman tp mesra wakakakak...cantik x air terjun nih wehh? Sejukkkkkk
Kotor sikit sbb dedaunan hujan rintik2 ats permukaan board nih...tp still leh amik note la...hehhehe

Anak sapa lah nih woiiii...kanak2 ribena sungguhhh....korang tau x napa Umi Qi jadi cm nih? Sbb Umi Qi nih jenis happy go lucky...wpun umur menginjak injak tiap2 thun...tp perangai tetappppp mcm belasan tahun youuuuuuuuuu hahhahahah #silamuntahijoooooo :p

Fengsan mak budak lain tgk aku pose cm nih hahhahahha cantik kan batu2 kt sini...seriusss aku dh lama x lepak kt batu...ini yg cari batu nih jadi mangsa hahahahahha

Bila pi taman botani...pasti xkan lari tgk tanaman pokok bunga....wangiii

Besar Pokok nih kan....bape tahun lah dia hidup kt sini
Haaaaaaaa nengok...model nih x habis2 ngan pistol air dia hahhahaha ok2 nak top up air terjun kt sini...mau tembakkkkkkk walid Qi sampai basah hahahahha

We are hereeeeeeeeee!

Subhanallah.....cantikkkkkkk Allah jadikan bunga ini...ikhlas ckp rasa deria mata sgt beruntung dpt tatap puas2 gambar bunga

Amik udara segar kt sini dlm setengah jam....lari dari kesesakan kota. Qi lena dibuai mimpi...kasi chance Umi walid dia datingg yeyyy
Soranggggggg je? Xla cuba tgk betul2? Sekali ngan makhluk ciptaan Allah...pokok2, tanah, sungai....itu semua Allah jadikan...kita dlm dunia nih mana hidup seorang...semua berteman..tp kita sering alpa utk ucap syukur alhamdulilah kan?

Raja berilmu tgh nyenyak dibuai mimpi :D

Okey sudah selesai terapi diri setengah jam disini...mana tahu leh dtg lagi...byeeeeeeeee. Walidddddddd tunggguuuuu!

I love Botanic Walk...make me calm and happy :D

Jom pi makan...dah puas pusing2 satu penang....

<<<Lineeeeeeee Clear Tungguuuuu, Umi Qi datanggggggg.....tungguuu part 4 yea minggu depann...mmuahhhh>>>

*Nak blogwalking balik semua pengkomen2 positif bg entry2 yg lepas....tungguuuu ye Umi Qi dtggg...maaf bz sgt kerja opiss :D


Part 2: Restoran Hameediyah Tandoori House Penang

Helloooo...selamatt sejahtera semua...sihattt?
Haaaa agenda 10 hari pastinya kalian semua para blogger pasti akan dijamu dengan gambar2 menarik percutian dari Umi Qi sekeluarga...ada yang semalam terlepas part 1 x? If terlepas click SINI

Kemain Umi Qi kennn...kasi pancing buh gambar nasi beriani nih dulu...hahahahhaha terliur ke? kecur ke? haishhh jgn tenung lama2 naa...nanti ada yang kena pi Penang jap gi kang hehehhe....ini portion Umi Qi....order nasi beriani ayam...speacialll punya....almaklumlah org KL kennn bukan selalu dtg...padahal kt KL tu berlambak nasi beriani...tp saje je nak try sini plak...meh tgk gambar sebelum sampai restoren nih.

