Chilled Mango Cheesecake by Julia | Julia Johari
Booking.com

Chilled Mango Cheesecake by Julia


Amboiii kekhakak sekalian!

Awat pandang lama-lama tu....hahhaha sat gi Julia up resepi dont worry haaa....nak bg tau Ahad lepas tu waktu petang, datang angin kus-kus binti terajin pi survey barang-barang nak buat dessert ko! Hahahaha...yang setia baca blog julia ni taw dah gaya julia ngarang berjelar-jelar kan...so siap sedia hari ini ada masa sikit nak up resepi gebu gebas dessert yang korang pasti nak hugsss hakak julia....x cayer? 
Chilled Mango Cheesecake by Julia  
Leleh ayaq liuq haish kena buat berbuka puasa nanti la.

Inilah dessert yang julia suka makan time balik Kuantan...namanya Chilled Mango Cheesecake, adik ipar julia perkenalkan satu kedai kek ni jual dessert ni la...tp xlah meriah manggo yer mcm hakak ko ni buat...hehehe...so musim buah mangga kt kg suami byk buah mangga masak ranum...jiran depan umah pun amboiiiiiii siap bg buah mangga...so dah bertan2 buah mangga dlm umah ko rasaaaaaaaaa? 
Hakak ko rasa nak buat apa? Buat bola-bola api kewwww? eh suka ati ko plak julia...rezeki ni jgn memain...haaaaa thinkkk! Toink Think sensorang kt dapur dpt idea nak buat dessert awesome yang NO OVENNNNNNNN! 
Inilah gambar rumusan cara-cara nak buat. Tadaaaaaaa...

 
Bahan-bahannya:
200 gram Biskut Marie (tak kisah coklat ke ori taste ke bantai)  
 2 biji buah mangga masak ranum (1 dikisar isinya, 1 lagi didadu) 
100 gram mentega dicairkan 
250 cream cheese (tatura gak best) 
60 gram gula halus (kurangkan lagi bagus) 
  200 ml whipping cream disejukkan (1kotak kecil)  
1 1/2 Gelatin Halal (julia beli Halagel) 
125ml air suam

10 Cara-caranya: 
1. Biskut marie dihancurkan guna food processor (kalu takde blender pun boleh halus2)

2. Masukkan mentega yang dicairkan sedikit demi sedikit ke dalam biskut marie yang telah dihancurkan.

 
3. Tekan padat-padat ke dalam acuan guna sudu besar tak pun guna jari jemari aje kemudian masukkan di dalam peti ais selama 1 jam.

  
(Mangga di potong dadu dan blend manggo jadi puree)

4. Putar cream cheese dengan gula hingga halus kemudian masukkan puree mango yang telah di blend tadi kacau sampai mesra.

5. Dalam bekas lain putar whipping cream hingga kembang kemudian satukan bersama dalam adunan cream cheese.


6. Guna gelatin halal dan bancuh ke dalam air suam kacau hingga larut dan jernih dan tuang kedalam adunan cream cheese tadi.

 

7. Lepas itu masukkan adunan cream cheese tu ke dalam acuan biskut marie yg telah disejukkan bersama-sama mango yang telah didadukan.

 
8. Simpan semula ke dalam peti sejuk 3- 4jam hingga keras.

9. Keluarkan dari peti ais kemudian deco sesuka hati anda.

Qaiser ilman (Qi) setia menemani uminya di dapur...heheheh mmuah!
10. Siap makan puas-puas. Aummmmm! Senangkan! (kenyit mata) hi5x

Kisah lucu pasal cari gelatin:
Ahad petang tu membuak-buak nak cari bahan-bahan, sebab resepi dah hado...pehtu manggo dah berlambak hado...bahan lain non hado heheh
Balik dari jalan-jalan window shoping ngan suami dan anak, terus suh suami julia pi Tesco kot2 senang nak cari satu tempat semua hado...

Barang semua ada kt tesco tu...tp satu menda yg takdeeeeeeee (Gelatin halal)
"Tanya salesman...salesgirl suh cari tempat buat biskut and cakes ye roll" cari yer cari pusing 3 kali fenattttttt tak hadooo...eh eh eh besarkan mataa pun takde...pelik...hmmmm pi la cashier byr apa yg hado...

Pi Groceries lain....diorang (tauke) tanya apa "Gelatin" ini haa ke? Baking powder ada, tepung kek ada.....aku? Aku nak tergelak kuat2 bolehhhh? frusttt sekejap

Pi kedai mamak deret2 tuh, jumpa salesman bangla....eloooowww gelatin dalam kotak ada juai tak utk buat kek? tau per bangla tu jawab? Apaaaaaaaa tin ka? Ini dia tin susu, tin susu cair, tin segala mcm tin dia tunjuk! Fengsannnn nak tahan gelak hahhaha

Pi kedai mamak sebelah lagi...mamak gelatin buat kek ada tak....Apa gelatin? Apa tu? (Malas nak terang lelebih grrrrrrr)

Pi kedai ketiga mamak gak....mamak jawab apa gelatin? TARAK sini!!!! 

