Thursday, October 31, 2013

Mood Swing: Oh Holiday!

Thursday, October 31, 2013 25 Comments
Hahahhahahha.........
See! Betapa beberapa hari ni umi Qi sengaja xmo update blog....
Mood swing beb....tengah count a few days and 1 weeks more...
Adeh! Napa Umi Qi nih....felik benor rasa nih...bukan x pernah pi pun....dah masuk 4 kali dah pi....kalu masuk kali ini akan pergi kali ke 5 dalam sejarah Umi Qi taw x.........
Tapi debarannya macam pertama kali nak jejak ke sana....

Yelah cuba bayangkan dah dekat 5 tahun Umi Qi langsung x jejakkan kaki ke sana tau...
Rindu zaman 4 kali pi tuh...time tuh pi masa masih remaja gedix2, pi pun gan geng universiti satu trip geng....pastu masuk kerja pi handle seminar, kursus 3 kali....

Semuanya pi sana bertemakan kerja dan kawan....bukan bertemakan family holiday trip!
Inilah yang bezanya beb!....sapa x sawan........sapa x mabuk kepayang!

Mesti kalu ku jejakkan kaki ke sana....byk memori indah mulai keluar satu persatu...byk benda nak distorykan bersama walid Qi dan Qi disana nanti...pasti!


Haishhh indahnya tatkala malam dinihari Umi, Walid dan Qi sambil jalan2 di gigi pantai lihat kecantikan pantai dan bulan....lihat suasana tenang mendamaikan........ku idamkan waktu itu kembali menjelma..........ouchhhhh!

Cut!
Hahahha
Dreaming nak mampus kan Umi Qi....kalo dah nama sang kaki holiday....mana reti dok diam hoiiiii....so cuti nih kami pi sebelum school holiday bermula...hrp sgt mudahkan perjalanan kami nanti....

Hei u olls! Kalu tgk umi Qi jarang up date tuh faham2 lah ye....mood swing nak mampus...dok kumpul info sana sini pasai vacation...bahhahahaahaa...sila nyampah! ngada2 kennn kikiki...nak feeling2 kat holiday sekarang...chow babeh!



<<<Cantik plak lampu nih kan....sure Qi orang pertama tgk x kelip2 mata ngeeeeeeeeee>>>

Monday, October 28, 2013

Toddler Recepi: Broccoli Tomatoes Soup Qi

Monday, October 28, 2013 24 Comments
 Yeyyyy! 
Hari ini hari Isnin....so Umi Qi mmg xdok Monday Blues today...so hari ini memang gedik sikit nak up entry pasal Toddler Food Recepi....lama benor lah Umi Qi x up entry masak2 especially solid food utk toddler (1 tahun keatas). U olls...semalam Umi Qi nih rajin nak mampus...haaaa bangun pagi2 buat recepi dari mimpi....korang fhm x recepi dari mimpi? Aku x tau ar dari mana aku leh dapat recepi toddler food tanpa tgk mana2 buku recepi sekali pun...terbayang-bayang dalam ingatan jelas yang aku kena cuba recepi dalam mimpi tuh.......felik nih felik....tp aku rasa recepi nih tidak membebankan perut anak2 termasuk Qaiser Ilman (Qi) 1 tahun 2 bulan...

Selalunya Umi Qi kalu bagi Qi makan hari-hari mmg more kepada unsur ada sup-sup dan sedikit basah2 atau berair...tujuannya, untuk elak sembelit...dan lagi satu Umi Qi suka masukkan sayur-sayuran dalam makanan QI sbb nak ajar dia mudah makan sayur dari kecil...so bila besar nanti xd lah dia terkejut tgk Umi dia masak sayur byk2...sbb umi Qi mmg suka makan sayur satu periuk...xmkn nasi pun x per...

