Zaman Sekolah Rendah Umi Qi | Julia Johari
Booking.com

Zaman Sekolah Rendah Umi Qi

Zaman sekolah...hmmmmmmm :)

Tempoh 6 tahun nih...dari awal darjah 1 sampai darjah enam....cecececece...mmg byk ooo kenangan...korang pun sama kan...kalo nak cerita dlm muka buku blog nih 1001 malam pun x cukup...

Sejak dari darjah satu...ku kenal nama Cikgu Rogayah...haaaa cikgu nih mmg tersangatlah garang...kalo ko masuk kelas x bawak buku dia ngajar mmg azab lah ko Umi Qi...kena berdiri atas kerusi sampai habis waktu dia ngajar...berasappp kaki nk berdiri oiii...

Wpun itu baru darjah 1...mak pak aku mmg xd maknanya nak cek jadual simpan buku apa, buku apa...semua Umi Qi kena buat sendiri termasuk cuci kasut sekolah ok...haaaa kecuali serika baju sekolah aku x reti...

Masuk darjah 3 baru aku belajar nk serika baju sendiri...tp x pas...habis bju aku berlobanggg...dh lah selai jek baju.......nangis aku wehh...ermmm...zaman dulu mana ada baju stok2 byk2 nih weh....aku pun x tau...mungkin sebab itu baju aku cepat naa jd kuning...pastu mak aku buh nila...jadi ar putih balik wakakkaka...best kot time tuh guna nila....zaman laa nih anak2 sekolah pakai nila lagi ka?

Aku selalu dtg lambat pi sekolah...aku selalu wehhh bangun lambat...time dulu mana reti beli jam loceng...aku bangunnn pun ikut jam otak program...hahhahahhaha kerlas kan...anak2 zaman sekarang kalo pakai jam otak sendiri leh ke bangun kikiki time nih aku mmg liat bangun pagi wpun mak aku dh kejutkan lepas solat subuh...ermmm ntah ar pemalas tahap gaban...pi sekolah mak antar naik kereta Toyota Putih KE30...ingat lg hahhaha sampai je sekolah aku menyusup pintu belakang bilik darjah...hahahhahah ingat cikgu x nampak...alih2 kenaaaaa gak...kena dok luar...hahhahahha padan muka :P

Masuk darjah 6...ceh senior lah konon kan...time nih xd makna ko nak bf2...surat2 cinta? eahhhh ko nak mampussssssss....kalo mak pak atau cikgu dpt ko tau diorg buat apa? Depan2 sekolah diorg bg hukuman hokeyyyy...aku ingat lg...ermmmm

Darjah 6 aku dh dtg period...awal ken...so sbb tuh aku cepat matang...sbb anak sulong kot...hari2 aku kena serika baju adik badik nk pi sekolah...mana lah aku x cpt matang...

Darjah 6 gaklah aku ingat, masa tuh mak pak ku bz...ada kerja...so aku dh terbiasa dok kt dapur bantu mak masak...masak karilah, goreng ayamlah, goreng ikanlah, masak sayurlah...simple2 darjah 6 aku dah reti masak...ko x caya? X caya sudah ini memory aku...mmg betul pun...aku sekolah petang masa darjah 6...adik2 sekolah pagi...so pagi aku buat kerja sekolah dulu...sidai kain mesin dulu...pastu aku masak tung tang tung tang kt dapur buat gulai ikan kembung...masa tuh popular guna rempah Adabi tau...mana ada lagi cap Babas atau Alagappas...hahhahaha ingat lg...

Anak sulong, so apa yg diarah kena buat...tp satu je...masa sekolah rendah Umi Qi pi sekolah mana ada wang saku...org semua time rehat pi sekolah ada duit belanja...50 sen dah leh beli laksa dan air sirap...gilaaaaa sedap laksa masa sekolah...nasi lemak 20 sen jek...30 sen balance leh beli air atau kuih...aku? Aku tgk ja kawan2 aku rehat beli makanan...kadang2 kalo mak aku rajin, mak aku buatkan bekal...kadang2 nasi putih, kicap ngan telur mata...kadang2 aku buanggggg tau bekal mak aku buat sebab dah x lalu nk makan...masa tuh ada jamuan kelas hujung tahun...aku xd duit wehhh...geng2 kawan aku semua beli keropok, gula2, kek, air gas...aku? Ada gak rasa malu menebal...ermmm pe nk buat...kadang2 korek gak tabung buluh...tp x lepas wehh nk korek...pehhh tu