Penat tauuuuuuu nak cari gelatin halal....ramai pekedai tak jualll gelatin...pehtu idea datang....GIANT!

Pi la giant drive berdua dgn QI jek...bayangkan berdua cari byk2 kedai tak jupe...penat nak dukung QI lg....pi la GIANT hari yg sama...kaki rasa nak patahhhhhhh!

Pi kt ruangan bahagian tepung2 kek.....lama gak nk jumpa kotak kecik kan...so kena bukakkan mata 360 darjah hahahha....time ni Qi sgt behave seakan tahu uminya gigih cari bahan....suami wassup...maa oh maa dah dah la...pi la esok....ku jawabb hapeeeeeee esok keje dah paa oiii...nehe nehe ini malam dessert kena on gak tak kiraaaa! hahahha degil ko julia degillll

Hasil dari degil, maka jumpalah gelatin halal tu jenama HALAGEL....ko tau tak muka aku cane? Rasa nak peluk2 gelatin kotak tecik tuh wehhh...rasa happy dpt lengkapkan bahan2 nk buat dessert....ko rasa aku ni juara degil tak?

Baiklah itu je nak citer kisah lucu cari gelatin halal....ko pi lah GIANT ye...xyah pi kedai mamak ke, speedmart ke, kedai bawah umah ke...NON HADO! 

Lain kali kedai2 kecik jual barang masukkanlah list gelatin...siannnnn hakak tawwwww nak cari gelatin ye pasai...hahahhahha ok daaaaaaa sila buat ye dessert senang ni ye....byeeeee! Esok kita bebel lg eh tata!

18 comments:

  1. must try. juuuu... akak pose tau, jutayang desert sedap camni ptg ni mau bari laaa...

    ReplyDelete
  2. Sedap ju.meh pos sini.hihi.

    Dulu za cari tatura tu masa kes cheesekut. Semua takde termasuk econsave! Kau rasa? Huhu..

    ReplyDelete
  3. hahaha..sama cam ciknaa dulu.membuat2 semangat nk buat no baked cheesecake.kemain payah nk dapat gelatin halal tu..

    ReplyDelete
  4. ADUI rasa nak buka puasa makan ni je hahahaha sedapnya

    ReplyDelete
  5. huwwwaaa..makanan lagii..
    ok bai!












    *kt aeon big mcm penah nmpk gelatin halagel ni..dok dekat2 ngan kristal jelly kot..nnt order kt jue je la klu teringin nk mkn..hikhik ;)))

    ReplyDelete
  6. Superb!hebat ah akak..nice recipe.kne try ni.nyum2..

    ReplyDelete
  7. juliaaaaa rajinnye kamuuuuuuuuuuuuuu.....

    ya Allah terbayang2 sejuk2 ciskek manggo nie lalu kat tekak....lieya ni suke bende2 flavor mango..sedap sgt...lagi2 cik kek mcm nieh....puas hati dpt mkn buat sendiri kan....

    ReplyDelete
  8. Payah act nak cr gelatin yg halal..uhuk

    Neway tgoj ju punya menu ni alahai..
    Dahla akk suka manggo..haih

    ReplyDelete
  9. sentap tengaok dessert Julia.. I nak buat pun tah bila.. salin recipe mcm malam karang nak buat je.. hahaha..
    tgk lah kalau ada mood semangat waja mcm julia ai akan buat.. lepas tu up dlm blog lepas tu bagi julia sentap pulak.. muahahaha
    Ehh kedai mamak mana ada jual semua2 tu.. hahaha lawak pulak baca perangai mamak2 tu.. nak je aku luku kepala dia.. hahahhaah..

    ReplyDelete
  10. ooooemgi den dahla hantu mangooo apehal kak menggoda sangat ni recipe..

    ReplyDelete
  11. Hakakkkkk!!!!!!!

    sedapnya...

    menjejes airliur ni haaa...


    hahaha

    ReplyDelete
  12. blh try bulan puasa nanti . gelak lah mmg dgr citer pasal gelatin jadi tin susu ...

    ReplyDelete
  13. Kena masuk senarai...dah terliur tgk hari tu

    ReplyDelete
  14. ya allah terliurrrr dibuatnya ..... ssh nak jumpa gelatinkan...

    ReplyDelete
  15. sedapnya..
    kena try ni.. nyum nyum nyum..

    thanks share resepi yunk..

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com