Zaman Universiti | Julia Johari
Booking.com

Zaman Universiti

Today is Wednesday!
Semalam EL...sebab Qi kurang sihat, perut ada masuk angin sikit, selsema teruk, kena pi klinik 24 jam jam 2 pagi...biasa lah kan ada anak tecik baru 1 tahun 6 bulan...ada je kerenah dia tiba tiba...

Ok, nanti senang lah Umi Qi up gambar makan besar ngan keluarga mama ngan abah Umi Qi di hotel mana ye...sebab ada sikit gambar dari walid Qi x trasfer through wassup lg...so pending dulu la...by the wayyyyy

Jom kita baca kisah Umi QI nak....kisahhh ape? Alaaaa kisah sambungan dari zaman sekolah rendah, sekolah menengah dan sekarang nak sambung story kisah di alam pengajian di Universiti.......jeng jeng jengggg! 

Korang!
Sure u olls semua lepas je tamat alam persekolahan pasti akan dpt surat tawaran utk melanjutkan pelajaran dimana2 institusi pengajian tinggi awam mahupun swasta kan...? Aku masa STPM aku dpt 5 prinsipal...so semua mata pelajaran aku amik semua kredit...syukurrrrr wehhh...ekonomi aku x suka pun aku lulus...hahhaha...janji lulus wpun x cemerlang kan...

Umi Qi dpt tawaran melanjutkan pelajaran di UUM Sintok Kedah tahun 2004...syukurrrrrrrr alhamdulilah bila tgk surat kt pos box umah abah...melompat2 aku wehhhhhhh....mmg time tuh aku leh lompat sbb kurang lemak tepu kt badan...sekarang mmg x leh ar lompat...spare byk sgt wakakakka...

Ok serius!
Bila dpt je surat tawaran tuh aku tunjuk mama abah aku...sonok betul diorg bila tahu anak sulong diorg dpt pi universiti...itu aku x leh lupa...aku rasa cm nak ulangi je masa tuh...seronok kot tgk muka mama abah gembira...hihihi...

aku?
Sure lah malam tuh aku x leh tido malam...dok pk cm ner nak pi UUM...jauhhh nak mampus dari KL...dh la tu ramai ckp tempat tuh jin tendang...bahahahhaha...ada aku kisah? Lagi jauh lg aku suka...so tiba je masa nak daftar, aku pi ngan mama abah aku naik kereta...sampailah aku kt UUM...dgn pakai baju kurung warna birunya...muka selebet x pakai bedak langsungnya...bawak baju pun buh la dalam beg biasa2 jek...tgk pelajar lain dtg kemainnn dgn beg tolak tariknya...aku? Aku cm biasa sempoi ngan muka malunyaaaaaaaa haaaaaaaaa sgt pemalu nak mampus tau aku dulu. #nyampah!

Pastu.....
Dpt lah aku dok Kolej Perwaja UUM....aku kan jd junior...so ada sesi suai kenal ngan pelajar2 senior...hahhahhaaha xd lah buli pun...semua akak2 tuh baik2...wpun aku dok dlm kolej askar2 ni...aku x askar pun...mujur x pernah dok rommate askar, janji sonok udahlah...

Semester 1 - 6
Kos aku amik...kos ijazah urustadbir negara...so aku kerja sekarang pun ada lah kena mengena...alhamdulilah.
Sepanjang aku masuk sem 1...aku suka tgk apa senior aku buat....so setiap kolej ada makmal komputer kan...aku selalu lepak sana bila habis kelas...
Senior aku baik2...suka ajar benda yg aku x tau...lg2 alam maya...friendster la, myspacelah...aku baru kenai dunia2 tuh dari senior...kalo nk harpakan aku...mmg xlah...

Bila terjebak ngan alam friendster...alam myspace...aku yer pergaulan jauh berbeza....sgt berbeza beb...rasa seperti kalo sehari x jenguk pasti rasa pelik...mcm makan nasi lemak tp x d sambal...pelikk wehh...so bila nak dekat exam aku kurangkan sikit social aku dlm tuh...ermmm

Dari sem 1 aku dh jadi ahli kakitangan makmal komputer...so lepas je hbs kuliah aku pi kerja sambilan jap kt makmal komputer kolej...1 jam RM2...kira mahai dh tuh aku rasa...so kalo sehari aku leh jaga 2-3 jam dh leh dpt Rm6....perghhhhhhhh sonok kan lepas dh duit makan segalanya...pastu leh buat assingment sambil2 jaga lab...weeeeeee untung beb...

Masuk je semester 5-6....aku dilantik sebagai Ketua Makmal Komputer Kolej Perwaja UUM ....alhamdulilahhh... disebabkan aku suka bg komitmen dan idea2 semasa dlm meeting besar-besaran makmal komputer UUM...so diorg secara tiba2 lantik aku....aduyaiiii aku x tau kenapa time tuh aku sgt2 jadi talkative sgt....suka bg idea dan soalan2 kepada pengerusi...

Pastu, 
Ada pertandingan makmal komputer tercantik di semua makmal2 komputer UUM...so Umi Qi mmg x ketinggalan lah nak join sama....Umi Qi ada pelajar2 junior yg jadi ahli makmal komputer perwaja...so we all discuss utk cari idea utk sempurnakan impian...

