Julia Johari: December 2013

Happy New Year 2014



Tarikh hari ini 31 Disember 2013
Tarikh esok 1 Januari 2014
Semua orang pasti akan ada angan-angan dan azam untuk setiap tahun baru bukan? Termasuklah Umi Qi....sebenarnya mmg Umi Qi x tetapkan mana2 wishlist untuk setiap tahun...sebab xnak terlalu terikat dgnnya...tapi kan bila fikir kan balik...bila kita adakan wishlist maksudnya itulah matlamat utama dan panduan kita untuk kejar dan berusaha dapatkannya dengan cara yang betul....see!

So, esok bermulalah ramai-ramai akan wish 'Happy New Year 2014' right? Itu pada orang...wish untuk diri sendiri ada x? Happy New Year Umi Qi....haaaaaaa ucap utk diri sendiri dulu baru bg ucapan pada orang lain...sebab apa? Sebab nak kita tahu apa maksud Tahun Baru bagi diri kita sendiri...hendak lebih more confident pada masa tahun baru dan seterusnya atau perkara2 yg menyenangkan diri sendiri dan mengembirakan orang lain...itulah wishlist yang perlu di forward utk diri sendiri...barulah benar2 tahun baru dengan jiwa baru...jadi cm orang baru semula... :D


Wishlist 2014'
Okey...ini wishlist Umi Qi utk tahun 2014...
yg selebihnya byk...tp xnak riak baik jgn tunjuk...biar Allah je tahu.


Mudah kan ayatnya...tapi x semua orang sedar....so its better muhasabah byk2...
Malam ni pasti ramai ada agenda masing2 kan nak sambut Happy New Year!...

Malam ni Umi Qi ada jemputan VVIP....perghhhhh baju dan tudung baru dah beli...matching kaler ngan walid Qi...tunggu ye malam nih Umi Qi update kt FB...dimana? Tungguuuuuuuuu hehehheh

<<<Happy New Year 2014 to all reader and bloggers fans...mmuahhh :* >>>

Part 4: Fantastic Saphira's Liar Hot Spring at Lost World of Tambun.

Monday Sunshine All Blogger :)
Hullahup...hullahup...hulllahup...hulla hulla hullahup...yeyy! Waduh2 pagi-pagian begini nyanyi-nyanyian...kok rasa hepi? Yaaa benar bukkk!...Haishhhh apa kabar semua? Sihat? Dah makan? Sudah yee...ok meh sini tengok dan lihat betul2 Part 4 Umi Qi nak story kat u olls yang belum pernah ke Lost World of Tambun (LWOT). Tapi sebelum itu, bagi yang belum lihat kesinambungan episod Part 3 sila click SINI

Okey...dah baca kan episod lepas? TQ beb!....Alrighttt inilah dia acara kemuncak yang ditunggu2...selain episod lepas splashing2 sampai dah x hingat nak balik KL....so we all continue dengan acara berendam di kolam air panas.

Hebattttttt bila dapat rasai kecantikan alam dan keserasian alam ciptaan Allah disana....hot spring atau dalam bahasa melayu kolam air panas adalah menjadi satu fenomena sejak dahulu lg sehinggalah sekarang...aneh bukan? Buat pertama kalinya....ye pertama kali dlm sejarah umi Qi baru merasai sebenar-benar kolam air panas yang terhangat dan tercantik di Malaysia setakat inilah...jikalau ada lg cantik dari LWOT sila inform umi Qi ye... :)

Weeeeeee....kaki Walid Qi dan Umi Qi....bercanda dalam hotspring LWOT...bestttt x terkira...meh tgk gambar selanjutnya....scrollll jgn x scrolll :)

Haaaaaaa....sampai Walid Qi siap tunjuk arrow tau nak ke Hot Spring LWOT...kemainnn nak tunjuk kt korang di luar sana supaya menjejaki seperti kami...wehuuu let move it boys!

 Saphira's Liar Hot Spring at Lost World of Tambun
Inilah dia veiw hot spring.  Fantastic!
Hebattt!



Model hot spring Saphira's Liar hahhahahha syhhh!
Pandai Walid Qi pose wehhhh...ku ingat Umi Qi dan Qi je pandai pose....
Sekaliii walid Qi posinggggg mauttt...kaloh Umi Qi tanpa bertanding hehhee
Cantik kan senibina buatan utk kolam air panas ni....cantikkk cantikkk k

Yeyyy we are here!
Qi felik...apo kaheee Umi Qi suh Qi angkat tangan tinggi2 sampai nampak tiakkk wangi Qi nih wehhh...malu arr Qi....hahhahaha

Dalam dik oiii...jgn ngada2 nak ngetes2...hati2 bila nk berendam kt sini...batuan buatan nih semua licin...pastikan anda pakai selipar yg ada grip...awasi anak anda setiap masa.

