Thursday, February 28, 2013

Attention To All Mommy Blogger Gorgeous!!!

Thursday, February 28, 2013 13 Comments

Alohaaaaa to all mommy blogger gorgeous!!!!!!!
Awwww... pepagi dah puji eh...hehhe 
Okey, niat di hati lama dah nak list kan semua mommy gojes umi Qaiser nih bersatu dalam satu channel umi...

Lets LIKE our new page:
Gorgeous Mum Team Blogger

Bukan tujuan nak kejar fofular ke apa kan...
Just nak mommy & blogger semua listkan dalam komen tuh sikit detail dibawah

Contohnya:
Nama mommy blogger: With Julia.
Bermastautin sekarang: Kuala Lumpur.
Email: julia_84pingu@yahoo.com
Jenis conference u olls prefer utk berhubung (Group chat): BBM, YM, Viber, Wassup or any else.

Thats all...simple jek, petik jari x sampai seminit u olls boleh komen kan...senang umi nak buat list kt sebelah kanan blog umi by negeri :)

Mana tahu nanti boleh discuss arrange satu jamuan potluck atau apa2 event yang u olls decide nak buat with mommy2 blogger around KL atau Selangor kan...

Yang lain daerah atau negeri pun nak turun pun x kisah, lagi bagus...mana taw boleh eratkan lagi erat silaturrahim antara sesama mommy blogger...

Lama dah niat nk create event with mommy2 blogger...meet up pun sure seronok kan...boleh bertambah kenalan lagi mendalam. :)

Ini adalah bukan paksaan...tp hanyalah impian umi utk bagi cadangan dan memudahkan kita semua bersatu...insyaAllah...

That why we call you all is.....

<<<Listkan ye mommys,...i'm waitinggggggg with full of love, Much thank you bcoz cooperate With Julia :)>>>

Wednesday, February 27, 2013

Awesome StreetDeal!

Wednesday, February 27, 2013 7 Comments
Hello Geng Umi Qaiser :)
Lets click here and shopping
at


Awesome deal!!!!

I've just purchased my 2 holiday at there...

So, so, cheapers than other deal...

What about yours???

Lets go click again and purchase it before its to late...


<<<Holidayyyyyyy here i come soon 2013....hahhaha>>>



Cara Mudah Backup/Restore Blog dan Template

Wednesday, February 27, 2013 9 Comments
Please read carefully and do it now by Umi Qaiser ilman.

 Backup/Restore All Entry Post Blog

1)                 Log masuk ke blog anda www.blogger.com
2)                 Klik More Option (Anak panah ke bawah/sebelah view blog)
3)                 Klik Setting
4)                 Klik Other
5)                 Di bahagian Blog Tools, Klik Export Blog

6)                 Kemudian, klik Download Blog (file format XML Document).
7)                 Siap. Lepas itu anda kena simpan link itu baik2. 
            
   Inilah contoh hasilnya keseluruhan post entry With Julia setiap tahun setelah di backup.  

8)            Restore semula jika semua entry anda di hack.
9)            Caranya tukar Export Blog kepada Import Blog.
10)         Siap. Anda gembira dan tiada lagi masalah jika blog anda di hack.


Backup/Restore Template

 1)                 Log masuk ke blog anda www.blogger.com

 2)                 Klik More Option (Anak panah ke bawah/sebelah view blog)

 3)                 Klik Template

 4)                 Klik Backup/Restore (sebelah kanan)

 5)                 Klik Download Full Template
 6)                 Untuk restore semula Template Cuma Browse di bahagian upload.
 7)                 Siap




2 gambar contoh Coding kod template With Julia setelah di backup.


Setelah anda semua berjaya backup post entry dan template blog anda, maka With Julia galakkan anda buat satu folder sebegini...apa yg ada dalam folder nih meh tgk kt bawah :)

3 Benda Penting yang perlu ada...anda copy semua cara yang julia ajar kt atas nih, kalu rajin tulis semula buat dalam satu Microsoft words dan save, lepas tuh 2 link iaitu blog dan template anda simpan dalam 1 folder berkenaan...simpan dalam PC, Pendrive atau DVD ye...DONE!