Dulu masa mula2 kahwin gan Walid Qi...Walidnya jenis x suka makan sayur...sampai satu masa umi Qi kena ubah resepi sayur biasa kepada luar biasa...contohnya masakkan sayur dengan pelbagai warna dan mcm2 rasa...masukkan cendawan, ayam ke, daging ke...udang kering ke...asalkan ada rampai masakan sayuran...so until now...Walid Qi berjaya makan sayur hari2...yeyyyy alhamdulilah...

So nak cemerlangkan anak2 kita makan sayur sejak seawal 6 bulan ke atas sehingga dewasa....ibu-ibu luar sana kena pandai tackle warna sayur dan rasa...pelbagaikan...jgn terlalu menghukum itu x boleh makan...ini x boleh cuba takut alergik...cuba dulu...tgk hasilnya...jika alergik sila berhenti cuba masak makanan tersebut...ikut peringkat umur dan bulan...tgk tahap keupayaan dan selera anak2 kita makan masakan air tgn kita sendiri...jelas disitu? So apa lagi...jom tiru resepi dari mimpi Umi Qi...

Toddler Recepi: Broccoli Tomatoes Soup Qi
Saje letak nama resepi toddler nih nama hjgnya Qi...sbb Qi pertama kali makan ala2 western food dari alam mimpi Umi Qi hahahha...

Bahan-bahannya:
1/2 biji bawang besar dipotong halus
1/2  isi ayam tanpa tulang
1 batang isi ketam di potong kecil
1 inci carrot di potong tiga segi
1 biji tomato di racik halus2
Sedikit sayur Broccoli 
Sedikit sayur baby corn
Garam/gula/ serbuk lada putih (guna sedikit utk rasa sahaja, jgn berlebihan)

Penyediaan:
Tumiskan bawang besar sikit dengan sedikit minyak sehingga garing.

Kemudian, masukkan hirisan ayam tanpa tulang dan tomato yang di racik halus (tomato adalah nutrient terbaik kerana byk vitamin C, guna sebijik besar ye utk dapatkan kuah sup yg over sedapsss)...renehkan dalam 5 minit sampai betul2 empuk...

Masukkan isi ketam, carrot dan baby corn, selepas seminit masukkan terakhir sayur broccoli... masukkan sedikit garam, gula dan lada...sikit je ye bg penyedap rasa...dalam 5 minit tutup api....

Siap!
Senang je kan nak buat makanan solid food khas utk toddler right!...Cubalah.

Qi buat mimik muka lapor...umi Qi lambat sangat nak suap dia makan Broccolli Tomatoes Soup....nyata recepi dari mimpi pun QI suka...alhamdulilah...bertalu2 dia makan...seronok kan bila tgk anak suka makan dari air tangan kita sendiri sebagai ibu? Tidak terkata!

<<<Lepas nih Umi Qi nak reka another recepi food toddler dalam mimpi hahahahhaha tungguuu>>>

Friday, October 25, 2013

Live Streaming: Bajet 2014

Friday, October 25, 2013 5 Comments

(Gambar terbaru diambil tepat jam 3.00 petang di Bangunan Parlimen Malaysia)
See....ramai yang sedang beratur diperkarangan ruang legar Parlimen Malaysia sekarang, Umi Qi dan rakan-rakan sejawatan pun tidak sabar untuk dengar secara Live sesi pembentangan Bajet 2014 di Parlimen Malaysia.... 

Live streaming pembentangan Bajet 2014 belanjawan Malaysia secara online. Siaran langsung pengumuman bajet 2014 oleh Yang Amat Berhormat Dato' Seri Najib Tun Razak Perdana Menteri Malaysiaakan disiarkan pada Jumaat 25 Oktober 2013 pada pukul 4 petang. Siaran rasmi akan dibawakan khas menerusi RTM dan Astro Awani selaku media rasmi penyiaran Bajet 2014. 

