Baby Qi emergency warded 2-3 Ogos 2013 | Julia Johari
Booking.com

Baby Qi emergency warded 2-3 Ogos 2013

Neno neno neno neno!
Siap ada munyi ambulance eh? hehehhe hari ini Umi Qi ceria....bcoz of what? Bcoz of yours! Ya!!!! Disebabkan u olls semua bg semangat kt Umi Qi hari jumaat lepas...berdesup umi Qi pi balik umah my mum ambil Qi pi emergency Hospital Pusrawi....on the spot mohon walid balik on the dot dari kerja....emergency rite...senang punya asben kerja sendiri nih...x yah nk mohon2 cuti bagai...semua fleksibel...

Blurrr apa cerita umi Qi...meh sini baca story awal hingga akhir...mesti tahu sebab apa Qi kena immediatly warded after 5 days cirit birit ye belum sembuh....

Ok dah faham kan hujung dan pangkal cerita? Bagusssss....
Bila dah jadi ibu dan bapa....sudah dianugerahkan anak...tidak terlepas dari di uji kan oleh Allah? Kita lihat hari ini anak2 kita semua sihat sejahtera, ceria dan bahagia...esok lusa belum tentu kan? Apa2 pun Umi Qi belajar dari pengalaman...semua ye kena dilalui dengan sabar, tenang dan jgn mudah panik...umi panik sampai nangis teruk2 pun x guna if x bg rawatan yang sewajarnya...

So, Hari Jumaat 2 Ogos minggu lepas Umi Qi kerja...so around jam 11am tuh my mommy call...."Julia, Qaiser ilman cirit lagi lah julia...mama risau nih better bawak pi rujuk hospital pakar"....

Apa lg...tanpa buang masa umi Qi terus balik umah...terus plok QI nangis depan Qi...Qi sengih sibuk main mainan dia dalam kolam hehehe...dia x tau apa2 melainkan bermain...dia x tahu dia sakit x sembuh lg....Umi Qi mesej walid laju mohon balik segera nk pi emergency...x tahan dah tgk Qi asyik cirit...

Ini dia Wad Ar-Raihan tingkat 6 bilik nombor 5....single room khas untuk baby Qi....Dr. Ruzini yang akan pantau perkembangan Qi that today until night....nk tgk digest dia...utk dihtr ke lab...darah pun dah amik...

Umi masih berpakaian ofis dan Qi....Qi asyik lah menangis...seakan tahu x suka dok hospital...seakan nk bg tahu yg diri dia sihattttt lah umi....jgn risau umi....eh mana2 ibu mmg risau tau Qi bila anak x sembuh lg...wpunnnnnn terkena gigitan nyamuk sekalipun tetap ada risau :(

Dr. Ruzini masukkan drip air...Qi kurang minum susu...takut deyhirated...part nk cari urat di tgn Qi kemain susah...sampai upah 3-4 nurse utk pegang Qi yg x suka di pegang lama2....Doktor Ruzini ckp Qi nih kulit cantik...itu sebab susah sgt nk cari urat wpun satuuuuuuu....yeeeee urat pun malu wehhh....last2 kena cari urat kt kaki...itu pun kena jerut gan plastik kt kaki baru leh kuar...kemain lama.........Qi nih sebijik ikut umi...susah nk timbul urat hahahha

Jam hampir pukul 3....air drip tuh kemain laju je masuk dlm kaki Qi...Qi mmg x selesa...asyik2 merengek...

Katil sementara...sebelum nurse nk tukar katil yg lebih selesa...tgk ar orang sakit nih mana reti dok dendiam...ada jeeeeeeeee kan :p

Qi: Umi...jom balik...
Umi: Qi x leh balik kena dok sini doktor nak pantau...
Qi: Qi sihatlah umi...nak pi jenjalan buley?
Umi: Nanti umi bawak pi jenjalan dlm sepital ye....hehehhe
Qi: :( ermmmmm

Itu baru kena drip air kt kaki....asyik nak cabut jek drip tuh...kalo buh kt tgn rasa yer berkali2 lah nurse nk bubuh balik hahahhahaha...lawak betui Qi nih

Kemain bukti kt umi Qi bahawasanya Qi sihat!!!!!!!!!!!!!!! hahahhahha yolah tuh...cirit tuh nak sapa nk cuci? 

