Part 5: Ayam Masak Cabai Pudina versi Nenek Johora | Penang Trip 2014 | Julia Johari
Booking.com

Part 5: Ayam Masak Cabai Pudina versi Nenek Johora | Penang Trip 2014

Assalamualaikum WBT :)
Kali ini Umi Qi sebagai cucu nenek Johora, jadi spy kt dapur nenek ku di dapur, siap salin secara live tau setiap inci apa nenek ckp kt dapur melalui samsung TAB hihihi...kemainn kennn...yelah, kalo x salin ilmu resepi turun temurun dari Afganistan ni, ntah bila Umi Qi leh mewarisi nanti kan...so inilah dia...hasil fenat lelah menyalin resepi dan snap gambor sambil paparazi Qi pun sibuk nak tolong amik gambar moyang dia hahahhahahha 
Jom ke dapur!
Ayam Masak Cabai Pudina

Bahan-Bahan:
1-2 ekor Ayam kampung/Ayam biasa/Ayam belanda 
1 senduk kecil minyak sapi di campur minyak masak biasa
2 tin tomato soup brand Heinz
1/2 tin susu cair Carnation
10 biji bawang merah (blend halus)
1 genggam cili kering (blend halus)
10 biji bawang putih
1 ulas halia muda
4 buah tomato biji 
Sedikit daun pandan
Sedikit daun pudina

Rempah-ratus original:
1 sudu kecil serbuk bunga lawang (blend sendiri)
1 sudu kecil serbuk bunga cengkih (blend sendiri)
2 kulit kayu manis
Sedikit garam dan gula secukup rasa.

Cara memasak:
Masukkan minyak sapi dan campuran minyak masak biasa sedikit, tumiskan bawang putih sehingga garing dan bau wangi. Kemudian, masukkan bawang merah yang telah di blend halus ke dalam periuk, kacau sehingga naik bau. 

Tunggu dalam 5-10 minit. Masukkan cili kering yang diblend asing dari bawang merah, kacau sehingga ramuan sebati dan agak-agak masak, masukkan daun pandan, kulit kayu manis, halia muda, tomato biji, serbuk bunga lawang dan serbuk bunga cengkih, kacau sehingga naik bau, perlahankan api. 

Agak-agak mengelegak, masukkan 2 tin tomato soup Heinz, 1/2 tin susu cair carnation kacau sehingga sebati. Terakhir sekali masukkan ayam kampung atau ayam belanda ke dalam periuk tadi bersama dengan daun pudina. 

Kecilkan api, guna tudung periuk tutup rapat. Tunggu dalam 10 minit.

Siap!!!!!!! :D

Inilah dia bahan-bahan yang korang leh tgk dari dapur nenek johora ku...
Tomato Soup dan susu cair

Cili kering 

Tomato biji

Bawang putih dan bawang merah....banyakkan? Sebab itu tips rahsia awet muda amalkan byk bawang dlm pemakanan...terutama sekali bawang putih...jgn persoalkan bau badan...mandi lah kerap beb hahaha

Halia muda....perghhh tgk ar periuk nenek ku ini...klasik beb...ringan jek..hehhe

Ayam kampung...tengoklah camne nenek johora ku persiang ayam tuh sampai bersih, xd kulit langsung...fuhhhh...kaloh cucu dia beb masak kt dapur...sgt teliti bab kebersihan :) 

Haaaa inilah dia ramuan yang diadun tadi....aummmmm wangi lorrrr

Dapur nenek johora....klasik x? 
Pakai baju polkadot merah tuh my mum, pakai baju kuning bunga ijau tuh nenek johora lah dear...masa Umi Qi tecik2, nenek johora nih masak suka pakai dapur arang...mmg terbaik ar kalo resepi nih masih guna dapur arang, meletop letop tau 3 hari 3 malam repeat makan resepi yg sama...hehehehe...

Gerobok dia maintain cantik tau...mana nak cari? Kt Ikea pun x leh dpt...itulah kelebihan perabot lama...mmg tahan lama dan kukuh...

