Part 10: Tiga Hari Semangat Jejaki Mutiara Asli Sabah | Julia Johari
Booking.com

Part 10: Tiga Hari Semangat Jejaki Mutiara Asli Sabah

Alrightttt! 
Sudah masuk chapter 10...pengembaraan di bumi Sabah sangat menarik okey, susah nak cerita melalui penulisan, kalau Julia boleh jumpa kalian yang belum pernah ke Sabah, pasti Julia akan rungkaikan keunikan dan kecantikan bumi Sabah. 


Tiga hari tau Julia ambil masa nak jejaki Mutiara Asli dari Sabah, yelah kalau ke sana kalau tak memburu bersungguh-sungguh, takkan jumpa lah mutiara asli yang murah dan layanan bak Permaisuri DiRaja hehhehe...betul tak tipu...tapi sebelum nak cerita layanan tip top tuh julia nak cerita pengalaman memburu di Pasar Philipine terlebih dahulu...jommmm terjah!

Hari PERTAMA 14 Mei 2014
Inilah dia Mutiara Asli yang ada didalam Pasar Phipiline...pertama kali juga masuk ke sini, rambang mata dibuatnya...memang rata-ratanya stail mutiara air tawar mahupun mutiara air masin stail ye macam ini (simple)...korang, Julia ni cerewet nak mampus...suka mutiara yang dimodenkan...taknak yg jenis kosong mcm ini...hmmmmmmm...harga? Agak mahal, nak tawar pun macam tak leh jalan jek...sebenarnya x kena taste hahahaha...(cerewet tau) 

Ko cer tengok, hakak ko tu nak tawar pearl air masin sampai pejam-pejam mata taw tak...hahahhaha ke mutiara tuh bersinar sampai sakit-sakit mata nak bukak oiii...Qi tuh bodygard aii tau...dia jaga keselamatan umi dia sebab nak beli pearl...bahahahha, pastu husband jadi photografer julia...mana-mana aksi kurang comel ku dia tetap....tetap akan snap...hahahha sabor je lah...tp julia suka...disitu nampak asli ye perangai sebenar hehe...dah..dah balik cerita asal.

Bila dah tak puas hati, mula ar berdolak dalih...
"Kak, tak pelah saya pi tengok lain-lain dulu ye...kalo akak leh kasi harga2 gini2...boleh ar saya angkut borong" haaa gitu aku cakap...tp sebenarnya tak berkenan design dia...pi la tawaf satu Pasar Philipine...nan hadooo yang berkenan di hati...ntah ar...apa pesen yer pangai julia korang ni...takpe2 esok hari ada kan...

 Walaupun tak beli satu habuk pearl asli pun sini...takpe lah janji amik gambar buat kenangan...janji ada tapak kaki di sini banyak2 hehehe...cantik gambar ni kan...pandai Qi pose ngan walid dia...chewahh...baju plak sedondonnnnn aummm

Turn ku plak bergambar...hehhehe Qi cm biasa...akan mula tak nak bagi kerjasama nak bergambar kannnnnnnn...xper lah xperlahhh...peaceee!

Ada orang wat lawak...dia pi tanya kat orang Sabah sebelah Pasar Kraftangan ni...
"Saudari, maaf bertanya, dimana ye Pasar Philipine yang jual mutiara asli?"
Jawab Hakak tu... :p
"Ini haa adik berdiri sebelah inilah Pasar Phipine"
Ko rasa?
Aku rasa orang itu adalah aku hahahhahahhahha.....leh tak nak blushing merah2 sampai balik semenanjung nanti?
Itulah aku ingat adalah signboard tulis Pasar Philipine...rupanya Pasar Kraftangan tu lah Pasar Philipne...hahhahahha korang yg tak pernah pi sila lah taw dari aku awal2 ye...hahahhaha xper lah biar bertanya jangan sesat jalan kan 

Hari KEDUA 15 Mei 2014
Hari kedua sebenarnya jadual sangat pack...lepas balik dari Kinabalu Park, Kundasang dan Rumah Terbalik...kami sampai ke Bandar KK agak awal..dalam 2-3 petang dah sampai...so balik hotel, solat, makan, rehat jap...pastu keluar balik pusing bandar KK...tetap nak cari Pearl dan souvenier lain...J
Jom pi Suria Sabah!

Shoplot dalam Suria Sabah sangat besar dan sangat moden, kalau masuk sini macam pi Mid Vally atau KLCC la...so ternampak satu kedai ni...jom mashukkk....
Qi dah kepenatan hahhaha...kena buli jalan 24 jam...takpe biar ajar aktif...biar ajar kental...baru dia kuattttttttttttt tahan cabaran!