Sekali tgk cam singa je batuan tuh...ke naga...aik xkan naga ada tangan pjg hahahha...kalo bukan naga rimau ek....hentam lah labu...jgn kami berendam ko ngap kami sudeh....hahhahahha :p

Umi dan Qi plak nak pose...kalo dh boring tgk muka kami...sila tgk keajaiban alam dibelakang kami....cantikkk kan :)

 

Saphira's Babypool (Kiri)
Yeyyy pool nih pun hot spring tau...cetek sikit berbanding kolam utama kt ats umi Qi tunjuk tadi...kolam nih besttt sbb leh bg QI cecah2 kaki sikit...x berasa sgt panas...rasanya bagus tau bg anak2 rasa sikit dkt kulit kolam air panas...utk bg dia relaks and tenang....mmg Qi suka... :) Umi Qi bg 5 star utk kolam ni. yeyye

Foot Spa (Kanan)
Panassssssssss sgt foot spa hot spring nih wehhh...Umi Qi ingat nak tawaf satu kolam nih sbb ada batu-batuan kecil dalam kolam tuh....leh buat senaman kaki...tp x sampai suku pun pusing Umi Qi dh jerittt nak naik ats semula...panassss sgt...x tahan...tp ku ada tgk budak2 lelaki muda masuk tawaf kolam nih selamberrrrr je wehhh...aku pelik ngan kulit diorg...keballll hehhehe apa2 pun ku bagi 5 star kolam ni...hebattt sampai ku kalah hahahha

 

Top of the World Jacuzzi
Ini adalah paling besar dpt ku tgk...lepas korang pi foot spa tuh...sila panjat tangga yg disediakan...ada paling besarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr hot spring ye jacuzzi u olls....mmg gila babeng besorrrrr....tp ku x sempat nak amik gambar sbb kamera kt walid...walid malas naik ats...ku gagahkan diri panjat tangga kendong Qi 10kg weh...ko boleyyy jahhhh? hahahha...mmg top ar!

Beca LWOT
Hahahhahaa jgn percaya sgttttt....ini hanya replika semata2 beca nih wehh...ku nak suh Qi duk ats beca tuh...bleh plak dia takut....ku ingat nk duk sekali posing....tp takut terbalik hahhaha sbb tecik sgt....

Korang!
Nampak x apa aku nampak???
Walid Qi bersungguh x nak lalu jalan nih...hahahhahahha aku gelak terguling2...
Ko tau sbb apa?
Sebab ada naga depan tuh...reallllll yer naga....naga jadiannn geliii wehhh tgk hahahha lariiiiiiiii :p

Almostttt done visiting Lost World of Tambun!
Yeyyyyyyyyy....sebelum kami nak check out dari LWOT...yelah jam dah tunjuk nak maghrib dah weeh...baik kami berundur diri....
So Umi Qi bergambar gan QI lasttttt di sini.....nanti kami dtg lagiii naaa :D

Sebelum balik...anda akan melalui kawasan kedai cenderamata LWOT.
Banyakkkkkkk souviner jual disini...jom beli sikit!
                                          

Ini lah yang kami beli....x banyak tapi jadilah kan...ada some souvenir mahal sgt kt sini...hehehhee 
 

Walid Qi dan Qi bersama2 dengan kucing belaan....besorrrrrrr dah dia ye....kucing ko jga LWOT nih elok2 naaaaa....nanti kami mai lagi...mmuahhh!

Last but not least!
Umi Qi dan Qi...bersama2 5 ekor kucing gergasi...hahhahhahha Umi Qi ada bisik kt kucing nih ckp nanti senyum kt kawan2 Umi Qi yg nk dtg LWOT ye....nanti tlg sampai kan kirim slm pada diorg...hehhehehhehheheh

<<<Yeyyy nak balik dan dinnerrrrrrrrr....dinner malam ini speaciallll wehhhh nak tahu kami dinner apa dan restoren mana yang murah dan berbaloi seisi keluarga? Tunggu Part 5 kami yeeeee....tunggguuuuuuuu mmuahh :) >>> 

Part 3: Splashing Time at Lost World of Tambun Yehaaa!

