Ketam Masak Cili Telur Masin | Julia Johari
Booking.com

Ketam Masak Cili Telur Masin

Wordless Wednesday Umi Qi Recipe!
Hahahhaha sangat ken!....kalo dah nama Umi Qi...jgn harap nak ada gambar seketui pastu x bebel...haishhh mana bleh, jari ni gatai nak mengomel memanjang...nak jd DJ xd peluang...so ber DJ ler sorang2 dlm blog...xdak sapa bising kan...kikiki...

Laa ni nak habaq mai...#loghatutaramariii...nak habaq la resepi dari mertua ku Puan Che Gayah...dia lah yg ajor Umi Qi resepi ni...ngancam anak tekak oiii!!!...haaaaa ibu mertua ku ckp, jikalau pi kt Kuala Pahang, pasti akan jumpa kedai seafood disana...masakan mcm inilah mau yer cecah kat berpuluh2 ringgit almost cecah ratus lah...padahal boleh je buat kt rumah sendiri dan kosnya x sampai ratus ringgit...betul beb! Mertua ku korek rahsia chinese seafood kt sana yer resepi....ruper-rupernya...haaaaaaa sonang ajo...meh belajar air tgn Umi Qi plak berdemonstrasi di dapur tecik ku itu kikiki.
 Ketam Masak Cili Telur Masin
5 ekor ketam bunga fresh
1 labu bawang putih (tumbuk halus)
1 biji bawang besar (tumbuk halus)
Sedikit cili kering (tumbuk kasar)
1/2 inci halia 
1-2 biji telur masin
Sedikit gula

Caranya:
Potong ketam bunga tadi dibelah tengah sahaja...bersihkan segala kekotoran dulu, kemudian rebus ketam guna air sikit 2-3 minit sahaja...dan toskan. 

Air rebusan ketam jangan di buang, masukkan ke dalam bekas asing ketepikan. 

Masukkan sedikit minyak masak, tumiskan bawang putih sehingga naik bau dan berwarna kekuningan, kemudian masukkan bawang merah. 

Kacau sehingga garing, masukkan 2-3 sudu besar cili kering tumbuk dan halia, kacau sehingga naik minyak, gunakan api kecil. 

Lepas tumisan naik minyak, masukkan air rebusan ketam tadi sikit demi sedikit dan kacau. Masukkan ketam gaul sekali sehingga sebati. 

Terakhir sekali pecahkan 2-3 biji telur masin ke dalam bekas asing dan kacau, masukkan terus telur masin tersebut ke dalam ketam tadi dan kacau guna api kecil. Biarkan agak2 pekat sedikit ye.

Masukkan gula sedikit utk sesedap rasa. Garam tidak perlu sebab telur masin dah masin kikiki

Siap!


Almost 42 sahabat Umi Qi di FB LIKE tgk ruper ketam yang Umi Qi pertontonkan di atas...terima kasih wahai sahabat dan saudara mara...siap request resepi...ok ini dia resepi Ibu mertua ku yang diolah kembali oleh Umi Qi semula...

<<<Selamat mencuba resepi Umi Qi dan selamat menjamu selera seafood :D >>>

20 comments:

  1. Umi qi lama dok tilik kasi scan teus dlm kepala resepi ni. Wpun suami x mkn kehtam ni harus kucuba resepi ju ni... Wkend ni leh masak leh update kt ju okeh

    ReplyDelete
  2. serius ni nampak sedap jue..
    ehhh nak try jugak..kat umah memang suka la makan..zee jer malas nak mengopek kulit..

    ReplyDelete
  3. perut tetiba bunyi kruukkk krukkk krukk... i tak pernah lgsg masak ketam since hubby n anak alergik seafood.sorang2 makan mcm tak feel...haha...

    tapi kalau mak masak, mmg cekau dulu.

    ReplyDelete
  4. suka makan ketam..tapi ketm sup la..cam sedap lak tgk ketam masak cili ni...nyummm...:)

    ReplyDelete
  5. tengok je da kecur air liur umi qiiiii!!!...

    nak try la. husband da la suka makan ketam.

    ReplyDelete
  6. lamenye xmkn ketam..eh2 lupa mase pantang makan ketam boleh..okeh dh lame sgt tu zaman pantang...nk gi pasa dpn umh mlm ni..huhu

    ReplyDelete
  7. ju!!!! gilerrr lapar tgk menu jue ni!!! kecur air liur...mabeles!

    ReplyDelete
  8. mmg best ketam masak telur masin nie..
    kt kuantan ada satu gerai mmg specel menu nie.
    sodap mmg x ingt ler.
    rajin umi Qi masak ketam

    ReplyDelete
  9. eeee nama kita ada dlm gmbr kat fb tu hehe..
    Tu lah seperti yang ku katakan ku takut nak makan ketam lagi.. mau menggaru mcm monyet nanti kegatalan hahahha..

    Pssstt Zaza ada nampak nama Zaza as top komentar kat sidebar Umi QI.. tak nak kasi org lain potong line.. nak biarkan nama Zaza tetap no. 1 selamanya disana hehehe

    ReplyDelete
  10. Yeayy..dh kuar resepi dah..aritu tgk kt ig je..nktry3..hihi..tq umi qi..

    ReplyDelete
  11. mcm maskan cina ek..
    biasa guna telurbmasin ni.
    kita x pernah try masak gini.
    eh x reti masak ketam.

    ReplyDelete
  12. terbaik.. kalau saya telur biasa pun okkk jugak.. letak daun limau purut .. seyes sedappp....

    ReplyDelete
  13. Sedapnya Ju... dahlah ketam sedia sedap kena pulak telur masih mesti mantops!

    ReplyDelete
  14. sedapnyee......tak pernah masak ni..selalu ketam cili je...must try ni....

    ReplyDelete
  15. sedapnya ketam tu Umi Qi...husna mmg hantu ketam...leh try ni...

    ReplyDelete
  16. apsal sejak akhir2 ni ramai nau org mkn ketam ek? mahal tuuuuu.. nanges tengok rege ketam..lol

    ReplyDelete
  17. sedapnya terliur rasa nak masak stok ketam yang beli kat pasar borong resepi ni.. baru tahu ada resepi taruh telur asin.

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com