Aku terpaksa minta kt mak dan bapak aku...bukan diorg x nak bg duit...diorg xnak kami nih belajar hidup senang sgt....kalo nak dpt duit kami kena buat kerja lebih...mcm pi kebun durian ka, menebas, mesin rumput, mencangkul buat lubang nak tanam pokok...capai je sirim piawaian bapak aku baru Umi Qi dan adik badik lain dpt upah...dpt sorang seringgittttttt pun Umi Qi vangga dah sangat2 hokeh....pi sekolah aku dpt gak duit belanja...hasil usaha sendiri tau bg anak bandar mcm aku...leh ar aku merasa gak mkn beli mkana kt sekolah...time tuh popular buh bihun goreng dlm plastik mkn dlm kelas time rehatt heavennn sgttt.....aku rasa zaman aku sekolah mmg payah sikit je...ada lg ramai yg sebaya aku dulu lg susah wpun aku dok bandar...mungkin itu telahan aku...sampai sekarang aku hormati cara bapak aku asuh...kt sekolah wpun xd duit saku, Umi Qi leh survive...balik sekolah boleh makan sepuas hati kan...itulah aku rasa...tp aku bersyukur...wpun time itu aku kurang tahu apa itu sebenarnya erti syukur...

Zaman sekolah menengah? Eh esok la aku sambung....k.bai :p

14 comments:

  1. alaa sedihnye yg perenggan 2nd last tu, huhu...org zmn2 dlu kan..mmg gtu..kalo zmn skrg ank x bwk duit ke skolah ntah cmne gaya kan? Harap anak sy nt pon belajar dri kesusahan kedua ibubapanya hehehe..

    ReplyDelete
  2. mmg indah kalau nk kenang balik time skolah dulu..
    rasa mcm best pulak..

    ReplyDelete
  3. uit same period darjah 6 hehe..tu pon kne gelak ngn kwn2 sbb dorg lagi advance darjah 5 dh period..heee

    ReplyDelete
  4. ju sekolah mana erk masa sekolah rendah..sk gombak setia ke??

    ReplyDelete
  5. Kenangan anak-anak dulu sekolah tak sama dgn sekarang Ju.

    Kakak dulu lagi susah tapi kalau boleh tak nak anak-anak rasa apa yg kakak rasa.

    ReplyDelete
  6. memang beza sgt zaman kite membsr ngan zaman skang ni kan..bdk2 skang hidup mewah..darjah 1 dah sibuk nak pakai nset, tab la..ipad bagai..kite dulu xdok doo.. ;'(

    ReplyDelete
  7. sekolah endah mmg bnyk kenangan, masa ni lah baru kenal kwn.. belajar mengaji.. belajar tuisyen sabtu naik basikal.. memorinya semua tu... akka pun anak sulong perempuan hihihihi

    ReplyDelete
  8. best bile kenang zaman sekolah dulu...
    tetiba rindu teringat nasi lemak 50 sen, sedappp plak tu...dulu belanja sekolah sehari 1.50 pon dah rasa banyak dah...zaman sekarang RM5 sehari pon cukup2 makan je..hukhukhuk

    ReplyDelete
  9. Owh!! hebatnya Umi Qi punya pengalaman... terbaiklah.
    I, emm darjah 6 study...study...study.. semua mak buat dari basuh baju sampai ke kemas bilik n katil semua mak... HOHOHO memasak lagilah tidak...mak x suka orang kacau dia kat dapur..so reason untuk study n study =)

    pastu dulu kecil2 1 day pagi sekolah kebangsaan petang kene g sekolah ugama malam mengaji so xder time nak main kecuali sabtu ahad yang rasa heaven sangatt, masuk sekolah menengahlah baru belajar cara basuh baju...kemas katil sediri sebab duduk asrama sampai foram 5. hemm rest jap pastu sambung belajar lagi kat Johor, pastu kerja pula then kawin pastu sambung belajar balik...LOLOLO pikir2 balik..owh hidup ku x pernah lekang dengan belajar/study (^_~).
    Miss the moment belajar cuci baju...belajar kemas katil sendiri =(

    ReplyDelete
  10. masa sekolah rendah rasa baik sikit, takde la nakal2 sgt, kira boleh la.. hihi. naik sekolah menengah baru ada macam-macam kenangan kena denda. HAHAHA.. sbb biasalah budak baru nak up kan, time tu dengan grundge la apa lah.. poyo lebih T__T tapi best bila ingat balik.. :) walaupun rasa macam duhhh apehal aku camtu dulu.. kikiki.

    ReplyDelete
  11. Sekolah rendah paling best. Ada adik angkat la kakak angkat la dan mcm.mcm. ms sekolah dulu dulu mesti ada cikgu yg peberetkan.

    ReplyDelete
  12. Sonok baca entry ni. Mmg teringat zaman sekolah dulu. Nasi lemak 30sen je time tu. Air 10sen. Mana nak dapat dah skarang. Air gas 70sen. Time tu rasa mahal sangat. Nak beli mmg xda duit. Pernah share dengan 2 org kawan semata nak beli air gas 70sen tu.huhu

    ReplyDelete
  13. cepat betul masa berlalu.. kalau diingatkan balik mmg lawak.. lucu, nak termalu kat diri sendiri dibuatnya hahaha..
    tapi bila baca cerita Umi QI ni... u are so survive dear.. sikap yg Umi QI ada tu menunjukkan ur parents success mendidik Umi QI.. hope turun menurun pada baby QI ;)

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com