Senang kan caranya...
Umi Qaiser nih belajar dalam internet gak lama dh pun belek dan belajar...
Tidak susah sebab julia pun selama nih mencari teknik yang mudah utk backupkan blog julia sendiri...walaupun x famos amos, yg ptg setiap entry yang kita hasilkan adalah amat2 bermakna dan memori yang akan kita persembahkan pada anak2 dan cucu cicit kita suatu hari nanti jika kita kembali padaNya.

Jangan ambil ringan ye...wpun kita dah install bermacam2 antivirus, anti hacker, tetapi jika kejadian kerosakan atau tiba2 hilang all enrty post atau langsung x boleh retrive semula blog anda maka jgn menyesal jika anda sudah bersiap siaga buat backup.

<<<Sediakan payung sebelum hujan, sebab umi Qaiser sayangkan u olls lah minta sgt2 u olls backup BLOG anda sekarang, jgn tunggu lama2, kalau nak pi holiday ka, pi cuti sehari ja pun sila2 ringan tgn anda backup ok and simpan link tu, selalu buat mesti anda automatik hafal jln2 nk backup hehhe, semudah 1, 2 3....peaceeee with lovee>>>

Tuesday, February 26, 2013

Advanced Birthday Present For 6 Month Old ♥

Tuesday, February 26, 2013 9 Comments
Hollaaa, Sawadikap, Selamat Pagii semua geng2 cun dan hensem....
hehhe harus kena puji ikhlas baru kita dpt pahala kan....ikhlas tau...ikhlas hehhehe :)
Nak citer nih...meh lah dengar...yelah mak2 aka umi si Qaiser ilman nih suka story2 pasal anak...kalo xmo dgr pi tukar channel len nooo...laa nih kami suka sgt asal cuti ja jln petang2...x kisah lah janji kereta walid bergolek di jln raya...dlm kereta baru decide nak pi mana...cenggitu? Hahhaha itulah kami, no plan...suka redah and its fun...
Yang penting kita enjoyyyyy!!!

Dah mcm iklan pulak mana ek hehehhe

Okey, straight to the point!
Thank you so much walid sebab bermurah hati hadiahkan V-Thunder 4x4 kereta control utk Qaiser ilman sempena advanced birthday 6 month x lama lg...
Heheh big words from walid is...
Hadiah Qaiser kongsi gan walid main sama2...hahhaha...dah hagok dahhh ye pun...sahh walid dia yg bukan kemain nk main heheh...asal pi shopping sah menghilang...nk cari pi tempat kt kereta racing toys...sah ada lah situ sng cari...uminya? Geleng pale....:P

Nih ari Ahad 24 Feb 2013..saje jenjalan amik angin petang...
X sah kalo x snap gan si cilik...merahhh ye abg Qaiser siap bercap polo...hehhe

Muka kami yg bolattt....:P pipi gebas gebus gitukk...awww

Tuntas...setelah sekian lama berbulan2 dok belek kedai mana yg dihajati...akhirnya walid dah beliii...huyooooo...sampai ketiduran prince charming tuh hahah...siap pakai seluaq polkadot...haishhhhhhhh!

Meh tgk apa walid beli hadiah kt Qaiser...meh tgk meh...jgn pengsan dah la manyak pic hahah





Tengokkk...dah mandiii..apa lg dh nampak sasaran utama birthday advanced lg tuh...xsabar nk terkam dah tuhhhh aiyaaaaa



Qaiser kata "Fuyoooooooo....mekasih walid...umi..." Eh umi pun ada ke? hehehhe

Tgnnn.....tangan...x sabor ler tuh...nk tgk apa ke menda lah nih ekk walid bg..



