Survey Baju Raya 2014 | Julia Johari
Booking.com

Survey Baju Raya 2014

Helluuuuuuuuu!
Eh eh Umi Qi korang ni...tetiba plak up tajuk survey baju raya 2014....kemahennnn...yelah dah korang semua asik2 up status kt FB keluar bersama suami dan anak mencari baju raya, mencari kain raya, mencari serba serbi pasal raya...aku makin wat dekk jek kemahen eh kome up status hahahha...aku suka beb...kalo korang x wat cenggitu maknanya malam raya nanti baru aku pi jalan tar semata2 nak cari baju raya murah hahahaha....see!...femalas sebenarnya Umi Qi ni...so apa kata tahun 2014 ni Umi Qi rajin sikit buat persiapan awal2....so nanti nak puasa ramadhan nanti leh fokussss...fokusssssss haaa dgr tu fokuss...kalo idok asyik nak pikir baju rayalah...kuih rayalah...kasut raya lah...

Kannn...kena byk pikir plak time puasa...dah ler kena jaga nafsu time tu...ermmm bgus gak beli awal2 ni...nanti nak raya kot2 bonus kerajaan nak kasi so leh belanja bersih utk duit raya ayahanda dan bonda ku nanti...yeyyy!

Semalam, Umi Qi nak pi CIMB kt Masjid Jamek tu ajer nak transfer duit masuk ASB...kasi menabung byk2 dlm tuh...pehtu siap urusan...kaki ni meluncur keluar kemahen laju masuk kedai Jakel sebelah...amboiiiiiiii....ngada sgt ni...mata, tgn, kaki tu dah plan awal2 rupernya nak survey kain kekdah yer...yekeeeee survey?

Nih contoh corak kain cotton new arrival dalam Jakel ni weh...mata ku terpaku dari jauh...peh tu mai dekat...rasa kain eh bukan cotton tp kain licin...amboiii bagus ni...kain sejuk. Cantik plak tgk kan design baru ni....nextttttttt

Tengok bawah kain corak cotton licin comel...berkenan yg fink lembut tuh...aummm...Jakel ni jual kain cantik2 ni bukan semeter2 tau...dia jual kain sepasang 4 meter...so yg ini RM78 hmmm...not bad lah kan...

Ku ni nak survey tema oren menyala tahun 2014 ni hihihi kemahen ko warna striking hahahha, aku pi sensorang je tau...mmg x ditemani pun budak2 opis...aku suka pi sorang2...free gitu rasa puas hati aku nak urus masa, nak urus aku buat apa...kalo pi ramai2 aku ni kena jaga byk hati...heheh

Akak jakel ni baik, aku minta kebenaran nak amik gambar yg aku kenan...nak wassup kt Walid Qi...so nak minta approval dulu kenan ke idok kt cik suami heheh...nanti kan leh refund balik uit....kehkehkeh

jalan depan sikit...ada kain chiffon murah2...ermm tp kena buat lining plak...malas la...so tanya orang Jakel lg ada ke jual kain baju kurung siap...dia kata ada...naik tingkat 5...weeee Umi Qi kan jenis dari dulu suka beli kain baju readymade kan...so kena intai dulu kt sini cm ne jomm naik :)

Kalo korang biasa pi Jakel...tingkat atas2 tu kan selalu jual kain utk majlis perkahwinan...so ada mcm2 jenis fabrik terbaru aku tgk...untung ar sekarang, mcm2 jenis lace terbaru muncul....kembang kuncup hidung aku hahahha...kenan ngan fink lembut lace ni...alahaiiiiiiii omeyy ye...

Yeyyy sampai dah tingkat 5...so kalo korang jenis suka beli baju raya siap, harus naik tingkat 5 ok...sini pestime la Umi Qi tgk depan2 baju melayu jenama Aaron, terbeliakkk mata aku tgk harga...tp percayalah fabrik Aaron nih tersangatlah cantik, kain dia lembut, dan terletak, jahitan dia sgt kemas...berbeza lah ku tgk kedai lain jual baju melayu tu...aku terpikat ngan warna oren ni...3xxl je yg plg besar...harap sangat sabtu ni Walid Qi free leh terjah fitting sini dan muat...suka la warna ni...tampak gagah hahhaha

Nak murah? Hado ni ha harga dia...not bad...jahitan dan kainnya cantik...jenis fabrik cotton...still mencari warna oren...ko tau tak...orang Jakel ni mesra alam...satu pelanggan satu layanan peribadi...keje aku mengarah arrr...suh dia bantu aku mix and match...

