Part 6: Oh Nenek Ku Johora! | Julia Johari
Booking.com

Part 6: Oh Nenek Ku Johora!



(Gambar Rumah Nenek ku Johora di Ayer Itam Penang)

Assalamualaikum WBT semua para pembaca yang disayangi Umi Qi :)
Hari ini hari Rabu kan? Sekejap je sudah masuk bulan Februari 2014...benar! Masa itu berlalu begitu sahaja kecuali JIKA kita pandai menghargai setiap saat, minit dan jam yang ada dengan perkara yang elok...yg kurang elok jom kita perbaiki pelan-pelan ye... termasuk Umi QI sendiri :D


Umi Qi rasa sangat terpanggil untuk menelusuri sebuah cerita asal usul keturunan Umi Qi...mungkin terjemahnya entry ini nanti boleh jadi satu tatapan buat generasi Umi Qi seterusnya...anak-anak ingatlah asal usul nenek moyang kita suatu masa dulu ye...bukan senang mereka dtg mengembara di tanah bumi Semenanjung Malaysia...

Diam, terkedu Umi Qi mendengar cerita si Moyang Qi ni masa itu Umi Qi kecik lg...darjah enam rasanya...nenek ku mmg seorang yang suka bercerita...asalnya ayah dan ibunya dari Afganistan datang mengembara ke tanah bumi Malaysia dengan menaiki tongkang beramai-ramai dengan ahli yg lain...tujuan utama adalah berniaga...masa tu nenek ku mmg sudah dilahirkan di bumi Malaysia...so mmg anak jati Penang lah senang ckp nenek johora ku ini.

Pembersih
Keistimewaan yang ku boleh lihat pada nenek ku, dia memang sgt pembersih dan kemas orangnya...biarlah barang yang dipakai berabad tahun lamanya...dia akan jaga barang2 yg disayangi dengan penuh kasih sayang sekali...ibarat menjaga anak sendiri...begitulah barang-barang yang dimilikinya...daku belajar...daku belajar...daku belajar utk lebih menghargai barang-barang lama...bukan buang begitu sahaja...tp cuba praktikkan apa yang nenek ku jaga dari pandangan mata kasar ku sebagai cucunya...

Pemberi
Dia memang suka memberi....apa sahaja yang dia rasa barang yg dia sayangi sekalipun...dia akan beri kepada mereka yg disayangi...sampaikan banyak kali Umi Qi berpesan kepada nenek..."Nenek, simpanlah untuk kegunaan nenek nanti boleh dipakai untuk hari-hari mendatang" jawab spontan nenek ku "Julia, nenek kongsi barang yang nenek suka ibarat nenek tengah pakai...sama je julia, ambillah" senyuman memang tak lekang dibibir....sampaikan aku sebagai cucu rasa sgt bersalah untuk menerima....

Jaga Pemakanan/ Suka Masak bagi orang makan
Jikalau Umi Qi duduk sekali ngan nenek di Penang, sebumbung, sekatil dan semeja makan, sure Umi QI leh kurusssss....sebabnya dia memang tekankan kurang itu dan kurang ini....kurang apa yg dimaksudkan? 
Kurang minyak,
Kurang lemak,
Kurang Masin,
Kurang Manis,
Dan
Yang paling penting....
Kurang MAKAN! Dia mmg suka masak tapi kurang makan...Boleh ke Umi Qi ikut? daku kena belajar...belajar dari moyang Qi :) pelan-pelan...

Daku tahu...semua orang punya nenek...semua nenek dalam dunia ini semua baik-baik...semua cucu dalam dunia ini pasti mendoakan kebahagiaan buat nenek yang masih ada mahupun yang sudah kembali kepada yang Esa...

Ku hanya punya seorang nenek sahaja...atok sudah tiada...sudah lama meninggalkan harta-harta indah didunia ini kecuali doa anak soleh dan amalannya...

Oh nenek Johoraku, 
banyak keistimewaan dia sebenarnya, biarlah daku simpan sedikit keistimewaan yg lain utk diceritakan untuk Qi...betapa indahnya dan beruntungnya Qi dpt kenali moyangnya... :D

Nenek ku Johora dan cucunya Umi Qi...gambar ini baru diambil bulan Jan 2014 di Penang...nenek, ketahuilah, cucunya senantiasa mendoakan kesihatan nenek di kg halamannya senantiasa aman dan sentosa....76 tahun sudah umurnya...moga Allah jaga dia selalu...

<<<Nenek, nanti Julia pulang lg ye...tunggu part 7 akan dtg esok...k.bai :D >>>

18 comments:

  1. Setanding dgn cucunya nenek Johara sangat ayu dan manis walau usia sudah menjejak 76 tahun..

    Itulah untung mereka yg suka memberi dan menjaga pemakanan Ju..

    ReplyDelete
  2. Tengok nenek Ju, teringat arwah tok kita..dah 2 tahun dah meninggal. Muka iras2 je nenek Ju. Suka sangat tengok muka nenek Ju, tenang je rasa. :)

    ReplyDelete
  3. Ju, nenek ju nampak muda. Cantik. Nenek hana dh xlarat nak jalan2 kuar rumah.

    ReplyDelete
  4. nmpk muda lagi nenek sis...dh ada cicit da.ehehe

    ReplyDelete
  5. nenek ju sama umur dengan ayah ain...hehehe..
    manis muka nenek...:)

    ReplyDelete
  6. patut arr cun cun belaka nenek n cucunyer..kacukkan gupernye umi QI ni..

    of coz lerr..adik QI hensem jadinya :)

    ReplyDelete
  7. Ahkak dh xd nenek kedua2 belah..
    Al fatihah..
    Semoga nenek sis trs sihat ye...

    ReplyDelete
  8. 76 tahun tapi nampak sangat muda dari umurnya, cantik dan Umi Qi mewarisi kecantikan nenek!

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah, panjang usia... semua sihat tubuh badan ye =)

    Ur face, ada sikit je follow nenek =)

    ReplyDelete
  10. Muda lagi nenek umi qi, cantik nenek dan cucu ni, middle east look.

    ReplyDelete
  11. sama umur dgn my bonda tapi my bonda dah uzur ...

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. Muka nenek umi qi nmpk muda la..xsangka dh 76thn..tp 76 pun muda lg tu..
    May b sebab cara pemakanan yg nenek amalkan tu yg nmpk muda..

    ReplyDelete
  14. 76 tahun nampak masih bertenaga lagi nenek Umi QI tu.. semoga nenek panjang umur, murah rejeki & diberi kesihatan yang baik selalu ye... Umi QI boleh ikut petua nenek supaya sentiasa kelihatan muda hehe

    ReplyDelete
  15. nenek yg pandai masak adalah the best! semua nenek pandai masak kan!

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com