Part 12: Total Bajet 1st Birthday Qi di MCD Kepong | Julia Johari
Booking.com

Part 12: Total Bajet 1st Birthday Qi di MCD Kepong

Haaa mana Umi Qi korang menghilang sejak 3 bulan lepas ehhhh??? Cer cari bawah tilam kot2 dok tidoq lg...nih dok peram entry lama x hbs episod patbelas lg hoiii hahhahha...sebenarnya dok kalut update new entry yg fresh je kan...ada je Umi Qi korang...cuma dok diam sikit dari entry ni...dok buat carculate big bajet buat 1 birthday Qi....
Here we are total

DIY craft/banner                       = RM50
Barang-barang deco from Kaison = RM60
 2 biji kek birthday                    = RM200
            MCD event Plan B (100 VVIPs)      = RM1,100 plus2 
Door Gift 2 sets frame + Choc set = RM250
Candy bar party                          = RM150
Photografer (unlimited time)       = RM150
         Total cost                             =  RM1,960

Korang mesti ckp...waaaaaaa mahal yer 1st birthday party Qi...mahal ke? seumur hidup sekali ko nak buat majlis ikhlas...khas utk family rapat dan sahabat2 tersayang berbaloi kot....sbb utamanya Umi Qi dan Walid Qi langsung x terasa duit total tuh keluar celepuk....kami guna konsep 3 bulan awal preparation...

1st month beli candy bar set and diy craft....bayar siap2
2nd month beli door gift, frame door gift and tempah banner....byr siap2
3rd month...Ogos kan...book tempat byr deposit half...tempah kek 2 biji bayar deposit half...tempah photografer byr full payment on the day....

So langsung x terasa duit keluar celepuk...so manage early ok...jgn pk oh mcm mana aku nak plan besday anak aku ke, besday asben ko ke, besday mak ayah ko sendiri ke mahu pun besday ko sendiri plan ar 3 bulan awal...

Tp korang jgn lupa...kami ada menabung dlm ASB sndri...utk besday Qi nih weh...tiap2 bulan simpan RM100...tuh duit kecemasan...so genap setahun ada RM1200 kan...so lebih total besar tuh kami dua org tong-tong sorang sikit...seeeeeeeeeeeeee??? Teknik duit simpan dalam selimut ASB...nampak kan sengat dia...jgn simpan dlm bantal...sure nanti korang korek sndiri hahahhahaha....

Dan lagi satu kena ingat...jgn ckp ooooo Umi Qi mesti dpt tajaan dari atok dan nenek Qi kan...tu sebab leh buat party besar....eahhhhhhhhhh senang2 ko ckp cm tuh kan...luluh hati aku dengar....for ur information hahhaha semua yer 100% duit kami berdua...Umi dan Walid....ikhlas menabung demi utk realisasikan impian Umi Qi....yelah dulu buat mana sempat buat majlis akikah Qi....buaian akikah umi Qi beli sendiri tau...tp x sampai hajat itu...ingat nak buat bisness buaian berendoi...nak asah bakat DIY kot ada yg sudi nak tempah...rasa yer perlu buat bisness itu...

Oklah, ada juga soklan yg berdesing tanya umi Qi....adalah org tuh tanya kt Umi Qi....eh julia cukup ke bajet masa buat birthday QI tuh eh? Ko tau apa aku rasa time tuh...aku rasa nk cekik2 je pale dia...hape ingat kami nih minta sedekah duit org ke? Jauh sekali nak meminta2 nih bukan cara kami lahaiii...kesian ko sbb ko x tgk betapa kami simpan duit diam2....len kali tanya soklan tuh biar berhemah sikit...jgn annoying sgt...PANG nak???

Okeylah...inilah gambar kami bertiga anak beranak dgn super duper creative incharge MCD person...Mr Alif dan Miss Nasha....diorang berdua nilah byk sgt berjasa kt umi Qi...dgr celoteh umi Qi, dgr itu dan ini pasal event Qi...siap potong kek Qi kecik2 nak diedarkan pada VVIP...orang belakang tadbir dua org nih sgt2 berjasa...tanpa kalian x mungkin majlis Qi berlangsung dengan meriah...siap dengan 3 games percuma gitu....ohhhh rasa nak buat lg event mcm nih...leh x nak buat tuk diri sendiri plak hahahhahahahha :p


<<<So, dah fahamkan mana datangnya bajet itu??? Tunggu Part 13 dan Part 14 ye....pasal suntikan MMR Qi dan Nazar Umi Qi hehehhe tungguuu>>>

16 comments:

  1. hey muluttttttt..tak de insurans ni tau..sibuk jer nk tnya2 camtu..sokatilah..ada duit buat..tak de duit duk diam diam mcm hakak ni hahahaha..ko ssh hati dah kenapa..

    rezeki qi..so umi n walid nak kongsi2 gituu kannn..

    ReplyDelete
  2. ni namanya perancangan yg berhemah. good job akak..takdela rasa terbebankan.

    yeayyy!!

    ReplyDelete
  3. Dulu masa buat besday Khairine kat McD masa umur dia 2 tahun, rasanya bajet Zaza lagi lebih dari Umi QI kot.. sebab arwah atok Khairine gi jemput orang2 kampung semua dtg.. hahahaha terus the whole floor kat tingkat atas McD tu ditutup hanya utk birthday party Khairine.. total bajet masa tu mmg burst giler bab! I think lebih kurang 2.5k hahahhaa

    Utk bajet Party QI ni still ok kot Umi.. sbb party pn utk close friend & family je kann.. yang penting Umi & Walid QI bijak menabung :))

    ReplyDelete
  4. Salam jumaat umi qi wah...mekdi..mesti meriah ni..kekanak pun suka ni..well preparation ummi qi..

    ReplyDelete
  5. la ade jugak org tanya gitu???dah nak buat majlis harusla dah simpan duit awal2..haishh ape da..cuba berkembang skit pemikiran..hahaha

    cayalah umi qi...betul la kata org menabung amalan mulia kan..

    ReplyDelete
  6. boleh tahan jugak harganya kan JU,tapi biasa lah tu ju.nk bg org mkn,kena berkorban sket kan.skali skala.rara buat kat rumah n mak masak.tu jimat sket.hehehe

    ReplyDelete
  7. First birthday, only once in a lifetime, kalau mampu why not.

    ReplyDelete
  8. Demi ank buat apa pun sanggup kan. Nak nak time ank sorang ni. Tu lah ulam jantung ratu hati. Duit belakang kira. Yg pntg hepi.

    Bila la nk jumpa ju lagi. Hari tu jumpa kejap sgt.

    ReplyDelete
  9. Ju..org dengki je yg tnya camtuh..huhu..
    Neway ank kita kan..kita mesti nkkan yg terbaek giteww

    ReplyDelete
  10. Eeehhh sebok je org itu nak kisahkan bajet org.. huh..!

    #dasardengki

    ReplyDelete
  11. sapa yg mulut longkang tu Umi Qi?
    mmg dasar sgt kannn...

    ReplyDelete
  12. kak Julia kira yang ini ok lagi... masa 1st bufday anak sulung saya melayang RM4k sebab tradisi kami kena panggil semua sanak saudara kalau buat majlis2 sebegini.. Bayangkanlah bukan nak riak tapi tang budget tu menangis aku...hihihi

    ReplyDelete
  13. fedulikk kan apa org nak cakapp...
    yang penting party is ON..
    tq for shring pasal bajet ni kak,
    boleh lah nory start menabung dr sekarang...hikhikhikhik...

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com