Alhamdulilahhhh....resepi utama Ayam Masak Cabai Pudina sedapp sgt2...
yang lain masakan sampingan...yg ptg sayur mesti kena banyakkkk kalau mai umah nenek johora kt Penang ok...hehhehe sbb tuh dia awet muda umur 76 tahun tarak hal lah nak masak2 lg kt dapur....cayalah nenek! :)

<<<Dah salin resepi kan? Apa lagi cubalah resepi turun temurun dari nenek johora ku dari Afganistan...mmg terbaik lah...nanti Umi Qi sebagai cucunya perlu praktis buat resepi ni dulu, nanti Qi dah besar leh Umi Qi plak perturun ilmu resepi dari moyang dia sehingga ke cucu cicit Umi Qi plak...so u olls, hargailah resepi turun temurun nenek atok kita tau...sebab tanpa mereka takkan mungkin kita ada kt dunia ini, ok tunggu Part 6 ye akan dtg esok ke lusa...daaaaaaa>>>

# Dah baca ke 
Part 4: Nasi kandar Line Clearrrrrrrr....belum eh?
Click SINI

17 comments:

  1. Salam.... Ramuan semua sama mcm akak dan family selalu masak cuma nama lain... Kami panggil ayam Ros. Ayam ni siapa makan pasti minta resepi. Bulan puasa akak masak ayam ni dan nasi tomato dan ada kawan tolong jualkan di pasar rsmadhan sg dua. Klu umi Qi keturunan Afganistan.. Kami pula keturunan Pakistan. Family tinggal ramai di area Jelutong, Air Itam dan Tanjung Tokong.

    ReplyDelete
  2. Salam.... Ramuan semua sama mcm akak dan family selalu masak cuma nama lain... Kami panggil ayam Ros. Ayam ni siapa makan pasti minta resepi. Bulan puasa akak masak ayam ni dan nasi tomato dan ada kawan tolong jualkan di pasar rsmadhan sg dua. Klu umi Qi keturunan Afganistan.. Kami pula keturunan Pakistan. Family tinggal ramai di area Jelutong, Air Itam dan Tanjung Tokong.

    ReplyDelete
  3. julia...akak terbayang2 makan dgn roti jala...:)

    ReplyDelete
  4. sedapnyaaaa...
    umi qi bole warisi ni..

    ReplyDelete
  5. tengok pun dh sedap..kalau makan lagi sedap nih...hehe

    ReplyDelete
  6. Hadoiii sis..nti nk cuba..nmpk tempting..dh screenshot..ngeee

    ReplyDelete
  7. bestnya umi Qi dapat masak2 kat dapoq outdoor..tak sesak nafas dengan pelbagai bau masakkan..walau kat dapoq rumah ada pasang hud..tapi tak sama macam udara semula jadi..

    resepi warisan mesti di warisi setiap genarasi..agar setanding resepi terkini..:)

    ReplyDelete
  8. tengok periuk belanga berkilat 100% TERINGAT arwah wan.. sgt sygkan periuk belanga dia.1 pn takde hitam2..


    mmg terserlah bersih rumah moyang QI ni..

    ReplyDelete
  9. lain dari yag lain ni, kena cubalah nanti !

    ReplyDelete
  10. cicah roti biasa pun sedap ni...penang mai kaaaa?

    ReplyDelete
  11. nampak menarik umi qi.. boleh la cube lepas ni.. tengok ulam2 tu pon macam sedap.. segar2..

    ReplyDelete
  12. unik resepi ni ada kesempatan nak cubalah... mesti bau daun pudina tu kan.. letak sikit jer okkan..

    ReplyDelete
  13. ok ok nak salin.. tapi tak nak tulis atau taip.. Zaza ambil gambar je dari blog Umi QI yer.. bila kat dapur nanti boleh refer kat gambar dlm hp je.. hehehe dasar pemalas tak?? ;P

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com