Zaman Sekolah Menengah | Julia Johari
Booking.com

Zaman Sekolah Menengah

Rabu sudah!
Seronok plak Umi QI baca komen-komen korang semalam tau...nak je reply kt situ gak...tp acaner xd butang reply hahahha...tp Umi Qi mmg hargai pengalaman korang cerita masa korang kt sekolah rendah...so bukanlah Umi Qi cerita sorang2 kan...ada gak blogger bertuah mcm korang sudi baca blog usang Umi Qi ini....mekasihhh tau...mmuahhhh mmuahhh u olsss #mmuahgayamodelsangat hahahha

Haaaa semalam Umi Qi kata nak sambung kan cerita hikayat 1001 siang pasal kenangan Umi Qi masa sekolah menengah kan? kan? alaaa xkan lupa dah kot hat semalam yer cerita...ermmm nak mula dh ni...

Masa Form 1- Form 5
I ni pemalu tau...sgt pemalu nak mampusssss...so bila pemalu so kuranglah kawan...masuk kelas pun x pandai mana pun...sebab result UPSR pun so so je la...xdak fail lah hahhaha...jgn korang pk aku nih teruk sgt...xdak fail cuma result so so...mana ada A langsung...takat B ja banyak...ermm pe nak buat...udah rezeki disitu...

So registerla masuk form 1...ala sekolah rendah i ngan sekolah menengah tuh sebelah sebelah jek...masuk asrama? hahahhahha gila...result so so pun nak apply masuk asrama chaittttttttt....kikiki...haaa masuklah sekolah menengah kebangsaan...

Masuk kelas pun kelas tengah...kawan x ramai sbb pemalu tahap gaban...tp aku selalu gak lah kena buli gan budak lelaki kt sekolah...asyik2 kena balik kertas dari jauhlah, kena baling ngan chalk putih tuh lah kt hidung, pastu kena tarik tudung lah...pastu ada yg xnak bg i jalan tau...so dia block i dari jln nk pi bilik air....time tuh i mana reti nak marah2....yolahhh budak form 1 kan nak bajet ayu.... PANGGGGGGGG! hahhahah

So, mmg aku kena buli sokmo ngan budak laki2...ada kawan baik aku ckp, diorg tuh minat kt ko...aku x caya...mmg xcaya arr sbb extrem dia buli aku...malas nk pk...

Muka aku masa form 1-2 mmg banyak sgt jerawat batu....batu tau bukan halus hahhaha...punya laaa aku malu...kan semalam aku citer aku mana ada duit saku pi skolah...so mana lah ada duit nak beli pembasuh muka ke apatah lagi shampoo rambut...semua yer aku guna sabun May buat mandilah hahha aku ingat lg bapak aku suka naa beli sabun nama May...buat basuh mukalah...termasuk sabu tuh gak aku buat cuci rambut sampai naik ketinggggg kerassss wakakakakaka....kenyataan kot! Aku langsung x salahkan mak bapak aku...sbb time tuh aku x tau sgt nk jaga urus diri sendiri...main bedalll jek...kikiki lucu ingat balik...

Korang! Masa era tahun hujung2 90 an tuh kan popular pi sekolah pakai tudung keras buh kad lutsinar tuh? Siapa pernah pakai? hahahhahahah kitaorg nih mmg suka ikut senior...adalah geng senior pompuan pakai...kami syak cantik yer akak tuh pakai tudung kemassssssss sesangat...pastu ramai lak peminat dia...hahhaha...masa tuh mana ada juai tudung2 awning keras nih mak oiiiii....so aku belilah...50 sen jek kt koperasi sekolah juai...kemain dh siap2 potong ikut ruang tudung tuh nak sisip ke dalam...

Bila aku pakai kan...wahhhhh lawerhhhh....cantikkk bangattt....PANGGGGGGGG!
Hahahha aku puji ar sbb selama ni kalo pakai tudung mesti nak kelepet jek bila ditiup angin hahahahha...kali ini aku pakai mmg rasa sgt vanggaaaaaaa...angin tiup kan...hujan ka...panas ka...aku ada bumbung lutsinar dlm tudung bahahhahaha....yg ptg nampak comelll jek...aku rasa itulah penyebab utama kenapa sekarang wujudnya tudung awning keras...mesti dari fenomena dari kami sekolah dulu2 hehehhe...

Aku masa sekolah menengah mmg xd couple2...seriusssss xd...hahahha sbb aku nih kategori budak2 nerd gak lah...pastu kategori x cantik mana pun wpun time tuh aku kurus bangat...leh pakai kebaya labuh tanpa segan silu...hahhaha sekarang ko jgn tanya...aku PANGggggggggg susah ko hahhaha

Amik SPM....ermmm bleh ar result...

Pastu masuk FORM 6
Aku mmg x apply mana2 politeknik...seriusly aku ni buta IT...mmg buta lah x reti komputer langsung nak pikior apply2 nih...ermmmm yelah mana nk ada duit beli komputer kt umah...tp aku x pernah mintak pun kt bapak aku beli komputer...sbb ntah...aku ngan adik badik bukan jenis suka mintak2 ni...segan nak mampussssssss....nak beli buku kerja tambahan sekolah pun kena pk byk kali cara kaedah nak minta duit....haaaaaaa sampai mcm tuh sekali tau x...seram sejuk lutut nak pi mintak duit...anak2 sekarang aku x tau...mudah kot nak mintak...