Tema untuk pembentangan bajet 2014 kali ini adalah 
”Mengotakan Janji Merancakkan Transformasi”

Sila click untuk menyaksikan secara "Live Streaming Pembentangan Bajet 2014 Belanjawan Malaysia Online"

Give Away: Shawl 1st with Umi Qi

Friday, October 25, 2013 24 Comments

Let's join!!!

Syaratnya mudah sahaja:

1) Follow blog Umi Qi
2) Sila click ikuti teknik Hijab 1st: Tutorial Shawl by Umi Qi
3) Ambil (1 gambar anda sahaja) selepas memakai shawl melalui teknik Umi Qi tunjukkan.
4) Buat entry di blog anda beserta dengan gambar seperti dibawah.
5) Copy link entry anda dan paste di ruangan komen blog Umi Qi.
6) Tarikh tutup sehingga 8 November 2013

*****************************
Contoh Entry Anda 


(Upload Gambar Anda)



Saya suka berhijab shawl gaya Umi Qi kerana.................................................................. 

Jangan lupa buat backlink Umi Qi dalam entry anda, lagi panjang lagi bagus puas baca, terpulang kepada daya kreativiti anda setelah pengalaman menggunakan teknik mudah Umi Qi. Ajak geng-geng blogger lain join ye....

Hadiah Give Away:
Hadiah Pertama: 1 Exclusive Shawl + 1 Exclusive Brooch 
Hadiah Kedua: 1 Exclusive Shawl
Hadiah Ketiga: 1 Exclusive Brooch
7 hadiah saguhati

<<<Apa lagi jom lah join.......senang aje hehehhe>>>








Wednesday, October 23, 2013

Hijab: Instant Shawl Tutorial Live by Umi Qi

Wednesday, October 23, 2013 31 Comments
Assalamualaikum WBT to all by beloved bloggers

Hari ini buat pertama kalinya Umi Qi nak tunjukkan satu video ciptaan sendiri....haaaa ciptaan sendiri tau hehhehe video model x bertauliah nak tunjukkan cara pemakaian shawl mudah. Masa yang diperlukan hanya 1 minit....atau lain kata instant shawl...kalu lebih dari 1 min tuh bukan instant shawl lah hehehhe....tp Umi QI bg penerangan tuh yang jadi video nih 3 min 5 saat...but its ok...

Tujuan buat video nih sebab ada geng, kawan2 umi tanya, Eh! Ju selalu pakai shawl kan...pastu nampak mudah je u pakai...leh ajarkan? Lama dah nak buat tutorial...tp malu...walhal Umi QI pun belajar dari orang lain gak nak pakai shawl....kt opis nih dulu ada buat satu sesi pemakaian shawl mudah...tp byk2 shawl mudah tuh Umi Qi plg ingat yg ini lah hahahhaha....kelakar disitu...nanti Umi Qi nak beli buku yang penceramah jemputan tuh uar-uarkan....baik!

Oleh kerana malu yang menebal tp dalam masa yang sama ingin kongsikan secara ikhlas cara pemakaian shawl umi Qi yang mudah maka terhasillah video ini hehhehe... (abaikan muka ku yang teruk dan badan ku yang tembun ye hahahha) 

Selamat mencuba....senang yokkk! 

Terhasillah instant shawl mudah versi Umi Qi di opis hari ini....senang kan? So xyah penat2 pk aku x reti nak pakai shawl...rugi u olls x cuba pakai shawl pjg2, lawa2....x perlu lilit byk kali...just silang pangkah dah siap! 
Weeeeeeeee (muka kembang sesangat...maluuu hihihi)

Contoh bulan Jun 2013 yang lepas...umi Qi guna teknik shawl yang sama tetapi cara silang menyengit ke tepi untuk Outdoor Photoshoot....nak tgk lbh lanjut click SINI

<<<Selamat mencuba ye...bagi yang baru berjinak2 utk bertudung dialu-alukan belajar...mudah, ringkas dan segera....suami pun suka hihihi >>>


Tuesday, October 22, 2013

Ku yang dulu bukanlah yang sekarang...