Heheh ku memang suka amik gambar suami aku kalo pi jalan...tp dia memang susah sikit nak bergambar...tp bila dah byk kali pengalaman berjalan..dia dah jadi macam aku...hahhahhahaha kadang2 aku yg pening dia plak kaki bergambar...mcm ni. Suka kemain dia nak pakai rantai sabah...hahhahah walid sila pilih menda lain...itu utk juliaaaaaaaaa hehhe

Macam-macam yang terdapat dalam kedai barang2 dari Sabah, baju T Sabah, key chain, alat-alat tradisional sabah....Qi ketiduran...senang mak pak ko nak bersoping...kalo idok dia pun nak sopink sama...sopink sambil tarik barang2 dari dalam stroller hahhahahah 

Cantik kan....tak beli pun...mahai..ngeeeeeee ceq beli barang murah dan berkualiti jek...kalau berkualiti tp mahai pak hang...ceq jeling laju2 hahahhaha

Hari KETIGA 16 Mei 2014
Hari ketiga...hari kedua my blogger asal dari Sabah tapi dah berhijrah ke Semenanjung click Moon ada chat dalam FB julia...dia tanya julia nak beli Pearl Sabah kt mana? 

Julia cakap belum beli lagi sebab x berkenan di hati, mahai dan tak berapa cantik...Terima kasih Moon, jasa mu sangat di kenang tau...mmmuahhh!

Tips: 
Moon bagi tips nak cari Mutiara Asli murah dan cantik sila terjah:
KK Plaza Sabah (berdepan dengan Pasar Malam Sinsuran Sabah)
Masuk KK Plaza depan ini, 
pusing kanan terus, 
pusing kiri terus, 
terus je akan nampak 2 buah kedai je yang jual pearl.

Kedai pertama:
Aku tak suka masuk kedai ini...berhak rasanya nak bagi tahu tak suka...sebab aku yang alaminya...aku masuk je kedai ni bagi salam...pastu aku tanyalah boleh tunjukkan mutiara air masin dan mutiara air tawar...(maksud aku suh layan akulah)
Leh plak dia cakap...akak apa yg ada sini akak tengoklah...pastu dioang buat2 hal memasing....eh eh wahhhhhhh ko kenapa...ko kan keje sini (hati aku cakap) dah tu ko suh aku layan diri sendiri...pastu aku kan buta sikit pasal pearl ni...lantak laaaa...aku kalo orang layan cam taikkk....aku blah je...ada aku kesah...jom masuk kedai sebelah.

Kedai kedua:
Aku suka kedai ini!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Haaa ko sampai aku jerit aku cakap suka...sebab layanan dia pada customer kerlasssssss...bila aku bagi salam diorang jawab...pastu terus melekat dekat aku...tanya nak macam mana...boleh kurang kalo akak beli banyak, boleh pilih tak kisah kalo akak tak beli pun xper...akak leh cuba pakai dulu tengok cm ne...haaaaaaa ko akan rasa xmo keluar dari kedai tu wehhhhh alhamdulilah!

Ko tengok adik ni...adik nilah melayan kerenah aku selama 2 hari hahaha...hari ketiga kan baru aku jupa kedai best ni...termasuk hari keempat aku datang pagi2 nak beli mutiara gak sebab baru teringat kt saudara2 aku yg lain...

Julia nak cari brooch dan gelang mutiara je kat sini...yang lain aku tak minat...wpun kristal macam2 kaler tuh ada depan mata aku pun aku tak layan hahahha...pearlll nombor 1.

Ini mutiara asli air masin...sangat cantik!
Harga dia murah dari yang jual dari Pasar Philipine...aummmmmmmmmmmmmmm!

Dekat setengah jam aku melepek kt kedai ni...time ni husband dan Qi duduk dalam kereta kt luar KK Plaza...ku nak sopink dengan tenang...hahhaha bajet sangat kan...harus la weiii barulah aku nak tawar elok2...
Inilah dia hasil pemburuan aku selama 3 hari di Bumi KK Sabah...akhirnya jumpa yang berkualiti, murah dan cantik...ini lah julia nak....ada inovasi terkini...bukannya pearl semata...ngeeeeeeeeee

Kalo aku datang Sabah lagi...aku dah tau port mana nak pi cari Pearl cantik dan murah...aku lupa nama adik ni tp rupa baik budi dia aku kenang sampai bila2....Yeyyyy dah beli...kuning tauu plastik dia hahahhaha cm beli barang kemas ribu2 hahahhaha
Terima kasih adik!....nanti hakak ko yang cerewet tahap gaban ni datang lagi ye...dari jauh ku sebut2 nama adik tau...senyuman manis mcm ni ko sambut hakak ko...hakak ko rasa xmo keluar dari kedai hahhahahahhaha

