Julia Johari: July 2013
Booking.com

Homemade Iftar: Ikan Senangin Kukus dan Ikan Cencaru Bakar Cicah Air Asam!

Tudiaaaaa tudiaaaa tudiaaa....
Hamboiiii kemain Umi Qi up status tuh...kaloh Ketuk-ketuk Ramadhan hahahah
Selama nih dok masak berbuka pun mmg pemalas Umi Qi nih nk amik pic segala hendaknya...disebabkan sibuk mengurus di dapur sambil tuh gak mata dok tgk Qi dan walid kt depan hall...yelah kena awasi keselamatan si budak tecit Qi tuh wpun umi Qi dah sehabis mungkin amalkan sifat Safety 1st indoor & outdoor...

Semalam Umi Qi dan sekeluarga berbuka resepi simple...Qi pun leh buat tau pejam mata jek katanya hahhaha....

 Ikan Senangin Kukus  dan Ikan Cencaru Bakar Cicah Air Asam! 

Sebelum cerita menu utama...nih umi Qi nak ajar kalian acaner nak buat ayaq asam marvelos yg cicah gan ikan bakar ke, pari bakar dan seangkatan dgnnya...

Air Asam Ikan Bakar
2 biji bawang besar dihiris bulat dan nipis
6 biji cili padi dihiris halus
Sedikit belacan bakar
Air asam di bancuh pekat2
Secubit garam
Secubit gula

Gaul semuanya dan jadilah seperti ini....tadaaaaaaa siap dah...
Umi Qi buat semalam jam 3 petang...air asam nih kalu buat awal lg bgus sbb dia leh mesra dan meresap gitu bila nk berbuka nanti...walawehhhhhhh terliur teman :)

Ikan Senangin Kukus
1 ekor/ sebahagian ikan senangin/ siakap/jenahak
2 biji bawang besar dihiris halus
2 biji tomato di potong 4
1 biji cili merah dihiris memanjang dan halus
1 biji limau nipis
1 bahagian halia muda dipotong halus dan memanjang
2 batang serai dititikkan
Sedikit air masak
Secubit garam dan gula

Ini dia bahan2nya

Masukkan kesemua bahan tadi dlm periuk kukus...tggu setengah jam...

Tadaaaaaaaa siap sudah...Ikan Senangin Kukus versi Umi Qi...aummmmmmm

Ikan Cencaru Bakar
2 Ekor ikan
Secubit garam

Kali ini umi Qi nak gunakan peralatan mengancam jiwa dan sanubari...
'Pemanggang Ajaib'
Hehehheh lama dah Walid Qi hadiahkan set nih pada umi...tp biasalah umi Qi nih kena ada mood terajin tahap gaban baru nak guna...sayang kata kooo kan hahahha padahal nk guna dia semudah ABC....xperlu guna minyak langsunggggggg....napa lah umi Qi x guna dari dulu....aduyaiiiiii

Terbukti bestttt set nih...senang jek nak guna dia...asap kurang sgt...so rumah mcm umi Qi dok apartment sesuai sgt kan...cepat betul dia panas...weeeee

Haaa nengok ikan cencaru...

Yeyyyy dah selamat siap dibakar....bau yeee mengancam...kali ini Walid Qi nk umi Qi bakor ikan without any pes atau lumuran pada ikan...nak ratah ikan bakar yg kosong hehehhe sedap gak tau...original...

Alhamdulilahhh...menu ini disiapkan hanya 20 min...sgt cepat hahahah x yah menumis apa pun...campak pun dah siap...walid Qi terkejut cpt betul umi Qi masak hahahhaha...

Apa yg best semalam...dialog walid
Walid: Sedappp...sedappppp
Umi: Apa yg sedap walid?
Walid: Sedappp...sedap...xyah pi seafood dah...mama buat sedappp sgt...(sambil menambah 3x nasi di pinggan)
Umi: ????? Aper? Boleh bukak kedai mkn x walid hahahhaha
Qi: Uwaaaaa...uwaaaaaaaa (Meraung sebab hanya dpt berbuka dgn bau yang harum sahaja hahhahahha)

Ini budu....Walid Qi yg buat tau...hahhahah mmg pandai lah walid Qi...marvelossss tau...walid Qi yg buat sendiri...bestttttttt

Bos Besaqqqqqqq....temani umi dan walid masa berbuka....hehehhe

Bismillahhirahmanirrahim....Doa Berbuka Puasa....Aminnnnn
Kurma 1st!