Tuesday, October 22, 2013 28 Comments
Oh Hello!
Ku yang dulu bukanlah yang sekarang....chewahhh! Ini semua steffi ye pasai lah nih pagi2 dah nyanyi lagu Tegar kt FB hahahha ok2 mau buat review kedua produk garnier....please Review SINI dulu....itu dulu Umi Qi until now pakai produk nih la....

Korang tau x...dulu Umi Qi zaman remaja belia gitu kulit muka berminyak...kalu nak goreng ikan atas muka pun cukup dah tau....haaaaaaaa...sekarang lagi 5 bulan nak masuk angka umur 30 kulit muka ku totally jadi kering...rasa kurang lembapan gitu....ku akui daku cuma guna pencuci muka dan krim muka garnier jek....pelembab krim daku x amik port....langsung x pernah amik kisah...berkira wang ringgit katanya...sekarang baru tau rasa bila usia makin menginjak nak ke angka 3...kulit ku semakin kering...

Korang, masa sabtu lepas tuh kan tgk kt cermin, nak pakai bedak compact...pastu tgk ada kulit kering kt tepi bibir kiri dan kanan...pastu are tepi hidung pun ada kulit kuping2 putih....uwaaaaaaaaaaaaaaa kering di sesetengah zon...rasa mcm muka ketat je....yelah rasa x seronok kan...pelik tau...nak kata x cukup minum air bergelen2 minum dalam sehari...pastinya kulit tetap kering....

So, terfikir dan pernah tgk another produk Aqua Defence nih dulu kt watson...pernah testing kt tgn...sejukkkkkk jek...masa tuh xd kesedaran lg nak beli....tup tup tup ad amasalah nih baru terus teringat beli terus kt watson...x mahal pun RM19 ++ jek...murah kan...

Yang penting sekali, ia sgt2 menjaga ph lembapan kulit secara total...hanya sekali sapuan leh rasa betapa lembab sampai ke malam kulit korang tau...ya Allah happy sgt...wpun baru je 4 hari guna produk nih...cm dah ada kesan cepat...disampaing kuat minum air dan penjagaan lembapan kulit, maka aku harus berasa happy!

Inilah rupa botolnya...ni botol dulu...sekarang dah rupa botlol baru lg comelllllll

See!....bukan nak puji diri sendiri...tp nyata kulit muka Umi Qi rasa begitu lembab sekali...seronok je rasa tiap2 pagi pakai sebelum pakai bedak....so smooth dah muka pun kurang dah kering dan berminyakkk!

Inilah botolnya...comel kan...sekarang mmg wajib buh dalam beg pi opis tau...hahhahahhaha Walid Qi pun nak cuba hahahhahha...jom kongsi jom walid hehhehe...

<<<Kan best kalu kulit Umi Qi segebu kulit baby Qi.....jelesssssssss tauuuu>>>

Monday, October 21, 2013

Part 11: Eighteen Testimonial Blogger about 1st Birthday Qi.

Monday, October 21, 2013 22 Comments
Assalamualaikum WBT...
Morning Monday! Morning Bloggers :)
Hooreyyy! Now dah masuk chapter 11 so just left 3 chapter only hahahha...hari ini nak bagi setinggi-tinggi penghargaan kepada blogger-blogger yang hadir semasa event 1st birthday Qi....apa yang paling mengembirakan Umi Qi dan Walid Qi ialah kami terima pelbagai testimonial menarik pengalaman mereka semasa hadir ke birthday Qi dan perkongsian sejuta gembira melalui satu entry yang mereka ikhlas deklimasikan kepada kami....terharu sejuta rasa dear!

