Part 3: Mount Kinabalu Sabah | Day 2 | Julia Johari
Booking.com

Part 3: Mount Kinabalu Sabah | Day 2

Kemuncak entry yang ditunggu-tunggu jika anda ke Sabah
Korang! Apa yang terlintas di fikiran anda apabila anda sebut Sabah? Pasti terus teringat Gunung Kinabalu Sabah kan? Benar!....Kemegahan gunung yang gah dari jauh, menjadikan kita insan yg sangat2 kerdil...begitu cantik Allah jadikan alam yang terbentang luas untuk kita gali dan selongkar keajaiban ciptaan Allah...tujuan kami ke Sabah bukan hendak menunjuk2...tp ingatlah...Julia semat dalam hati nak tunjuk kepada korang betapa cantik kejadian alam Tuhan berikan....alangkah seronok perasaan itu.... :)
Ibarat kata grace sai (one of the speaker kat digi wowww): "if u got money, dun buy products. Buy experience... (Travel)"
Itu adalah mutiara kata yang julia baca di FB pagi tadi dari salah seorang rakan taulan yang sgt menghargai apa itu pengalaman mengembara....Ya Allah, anda tidak terlambat atau tercepat...anda punya masa untuk planning your next holiday...bukan saja2...tp belajar pengalaman berharga di negara orang, hayati suasana panorama di pelusuk negeri dan negara dan semoga planning anda selamat pergi dan selamat pulang :)


Day 2: 15 April 2014, bangun seawal jam 5 pagi...laksana solat Subuh berdoa pada Allah dipermudahkan urusan mengembara di Sabah.

Julia, Suami dan Qaiser ilman sudah bersiap siaga untuk bertolak ke Mount Kinabalu...perjalanan agak2 dalam 2 jam 30 minit...inilah view depan entrance Hotel Manja....awwwwwww manja hokey hehhe! Kami terus bertolak dan breakfast pun dalam kereta hehhe...hanya roti dan air sahaja...senang nak drive jauh jgn makan berat2...nanti mengantuk susah :D

Inilah dia Hp Julia...sangat berbudi Note 2 Samsung ni...sepanjang kami di Sabah...kami guna aplikasi maps dlm hp...mmg membantu sbb ada suara tunjuk arah lagi...hehhe...tidak perlu tour guide bagai...jelajah sendiri, cari sendiri itu yg lebih terbaik! Belajar k

Lebih kurang 30 minit perjalanan...mata Julia dari jauh dah nampak jambatan gantung ni dari jauh...hahahha walid Qi dh fhm perangai isteri dia...berhenti terus...pastu ternampak sekumpulan pelancong dari Republic Czech...sangat friendly...sembang punya sembang ngan diorang Julia amik gambar diorang....diorang pun amik gambar ju....weeeeee

Tadaaaa....panorama Gunung Kinabalu dari jauhhh....sangat jauh lagi perjalanan utk ke Kinabalu Park...jambatan gantung ni sangat unik...sangat cantik...dah la sungai dia pun omey...mcm gambar lukisan kan...no! Its real without any editing....oh Allah...cantik yer ciptaan mu!...Alhamdulilah....nexttt jom drive!

Bila jalan lagi...terus akan nampak jambatan gergasi ni...sgt gergasi lah...tu yang amik gambar ni heheh

Memang betullah...jalan nak sampai ke Kinabalu Park ni ambil masa 2 jam 30 minit...x boleh bawa laju2 ye sebab kawasan jalan menghala ke sini mcm pi cameron tuh....pusing2, naik bukit sgt tinggi...perghhhh mmg sangat mencabar...alhamdulilah...yeyyyyyyyyyy kami dah sampai!

Qi ni sejak akhir2 ni perasan di Sabah pestime dia amik gambar mesti tunjuk 1....hahhahahhha nak tiru wat peace tp jadi 1....layan je lah kan hahah

RM3 je utk dewasa....
Qi free....murah kan...untung lah Qi asyik2 tang dia je free...
x aci hehehe jom masuk tgk apa yang ada dalam Kinabalu Park!

Ada Galeri Tapak Warisan Dunia Kinabalu...nanti korang datang sini korang tgk sendiri ye...

Bagus galeri ni...kita leh belajar mcm2 sejarah.

Depan galeri ni ada Dewan Kinabalu...masa kami sampai tgk diorang dok sibuk nak buat majlis...ada bunyi reherseal gendang bagai...wahhh ada majlis perkahwinan ke hehhe cantik kan bumbung dia...unik!

Rasanya ini rumah chalet2...mmg best book sini kalu nak menikmati permandangan gunung kinabalu setiap masa weeeee

I told youuuuuuuuuuu!
Gunung Kinabalu sangat cantik....boleh tak nak duk sini tatap lama2...oh my!

Jom saksikan beberapa gambar kami yang banyak depan kaki Gunung Kinabalu!
Jom!
Tak terkira perasaan tatkala bergambar berlatar belakangkan Gunung Kinabalu...syukur alhamdulilah...kami berjaya sampai sini jam 11 pagi...panorama sangat indah...tak boleh beli dengan wang ringgit...hanya pengalaman boleh menceritakan sejuta erti keseronokkan menatap keindahan alam semesta ciptaan Allah.... :) 

Ini gambar board panduan khas di entrance utama di Kinabalu Park...korang kalu masuk sini jgn lupa amik gambar depan board ni tau...kenangan...

