Potluck Baraan Gojes: Kuewtiaw Goreng Kerang! | Julia Johari
Booking.com

Potluck Baraan Gojes: Kuewtiaw Goreng Kerang!

 Happy Monday u olss gojes glam gituk eahhhhh!
Korang tau apa maksud 'Baraan'
Dalam bahasa Jawa bak kata Aty ler, Baraan tuh maksudnya beraya dari satu rumah ke satu rumah ler...best kan satu perkataan bawa byk maksudnya... :)
Hehehe semalam besttt ooo dpt beraya ramai2 gan geng2 gojes blogger supermom and baby di rumah Aty di Bandar Country Homes Rawang...so happeninggggg!
Gambar gathering semalam mana?
Esok umi Qi story yea...laa nih nak cerita disebalik tadbir potluck raya utk umah Aty...
Mmg hajat di hati nk masak sendiri potluck...menu dah pk lama dah...

Kuewtiaw Goreng Kerang
Sempoiiiiiii from Umi Qi....kalu x sedap bagi tau eh yg rasa semalam hikhikhik...malu umi Qi tau sbb jarang buat potluck bg org mkn ramai2...setakat walid Qi sorang jek no hal...tp bila nk buat potluck semalam gegar wehh kuali...doa bebanyak harap menjadi heheh

Ini dia ramuan2 ye :)
Bawang merah seulas 
Tomato sebiji
Tauhu
Kerang
Kaki Ayam (jadi stok air sup ayam)

Cili kering di blend sikit

Kuewtiaw yg telah dibasuh dengan air panas pastu matikan yer dgn air sejuk...utk buang minyak2 dan ragi di kuewtiaw mentah....sgt penting ye utk elak masalah2 jangka panjang...asid borik tuh bahaya.

Tauge satu periuk

 Sayur sawi

Dressing
Daun sup dan cili merah di racik halus
Telur dadar di potong memanjang kecik
Tahu goreng dipotong dadu

Tadaaaaaaaa siap...inilah dia Kuewtiaw goreng kerang versi Umi Qi...sempoiii hehhe

Amboiiiiiiii besaq ye bekasssss heheh kemainnn dah di tempek dressing memacam atas kuewtiaw tuh eh...hehhe

Meh tgk dekat2 kasi elio keluar menjejeh kikiki

Sebelum bawak menu potluck nih kt umah aty...sempai lai kami makan puas2 kt umah hahahhahah x senonoh ye umi Qi kannnn....lapaq wehh mana buley tahannn...kikikiki santap dulu sebelum gerak! ;p ngeeeeeeee
(Gojes yg dah makan kuewtiaw umi Qi...kalo x sedap kasi tau eh...berpuluh kali tanya walid Qi ckp sedapppp...masih x puas hati...yelah umi Qi nih festime kasi gojes mkn byk2 nih hehhehe maluuu)

Terimalah gambar blogger gojes supermom & baby...mmg happening weh umah aty nih...hikhikhikhik...nampak x umi Qi dan Qi pakai tema oren dari jauh dok kasi peaceeeeeeeeee....hoverrrrrrr hehehhe
(Kredit pic from mommy blogger)

Qi yg baru dapat kaki...belum setahun lg dh nak jalan sana sini penat kejar...uhukssss...Qi...Umi sayang kamuuuu mmuahhh :*
(Mekasih kt Mama Hannah yg snap pic Qi nih :)

<<<Eh tinggai 4 hari je lagi birthday Qi turning 1 year, nebees nih nebessss....persiapan Umi Qi???? Uwaaaaaaaaaaaaaa tunggu beb tunggu...selagi x mula majlis sampai laa nih dok berketung ketang daku kt bilik umah...dok pk apa yg x buat lg huwaaaaa mcm nk kahwinkan Qi jek...esok nk up story baraan gathering yg semalam ye...tunggguuuuuuuu>>>

26 comments:

  1. nape daku tak perasan ada kuew teow ni atas meja tu...aduyai pun...kan dah terlepas nak merasa....

    ReplyDelete
  2. waaaaa..sedehnye xdapat pegi....sebabnye papa raees keje...ain lak x larat drive jaoh2 sendiri....huuh...:(

    ReplyDelete
  3. wahh..pantas Umi Qi update citer... hehehe... Seronok dpt brkenalan ngn mommies gojes lain...

    ReplyDelete
  4. ehehehhe,best kan Ju,rara pon sonok.sonok dpt jumpa ju.hehehe.xtau nk describe perasaan tu mcm mana.hehehe.nanti leh jumpa ag.kuetiow tu mmg sedap gila.pedas pedas.rara suka.tp x sempat nk mkn sbb kejar anak kesana sini.huaaa~ nk lg kuetiowww~

    ReplyDelete
  5. bestnyerrrr..ros ni xtau la bila nak dpt join korang :*

    ReplyDelete
  6. amboiiii meleleh aih tgk kuew teow kerang dia..huhu

    ReplyDelete
  7. apsal akak takde posing free style???

    ReplyDelete
  8. hoh jealous nya dapat gather2..
    I tak pernah dpt invitation from mommy gojes tau.. huhuhu

    btw mmg tertalah yaklioq I tengok kue tiau Umi tu.. cissssss balik nnt nak buat lah.. letak kerang manyak2 hahahhaa

    ReplyDelete
  9. alamak..meriahnya..tapi mcm segan je kite nak join..hehee..

    ReplyDelete
  10. ciss!i tak sempat rasa OK =(

    ReplyDelete
  11. hukhukhuk...bila la nak merasa jumpa ngan mommies2 sekalian ni... dah la org x kenal... tu yg segan nak kumpul reramai tu...huhuhu

    ReplyDelete
  12. kompem.sedap sis..akk xpandai masak kueh tiaw..hahaha..trs ngaku..

    ReplyDelete
  13. Sedapnyeee kuetiau tapi x sempat nak rasa sbb da sebok nak balik..sobss..

    ReplyDelete
  14. Kakak tak tahu boleh ambil marhaban perempuan ke tak tahun ini di rumah kakak sebab abang dah sakit. Tapi utk lelaki rumah kakak dah buat.

    Seronok kan kumpul macam ini:)

    ReplyDelete
  15. Wah bestnya..kat mn tu. nape x ajk..

    ReplyDelete
  16. paling saya kenal umi Qi....taik lalat tue yang saya cam dulu...hehehe


    Qi nak manja2 ngan auntie ye, tapi bila umi nak ambik gambar terus menangis....alahai...

    ReplyDelete
  17. Meriahnya! Mesti best gathering pot luck tak le susahkan tuan rumah sangatkan.

    ReplyDelete
  18. menggoda la! bak sini pos sikit

    ReplyDelete
  19. tak rase pun...waaaaa..tengok jer..perut tak sedap..huhu

    ReplyDelete
  20. wahhh meriahnya...
    walaupon nory tak makan sayur, tapi bila tgk kuey teow akak ni terus jatuh cinta...hehehe

    ReplyDelete
  21. Mak aii..
    Masak tu dah rajin. .
    Siap amik gmbr lagi tu..

    Rajin la umi qi..!

    *dayah malas msk..
    Hiihii..

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com