Hasil Borongan...tak membazir....tapi sangat puas hati. 
Mana satu gelang Mutiara Air Masin Ekslusif julia nak pakai masa Raya 2014 nanti?
Aummmmmmmmmm tu tu tu yang dalam box tu lah cantikkan warna ala2 soft peach i likeee...harga dia?...aummmmmmm tak leh kasi tau...hahhaha korang pi sana sendiri cari ye kedai julia tunjuk ni yek hihi
Mutiara Air Masin [Mahal]
Bentuk mutiara air masin tesksturnya sangat licin dan bulat terbentuk elok, tiada garisan halus. Warna lebih menyerlah dan bersinar.
&
Mutiara Air Tawar [Murah]
Bentuk mutiara tak tetap, adakala sengit sikit dari bentuk asal yang bulat, ada garisan halus yang banyak.

Dah fahamkan macam mana nak cari jenis Mutiara Asli Air Masin dan Tawar kan...so julia beli kedua-duanya, puas hati memburu mutiara selama 4 hari 3 malam...berbaloi2 keluar peluh hahhaha ok babai!

Tunggu Part 11: Keindahan Jesselton Point Sabah (jeti utama melawat pulau-pulau cantik di Sabah...lagi 3 part nak khatam travelogue Sabah yeahhhhhh!

14 comments:

  1. boleh geng, yeayyy....

    thn nii pun nurul beraya ngan gelang sabah jugak =D beli dari tahun lepas tak pakai2 lagi, huh!!!

    ReplyDelete
  2. Ju yg minat pearl ok lah boleh cerewet2.. masa Zaza pergi KK haritu pandang pearl tu sebelah mata je sebab tak kenan.. malah tak tanya pun brapa harga pearl2 tu. hahhaa
    wahh Ju pun dah pandai copycat ayat "hakak" yer.. ngeeee

    ReplyDelete
  3. cantik...tp xtau la nmpe xminat nak pakai pearl...haih..tgk orang pakai cantik je..bila diri sndiri nak pakai..mcm x sesuai.heheh

    ReplyDelete
  4. mesti pening kepala nak belikan... bnyak sangat...

    ReplyDelete
  5. Alaaa.. Tak tau lak Ju pi Sabah... Kalau tak, boleh gak kirim beli kulit/cengkerang mutiara tu.. Nak beli mutiara memang tak mampu la, kan..

    Bukan apa, buah rantai akak dari kulit/cengkerang mutiara tu dah mula haus. Lagipun dah lama sangat dah akak pakai..

    ReplyDelete
  6. ehem...nama ku di seru.. hehehe.. kedai satu tu memang mcm tu orgnya ju.. x mesra alam sikit.. huhu..

    ReplyDelete
  7. Kalau jenis peminat pearl memang menggila shopping kat sana Julia =)

    Macam saya jenis kurang suka pakai accessories ni memang xdelah sangat nak buat collection, adalah juga kawan bagi, boss bagi bila visit sana tapi tak pakai pon. Hahahha dok terperuk dalam kotak dia, buka kejap2 tengok then letak balik, ada tak pon pakai gaklah bila kawan belikan brooch tapi bila pearl dah hilang sebiji terus simpan, dapek kek husband den, pi buang sebab dia kata kalau tak nak pakai baik buang...x yah nak menyimpan. Hahahha =) sebab yang baru still beli gak ...

    ReplyDelete
  8. tau2 plaza kk.. rindunye dekat sabah julia.. julia pergi pulau jugak ke?

    ReplyDelete
  9. amboi kemain posing dgn salesgirl..huhu~ sama kita ju..klu jmpe peniaga kereks kita blah je..org nk bg rezeki kt dia jual mahal lak kn...lantak di situ!

    ReplyDelete
  10. Klu pergi blh rujuk entry ju nih..

    ReplyDelete
  11. kalau dah tue minat mesti akan cari sampai jumpa jugak kan.. farah nie kalau pearl tak minat sangat..just cuci2 mata boleh la..hehehe

    ReplyDelete
  12. wahh..br ku tau selama ni salah beli..ingtkan yg mcm ade garis halus n senget sket tu yg asli..rupenye tu yg air tawar punye..aiseyy..lg 1 kt kk pun byk die wat manik2 yg menyerupai mutiara..klu bli kt pasar malam tu takut tersalah pilih je dh mlm2 gelap..kang ade yg tertipu..ktorg penah terkena tp tgk len mcm je..ade kesan mcm terkopek rupenye manik biase je..

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com