Let's Get Loud!
Yehaaaa....okey2...laa ni meh rapat2...nak habaq sambungan part 3....tajuk splashing2x hehehhe...ari tuh kan Mama Zaza ada bagi tau dia dah pi 5 kali wehh sini bawak anak2 dia KhaNish...haaa 5x dia dh pi bestt woo tgk bila ada geng holiday nih...Umi Qi ni baru pertama kali...itu pun dah jatuh cintaaa....marshalll tooo nehee....hahahha lagu bollywood sudahh marii! :p Dah baca entry part 2 semalam tak? Belum eh...nak click link SINI

Okeyyy! Sudah baca kesinambungan cerita kan...semalam umi Qi bg tau Qi tidoq kan lepas pusing2 naik tramp hehehhe....so tengoklah ar Umi Qi tunggu Qi bangun dari tido...adalah dia tido dalam setengah jam...bguslah dia tido at least leh bg dia aura semangat baru nak splashing2 lama jap lg...

Lagi satu Qi nih mmg Umi Qi dah train dari awal, tido bawah, maksudnya no buaian, no tepuk2 montot, no ngada2 nak peluk2 umi Qi, no dodoi2....seee inilah hasilnya, bila dah mengantuk ko letak mana pun dia akan tido dgn nyenyak dan bangun tanpa tangisan....i love u baby...sbb baby nih mudah didik dari awal kalo kita x amal konsep kesiannnnnnnnnnnnnnn sgt2....haaa nampak kijam kannn....tp percayalah...Umi Qi mmg strict about melentur dari rebung nih...

Dah dah dah...kalu citer pasal ilmu parenting sampai thn depan x habissss....ko tgk Umi Qi siap minum air duluuu bahahhahaha #padahaldalamhatidokpujukQicepatmangun hahahhahahha

Jom layan gambar wehuuuuuuuu!
Muka ada kesiannnnnn x korang tgk hahahhah Qi buli Umi Qi hidup2....sabar sabar jap gi pasti berendammm ngeeeee

Yeyyyyyyyy Alhamdulilah...setengah jam jek lena...adehhh...terus nak pi peluk walid....umi yg jaga Qi tido pun xmo dah peluk2...ngadaaa! Gi ar kt walid tercinta tuuu...pi lah piiii..... #nangismajuk hahhaha

Bergambar di Beach Bar...dlm nih nampak ada juai air ..........phm2 lah ye...

Hahahahahahaha....siapa berniat nakal sekarang ini...Umi Qi ke Qi?
Ko tgk ar ku baru nak buli si Qi masukk dalam mulut hippo comel nih dah dia meraungggg satu LWOT tokojot dgr suara dia bahahhahaha....aku yg terkekek gelak...ini bukan real wehhh...ini replika jek...kalo ar betul2 xd makna aku nak masukkan anak aku dlm nih...gilaaaa! :p

Sebelum mandii...kita bergambar kawasan taman mainan...yeyyyy buaian pusing....Umi Qi hanya mampu tgk jek sbb x berani nak naik...takut pening, pening ke penakut bahahhaha

Tau kami nak men apa lepas nih....haaaaaaaaa

Kami men nih laaa.....sonokkkk sungguh Qi...dua kali pusingan game nih k...hahhaha sampai Umi Qi suh balik pun menangisssss....dah tuh xkan nk suh Umi Qi bawak balik mainan nih kot kt umah hahahha

Kids Area Splashing!
 Dah puas mainnn....so its time to splashinggg!
Kami bertiga mmg mandi kt sini je...sbb Qi masih kecil perlu pemantauan 101%...so mandi kt kids area pon dah syok...ada area utk dewasa tp dalam...bahaya utk todler cm Qi wpun tgh berjaga2...yg ptg ada life guard jaga kami semua...syukur disitu.

Qi pakai baju ala2 hawai boy hahhaha

Amik gambar kenangan Walid bersama Qi
Ko tengok belakang tuh...sarat betul mainan disitu...jom!

Mandiiiiiii...time nih x ramai orang sbb waktu org bekerja kami bercuti...lalallalla

Walid dan Qi main air dalam kapal ala2 titanic...tgk muka Qi...muka tadak cenyum sbb takut air ahahhaha...padahal dia yg hantu air kt umah...kikiki

Cer tgk...aksi walid bawak Qi main slide...hahhahhaahhaha
Ku yg amik gambar nih puas bergelak ketawa tgk gelagat bapak ngan anak...saling x tumpah cm perangai sapa ikut sapa hehehhe

Rupa2 yer Qi suh walid naik lagi dan lagi lagi slide....Qi suka nek slide oren...ikut tema baju dia ler tuh ngadaaaa......cian walid...dah kata anak walid...ikut laaa kennnnn...