<<<Suka masak menu simple dan berkhasiat, kurangkan minyak, garam dan manis....tp maniskan dalam senyuman anda sebagai isteri kepada suami tercinta di rumah dan anak...mmuahhhhh, nak repeat buat ayaq asam boleyyy gojes muahahhaha :p>>>

Renungan...

"Air tangan seorang isteri menyediakan juadah berbuka puasa buat suami tercinta begitu besar sekali, digandakan 70 kali pahala amalan di bulan Ramadan...Jom rebut wahai para isteri yg dikasihi...masak sambil berzikir,bertasbih memuji ALLAH dan berselawat memuji Rasulullah SAW....masakan bukan saja jadi sedap bahkan berkat..." 
- Ustazah Fatimah

3rd vaksin Pneumococol: Last dose Prevenar 13

Weeee....its time to say Alhamdulilah...alhamdulilah...alhamdulilah...
Kami berusaha...selebihnya terserah pada ketentuan Allah...

Ya, Umi Qi mmg alert about imunisasi dan vaksin tertentu utk diberikan kepada anak tersayang...selesai sudah Dos 1, Dos 2 dan akhir sekali Dos 3 Vaksin Pneumococol: Prevenar 13....Umi Qi selalu merujuk doktor if was-was atau gusar ttg satu2 vaksin baru yang hendak diberikan kepada Qi....almaklumlah Qi nih kaki jalan dan sekepala gan umi Qi bila bicara soal holiday...langkah kakinya...sbb itu umi Qi rasa Qi patut dilindungi sbb tempat2 yg kita pergi dan ramai org asing...espeacially crowded shopping centre dan kawasan beli barang keperluan...at least if virus pneumococol tuh nak datang, boleh elak terkena dari teruk sehingga membawa maut...at least leh prevent awal...

Don't bang each other ye bila bicara soal vaksin or unvaccination to ur baby, kids and childen...moms knows the best for ur own baby and kids....
Masih blur apa itu Pneumococol...sila rajinkan diri anda scroll link ini....

Sudah faham kan?
Okey mari saksikan sedikit gambar Qi selepas jalani sesi suntikan pneumocol terakhir pada 20 Julai 2013 jam 11 pagi di Hospital Pusrawi KL...
Plaster ijooooo muda cekci wehhh kena peha ayam kepci Qi nih hahahahahha

Heheheh tudia...tudia umi Qi...kembang sajambak...demukkk...Qi dah mula menguap lepas 10 min kena suntik...perghhh jap g mesti tidoq nih heheh

Muka cover ayu...walhal dah malu satu pusrawi Qi xmo dok dendiam hahahha nk berjalan belum pas lagi...asik2 xmo dok gan umi...nk pi kt walid....ye lah anak walid...sapa ar umi kan Qi....(sedih plak...pang nak) hahhahah

Jen jen jen....hehhehehe minum susu 7 oz sekali hirupppppppp kakkakakkakak pastu vasssssss Zzzzzzzzzzzzzz...senang ati umi...
Eh korang tau berapa bayaran Prevenar 13
RM289 satu dos....kemain mahal kan...bulan lepas pun cm tuh...
Xper lah guna kad gores dan menang...senang umi x sakit keluarkan duit utk kesihatan anak tersayang pada masa akan datang :)

Perjalanan balik umah...sebelum balik walid QI nak singgah Pasaraya Segi yang hado kt Batu Caves....hajat nk buat nasi lemak kerang berbuka nanti sbb mil dan fil pun hado kt umah tuh....tetiba umi Qi dok sakan tolak troli pilih ikan bilis....x sangka dari jauh rakan seopis umi Qi tegor dari jauh...
"Kak ju...kak ju"
Hehheheh sayup je dengar...ruper nya Nik Shikin....haaaa tgkkkkkkkkk rezeki kan jumpa kawan seopis....umi Qi tggu walid pi timbang kerang dan ayam segar....asben Nik pun dok beratur nak timbang ayam katanya Nik....rezeki....selamat berpuasa dan berbuka puasa ye nik...maaf entry lambat publish sbb bz kerja kan Dewan Bersidang....hari jumaat je leh bersidang buat entry blog hehhehe

<<<Terbit rasa gembira...ye gembira hati seorang Umi dan Walid setelah selesai jalankan tggjwb utk beri vaksin pneumococol utk 3 dos berturut2...terima kasih Allah....luaskanlah rezeki kami anak beranak aminnnnnnnn>>>

Korang komen Umi Qi baca ke?