Haaaa diaaaa...berebut pulak dahhh si walid ngan si anak...hahhaha lawakkk hbs...umi ketawa dari jauh tgk gelagat anak beranak...kekkeke

Mangsa kejadian...tayar kereta racing...nk modified ka Qaiser..? :P

Toleh kt walid...."Walid jgn buruk siku yeee....nih kan hadiah Qaiser...bg Qaiser remote cepat" hahahha

Qaiserrrrrrrrrrr no...mommy sayyy noooo! Dia tetap gak nak gigit tyre kete tuhhh huwaaaaaaaa!

Sbb x sabar...walid dia cpt hidupkan kereta tuh...siap ada lampu...siap ada 4 jenis lagu...lagu labada tau x...hamboiiiiiiiiiii kemain...hahha sonok lah tuh leh main smbil layan lagu sepanyolll...

Dah sudahhh...semuanya nk bolot sorang2 Qaiser...remote pun berebut gan walid hahhaha...anak walid cm tuh lah walid yer...

Ngenggg...ngenggg...vrooo...vrooo...amboiii munyi plak dia nk hidup enjin siap ada lampu harzel light merah biru...sesuai lah anak nak tgk...walaupun x leh main lagi kan...

Ke mainnn kereta racing pun nak posing sakan...hahhahah



Dahhhh nk modified lah tuh....habislahhhhhh 

Kannn dah accident...di terbaliknyaaa...Qaiser oh Qaiser...hahhaha

Nih belakang kotaknya...cara2 nk pasang dan mainkan dia...siap ada waranty ok...hamboiii yelah dah menda2 alah nih kan main ratus2 jek...harus ada waranty...kot2 teraccident gan pokok kelapa ke kan hahah leh dpt baru..:D mcm kena renew licence roadtax jaa hahhaha

Simpan balikk...nanti Sabtu nih walid nk bawak kami pi kt Dataran Titiwangsa bawak kereta racing 4x4 test drive kt sana....sahhhhh Qaiser suka...wpun terpaksa terima hakikat kena duk dlm stroller tgk dari jauh..xper nanti besar umi simpan elok2 bg Qaiser main ye...nanti umi polish kasi lip lap body kereta Qaiser...wehoooooooo!

<<<Walid...many2 thanks ya...akhirnyaa! Sekali sekala wujudkan permainan yg bukan berbentuk education pun dpt membentuk sel-sel saraf baru diotak utk jadi lebih kreatif dan inovatif kan... so x membosankan malah ia adalah permainan seisi sekeluarga. Lepas nih, Qaiser dh puas belajar flash card, upahnya main kereta control...haaaaa upah yg tidak membosankan... :D>>>

Click sini: Video Qaiser Ketawa.

Monday, February 25, 2013

Let's laugh together :D

Monday, February 25, 2013 3 Comments
Dikala senja nak melabuh...
Seorang umi dan anaknya mengambil kesempatan untuk merasai angin sepoi2 bahasa di luar rumah..
Tatkala melihat sang si anak berdiam tanpa lukisan senyuman dibibir, senyap seribu bahasa....maka si umi cuba untuk menawan hati si anaknya...

Justeru...lahirlah...

Video ini.

Mari tonton bersama agah si umi pada si anaknya...
(Dah rupe mcm story mory zaman dedulu haishhhhhhhh :P)


Funny right when baby was laughing...just like in paradiseeee....wehooo!

<<< Esok nak cerita Advance Birthday Gift for 6 month old Qaiser ilman...see u tommorow...lets working now mommy>>>

Friday, February 22, 2013

Lettuce iceberg lunch box ♥

Friday, February 22, 2013 13 Comments
As Salam to all my lovely blogger :)
So, just nak sharing one day, one knowledge about 
'Lettuce Iceberg'

Fakta Khasiat Lettuce:
Lettuce iceberg merupakan anggota keluarga sayuran berdaun hijau. 
Lettuce ini adalah salah satu sayuran terbaik untuk dimasukan dalam menu salad sayur. 
Lettuce ini memiliki semua elemen gizi seperti zat besi, vitamin B 12, dan serat yang banyak.