Pehtuuuu...Umi Qi kan suka sgt ketawakan diorang...pehtuu korang tau apa agenda anak beranak ni? Diorangggggggg tembak air kt umi Qi hahhahahhaha...wekkkkkkkkk x kena-xkena hahahhah lariiii

Kempura Cave
Hahahah penat dah mandi kt kids splashing...kami pi bergambar kawasan sekitar berdekatan...x masuk pun gua nih...ku tgk dari luar je sbb gelap gulita...lg pun Qi kecik sgt...x sesuaiiiiiii tggu Qi besar nanti kita masuk.

Lupes Adventure
Ini yg sgt best...x naik pun just amik gambar dari luar...sbb ini mainan utk org dewasa...

Inilah dia Lupes Adventure...dia bukanlah cm roller coaster pusing sampai leh buat korang muntah...ini mcm gentle sikit...aku pun tingin nak naik...tp walid Qi x bagi sbb bahayaaaaaaaa....hahhahhaa #APTB!

Haunted House
Ku xmo tgk lama2....takuttttttttttttttttt hahhaha

Camp site.
Kt sini beshh ada disediakan camp site kalo korang nk menginap sini...hebat2....ku suh Qi naik kancil nih nk amik gambar...dia xmo hahaha

Photo Booth
Aku rasa kalo nak jimat baik ko bawak kamera DSLR ko tangkap ar gambar sendiri...mahai bebenor photo booth sini...ok xper, kita amik gambar walid dan Qi puas2 sini pun dah berbaloi...jimat2 hehhe

Saphire Liar
Hok alohhhhh...lomantikkk yer kaki2 dibawah ini....ngada2 tau...kuis2 kaki dalam kolam air panas kt LWOT.....
Korang tau x....inilah part kolam air panas
 yang paling besttttttttttt dan tercantikkkk belum pernah ku rasai dimana2 sebelum ini...
hangattttttttttt membara dan rasa sgt2 menyihatkan lepas berendam dalam kolam hangat nih....nak tau cerita seterusssssssssnya????

<<<Tunggu Part 4: Saphire Liar Kolam Air Panas Terhebat di Lost World of Tambun minggu depannnnnnnnnnn....pasti korang x sabar kan nak tggu Part 4 nih.......tunggguuuuuuuuuuu mmuahhhh>>>

Part 2: Visit Dry Park at Lost World of Tambun

Yabedabeduuuu!
Yeyyy! Sekarang Umi Qi nak bawa blogger semua masuk dalam alam pelayaran di part 2...opsss jikalau anda terlepas trailer Umi Qi yang lepas sila click SINI  

Alright! Sep! Lets get loud! Lets get loud! hahahha terlebih happy plak ye Umi Qi nih seharian semalam bercuti...okey sekarang semangat-semangat nak update percutian singkat dan bajet kami dalam part 2. Masuk je entrance terus kami pi dry park....apa itu dry park? Alaaa yang tiada kene mengena ngan aktiviti air laaa sayanggg oiii....haaaa ini dikatakan aktiviti melawat dari satu kawasan park ke kawasan park yang lain....

Tak yah susah-susah nak bakar kalori... Umi Qi korang sayang lemak wehh itu yang naik tramp yang disediakan...hahhahaha #padahalmalasnaktolakstrollerQi

Haaaaaaa, sonok weh naik tramp...bukan setakat leh pusing sekali jek...tp berkali2 korang nak pusing pun boley....dah bayar mahal...sorang tiket dewasa mau cecah dibawah RM50....lupa plak harge hahhaha yg ptg below 50 tu pun kira murah dah tuh.. bg kali pertama vacation kt sini harus jgn berkira...kalo berkira sila balik KL naaaaaaaa....

Orait2, xmo bebel banyak sangat....okkkk ari nih Umi Qi nak jadi rider korang, nak jadi tour guide u alls secara percuma....ok pakai seat belt ye siap2....jommmmm naik tramp ramai2 kasi picahhhhhhhhhh suasana heheh!

Haa kami dah sampai dry park...dari pintu masuk nak ke sini ambil masa just 5-10 minit jalan kaki...senang jek nak cari tramp ni...betul2 bersebelahan dengan kids water park site...

Pakai tag ni dulu yokkkkk

Kami bertiga nih kalu melancong bajet sekali pun akan cari baju t-shirt murah sedondon...itu sebab kami kamcing!
Ok Walid dan Qi tuh x menyaborrr dh tuh...jom!