Mari kita click satu-satu...puas baca setiap entry diorg tau....terbaikkkk!
Click jangan tak click ye...pastu follow diorg back...leh tambah kawan baru.... :D Mempersembahkan entry by entry dari teman-teman blogger yang disayangi dibawah...click dari nombor 1-18 ye....selamat membaca!
  1. Cikgu Azrine
  2. Cikgu Azrine
  3. Mama Rara 
  4. Moon Izzan
  5. Moon Izzan
  6. Moon Izzan
  7. Kak Leenda 
  8. Mommy Zaza 
  9. Mama SB 
  10. Ros Anis 
  11. Mimi Aquamarine 
  12. Ctmah 
  13. Mama Nia 
  14. Mayumie 
  15. Mama Sofiyya 
  16. Mama Zain 
  17. Mama Ayish 
  18. Mama Khairul Ibtisam

<<<Part 12: Bajet keseluruhan 1st Birthday Qi di MCD...tunggguuuu>>>


Friday, October 18, 2013

Part 9 - Part 10: Pictures from VVIPs and Qi Birthday Present.

Friday, October 18, 2013 21 Comments
Its show time! Hehehhe...oh hello Friday!...How are u olls? Fine? Thank You....Okey, jom kita sambung kembali part 9-10 pula ye mengenai 1st birthday Qi...ramai yang masih tertunggu2 kesinambungan cerita besday Qi...anyway jgn terperanjat its until chapter 14 okey...bg yg jemu nak ikut intisari entry ini dipersilakan click right pangkah my blog ye...dipersilakan tgk entry blog lain...if dah fenat sgt nak mengikuti rancangan Umi Qi part by part sila men jejauh...jgn dok propa sini letih nak ikut bagai...so Umi Qi suka cerita part by part...setiap org punya kelainan citarasa...saje di hold jauh2 part by part sbb nak bg fresh dan juicy every my entry always cheerfull and so warm...just its like yesterday was happen this event....ok yg seronok tuh dipersilakan sgt2 membacanya... (tujuan Umi Qi utama buat part by part adalah untuk rujukan masa depan utk menyenangkan Umi Qi buat semakan dari semasa ke semasa itu sahaja, tiada niat buruk utk menunjukk2...ada faham? TQ)

Part 9: Pictures from VVIPs
Ramai dikalangan VVIPs yg hadir ambil picture masing2 kan...so ada upload dalam Fb dan jua didalam blog kalian...so Umi Qi mmg dah minta kebenaran nak upload dalam entry Umi Qi buat kenangan...gambar official sudah mmg lama dh dpt dibukukan dldm DVD...so lebih menarik jika kita tontonkan kembali aksi2 mereka yang ambil gambar kamera hebat mereka sendiri...

Ini adalah insan2 yg sgt disayangi...teman dan sahabat ofisku...mereka dtg awal dan beri senyuman bermakna buat Umi Qi...nyata kalian sgt2 disayangi wpun Umi Qi ketahui, umi Qi nih x sesempurna kalian...terima kasih kerana menggunakan props ini dengan berkesan...yippi!...hadiah korang hebat!


Masa nih Umi Qi sibuk susukan Qi...yelah dah bunyi siren bomba kena bg susu kang tantrum susah heheheh...so diorang berdua nih suka usik2 Qi...so Qi suka sgt gan kakak2 comel usik dia hehhehe...

All from Gojes Blogger...masing2 so cantik!...Kaloh Umi Qi hahahha

My senior...dari alam form 6...about 10 years lama betul x jumpa...kak sal...tq sis...love u!

Time nih Umi Qi pun join game yang dikendalikan oleh MCD...so Qi pun kena heret sekali main musical chair...wpun time tuh Qi x tau apa2...nak juga dia merasai betapa seronok bermain game ini...tp Umi Qi gak yg hover hahahhaha biarlah...event nih semua org leh enjoy!