So, just nak sharing one day, one knowledge about  khasiat sayur lettuce?
Okey, sejak sebulan lebih dah mula berjinak2 jd kan amalan berlunch box with LETTUCE...
Aduyaiii mesti ramai dok tanya napa lah tetiba tukar tabiat nih..hehhe sbb dah tembam lah kena tukar tabiat yg lebih baikkan...

Memula google nk cari sayuran apa yg boleh dibuat snek dan amalan harian tanpa masak2...yelah dh keje kan so sometimes ada masa2 hari yg malasssss x hingattt...so alternatif yg terbaik adalah google sayur dan buah yg senang di bwk bekal setiap ari ke ofis...

Kenapa x mkn je kt cafe opis?
Haaaaaaa itu adalah taktik utk elakkan diri dari terjebak dgn makanan yg menarik perhatian perut dan mata utk membeli dgn lebihhh bykkkkk....bila beli byk mulalah mkn byk...so sejak pantang until now almost dekat 3 bulan lebih dh start keje alhamdulilah, amalan bawa bekal ke opis setiap ari berjaya....alhamdulilah....

Meh juju kongsikan lunch box ju semalam dan hari ini pun bawa lettuce bersama...ohhhhhhhhh i'm in love with papa lettuce tauuu sbb its so delicious...dan manis sikit berbanding salad biasa...

Tadaaaaa....
My lunch box lettuce and thousand island mix with sauce chili yoooo...yum yum...


Sesiapa yg masih x kenal sayur berdaun lettuce ini ini rupanyer...kedut sikit and montelll...

Nih rupa depan sayur nih...x mahal pun kalau u olls suka pi Pasaraya NSK kan sebungkus besar RM2.00 haaaaa mandi lah ngan sayur pun xper hehhehe...murah dan jimat masa wang dan tenaga...my snek...

Jom cicah...gelek sama dia...masuk mulut aummmmmmmmm :P

Habissss dahhh...jgn marah ek x kongsi mamam ngan u olls sebab asyik wat keje ngap2 dah hbis hehhe...no keropok or jajan2 selalu ye adik2...sometimes perut dan usus kita pun kena detoks kan dengan sayur dan buah2...baru segar dan awet muda selalu hehhe...amboiiiiiiiii tazkirahhh ko kan juju...:)) sbb juju sayang korang lah kena wat tazkirah cm nih baru korang semangat nk ikut juju.

Another my snek...limau mandarinn and pear.......oh! Kenyangggggggggg ok...so sometimes skip carbo pun dh leh buat u olls rasa kenyang...amalkan selalu ye adik2 abg2... so simple no need to cook...
2 min je penyediaan...yeyyyy mission berjaya within 1 month test...nk teruskan lg another vege yg lg sodap2...tungguuuuuuuu ye :)

<<<Lets say together We ♥ Lettuce! yehaaaaa>>>



Thursday, February 21, 2013

Al-Humaira Contemporary...

Thursday, February 21, 2013 13 Comments
Wahhh tajukk mukan main kan.. :D
Nak tenyum sikittt...jgn marahhh haaa...tenyum kan sedekahhh...jgn jeles2 x baik...kita sesama Islammm hhehe

Okey, last week hari Jumaat 15 Feb 2013, waktu rehat ye...kami geng2 opis berlima berhajat besar dari dulu lah nk pi terjah gedung hijab yg santekkk lah....yelah santek k...harga pun santek gak...nsb baikk lah bonus 2x dpt...alhamdulilahh rezeki...bila rezeki bertimpa2..itu yg lajuuuu ja tgn, kaki dan muluttt...mulut pun sekali ke ? hahhaha tu yg sampai kami kt butik Al-Humaira Contemporary...