Haaa ini gambar candid...baru nak bertolak keluar ramai2 satu family ngan moyang QI dan atok nenek QI dan maksu Qi....we all bergerak 2 buah kete...senang selesa nak angkut apa2 ken...tgk muke Umi Qi...mcm cap ayam sungguhhh laaa hahahha

Inilah maksu Qi, Umi QI yer adik bongsu, masih belajar tahun akhir di Unisel, amik electrical engineering...hahahha Qi kena duk belakang isuzu trooper ngan maksu dia...habiss lah QI xleh nak manja sgt ngan Umi Qi...kena warning ngan maksu suh behave...hahahhahahhaha Qi nih kena patpuluhpatkali bg tau baru fhm...sabo jelah anak baru nak besar kennn :p

Ok jommmmmmmm bertolakkkkk makan nasi beriani....lalallalal Qi tuh suka benor dok tepi tingkap...katanya senang nak intai aweksssssss hahhaha

Jalan keluar pukul 10 pagi...ramai betul org berpusu2 keluar...agaknya mencari breakfast atau lunch kottt....

Bila dah jumpa parking...kami semua jalan kaki satu family...Umi Qi jadi mamarazi kt belakang sekali...snap situ, snap sini...mcm pelancong europe lagaknya...padahal dari kecik sampai jadi mak org selalu pi Penang...apa nak jadiiiiiiiiiiiii umi Qi oiiii hahhahaa

Akhirnyaaaaaaaaaaa....sampai dah...landmark belakang chowrosta penang road...jalan depan sikit...masuk lorong kedai dia sebelah kiri...weeeee time nih x ramai org lg...jom masuk

Gelagat walid Qi dan Umi Qi melayan kerenah Qi....cantik wehh highchair budak kt sini...anyaman tikar jadi tempat duduk dan tempat makan kids...comel dan ringan...rasa cm nak bawak balik jek hahhaha

Menuuuu beb...wajib!

Baca haaa...penat amik gambar nih...x baca saje

Nasi beriani ayam sorang satu, kari kambing, dalca, kari ayam, kari ikan....haish mcm2 lah di order, telur sotong la, sotong masak kunyit lah...dah semua dlm menu di order...hahahhahha nsb ramai family...leh tlg habiskan...

Zoom sikit....phewwwwwwwwwww lelehhhhh ailio beb...mmg sedap ar ckp

Umi Qi kasi 4/5 bintang...sedap, yg penting kalo mai dgn family besar ada meja panjang dan beraircon, cuma layanan dia lambat sikit...agaknya x cukup pekerja kot...tu yg x dpt full mark tuh...lantak ar...janji sedap...
Tengok ar gambar semua...terutama Umi Qi tuh...muluttt panjang sedepa....hahahhahahhaha laparrr lg ler tuh...haishhhhhhhhh demok lagi :p
Siapa kata pi Penang asyik2 cari nasi kandaq je? Nasi beriani Penang kalo pandai cari mmg sedappp wehh seriuss...lg satu kedai nih dulu my mum bg tau dia masa kecik2 dtg mai mkn ngan moyang Qi dan arwah tok moyang Qi....haaaaa nostalgia la kedai nih beb, itu yg my mum suggest mkn kt sini...mmg betul2 kasi besttt...cicit dia pun mkn nasi berianiii youuuu.....hahhahaha

<<<Lepas kenyang agenda pi mana? Pi Botani Walk Penang beb....kali ini kami pi bertiga jek...family lain nak rest kt umah jek...kami apa lagi....seround....seROUND!!!!! hahhahahha tunggu Part 3 ye pasai Botani Walk...Umi Qi jadi model lg hahhahahha :p >>>

Part 1: Penang Trip 2014 | Trademark Baju 'Cap Ayam Je Janji Ori'

Hellluuuuuuuuuuu :)
Aiseymannn! Mana Umi Qi mengilang selama 10 hari weh? Ada sapa2 jumpa Umi Qi korang x? Cer cek bawah kerusi kot2 hado...hahahhaha. Haaaaaaa 10 hari Umi Qi berholiday u olls... apa korang nak cakap? Marah? Suka? Ke bosan sbb Umi Qi lama dh x update selama 10 hari? Ok2...10 hari itu kebetulan cuti maulidur rasul dan cuti thaipusam kan minggu lepas so Umi Qi amik cuti jemaah hahahha...bukan selalu pun...mmg jarang ar nak amik cuti direct seminggu...kecualiii kalo dlm seminggu tuh ada cuti umum yg banyak...mmg seminggu tuh jadi mangsa cuti hahahha