Aah kan...betul x?
Umi Qi dok berkarang berjela-jela mengalahkan amik exam karangan SPM mesti korang nak tau Umi Qi baca ke komen korang?
Pastu ada ke umi qi reply balik jawapan korang?
Ke abaikan jek mcm retis2 tuh jawab
NO KOMEN....NO KOMEN....
Hahahahahaha

So sory beb!
Siapa kata setiap komen anda yang ikhlas dan tulus murni tuh Umi Qi x baca dan x reply balik? Cer bagi tau?

Apabila anda sebaik sahaja komen setiap entry Umi Qi...
Komen anda akan naik di HP umi Qi...haaaaaaa setiap kali itulah umi Qi baca wpun x boleh reply direct...sbb yer butang reply di komen umi Qi non hado...nanti nk try tukar template baru yang hado butang reply tuh...

So bila xd butang reply komen gojes...so umi Qi reply caranya dengan kunjungi blog anda...bg salam atau jawab pertanyaan...ini cara yer...bila orang buat baik kita balas semula...jgn diam ajer kang org kata sombong....

Pastu setiap minggu Umi Qi rajin gak lah tgk statistik view blogger yang selalu visit blog umi Qi...haaaaaaaa jgn x tau...umi Qi tahu siapa yang selalu view wpun x tggl kan komen sekali pun...silent reader pun banyak baca blog picisan umi Qi...tq dear tq...nanti murah rezeki kalian...

Statistik...eh u olss cer check korang yer view entry this month...yg mana plg byk di view? Hohhh ruper2 yer menjelang ramadhan nih diorg semua dok cari entry click!
Resepi Ayam Masak Halia Umi Qi 
hahahahahaha...hamboiiiiiiiiii...cari resepi je ek...Cheeskut pun tersenarai...alhamdulilah...wpun x berjuta2 view mcm korang...tp umi Qi bersyukur masuk dunia blogging nih...sgt fun!

Referrers yang terbaik...TQ kalian sudi baca blog buruk umi Qi hehehhe segan gan korang yang famos amos... (tunduk hormat) :)


<<<Haaa siapa kata? Siapa kata....semua yg masuk Blog Umi Qi...sure Umi Qi leh jejak anda kembali menerusi elemen2 statistik dan komen yang diberikan...if umi x balas komen ada di blog anda hari ini...mungkin plg lewat esk umi Qi terjah blog anda...Kalian semua terbaikkkkkkkk>>>

Solution 'Reading List' blog entry not update.

Seminggu yang lalu....
Bagi siapa yang selalu masuk blog picisan umi Qi pasti perasan kenapa di widget link blog umi Qi x berupdate....
Still tunjuk 'Seminggu yang lalu' entry umi Qi...walhal umi Qi hari2 update kecuali hari sabtu dan ahad utk family 100%....

Itu yang menjadi kerisauan tahap gaban...mata berpanda sampai nak buat kerja di opis pun xdak mood...nak masak berbuka posa pun xdak mood...nak sambut ulang tahun pun x dak mood sebab yer.......
Reading list dan widget link entry Umi Qi tidak terindeks dalam dashboard dan blog korang....pastu kalo search engine google if guna url terbaru entry Umi Qi pun x dapat cari sebab x terindeks seminggu yang lalu....

Seminggu entry umi Qi jadi perammmm ikan pekasam...lemau x berupdate kononnya kan.... (hahahhaha walhal x fofular pun nak risau jugak eh....harus kottt sbb ada certain follower umi yang disayangi byk bg input positif dan pandangan yang bernas)

So umi Qi kemukakan masalah tersebut dalam ruangan Fb geng gojes blogger...
Maka Cikgu Azrine blog perkenalkan Umi Qi dgn http://www.anastasyea.com/

Pastu perasan lagi satu kawan baik umi Qi...tingin once nak jumpa dia gojes hamat...
Dia wassup Umi Qi tau tanya why blog umi Qi x berupdate dekat seminggu kot....
(Plg setia nih...kena kasi uit raya hehehhe) 
pastu Umi Qi jawab umi Qi update setiap ari...mood mmg on jek update blog...pastu umi Qi perasan dekat seminggu gak lah semua entry yang seminggu umi Qi karang x di publish di widget blog diorang....

