Search This Blog | Julia Johari
Booking.com

Search This Blog

Hari ini mari kita belajar satu ilmu biasa tapi jika kita letak widget "Search This Blog" ni dalam blog pasti jadi luar biasa. Kenapa julia cakap luar biasa? 

Masalah
Pertama:
Kita buat banyak entry dalam satu hari, atau sekali sehari satu entry, followers dan readers pasti teringat satu perkara yang nak cari dalam blog kita kan, ingat nama tuan empunya blog tp lupa tajuk apa....cuma tau haaa julia hari itu pernah pergi melancong ke Sabah, bla-bla-bla. Haaa hari itu juliajohari.com ada buat resepi gulai kepala ikan bla-bla-bla....tapi bila time pembaca nak cari kemain susah ye la hai...kan kan? Betul tak?

Kedua:
Bila kita hanya bergantung kepada "Labels" semata-mata nak suruh pembaca cari sendiri memang takkan ye lahkan...kita semua kalau nak cari info dekat blog seseorang mesti nak cepat, taip je keluar atau tak keluar je betul tak?

Ketiga: 
Pembaca bila dah masuk 5 minit blog kita, belek previous entry yang lepas-lepas tekan-tekan tak jumpa, pastu diorang pi mana? Pembaca yang rajin mesti akan cuba belek arkib entry yang lama-lama kan? Kalau pembaca yang kurang rajin sah diorang PANGKAH (X) je blog kita.... :(

Masalah banyak ye. Kan dah rugiiii masa kita dan masa pembaca, bila pembaca boring nak cari maklumat diorang malas dah nak masuk blog kita.....alahaiii sedihnya.

Kelebihan luar biasa sekelip mata: 
Bila kita letakkan widget "Search This Blog"
Hasilnya seperti di paparan bawah yeahhhh

Inilah dia kotak widget "Search This Blog"
Korang masuk blog julia nak search pasal apa yang lepas-lepas?

Contohnya, korang nak search pasal Holiday Julia di Sabah....haaa taip ruangan kotak tu sabah....

Only one words berdesup semua pasal Sabah akan dipaparkan.
Memudahkan kita dan para pembaca betul tak?

Renovation blog dan mengenalpasti widget yang berkesan untuk kita dan kebaikan untuk para pembaca julia sekarang sangat menitikberatkan. Ia ibarat setiap hari kita terima tetamu masuk bertandang ke rumah, setiap rumah lain-lain kan, tapi masuk rumah blog julia InsyaAllah memudahkan para pembaca nak cari rujukan nanti.

Bagi yang sudah ada kotak widget berkenaan terima kasih julia ucapkan...bagi yang belum ada fikir-fikirkanlah keselesaan pembaca dan diri anda sendiri.

Apa komen anda? 

15 comments:

  1. Yeahhh, nasib baik blog ena ada tempat search tu. Hehehehe. Terima kasih atas perkongsian. Bila kita permudahkan kerja org lain, Allah akan permudahkan lagi kehidupan kita. InsyaAllah

    ReplyDelete
  2. Tempat search memg memudahkn pencarian..sejak buat blog memg search dah ade..hehe

    ReplyDelete
  3. good info julia.. thanks.. :)
    hre's liebster award for you... http://aniszahirah87.blogspot.com/2014/06/liebster-award-by-puteri-aliya.html

    ReplyDelete
  4. perlu ada ruangan search this blog agar dapat memudahkan pengungjung artikel yang dicari.
    http://adarain.com

    ReplyDelete
  5. yep, memang penting search box tu. tips sikit, better letak search box tu dekat widget paling atas. lagi senang user nak cari.

    ReplyDelete
  6. setuju sgttt..sbb mmg slalu cari pape pun kt ctu..tp ila biasa guna sidebar kt ats tu je..

    ReplyDelete
  7. betul2.. lagi senang & mudah utk readers search sesuatu entry.. dats y kat blogchabok Zaza, Zaza letak kat sebelah kanan sidebar yang paling atas skali.. hambeekkkk search lah korang disitu.. ehehehe

    ReplyDelete
  8. Betul tu...kalau kita nak mudah di tempat orang so kita kena permudahkan orang kalau sampai ketempat kita...

    Nasib baik bunda pun dah lama letak kotak search tu...
    Terima kasih Julia kongsi ilmu ..

    ReplyDelete
  9. Farah pun letak jugak jue.. senang utk readers nak cari info kt blog merapu farah tue.. heeee

    ReplyDelete
  10. nak buat jugak la..kekadang kita nak masak terlupa selalu rujuk balik blog pastu menggelupur cari tak jumpa

    ReplyDelete
  11. ok.. nanti nak search entry sabah!~

    ReplyDelete
  12. hahaha baik sekarang jugak nak buat kotak search..

    ReplyDelete
  13. Search box : Until now still picture of czech ladies.... Laaarikkk....wakkakaka

    ReplyDelete
  14. Hurmmmm ...menarik ni....nanti SA nak godek2 la...

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com