CDM25: Marah boleh tapi ada batasnya. | Julia Johari
Booking.com

CDM25: Marah boleh tapi ada batasnya.

4 hari cuti, lemau je rasa hahaha biasalah tu kan...hmm pagi ni baru masuk keje tengok video viral merebak kt FB..."Gadis Peugeot CDM25 maki hamun kt tengah jalan"....hmm ish ish ish... :( 

Dunia zaman sekarang, ko buat hal mana-mana pelusuk corok pun ada mata-mata yang akan ambil video dan gambar perbuatan anda...see! Berhati-hati lah akak pun, nak marah pakcik tu time bulan-bulan puasa ni, aduyaii tak ke memalukan diri sendiri siap ketuk kereta pakcik tu...pakcik tu cool je tengok, kalau salah dia pun apa salahnya ketepikan dulu kereta bawa berbincang elok2, jangan maki hamun macam tu kan, bukan saje-saje je pakcik tu nak langgar kereta you kak oiii...terima Qada dan Qadar Allah.

Pengajaran kt sini, "Marah boleh, tapi kena ingat ada batas-batasnya"...julia pun memang jenis cepat marah, tapi kan seboleh-bolehnya kita kena kawal marah agar tidak menjatuhkan diri kita sebagai umat Islam, tak ke malu dengan bangsa dan kaum lain????

Pengalaman dulu, aku pernah terlanggar kereta orang, aku minta maaf, aku bayar ganti rugi, alhamdulilah setakat ini belum pernah lagi aku jumpa samseng nak gertak aku bagai nak rak...takut aku.

Orang lain pun pernah langgar kereta aku, malam2 buta plak tu, foreigner lagi, kemek pipi kereta aku...aku marah, speaking london gak walaupun berterabur hehehe, biasalah sapa2 pun emo kan, tapi takde lah sampai nak gertak2 pukul kereta orang mcm tu...aku pun boleh berfikiran waras lagi...

Tapi kali ini dalam bulan puasa lagi tu, kes macam ini plak timbul, wanita Islam kan...aku malu beb...malu...yelah aku pun pemandu wanita gak...tapi julia bila bawa kereta aku ingat dan jaga kereta, motorsikal, pejalan kaki dan anak-anak sekeliling aku semasa aku drive...yelah aku seriau beb, walaupun aku ni bawa kereta laju tapi ada certain2 tempat aku slow...bawa lembut...takde lah cm kura-kura...hangin orang kang hehhehe

Lesson learn disini..."Nak tahu tahap kecerdikan seseorang menangani masalah, adalah melalui cara intonasi suaranya bila handle sesuatu masalah", aku cakap ini nasihat diri sendiri dulu...pastu baru aku uar-uarkan dalam blog ni...ye aku suka konsep selesai satu-satu masalah gunakan kecerdikan akal...bukan akal letak dekat lutut maa...haiyaaaaa....ada lagi pesen tu...hmmm

So buat akak yang meroyan tengah jalan tuh, julia doakan semoga akak cepat insaf ye...entry ini bukan nak mengata atau menjatuhkan akak....tapi entry ini khas untuk aku, wanita-wanita semua termasuk akak tu, marah boleh, tapi marah guna kebijakkan akak untuk urus kemarahan akak dulu, baru orang lain respect kita...baru selesai masalah...jangan buat gitu lagi naa....malu dekat Allah tu...dia dok tengok...haishhh!

17 comments:

  1. Cara dia marah tu macam org tak sekolah..uhuk..mentang2 pakai kereta baru ek

    ReplyDelete
  2. betul punya marah ppuan tu.. hahaha tanjat kita tgk video dia.. betul2 berani.. kot yer pun nak hamok bukak lah tudung tu dulu.. ni hamok tgh2 public mcm betina sundal lagi2 bertudung.. nampak sgt kurangnya akhlak dia.. hurmmmm

    ReplyDelete
  3. Julia, betul la kan. Secara tak langsung kecerdikan kita dapat dinilai. Kalau dah marah2 mcm tu, that is real her. memang character dia macam tu la kan..hmm. peringatan untk saya dan untuk semua.

    ReplyDelete
  4. Mmg memalukan lady driver la...marah pun ada batasan pe...baru sgt ke keta ko...rasanya xde la rosak teruk...hamik...semua dh kenal and free je ko popular...

    ReplyDelete
  5. pg2 dh tgk..wat malu je kan..uncle tu rileks je..sian plak tgk..tp pmpuan tu dh kene tindakan undang2..ank die dh report polis..tp uncle tu still maafkan pmpuan tu..

    ReplyDelete
  6. Allah hu rabbi.. moge kite semue jauh dari sifat macam tu.. hirmatilah orang takk kire die bangsa apa pon.. susah macammana pon..

    ReplyDelete
  7. itu la julia.. bila amarah menguasai diri maka hilang sudah sifat kesopanan yang perlu ada pada seseorang wanita.. kita doakan jer la supaya perempuan tue cepat2 tak ulang lagi tindakan yg sebegitu.. =D

    ReplyDelete
  8. marah ganas sangat..cam gangster dalam filem pulak lagaknye..ish malu la..kete baru siut..kalo BMW lagi la ntah2 ke lombong uncle tu..

    ReplyDelete
  9. isk..iskk..iskk..tak patut tak patut..

    ReplyDelete
  10. salam ramadhan yang ke 18. datang jalan2 dari blog MiaLiana.Dia kan pesyen kumpul link blog blogger2 lain.memudahkan kita untuk terus blogwalking blog org lain ;-)..saja ja mai singgah baca entry terbaru blog ini.. Senang2 mai la blog Montana nooo ;-) semoga terus success ;-)

    ReplyDelete
  11. kawal marah..sebab marah boleh buat kulit muka kita makin kedut...oh tidakkk... :)

    ReplyDelete
  12. "Nak tahu tahap kecerdikan seseorang menangani masalah, adalah melalui cara intonasi suaranya bila handle sesuatu masalah"

    So true

    ReplyDelete
  13. This Is What You Really Want !!
    Something That Beyond Your Imagination !! >>> CLICK HERE !!

    ReplyDelete
  14. sangat2 x pro kan.. huhu.. kesian kat uncle sam tu..

    ReplyDelete
  15. x pe la benda pun dah jadi janji dia dah minta maaf kan

    ReplyDelete
  16. Semoga kita terhindar dr bersikap mcm tu Julia. Huuuuu.

    ReplyDelete
  17. uncle tu salah sebab langgar. tapi perempuan tu lagi la.. dia amukan camtu, tu lagilahhh salah.. huhu tapi tulah kadang kita tak boleh nak kontrol emosi kan.. tak boleh la nak terus judge dia, kesian dia gak.. lagi2 ramai yang buat parody pasal dia.. huhuhu..



    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com