Nampak tak tangan tu pegang bju melayu Qi lebih kurang utk umur 2 thn? Itu tgn kakak promoter Jakel lah beb...aku suh dia letak dekat2 nak snap gambar nak htr wassup kt walid...walid Qi setuju...kombinasi warna cantik...yeyyyyyyyy

Anggaran Survey Baju Raya 2014
Harga:
Walid Qi : RM200
Umi Qi: RM300
Qi: RM50

Napa plak Umi Qi mahal? alaaaaaaa korang ni...nak beli tudung baru la...nak beli brooch la...nak beli kasut raya lah lallalalla hahahha dah pompuan mmg sokmo kena lebih kikiki

3xl ha ini mmg saiz walid QI...harap xd ar org nak amik sabtu ni...huwaaaa dan harap lah walid Qi muat pakai...sebab cantik gila...aku suka yg ini

Tang Umi Qi, Umi Qi nak warna oren yang plain utk tahun 2014...sebabnya daku serabut dah hari2 pi opis pakai baju corak munga2 la...corak2 melintang pukang lah...sorak2 abstrak la...aku penat nak memikir..aku nak jenis plain...kalo boleh ada sulam sikit comel2...peh tu kalo ada lip lap manik pun x nak sarat sgt...nanti Qi suka cabut nangissss lg hahhaha...

So baju ni cantik...kain jenis berat...tp aku x pilih yg ini...sebab mata aku dah redho pada satu busana simple utk di pakai pada hari pertama hari raya 2014...nak tau paten mana aku pilih...cer tgk bawah...kikiki

Tema Raya 2014
Oren Sunkist (baju) Lime Green (tudung mix oren + sampin)
Aku pilih yg dalam plastik kt bawah ini...hahhahah surprise lah beb mana leh tayang lg...ada 2 bulan lebih lg sebelum raya...tunggu eeehhhhh...alhamdulilah dah beli...lega sgt jumpa pujaan hati yg sgt simple janji temanya OREN SUNKIST! hihihi

Pagi ini Umi Qi tgh melatih diri nak pakai tudung ala-ala cm fareeda lah utk hari raya nanti...tp bukan fareeda pun...ni tudung bawal biasa tp Umi Qi belajar dari blogger yg Umi Qi follow dia lama dah...pandai adik tuh buat tutorial cm ne nak pakai tudung bawal cm ala2 Fareeda hahhahaha...serius puas hati aku beb...jimat pun jimat...so pelaburan aku cuma beli brooch yg besar gedabak cm ni hahhaha...blink blink kehkehkeh...

So, korang dah cuci mata ke utk baju raya 2014? Umi Qi ingat nak cuci mata jek...tengok di beli nya terus hahahhahha....dasar sgt kan menyoping....k.bye!

28 comments:

  1. AYU TAHUN NI TEMA MINT GREEN,TP SBB KAKAK AYU NAK KAWEN BULAN 6,SEKALI HARUNG LAH BAJU KAWEN DGN BAJU RAYA...HEHEHE..BULAN DEPAN,MISI MENCARI BAJU......

    ReplyDelete
  2. pagi tadi nak pkai tudung mcm ni gak tpi bila tgk2 xde pulak brooch yg besar2 tu.. huhu

    ReplyDelete
  3. wah, umiqi dah survey baju raya? husna belum lg...tggu bonus masuk hujung bln ni baru nak gi beli..cantik tudung tu..ada tone colour..mmg nampak cam tudung fareeda... hehe

    ReplyDelete
  4. akk pun tahun ni beli siap je rasanyer..haihh malas dah ni nak tempah2..huhuhu..hrp2 ada size kembar bju melayu..meriah tahun ni juju warna oren..

    kena start dh membeli..klu tak nnt nangis nak sekali gus hukhuk

    ReplyDelete
  5. taun ni kite xde baju raya..wawawaaaaa....jeles...

    ReplyDelete
  6. cntik2nya kain..
    umi qi, comel pakai tudung mcmtu..

    ReplyDelete
  7. belum terpikir lagi nak beli baju raya umi qi....pikir urusan pembelian umah yg belum setel lg nie...selagi x setel..selagi tu rasa no mood utk beli baju raya...huhuh...