My precious Prince....love ur smile dear.... (sebak)

Love all my beloved blogger fans...Mommy Blogger Gojes Supermom & Baby!
Thanks coming! :D

Part 10: Qi 1st Birthday Present
Inilah dia keseluruhan hadiah Qi...ya Allah sgt2 beruntung Qi tau...ramai sayangkan Qi....terima kasih kalian yg sudi beri hadiah pada Qi...sesungguhnya Umi Qi dan Walid Qi mendoakan agar kalian dimurahkan rezeki lagi dan lagi...mcm2 Qi dapat...malam hari 31 Ogos tuh Umi Qi senyum sampai ke telinga...Qi sudah ketiduran awal sbb keletihan melayan tetamu...tp Umi Qi seakan tak boleh lelap selagi x susun hadiah Qi sebegini...sejuk hati tgk hadiah Qi dh siap2 susun mcm nih...mcm hadiah kahwin yeyyyyy!

Zoom dekat2....aummmm semua cantik2...sah2 Umi Qi yg kena bukak hadiah nih gan walid Qi...tp walid Qi suh Qi bukak hadiah dia esok pagi nanti yeyyyyy tunggu pengantin tecik bangun tido esok pasti dia terperanjat nak bukak hadiah dia hahahhahahahhaha x saborrrrrrrrrrrrr mak oiiiii

Ini hadiah khas dari MCD Kepong...Ronald Gift set khas utk lil Qi yeyyy 

Cantik porch beg nih leh letak brg2 Qi nanti....selain itu Qi pun dpt set happy meals khas from MCD double triple happy lah gan MCD yeyyy

Qi dah bangun tido...dah mandi dah sarapan yeyyyyy....baru bagi dia keluar bilik tgk hadiah dia sendiri, buka hadiah sendiri...nak bagi dia rasa betapa seronoknya jadi birthday boy buat pertama kalinya dalam hidupnya...seronok tgk keletah dia heheheh

Haaaaaaa..hadiah pertama siapa jadi mangsa Qi untuk di buka hehehhe...rambang biji mata nampak Qi oiiii jeles Umi Qi tau hahahha

Amboiii siap telek siapa pengirim hadiahnya...kelakar Qi nih tau...mcm kenai jek sapa kawan Qi kasi hadiah hehhehe

Haaaaaaa ini baru 5 minit kemudian...dah mula sepah dah nih....so baik Umi QI tlg Qi bukak hadiah Qi ye susun elok2...(padahal umi Qi yg x sabor nak bukak hadiah hahahhahhahahhaha :p)

Tadaaaaaaaaa!
Haaaaa banyak hadiah Qi mcm2 VVIPs dan family kasi kan...syukur alhamdulilah...seronok tgk satu2...best yerrrrrrrrrrr TQ korang (sebak plak sbb korang sayang Qi mcm anak korang sendiri mmuahhh) hug!

Qi pun dapat banyak uit raya...x sangka beratus kot...selamat dah Umi Qi masukkan dalam ASB Didik Qi utk masa depan Qi nanti....nyata kalian hebat di sisi Allah...moga Allah murahkan rezeki kalian dunia dan akhirat! :D

Ada ikuti Part 8 x? 
If belum click SINI

<<<InsyaAllah ada rezeki kalo rajin petang nanti nak update Part 11 pula....tungguuuuuuuuu :)>>>

Thursday, October 17, 2013

Publika: Hyderabad World Famous Briyani

Thursday, October 17, 2013 20 Comments
Eating Out Channel versi Umi Qi
Oh hello!...how are you? Fine? Gojes and hensem always? Oh yes of course u are! Hehehehe...now wanna story our food channel at HYDERABAD: Briyani.....aummmmm...its looks so yummy and delicious...so u all know where is it actually Briyani come from? Dont know or dont want to know briyani history?

Actually, Briyani originately come from Lucknow, Hyderabad located at India....tengok dari zaman pemerintahan Mughal India lagi diorang dah reka cipta makanan super lazat bg golongan di raja...so jgn ingat ia asal dari makanan melayu ye...Briyani asal yer dari India...so kebanyakkan Malay food sebenarnya sudah bercampur dgn pelbagai bangsa dari India, Arab, Indonesia dan lain-lain....