We all "Leave Nothing But Footprints"
Yeszaaaaa benar...kami mmg byk tinggalkan tapak kaki di sana...hihihi seronok!
Inilah satu2nya gambar kami bertiga di Sabah! 
I likeeeeeeee!

Korang...apa perasaan korang bila tgk gambar Gunung Kinabalu...cuba cerita dlm komen Julia nak baca....hehheh tunggu part 4 ye....pasal Kundasang Sabah.......arghhhhhhhh sangat cantikkkkkkkkkk! :D

21 comments:

  1. Alaa....takde pun gambar awek Czech tu... huhuhu....

    ReplyDelete
  2. subhanallah..cantekkk bangattt..
    bestnye ju..ruginye ms pegi dulu xdapat nk jalan kk puas2..qi pun nmpk excited je..qi same abg danish la ms mula2 dulu..amik gmbr nk wat peace tp jadi 1 malaysia pulakkkk..haha

    ReplyDelete
  3. besynya dapat jalan...

    keindahan yang tak blh dibeli dengan RM tapi nak kesana kena ada RM...hehehe....

    ReplyDelete
  4. waa...jelas nye nampak gunung kinabalu tu...tgk depan2 mesti lg cantik kn..masa kami g ari tu hujan...so tak nampak gunung tu......sob sob sob

    ReplyDelete
  5. SA bila tgok gunung kinabalu masa kecik2 dulu...menanam impian untuk mendaki..sygnya impian x ke sampai an. ..

    ReplyDelete
  6. Farah hari tue pandu lalu jer kat sini.. tak berhenti..sebab dah dpt capture gambar berlatarbelakangkan gunung nie masa kt kundasang...kat sana view gunung lagi cantik ju.. oh rindunya nak p sabah lagi.. T_T

    ReplyDelete
  7. bestnye
    ntah bile dpt jejakkan kaki ke sabah...
    insyaallah
    amin

    ReplyDelete
  8. lin pergi sabah tak tahu nak kemana... uhuhuhuh

    ReplyDelete
  9. cantinye pemandangan..best ye jalan2..tak pernah sampai sabah lagi..
    lg 1 saya seoragn y gayat..tengok gamba julia kat jambatan tu pon,,erkk..

    ReplyDelete
  10. Eh?? x bergambar di jambatan tamparuli ker??? yang jambatan gantung tu x pernah jumpa tapi x taulah kalau jambatan tamparuli tu dah bersemak macam tu...
    Hemm cantikkan gunung kinabalu tu..
    kali siap berhenti kat satu kawasan lapang macma tebing jalan pon utk get some angel of mount kinabalu.
    I missed Borneo so much =D

    ReplyDelete
  11. Subhanallah. Yt suka jugak travel. Tapi kena tengok poket jugak la. Hehe. InsyaAllah ada rezeki diizinkanNya nak jejak kaki ke KK jugak.

    "Tinggi2 Gunung Kinabalu, Tinggi Lagi Cinta Ku Pada Mu". Ewahhh! Haha.

    ReplyDelete
  12. Perasaan? Rasa nak fly balik sabah laa ni jugakk.. Huhu

    ReplyDelete
  13. wah..wah..memang cantik lah Julia pemandangan kat sana =)

    ReplyDelete
  14. wah ! cantiknya pemandangan ... jeles sih ... huhuhuu

    ReplyDelete
  15. perasaan bercampur baur.. lagi2 bila memang dah pernah jejak kaki kat sana last year..

    tak terkata dgn ciptaanNya yang sangat2 indah.. rasa diri ni kerdil sangat2.. Allah Maha Kaya.. sebagai umatNya kita harus sentiasa bersyukur..

    Julia tak pergi Tim Pohon ke haritu? kat situ boleh ambik gambar dari jarak dekat Mount Kinabalu.. masa Zaza pergi haritu tak ada rejeki nak tengok sebab kabus kemain tebal.. tp ttp bersyukur sbb dpt menikmati keindahan alam ciptaan Allah :)

    ReplyDelete
  16. perasaan bercampur baur.. lagi2 bila memang dah pernah jejak kaki kat sana last year..

    tak terkata dgn ciptaanNya yang sangat2 indah.. rasa diri ni kerdil sangat2.. Allah Maha Kaya.. sebagai umatNya kita harus sentiasa bersyukur..

    Julia tak pergi Tim Pohon ke haritu? kat situ boleh ambik gambar dari jarak dekat Mount Kinabalu.. masa Zaza pergi haritu tak ada rejeki nak tengok sebab kabus kemain tebal.. tp ttp bersyukur sbb dpt menikmati keindahan alam ciptaan Allah :)

    ReplyDelete
  17. Chopp lupa nak tanya.. mungkin julia ikut jalan lain kot utk ke Mount Kinabalu.. tak jumpa jambatan tamparuli eh?? masa Zaza otw haritu mmg melalui Jambatan Tamparuli.. jambatan yg Julia ambik gambar tu Zaza tk jumpa pulak..

    amboi macam nak masuk 2 entry je komen Kak Jah.. hahaha sorry *tutupmuka*

    ReplyDelete
  18. bestnya jue ... seronoknya dapat pengalaman kat negeri orang.

    ReplyDelete
  19. julia.. kalau dapat tidur sane lagi best.. sejuk je.. fifi dulu tidur sane.. sejuk sangat.. water heater pon keluar api.. haha..

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com