Bebel yer bebel...ni haa nak promote baju T shirt holiday kami...kami bertiga nih mmg kamcing...apa2 pun event pasti nak sedondon gitu...kalo x sedondon kata2 kt T shirt...akan sedondon tang kaler maler wehh :p ....sapa2 yg mmg dah lama baca blog Umi Qi pasti kenal kegemaran Umi Qi tang sedondon nih...

  Tadaaa...baju Cap Ayam Je Janji Ori hahahhahhaha
Kelasssssss x beb trademark kami...org baca pasti sentap!...yelah nak beli baju mahai2 x mampu...bukan x mampu tp kedekut kikiki...tuh yg suka sgt beli brand baju cap ayam ni...3 helai ni RM50 jek...murahhh kennn...

Nak tau kt mana kami beli?
Kat dalam Pertama Kompleks...ada satu je kedai cap ayam situ...pastu kalo pi jalan TAR, ada deretan bazar tuh pun ada jual gak baju nih...mmg laris ar
Dulu tahun lepas Umi Qi request kt tauke kedai nih minta dia wujudkan satu baju untuk kanak2 umur 12 bulan ke atas...tujuan yer utk menarik minat lebih ramai pelanggan terutamanya parents dan anak2 utk beli...sbb jarang kedai jual baju T yg jual baju utk todler ke atas...see! Tauke kedai mendengar pandangan customer mcm Umi Qi....seronokkkk tauuuu...itu yg kami mai lagi dan lagiii...terbaikkkk ar tauke kedaii ni...mmg kami suka!

Ini beg baju kami anak beranak 3 org nak pi bercuti di Penang...
ini baru anak sorang...kalo 2-3 org beg dia bertambah cm ne ek....lariiiiiiiiiii  :p

Yeayyyy dah sampai Penang...
umah moyang Qi ni...apa lg...kami bergambar sakan dulu 3 org sebelum nak jadi apa pun...cantik x? comel x? manis x? hahahhahha
Geng cap ayam janji ori sedang bermaharajalela di Penang...habissss kau!

Inilah dia moyang Qi....
cucunya Umi Qi hahahha kami panggil nek jora...nama sebenar Johora...ada lg nama belakang lupa plak adeh kikiki...moyang dan Qi bergambar berdua di perkarangan luar umah...time nih waktu pagi...manyakkkkk sejukkk!

Masuk dalam umah moyang QI jap ingat nak amik gambar bertiga duduk...ala2 cm studio tuh lah beb...pastu tgk arrrrrrr Qi cm ner? Grrrrrrrrrrr....sabor je lah yg jadi mak2 je tau wehhh hahahha Qi nih nak lari nih...pastu dia cakap...

Qi cakap....Cap Ayam Je Janji Ori....
hahhahahha tgk ar mimik muke diaaaaaaa cakap bersahaja 'janji oriiiiiii' miahahhahaha #inibudaknakkenagigitsampailebam :p

Ok2...Qi ni aktif org yer...tp dlm masa yg sama dtg mood romantika dia...perghhhhhhhhh amik gambar pun dh mcm boyfren girlfren gitu....tgk ar tgn comel tuh...jgn jelesss eh kami dua olang nak datingggg cama2 kt penang kikiki

Haaaaaaaa, dah sampai kt parking lot area komtar....mau jalan kaki ni ramai2 satu family besaq pi makan nasi beriani the best in town Penang.... #posingdulusampailebam hihihihi

<<<Nak tau kt mana Restoren Nasi Beriani yang sodappp kt Penang? Tungguuuuuuuuuu sat gi Umi Qi update naaaaaaaa....mau kasi surprise sikit hahahha>>>

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com