Masuk lah form 6...kira bajet senior lah bg budak2 bawah aku hahahha...sonokkk tau masuk alam belajar lower dan upper 6....sbb disitu baru aku belajar dan kenali apa itu KOMPUTER....bukan masa sekolah rendah aku x pernah belajar...pernah tp itu pun ikut mood cikgu ar nak bawak pi lab komputer....hahahha kesiann aku wehh...

So, aku amik bidang kelas biz dan perkomputeran...x rugi aku amik kos ni masa form 6...sbb aku minatttt...dari aku zero pasal komputer...aku sgt bersyukur punya kawan2 yg byk bantu aku guna aplikasi komputer dari segi menaip dan programming, berkali2 aku panggil diorg ajar benda yg sama...aku nih kena asah byk kali baru aku ni cpt tangkap...dulu la...pestime aku buat video assingment aku bertajuk HIJAU' utk last project aku sebelum aku duduki exam STPM....peh tuh aku baru merasa jadi PENGAWAS PUSAT SUMBER SEKOLAH...jadi KETUA HARIAN....merasa lah gak aku wehhh jadi mawas sekolah...hahhahahha...dpt gak anugerah tau...yeyyy!

Ko tau x? 
Aku baru merasai tuisyen masa aku berada di alam upper 6...amik tuisyen ekonomi kt KL...aku naik bas leng seng tua tuh...time ni baru bapak aku bersikap terbuka sikit utk bg aku peluang merasai tuisyen...RM50 jek sebulan bayar...4 kali sebulan aku tuisyen...aku kurang minat ekonomi...tp dlm kelas aku selalu dpt markah tinggi ekonomi..

Tau sebab apa...sbb cikgu ngajar ekonomi tuh asyik2 lah tanya aku soklan...masuk je kelasssssssss muka aku gak dia tanya....Juliaaaaaaaa, lukiskan keluk penawaran dan permintaan...mcm mana Y bertemu dengan X....ko gila senah...cm mana aku x dpt markah tinggi...sbb ari2 nama aku jek kena buli....tp aku suka la cara cikgu tuh....dari aku x suka, aku benci subjek tuh jd aku plak cemerlang...hahhahahahha...nanti aku nak ajar anak aku cm ni...garanggggggg tp tegassssssss....baru anak2 cpt fhm dan x main2...ye dok...

Haaaa fenat x baca? kikikiki esok ar aku sambung citer pasal aku dpt tawaran Universiti mana ek....babai!

15 comments:

  1. buh lilin kat tuding biar muncung..ha..ha

    nostalgia

    ReplyDelete
  2. pakai kertas lutsinar kat tudung tu pun ain wat dulu...pas 2 kadang tenyeh dgn lilin....umi qi cite zaman sekolah..terus ain teringat zaman sekolah ain...teringin lak nak up entry cite pasal zaman sekolah nie..hehehe

    ReplyDelete
  3. tenyeh lilin tu harus la kan zaman2 tu...kih3....

    ReplyDelete
  4. hahaha...mmg nostalgia abis...teyeh tudung ngan lilin tue mmg champion!!!

    ReplyDelete
  5. hahaha..bab 'pengeras' tudung tu ai pun buat...xde plastik lutsinar tu kertas A4 pun boleh... hahaha

    ReplyDelete
  6. Ms sklh menengah akk ada ramai secret admire. Tp layan as kwn biasa je. X berani nk bercouple sbb takut kena kawin awal.

    ReplyDelete
  7. Pakai plastik lutsinar tu mmg trend! Dulu kat sek pon nida pakai. Hehe

    ReplyDelete
  8. tu dia mengimabu jaman sekolah. hehehe sweet memori kan. Eh u ada jugak pergi tuisyen walau agak kelambatan, I ni langsung takdak.

    ReplyDelete
  9. wee..sonoknye bace kisah ms skolah dolo2 kan..
    kad lutsinar tuuu..memang fenomena la..rasenye tudung fareeda skang pun ciplak trend kite skolah dulu kot umi qi..
    kikiki..

    ReplyDelete
  10. HAHAHA comel gile baca, haah pernah pakai sekali 2 je plastik lutsinar tu pastu malas, rasa dahi jendul sangat bila ada awning..so kami dulu duduk asrama kalau nak tudung tu muncung x klepet2...u kene goles lilin kat tudung area ur face the iron...dia akanjadi kejung gitu sebab ada lilin tadik. HEHEHHE somemore kami duduk asrama memang wajib pakai jarum peniti supaya tudung memang berlipat bukan lepas macam muka pucung =)

    ReplyDelete
  11. pernah pakai gak plastik lut sinar tue...keras jer tudung sepanjang hari

    ReplyDelete
  12. hahaha biasaq ar dah masuk alam remaja semua nak malu.. malu2 tahi kocheng namanya hehehe.. pastu bajet comel2 je kannn... masa Zaza sekolah mengengah tak pakai tudung.. I pakai pinafore..

    ReplyDelete
  13. Akak masa zaman sekolah menengah gumok...ahahhaa... Tengok gambar sendiri pon sogan.

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com