So JJCM Umi Qi sekeluarga hari Isnin 14 Okt lepas, walid Qi belanja makan di Hyderabad di Publika....ermmm so nice decorating and others...here there are! 

 Boleh baca di belakang buku order...byk butiran terperinci asal usul Briyani....

Simple dish...Umi Qi order Briyani ayam....sedapppp sgt! Nasi ye menyenyangkan.

Ini walid Qi punya....Briyani Kambing....aummmm sedap juga....ish kenyang kami makan.

Ini set Qi punya eehehheeh roti nan...terbaik...its like more crispy krup krup krup mkn...so cicah gan kuah dal sikit bg Qi makan...dah boleh geng pak aji lah Qi oiii leh makan roti nan hahahahha

Ice lemon tea terbaikkkk...gelas besor...sedappp!

See! King Qi tgh santap Roti nan...super lazat sampai Qi bising napa lambat sgt Umi Qi nak suap masuk mulut bahahahhahahha...tgk mulut Qi bukan men besorrrrrrrrrr.... :P

Buat muka duck face bila walid Qi amik picture hehehhe...nampak sgt protes nak makan roti nan lagi hahahhaha

Dah selesai santap makanan ala2 di raja...sebelum balik mcm biasa Walid Qi yg beria2 nk kami pose depan kedai nih hahahhahhaha....tgk Walid Qi nih sgt2 penyayang, sudah tahu peel sang isteri suka bergambar x kira dimana jua kami berada....see! Qi tuh siap mengomel napa x suap Qi nasi briyani hahahhahahhahahhaha....

Suka tgk plak outfit Umi QI pakai...seluar Palazo itam with blouse electric blue and bawal Adijuma...simple sun dress hehehhe so musim panas jgn pakai tebal2...nanti berpeluh2...so lebih suka pakai material jenis loose like this...so Umi Qi nak borong palazo byk2 ar nanti...ngeeeeeeee

Pastu kami pi masuk Publika Mall...tgk pasaraya ala2 omputih...yup....best kot pasaraya nih...penuh gan herbs gitu...penuh gan fresh2 vegetable gitu....termasuk fresh flower pun hado.........walid Qi suh kami pose kt sini...penuh munge2 ngeeee

Kalaulah, kalaulah, jikalaulah dapur Umi Qi hado set rak mcm nih...dah lama umi Qi buat display sayur dan buah2 cm nih....hahahhahhahaahaha suka tgk sayur fresh2 kt sini...xd ar mahal sgt dan xd ar murah sgt......just nice price!...

Qi suka sgt tgk kubis purple tuh...nanti Umi Qi beli kita buat coleslaw purple cabage ye Qi...nanti kita makan sama2 gan Walid Qi....yummyyyyyyyy

Pastu terjumpa lobster hidup2 dalam akuarium........Qi ye mata dan mulut siap muncung sedepa nak suh walid Qi angkat nk tgk lobster....hahahhahahaha...mahal ok harga yer...1kg Rm100++...pejam mata blahhhh hahahha

Mata Qi x kelip2 tgk kawan baru....nama dia abg lobs....abg lobs nih action bebenor...Qi panggil dia euuu euuuuu euuuuuuu hahahhaha lembut je Qi panggil....Umi Qi marah abg lobs sbb lari jauh dari Qi...sombong bebenor, patut ar ko mahai....puiiii hehhehe

Lepas solat maghrib...kami terjah dataran merdeka (kereta walid Qi isuszu itam)...sunyi sepi...seronok tgk malam hari bersama keluarga kecik kami bermain2 di padang dataran merdeka...Qi bebas berlari2 anak....oh seronok betul perasaan jadi mama, jadi umi, jadi ibu, jadi wanita.....syukur alhamdulilah...biarlah ia berpanjangan sehingga perasaan itu :)

<<<Walaupun bercuti dalam KL setiap minggu, kami senantiasa seronok, ternyata tempat sendiri lagi menarik utk diterokai dan dirasai setiap detik bersama2 keluarga tersayang>>>

Daiso: Ice Bar Makers

Thursday, October 17, 2013 22 Comments
Hello Thursday!
Haaa ari2 Umi Qi korang dok canang dalam blog always kan...dah jadi tabiat setiap pagi harus lepak lam blog dulu....uar-uarkan apa yg patut dibuat seharian...dah jadi macam diari (walking dictionary).