Mesti u olls gegirl yg berhijab di luar sana pernah dengar kan nama butik yg terkemuka tu dlm online atau surat khabar kan? Mmg popular la butik tuh...

Ok jom pic...tanpa pic mesti korang bosan nk dgr celoteh mek juju kan....jommmmm :P

Cik Aifa...tq so much sbb tumpangkan kami naik kete aifa ye...lain kali nk naik lgi hahhaha...ok nanti korang pi lah amik alamat dlm internet ada.
Cuma nk tunjuk landmark besar nk ke sana je sbb takut u olls nanti pening dok tercari2 kan...

The Strand Kota Damansara...korang nampak je landmark besar nih terus ke kanan ye....terusssssss je sampai korang nampakkkk.......jap tgk pic bawah jap...

Haa sampai nampak Gulatis Silk House sebelah kiri anda terus masuk...kedai dia betul2 sebelah kiri dan berdepan Gulatis...senang kan...yg ptg pi amik alamat pastu ingat landmark itu plg ptg....

Tadaaaaa dah sampai...alhamdulilahhhh...meloncat2 kami dlm keta...pemandu berhemahnya ialah cik lina...mmg berhemah lah sgt2 kalo nk dibandingkan gan mek juju yg bawak deras perasan mcm nak drift hahaha nak hafal map pun x reti2...kakkaka

Okey dah sampai...baca bismilahh ye xmo lah beli lebey2 kan melayang fulus hamba....beli yg patut2 jek...hajat tuh dh pasang awal2...jimattt Allah suka...xmo lah membazir wpun benda itu bermanafaat :) 
Jom masukkkkkkkkkk 


 Masuk2 ja kedai nih sgt lah menarik perhatian...sgt2 santekkk...sebelah kiri pintu masuk besar ternampak reben cumel2 nih....bila tgk dekat2 rupanyer kain hijab yg di deco sebegini rupa..mmg classsss u olls...sgt tomeiii....idea deco kedai yg simple dan amat2 cute...

Nih lah cik lina kita...pggl dik lina je sbb muda dari ju 5 thn hehhe cantik kan outfit lina pakai ngan tudung Al-Humaira...molek je tgk...sesuai utk upacara formal dan x formal ...kira two in one outfit lah kan...gojes...harga? Pi kedai tuh tgk sendiri...kang bg tau kang terkojot kang hahhaha :P serius bukan setakat tudung ja ada, inner, baju jubah dan lain2...cantikkk :)

Cik Wani...dik wani nih pun sama 5 thn muda dari mek juju...aloooo semua memuda...kita je perasan muda masuk geng diorang...hahha sonok geng gan diorg mcm mudaaaaaaa jekk haishhh...ok lawa kan tudung selendang wani pakai nih...yg nih x mahal pun rasanyer dlm 30 lebih je kan wani...hahha mcm lah wani bca blog kak juju...tp serius nmpak berbeza wani dulu gan wani skrg...:D

See nmpk kan baju2 kt belakang tuh....merenyammm tgn youuu nk fitting hahahha

 Suka suki...ada cermin besar...dah mcm kedai kami sendiri rupa yerr kami kerja kan...nsb baik tokey kedaii x maraaaa...happy lg adalah :)

 Halamakkkk...x ready lg...tp candid best plak hahha...apa lah yg bz bebenor mek juju nih kan...rupe perasan cm tokey kedaii hahhaha :P jgn marah ek..gurau jaaaa

Tu diaaaaaaa aiii...mengalahkan model...cabuttttttttt lariii...ok nih salah satu tudung Al-Humaira...senang je pakai ada dua layer...pastu byk colour....tp time kami pi nih byk dah stock habissssssss....nangess jap...tanya bila nk restock semula...diorg pun x confirm...tgkkkk betapa ramai yg order melalui online....yg pi kedaiii pun byk hbs...so korang kalo rajin selalu2 lah usya online...tp kami nih jenis suka pegang material dulu baruu beliii...dh nama yeee jeniss suka belekk...sah kena pi kedaiii baru puas hatiii...hehhe amacam comey x tudung nih?