Tagname Qi...aduyaiiii kabur hahahha

Alrightttt...nurse dah tukar katil Qi yg more better selesa....
Pagar yg boleh adjust ats ke bwh...besttt plak rasa katil nih tinggi...
Tengoklah...Qi x berseluar...sebabnya mudah kerja umi nk tukar drypers ciritnya...

Wayar drip tuh almost nk bocor...
Kena gigitlah...kena tariklah...kena terbelit lah hahahha...mcm2 kamu kan Qi...

Nurse buh pelapik ats dan bawah sbb takut terkeluar jarum drip air...

Qi cepat sembuh tauuuuu....tadi nurse bg ubat mcm2 kt Qi....aduyaiiiii ubat kembung lah...prolactor lg lah...ubat antibiotik yg disuntik dlm drip lah...

Pastu drip air akhirnya bocor....hahahhahahhahahhha....nurse berpuluh kali kena baiki semula...kekkekeeekek bebudak kan apa tau...anggap semua mainan... :P

Qi bucukkkkkkk.....alololololo tido malam nih kt sepital tau...x balik umah dah malam nih....kalo nk balik cpt2 sembuh...(Padahal umi Qi x suka dok sepital...terpaksa dh nih uwaaaaaaaaaaaaaaaa :(

 Menu sahur sepital...ikan asam pedas....bleh ar..........tawarrrrrrrr uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....walid nak nasi goreng kampung telor mata sebijik blehhh? hehhehe sapa sakit nih? Umi ka Qi? hehehhehe demanding nak mampus kan umi Qi...

Walid Qi adalah orang yg plg penat that day...yelahhhhh bergegas dari kerjanya terus ke sepital...uruskan semua perihal perubatan kos Qi, amik baju Qi dan Umi Qi kt umah...ambil my mum dan mcm2....
Umi Qi? Hanya jaga Qi jek...byk jasa walid Qi...tido pun kt sofa...moga jasa Walid....Qi akan kenang sampai bila2 ye anak ku...

 Hari kedua warded...
Nurse bg tau ada playroom kt bilik utama....yeyyyyyyyy Qi pun dah bosan dok dlm bilik tuh lama2....last2 bleh main suka lah kan...
Jom!

Mana lah geng Qi...semua xdak...Qi sorang jek konker playroom hehehe

Amik mood eh Qi...kalo cirit kasi tau jgn dendiam...nanti satu sepital bau bucukkkkkkkkk hehehe

Mmg besar playroom hospital pusrawi...besttt puas hati tgk Qi kemain sakan aktif merayau2....hehehe

Tengoklah...dah x pk sakit dah....bagussssssss Qi anda kuat!

Atok Qi melawat Qi....yeyyyyyyyy!

Dok sembang apa lah gan walid Qi...hehehhe atok Qi nih abah (umi Qi lah)
Terima kasih kt abah dan mama umi Qi...melawat QI...risau katanya

Doktor ruzini dtg buat chekup kt Qi...
Sampel digest dan darah dh ambil semalam...
Cek semua perihal Qi good...so umi Qi nak request discharge awal...
Nk monitor sendiri kt rumah....

Tahu x berapa kos sehari semalam?
RM1,221....
(Korang mesti cakap bapak mahai kan?
Bagi kami as parent duit itu x penting....yg ptg is NYAWA dan KESIHATAN anak plg utama....
Duit boleh cari....nyawa dan kesihatan anak? Tiada tolok gantinya...

Ready nk discharge awal...harap sampel digest dan darah normal...