Now, Umi Qi nak story...new label about Daiso...actually ramai yg suka pi Daiso kan...hunting mcm2...ini semua terpengaruh gan Yana Azfar gojes syg tuh lah...mana2 pi asik2 Daiso...sampai Umi Qi pun dah jadi minah Daiso gak. Umi Qi dh lama jadi peminat setia Daiso nih, tp selama nih masuk/keluar gitu jek...sbb sampai x tau nak beli apa bila masuk daiso...tetiba ilang ingatan nak beli barang hahahha gitu!

Last week, kami bertiga bertenggek kt Paradigm Mall...window soping je pun...xd motif apa2 singgah sana...saja suka2...itu ar kehidupan kami...no plan when weekends coming...so singgah daiso baru buka di paradigm...ada ar beli sikit set bento utk Qi...but x puas hati...sbb puas pusing berkali2 set bento sikit sgt, pandai Anez cari set bento...kena terjah Mr. DIY pasni...hummmmmmmmm...

Pastu ternampak set Ice Bar Makers nih...lama dah mencari...nak buat aiskrim sendiri...sbb Umi Qi suka makan aiskrim...bleh dikatakan setiap minggu buat rengekan budak tecit kt walid Qi semata2 nk aiskrim.........nah sekarang Umi Qi leh buat aiskrim ciptaan sendiri....yeyyyyyyyyyyyyy RM5 jo bekas nih...ada mcm2 pesen bekas nih tau...tp Umi QI pilih hat nih leh tgk kaler2 weeeeeeeeee

Taraaaaa!

Tengok ar bahan2 nak buat aiskrim...memula cuci dulu bekas nih bersih2...
Pastu Umi Qi cadang nak buat........... 

Aiskrim ChipMi
Hahahahhahahhaha nama ChipMi tuh omey dok?
Baru cipta masa tulis nih bahahahhahaha
Sebab apa nama chipmi?
Gabungan biskut Chipsmore and Milo....so jadi ar ChipMi....Qi dengar pun sukaaaaaaaa ketawa dia hehehhehe

Bancuh milo gan susu pekat dalam air separa suam...jgn panas sgt sbb kita nak dia jadi ketul2 milo tuh...saje nk tekstur kasor2...pastu masukkan air sejuk sbb nak bg dia likat...and then masukkan beberapa ketul biskut dalam acuan ice bar maker...layer bawah sekali umi QI letak susu pekat...saje kenkonon nak rasa lemak manis gitu di atas hahahhaha (lepas nih nak beli susu HL low fat senang leh mkn aiskrim rendah lemak selalu weeeeeee)

Siap....sejukkan didalam peti ais beku diatas sekali...simpan semalaman...

Siap hahahhaha....aiskrim ChipMi nih kaloh Aiskrim Magnum wehhhhhhhhhhh....mmg kaloh, sedap! Ye sedap! (puji diri sendiri sbb leh buat aiskrim sendiri murahhh hahahha)....lepas nih nak buat lg versi aiskrim buah-buahan tempatan weeeeeeeee....mmg x sia2 beli hahahhaha

<<<Pasni leh santap aiskrim puas2 kt umah sambil goyang kaki tgk TV gan Qi....tp Qi kan sekarang asik2 jeles tgk Umi Qi makan aiskrim ChipMi...hahahhahha gelak jaat>>>