Kami xmo duk depan sekali wpun kami dtg awai dh penuh, kami duk belakang sekali...sebab apa? Sebab kami nih mmg kaki bergambar, so x malu lah nak amik aksi cm ne sekali pun...xkan ada orang pandang belakang kecuali si dak Qi tuh hahahhaha....layankan ajer...cantik kan dedaun menghijau disini....huwaa

Wajib amik gambar....sapa x kenai Umi Qi?
Sang kaki gambar 1 Malaysia hahahah TQ walid Qi....sbb anda mmg terkenal dengan sifat suka amik gambar...mmuahhh!

Weeee tramp dah nak jalan...terujaaaaa! Cm budak sekolah pun ada sbb rasa cm rombongan cik kiahhhhhhh sgt hehehhe

 Tiger Park!
Qi....Tiger....Harimau...ajar anak-anak kalian terus kepada subjek...jgn tambah imbuhan atau soalan...baru mereka terus tangkap subjek by name on the spot.....bestttt duk dalam tramp pun kami leh tgk real harimau nih semua dalam park...so tramp berhenti dalam 5 minit...kami leh tgk demonstrasi beri makanan kepada harimau....sekali dia mengaummmmmmmm Qi yang tokojot hahhahaha lemah lutut Umi Qi oiiiiii....dah dah dah blah pi lain park plak hehhehe

Swan Lake Park....
cantik sgt2 park nih wehhh...mata kami bertiga mmg xleh pejam lama2...nanti miss moment yang cantik2...Qi sgt2 teruja tgk persekitaran dia penuh taman menghijau...sesekali bila terjumpa tasik...Qi akan sebut....uhhhh uhhhh ooooo...sambil mata terbeliak....suka lah tuh....
Qi....lake...tasik....swan.... :)

Bukti Qi teruja...plus minus mak dia sekali...cm budak2 sekolah kan kami bahahhahha ini gambar candid real by walid Qi 

Lost World Petting Zoo
Kami x masuk pun...just dok dlm tramp pusing2 amik udara segar...nanti Qi besar lah baru masuk... :)

Kandang kuda padi....
yeyyyyyyyy teruja tgk kuda padi nih...dah ar kecik molek...sesuai untuk Qi yg suka berkuda2 kt umah...ini real leh cuba ke x ek...hahahhaha...

Pastu tramp nih bawa kami pi pusing naik ats bukit sikit...weee terjumpa Caves kecik nih...

Ada kedaiii kopi...unik wehh!

Terus lagi kami jumpa kawasan Team Building site....

See! Ramai yang buat aktiviti team building kt sini...tengok lah group pakai baju ijau tuh....sakan ko semangat buat aktiviti...haishhh rasa nak jojn je sekali...nampak x papan tanda nih...ini semua penjelasan team building yang anda boleh join disitu....hebat x hebat beb?

Pusing yer pusing jumpa gajahhhh!
Tapi bukan gajah real tp replika seakan rupa gajah betul....
Qi....gajah.....elephant!

Qi sgt teruja...ini pun ilmu pendidikan untuk si kecil...belajar dari pengalaman...dari situ leh asah saraf motor anak2 agak cepat belajar dari pengalaman meninjau kawasan sambil melancong yippiiii

Replika kawasan lombong bijih timah....
banyak2 gambar, gambar ini sgt menarik perhatian Qi...mulutnya x habis2 ckp bahasa german....dia nak tahu sangat apa orang2 replika tuh tgh buat...tangan tuh x habis2 tunjuk ke arah kawasan ini....Qi...tunggu Qi besar lagi sekali kami bawak mai sini ye...mmuahh!

Selesaiiiiiii melawat dry park by tramp...yeyyyy!
 Give me 5 Qi hehehhe....amik kenangan ngan tramp ni...weeee!....Eh lepas nih kita nak ke mana???? Apa lagiiiiiiiiiiiiiii....lets splashingggggg laaaaaaa wehhhh ku x sabor dengan walid dan Qi nak pi selammmmmmmmmm puas2 sampai esok pagi boley? Hahahhahah

Hahahahhahah sila sambung gelak ye kawan-kawan....itu muke tuh muke cenyum ikhlas ke dok eh....korang tgk arrrr wehhhh....Umi Qi nak terjun dah ke dasar wet theme park....dah pulokkkk Qi qhado tidoq....huwaaaaaaaa menangis aku wehhh...kakkakakkakka....ko tgk ar cara aku tidur kan Qi atas meja picnic...slumberrr habis...sbb stroller ku malas bawak...sbb Qi kan dh pandai berlari...so no need...tp x sangka plakkk dia ketidurannnn...

<<<#APTB!....korang tunggu ar Umi Qi update citer part 3 esok pasal Splashinggg! hehehhe sambil-sambil tuh sila tunggu Qi korang nih bangun ye hahahhahhaha>>>