Terharuuuuu
Bila tiba grand dinner...MC mengumumkan Makmal Komputer Umi Qi menang di tempat keduaaaaaaaaaaa.....syukurrrrrrr x terkira weh...sbb yg dtg audit kolej Umi Qi ialah CEO Serindit. Sdn Bhd sendiri...ya Allah terharuu bila menang 2nd :D

Sambil2 buat kerja sambilan di makmal...time free lg Umi Qi buat jualan dari pintu ke pintu kolej perempuan...juai nasi lemak lah...juai bihun gorenglah...amik tempahan pun kt pakcik kerja kt Fakulti....hihihi seronok wehh juai2 ni...kerja Umi Qi ketuk pintu jam 8 pagi....nasi lemak...bihun goreng....1.50 satu....so untung dpt dari juai umi Qi simpannnn....campur duit kerja sambilan di makmal komputer alhamdulilahhh....sem akhir leh senyum girang...

Umi Qi nih jenis belajar waktu malam...siang2 otak beku...so jgn paksa diri...
Bila dpt result...syukur alhamdulilah...dptlah 3 pointer ke atas...wpun bukan budak 4 flat pun tp Umi Qi bersyukur...sbb sambil belajar boleh gain duit sambilan sikit2... :D

Banyak lg cerita...tp ini dh short cutkan...cukup kot cerita penting dlm hidup Umi Qi kalo korang nak kenai dulu2...inilah Umi Qi 6 tahun yang lepas....
 Alhamdulilah kepujian kelas kedua atas dalam Ijazah Pengurusan Pembangunan Urustadbir Negara, Universiti Utara Malaysia :)

Umi Qi
6 tahun akan datang.......jeng jeng jenggg...
Syukur alhamdulilah...sejak graduate until now dh 6 tahun bergelar graduan....pastu dpt title Umi...apa lg nak? PhD? Ermmmmmmm tunggu Qi lah tlg Umi Qi sambung pengajian hingga tahap PhD bolehhhh Qi...hahhahaha omak kau udah x larat nak sambung belajor lg....nak amik PhD bidang dapur plak...kasi mantoppppppp hahhahaha!
Qi umur 3 bulan...winduuu :)

<<<Ok...habis dahhh sesi ngomelan 3 zaman Umi Qi...zaman korang? Meh ar kongsi...leh Umi Qi tahu flash back korang acaner ye dok....k.baiiii >>>

19 comments:

  1. PHD bidang dapur tu pun ain nak buat gak lah...tu penting tu utk capai peringkat PHD dalam bidang dapur...hahahaahah

    ReplyDelete
  2. terasa nak wat flashback jugak la umi qi..nak ingt balik kenangan2 best tu :)

    ReplyDelete
  3. waktu belajar adalah kenangan yg sgt indah... sy pun ank sulung perempuan hihihihi

    ReplyDelete
  4. Hihii saye pun EX-UUM jugekk ;)

    cuma intake 2005-2006, grad 2009.. kolej PERNAS/ TRADEWINDS tapi salu dating kat cafe perwaja gak.. ekekee.. course MOT.. *haii ;)*

    ReplyDelete
  5. tersengih sorang2 akk baca sis..hehehe..
    semoga berjaya dalam bidang yg sis ceburi skang ye

    ReplyDelete
  6. Saya imagine parents umi qi sure happy rasa hilang penat tengok umi Qi berjaya, semoga saya melalui pengalaman itu juga. Comel Qi.

    ReplyDelete
  7. apasal leps 6 tahun nampak lagi muda ni?

    x caya..x caya.

    ReplyDelete
  8. sonok tingat zaman muda2..zaman belajar..boleh la nati2 kongsi gak! peace!

    ** kagum ngn ju yg mmg pandai carik duit belanja sendiri..

    ReplyDelete
  9. daku bab2 study ni.. xbpe nk pandai umi qi...dlu bljaq pun abes kelaut... xdpt rse nak konvo..hoho..
    sadissss....

    ReplyDelete
  10. Wah!! Tahun 2004, kite dah kawin 3tahun. HAHHAHA graduate Dip 2000 =) graduate Deg 2010 =D
    Master pon malas nak sambung hendak lagi PHD, hemm suh anak2 jelah sambung. HAHHAHA.

    ReplyDelete
  11. senyum sendiri akak baca celoteh umi Qi dalam moment zaman universiti..esok2 if adik QI dah pandai bukak blog ummi dier yg pandai berceloteh ni..mesti sampai telinga senyum dier or tawe berdekah dekah haha :D

    p/s : 6 tahun dulu..hingga sekarang still comel dengan senyuman :)

    ReplyDelete
  12. kalu dikenang balik mmg best giler time bljr dulu... dgn perangai gila2 ni adoi... lawak kan umi qi.

    ReplyDelete
  13. best gak idea mngimbau kenangan zmn persekolahan gitu..haha..

    ReplyDelete
  14. bile bace cerite umi qi.. terase rindu pulak zaman study..

    ReplyDelete
  15. Akak je takde rezeki nak memijakkan kaki ke menara gading dan bergelar siswi..

    Ralat..

    Tapi itulah ketentuanNya..

    Redha..

    ReplyDelete
  16. Umi qiiiiiiii!! Za pn uum gak..cumanya kos baru,uum xde lctrr,kn dok pj..hahaha..bila r nk up entry ni..lptop za kt bgkel..nk cite gak r zaman dulu2..hihi..de gak modal entry..lol..

    ReplyDelete
  17. ni klu jadi business women , boleh success nih .

    ReplyDelete
  18. menggamit kenangan..cewwaaahhh..
    tringt jgk zaman skolah, zaman blajar dulu..hebat la umi Qi ni..tahniah utk 3pointer ke atas ngan menang tempat ke 2 lab tercantik tu..wlupun dh lama tp tu antara kebanggaan kite n kenangan kite yg xleh lupe kan umi qi..

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com