Cik Aifa...comel dan cool je budak tomei nih...tp garanggg hahhaha...tak garang pun sebenarnya manja adalah cer tgk tudung aifa pakai...lawooo...nama tudung nih kalo x silap Tudung Cayla...wahh nama pun sakan hebat...green mix pink...soft colour tp nampak comel sgt...skrg kan kena berani main warna blok...so apa lagii...
Aifa pun beli yg nih...yeyyyyyyyy hebat aifa :)

Nih lah beberapa jenis inner ayra satin...ingat nk beli ayra inner je tp dh hbs gak...yelah selalu tgk online asyik out of stock je kan..so bila dtg kedai pun still xd...hahaha nasib...tp kan..tp kan bila try ayra satin lina yg beli online hari tuh jatuh hatiii...santek je tgk lina pakaiii...bila mek juju pakaiii terus pipi demuk tuh hilanggg haishhhhhhhhhh suka lah coz leh sorok pipi debab dgn inner satin jek...tuh yg beliiii

Beli warna light greyyy...sbb per? Sbb lain sikit dari yg lain..yelah dh warna itam dan coklat gelab dah hbs...so grab inner satin light greyyy cantik gak cuba pakai yg lina hari tuh..semua colour tudung leh masyukkkkkkkkk...yelah nk beli byk inner mna mampu...onkosssss ngak ada ibuuuuuuu...hehhehe

Done, beli yg ini....hmmmmm nk pakai time besday nanti...hahha :)

wehuuuuuuuuuu...model mana lah nih terlepas....siap buat peace2 dlm kedai orggg hahha...geram akak sebelah tuh ...nk testing tudung pun x tenteramm..hahha jgn marah ye kak...ok...
Tudung Cayla
Mix Pink and Dark Purple...wa weeeee... i'm in loveeeee this hijabbb....
Harga?
About 50 ke ats...mahal? 
Bg ju kepuasannnnn coz tudung nih pakai mcm2 style ....tunggang tebalik tudung pun still in style...haaaaaaaa kalo yg ada anak tecik mmg sesuai sgt pakai tudung nih, x yah serika bagai...cuma pakai style....seeeeeee
Jatuh cinta lagiiiiiii....lagi2 ku jatuh cintaaaaa...
Terus beli yg ini alhamdulilahhhh...tq geng2 sbb choose the best kaler utk kak juju...:)

Lina, wani, aifa dan lala...dah siap2 nk bayar....semua sekali beli 300...waaaaaweeeee itu semua harga keseluruhan kami beli lah...bukan mek ju soranggg....gila kot 300 juju beliii...matiii den hahha 

Beli RM200 ke ats akan dpt satu kad diskaun...waaaaaaa u olls kalo nk beli lg pi lah ramai2..pastu leh dpt kad diskaun...byk diskaun yg dia bg lps jd ahli...so utg la sapa nk pi lagi...mek juju? kena tggu bonus thn depan kot baru pi lg hahahha

Ok ada tabung palestin kt situ...bgusss derma sambil bershopping...aminnn tu yg berkat.

Alhamdulilahhh...
Just in our hand...syukur.

<<<Seronok dpt beli hadiah hari jadi sendiri, kiranyer advanced present to my self lah kira yer...yelah besday i jatuh bulan mac 26 hari bulan...x lama lg tuh, so hadiah diri sendiri...nk tggu encik hubby kasi apa lambat laii kan...hahhaha semlam dok korek rahsia en hubby nk bg hadiah...gerammm smpai laaa nih x dpt teka...reaksi dia asyik ketawakan  wife dia yg suka hatiii nk korek rahsia....Qaiserrrrrrr jom restling waliddddd hahhaha>>>