Dari jendela wad Qi....nampak suram...seakan2 cuaca pun tahu Qi masih belum sembuh lg....tp Umi dan Walid tahu....Allah itu Maha Penyayang dan Maha Melindungi....Lindungilah Qi ya Allah....permudahkanlah Qi sembuh segera...aminnnn

Video Qi....bergiat aktif di playroom pusrawi...happy betul dia dpt keluar dari dlm bilik wad dia hehehhe


<<< Setelah 5 hari bertarung demam panas dan cirit birit berterusan....hari ini Qi menunjukkan progress yg cukup bertenaga, ceria dan sengih memanjang setelah melalui liku2 ujian Allah, Umi dan Walid pi kerja pun rasa bahagia sgt2, syukur alhamdulilahhhh...3 hari lg nak raya yeyyyyyyyyyy....nanti Qi nk bergaya baju melayu raya warna merahhhhhhhhh tunggu tau kawan2 umi Qi....tungguuuuuuuuuuu hehhehe>>>

18 comments:

  1. alhamdullillah QI dah sihat...leh la beraya sakan pas ni..hehehe..
    selamat hari raya ju!

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah..dah sihat ...ujian tu semua mengajar kita erti tabah

    ReplyDelete
  3. Alhamdulilah QI dah sihat.....happy mama Raees baca...:D

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah ..lega dengar..kadang pantauan masuk wad ni lagi better sebab ada pakar...hari tu masak kt umah kak mimi pun kitaorg discuss hal ni..apa citer eh julia...memasinh concern

    ReplyDelete
  5. selamat hari raya aidilfitri
    maaf zahir n batin

    ReplyDelete
  6. uwaaaa,Qi dah nak baik..Nia xkebah2 demam lagi...tghri ni nak bawak g PPUM,ayu kat ofis ni asyik ingat Nia je...

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah..Qi dh bolek collect duit raya ye..nasib juga demam sebelum raya ;-)

    ReplyDelete
  8. duit tak penting..yg penting baby sehat..lega hati si ibu..

    ReplyDelete
  9. Ummi q..dr cakap apa pasal Qi cirit2 tuh?nti citer kt blog k

    ReplyDelete
  10. syukur Qi dh sihat...nnt dapat pakai bj raya

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah..Qi dah sihat yer sayang... nanti raya kumpul duit raya banyak2 yer..belanja aunty makan...hehehehe

    ReplyDelete
  12. Alhamdulillah..
    Alhamdulillah..
    Alhamdulillah..

    Boleh la beraya sakan.. Moga baby Qi terus sihat dan ceria..

    *Duit raya Qi nanti mehh acik tolong simpankan.. hahaha..

    ReplyDelete
  13. Ujian akhir-akhir ramadhan Ju. Mujur jugalah dah beransur sembuh. Alhamdulillah...

    Ingat masa beraya makan Qi kena jaga lagi. Biar dia menangis tak dapat nak makan biskut raya asal jgn Umi/Walid yg menangis lagi... jaga baik-baik.

    Selamat Hari Raya dan maaf dai kakak ye.

    ReplyDelete
  14. alhamdulillah Qi dh sihat... harapnye trus elok la xde cirit2 lg dh.. cian tgk anak kecik cmni kan umi Qi...

    ReplyDelete
  15. alololo...ciann QI..cepat2 sihatt taw QI, tak sabar nak tgk QI berbaju melayu di pagi raya...auwww mesti hensemmm,,,

    ReplyDelete
  16. alhamdulillah dah sembuh . mudah - mudahan terus sihat yer ...

    ReplyDelete
  17. leganya dengar qi dah aktif mcm biasa tp tetap kesian tgk kaki qi itu hukhukhuk..tak pe syg, janji qi sihat..

    umi qi a.k.a adik kawasan sila jg diri baik2 jg yer, kesian tgk korang hubby and wife..tapi alhamdulillah dgn izinNya qi dah kembali sihat..

    ReplyDelete
  18. Alhamdulillah. .syukur kehadrat Illahi.. nasib baik tak ada apa yg serious..

    Anak2 ni mudah terkena jangkitan.. Hope lepas ni QI kuat yer sayang.. jgn bagi Umi & walid risau2 lagi ;)

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com