Haaaaaaaaaa apa lagi nangis sakan lah kan....apa korang rasa bila up entry tp kawan lain dok tgk seminggu yang lalu....haper korang rasa?
Nangis kan? Wpun blog Umi Qi x famos tp harus rasa sgt2 sedih.....
Mula lah 2 hari lepas umi kerja keras dok study ilmu encik Google...apa sudah jadikkk...
Pastu selak byk2 entry Anastasyea tuh...mmg bestttt apa yg dia uar-uarkan semuanya kena sebijik mcm kisah umi Qi....antara entry yg umi qi baca inilah dia 

Apa yg korang baca dlm entry Anastasyea cm tuh lah masalah sebijik yang terjadi pada umi Qi...memula umi Qi buat sendiri...semua x menjadi...ikut sebijik2 dear Anastasyea ckp cara2nya x gak menjadi...stresssssssssss wehhhhh

Semalam balik koje pun dok ingat blog...haper ntah jadik...pastu pagi nih gak email kat Anastasyea.com mohon pencerahan dan bantuan ttg masalah umi Qi....
Laju je dia balas email....x sangka dia nak tolong umi Qi....
Tepat jam 12.00 tengahari....terus dear Anastasyea email umi kembali...

Katanya....

So u olls semua dah fahamkan masalah umi Qi?
Sebab masalah ada dua masalah
1)  "feed filesize is large than 576K"
2) Saiz gambar terlalu besar

Itu ruper yer masalah yer...patotlah seminggu tak terindeks....lepas nih kena jimat jimat kecikkan gambar....fuh....legaaaaaaa
Ini dia gambar2 yang Anastasyea.com kenal pasti masalah sehingga berjaya selesai masalah umi Qi....kalo korang jadi mcm umi Qi nih sila2 lah tiru cara Anastasyea buat ye....pandaiiiiiiii ohhh gadis cilik nih.... :)












Alhamdulilah.....geng gojes blogger and silent reader out there......yeayyyyyyyyy blog Umi Qi dah sihat....belajar dari kesilapan....

Terima kasih

<<<Jangan lupa follow blog beliau ye......banyak manafaat yang diambil....baru sekarang rasa happpppppppyyyyyyyyyyyyyyy dengan bantuan beliau hahahhahaha lega umi Qi legaaaaaaa :)>>>

Happy 2nd Anniversary Umi Qi and Walid Qi!!!!!!!

Alhamdulilah....alhamdulilahh...alhamdulilahhh
Syukur pada mu Ya Allah... :)
23 Julai 2011 - 23 Julai 2013
(2 tahun perkahwinan)

Genaplah dua tahun pelayaran bahtera kami sebagai suami dan isteri...
Sungguh hari ini adalah hari yang sangat2 mengembirakan hati dan sanubari...
Kerana hari ini juga Qi turut hadir memeriahkan lagi suasana kami sebagai suami dan isteri...dan kerana Qi jualah kami dapat title Umi dan Walid....sungguh x terkata...hanya mampu mengucapkan syukur dan solat sujud syukur...

Dalam 2 tahun?
Kisah sebagai suami isteri ada pasang surutnya...biasalah bila berbicara pasti ada terkesan dihati...adakalanya ada memberi sinar kegembiraan...
Suka dan duka sama2 harungi...
Betapa kuatnya kesabaran Walid Qi dalam menempuh liku-liku dan ranjau kehidupan sebagai suami untuk mencari sesuap rezeki utk isteri dan anaknya Qi...
Begitu jualah isterinya turut bekerja semata2 utk meringankan beban suami wpun suami mampu utk menyara keluarganya...
Justeru hadir nya Qi....penguat semangat kami utk terus kehidupan sebagai khalifah Allah dan sanggup hadapi ujian Allah bila2 masa sahaja dgn tabah dan tenang....permudahkanlah Ya Allah...

Mungkin ramai yang berkata tempoh perkahwinan baru 2 tahun masih belum boleh ditafsirkan lebih mendalam tentang perihal masa depan pasangan masing-masing....
Setiap orang boleh mentafsirkan berjuta2 tafsiran sekalipun...
Hatta bagi kami ia diibaratkan seperti jantung tanpa hati, hati tanpa jantung maka sama2 saling memerlukan satu sama lain utk terus hidup dgn sempurna...
Jantung sakit....maka hati pun merasa kesakitannya....hati sakit...maka jantung pun sakit jua...sama2 mengharunginya...