    ReplyDelete
  8. Cantikla baju raya ummi Q..wahhh gitu..
    Akk blm cari lagi kain baju raya ni..kot bli yg siap jgk kot..haha

    ReplyDelete
  9. laa..ingtkan umi qi beli yg jalur menegak tu..yg tu cantikkk laaa...tp yg umi qi bli mesti lg cantik kan?hikhik..alololo..comeinye umi qi pakai tudung bawal fareda tu..bole plak ye pakai ngan brooch yg bulat?sebab kt umah xde brooch yg pjg..so xleh la nk try lg..yg bulat2 tu byk la..arini dh tgk ramai org yg pakai cmni..jimat kan..kite ni kan bergaya ikut kemampuan..sobs..sobs..sobss.. ;(

    ReplyDelete
  10. dah beli jugak kat jakel .. xtaulah .. jadi x tema tu kikiki .. kalau x jadi .. ikut jelah baju melayu suami yg ada.. amir pun beli yg siap jgk senang.. kosa nak tepah...

    amboi kemahin nak gaya fareedah jugak.. comel²..

    ReplyDelete
  11. kami plak plan tema turqoise..yeaayys!.hahhaa

    ReplyDelete
  12. Amboi kemain Umi Qi dah siap shopping dah baju raya tahun nie.. color oren yer.. nice! farah pn baru semalam p terjah jakel beli kain sbb tailor dah nk close order hari nie.. dah dpt yang berkenan kat hati.. tak sabar nk tunggu siap jadi baju.. tahun nie plan buat dress lagi..=D

    ReplyDelete
  13. senang kan shoping awal :)
    agak2 mawar rasa tercabar tak dengan fesyen terbaru bawal ni, ihik :)

    ReplyDelete
  14. huishhh..terbaeeekkk umi QI nih..dah setel baju raya...awal nau! tp ok la..nati xla kelam kabut kan??? nak usha2 gak la...

    ReplyDelete
  15. semalam baru mengadu dengan mak, kawan dia accept lagi ke tempahan baju kalau anta bulan 6 (estimate boleh jalan balik bln 6 kot), pastu mak pujuk suh beli dah siap je... takut tak beraya laks dengan baju raya karang...

    takpela... pasrah la.maybe beli dress jubah kot

    ReplyDelete
  16. Belum shopping lg.. Tema pun blur blur.. Hahhaha... :p bgus prepare awal..fokus nak puasa je nnt :)

    ReplyDelete
  17. awalnyaa beli.saya biasa beli 2,3 hari sebelum raya sebab selalu pikir bulan puasa perut akan kecik sikit..ekeke..

    ReplyDelete
  18. Hujung bulan ni baru nak repeat jalan tar...hehehee...kain dah banyak ada..tp tu la..kain untuk raya lom ada lagi...

    ReplyDelete
  19. lakibini dah siappppppppppp warna peach. kekeke. harap muat la pakai time raya, sebab dah tempah awal-awal & sekarang ni makin "membesar" pulak badan. huhu..


    baju aaronajis tu kira murah la sebab dah sekali dgn kain kan? hasben tempah baju melayu, kain beli asing dah nak rm250.. tah hape yang dia suka tempah kat tempat tu taktahu la.. selesa katanya.. padahal tempat lain rasanya kalau tempah baju melayu biasa baru berapa je..

    ReplyDelete
  20. saya dah biasa beli ready made last minute . rasanya thn ni x kemana pun memandangkan bonda dah sangat uzur .

    ReplyDelete
  21. Awalnya shopping raya. HAHHAA kite warna pon lom plan lagi =) so entah bila nak belinyer...ni dok bizi membuat baju utk pakai pi opis je, HEHEHHE.

    ReplyDelete
  22. tengah plan plan nak shopping baju raya nih, nak propose warna silver.. tak taulah hubby kenan ke dok.
    selalunya beli kain jer, hubby suka tempah sbb fit nicely dengan dia, tempah pun tak mahal, RM85 jer (tak taulah kut naik tahun nih)

    ReplyDelete
  23. aikk...bajet utk qi rm50 aja hehe..

    ReplyDelete
  24. ju...lawo baju awok tu...tema akk kuning lite2 gitu...tinggal lg beli bj ank2 je...makpak cukup ler spsg udoh....

    ReplyDelete
  25. Umi Qi Nampak macam anak dara pakai tudung bawal.cantik.

    Tiba2 tak sabar nak shopping raya jugak!haha

    http://cikerza.blogspot.com

    ReplyDelete
  26. alololo comeynya kaler oyen.. jgn nnt tetamu dtg nak beraya kt rumah nampak Umi QI & famiky mcm buah oren sunkist ergerak pulak ye kikiki

    bagus perancangan Umi QI tu.. siapkan awal2 nnt tak lah kelam kabut.. masa skrg ni kemain cepat brlalu..

    ReplyDelete
  27. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com