Hari ini 23 julai 2013 jam 10.00 pagi
Akan mengulang sejarah dan nostalgia 2 thn yg lepas...
Jom saksikan sedikit sedutan beratus2 gambar2 perkahwinan kami berdua...
::Gambar indoor studio::
Simple touch...i likeeee .... verangan ler tuh 

::Outdoor photoshoot::
Ohhh love this picture...sungguh bersahaja...ko mampu posing pakai veil panjang berjela? Hahahahahah panjang beb kalah Kate Meddilton muahahhaha ;p


::Outdoor photoshoot::
Time nih dok tahan gelak ketawa...muahahhaha biru muka i tau...kakakakkaka almaklumlah baru pestime nk bergambor outdoor pulok tuh...malu gaban hahahha




 ::Akad Nikah session:
Hanya ditemani keluarga sahaja...only family members allowed...kira mcm pernikahan tertutup...hahahha haper ingat artis je buley? Kami pun buleyyy hahhahha

 Tok kadi.................................sampai sekarang kalo tgk muka tok kadi seram seram seram hahahhaha sejuk tengkuk2...Aku nikahkan akan dikau.........................hahhahaha




Alhamdulilah...upacara pembatalan air sembahyang.........klik2...fuh time tuh cm retis2...mata berpinar tgk kamera sana sini situ...penat eh nk teleng2..hahhahaha

 Sarung cincin suami yang Umi Qi beli khas dari Madinah Al-Munawwarah...sungguhhhhhhhhhhh mengkagumkan batu permata dari sana semasa Umi Qi mengerjakan umrah buat pertama kalinya pada bulan 3 2010...bulan 7 2011 kami tawinnnnnnnnnnnnnn hahaha

Time nih dok tahan air mata........mmg dah nk menitik dah.....org yang selama ini setia walau apa jua sekalipun rintangan mendatang...dia menghadirkan diri suka dan duka....mana x nangis oiiiiiiiiiiiii....haruslah sebak pertama kali sah jadi isteri...title baru...tanggungjawab baru.... :)

Amboiiiiiiiiiiiiiiiiii mana ratu air mata? Mana? Hahahhaha dah nampak duitttttttt hantaran tuh senyum sampai ke telinga wehhhhhhhh hahahahha....nampak naaaaaaaaaa mata....haa mata apa? Mata air lah ahhaha


 Cincin kami....inai tuh lawa...suka sgt2 design simple tuh....weeeeeeeeee nak deko inai lg buley? Gataiiiiiiiii


 23 Julai 2011 - 10.00 pagi - Nikah (Rumah)
24 Julai 2011- 8.30 malam - Sanding (Dewan Wisma Sejarah, KL)
Pannngg2 kepuk2 pang2 kepuk2 kompan dipaluuuuu pengantin baru....duduk bersanding tersimpul malu awwwwwwwwwwwwwww! Hahahahahahahha verangan ko julia kan verangan hahahhaha

 Para hadirin yang terdiri dari kedua2 keluarga perempuan dan lelaki....kami buat satu majlis persandingan besar2ran senang...satu majlis disatukan....yeyyyyy


3 Jenis tarian zapin dipersembahkan...
Tarian dia datang....dengan senyum simpulnyaaa....dia datang! Suka beb lagu tuh
Tarian Zapin Bahari - Paling hotttttttt
Tarian Tari Tualang Tiga - Menggegarkan sanubariiiii
(Oh My god semua lagu tarian zapin nih umi Qi yang pilih...budak2 cilik yang menari...sgt besttttt rasa nak ulang tayang jekkkkk)

Team silat gayung persembahkan 2 jenis silat...wahhhhhhhhh hebattttt betul diorg

Barisan penari zapin yang cilik....tomei2 sorang2 nih...ini pic 2 thn lepas...laaa nih depa semua pasti dah besaq2 :)

 Tetamu VVIP....Dato' Yusoof Nor bersama2 dengan my Fil dan Mil...serba putih....saudara belah walid Qi....Tq dato'........ ;)
Tamat kisah tahun 2011
V
V
V
Masuk tahun 2012
Bluekkkkkkkkkkkkkkk....no more dating2 lah Umi Qi oiiiiiiiii....Qi dah hado nih haaaaaaaaaa....hahahahhaha tukang kaco daun, tukang sepah umah, tukang kasi umi dan walid happy sokmo tgk Qi hari2...amacam Umi Qi? Hahahahahahahah :p

Jom tgk sedutan video anniversary kami, nak tgk full sila dtg umah (bg gojes yang baru kenai umi Qi la)...sbb itulah video penting....nanti dah tua2 esok2 nih anak2...cucu...cicit...piut hahaha nak tonton apa moyang depa zaman dulu kala kahwin tuhhh....time tuh depa kahwin acaner lah ek...pasti canggih manggih teknologi time tuh hehehheh

<<<Masih terasa pengantin baru tau.........haaaaaaa jgn x tau...berbunga2 je hati nih....pelik mcm org baru nak cintan cintun...padahal sambut anniversary je pun....tp harus ada perasaan itu...baru kekal mesra bahagiaaaaaaa....yeyyyyyyy hari nih berbuka puasa speacial....wehuuuuuuuu tungguuuuuuu ye>>>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com