Resepi Cheesekut Almond Choc Tak Perlu Oven ! | Julia Johari
Booking.com

Resepi Cheesekut Almond Choc Tak Perlu Oven !

Akhirnya....Kini Pasti....Rajin kembaliiii....
Hahahaha....amboiii menyanyi sorang2 kat dapur ye...org tua2 ckp x elok kan...hahhaha itu org2 tua kata, tp kata boleh je sbb dah kahwin kan...hahaha. Okeylah sebelum mengarut lebih panjang...disini nak kongsikan satu resepi dari group mommy blogger gojes....resepi nih mmg hangat sekali di uar-uarkan di club kami...sampai ke semua ahlinya mencuba buat....sampai part, asyik2 belum...asyik2 tangguh...

But malam tadi....(Walid Qi on the way balik dari outstation) So boring tinggal sorang gan Qi je kt umah...Qi dah tido awal plak jam 8.30 mlm...pelik bujang Qi tuh sekarang asyik tido awal....umi plak sunyi.... So...... Tink!!!!! Idea untuk buat cheesekut dtg....pertama kali nak buat tau...resepi kt hp jek...senang hahaha

So, bahan dah lama beli pun, cuma dok terperap jek kt gerobok...kakkakakka gerobok perkataan lama nih best nk sebut... :p Thank you so much kt lalink mommy gojes yg kasi resepi tuh...i love u lah...tp kalo dh nama Julia mmg selalu derhaka pada resepi haha...

Suka deco2 ikut citarasa sendiri...boleh kan cenggitu?
Nama pun cipta....hahahhahha 

Resepi Cheesekut Almond Choc
Bahan:
1 kotak susu full cream 
(guna low fat sbb bdn xleh lebih2 full cream nanti bertambah seri korang marah hehehe)
1 paket Cheese Tartura atau Philadelphia 
1/2 tin susu pekat (Jgn guna satu tin plak...guna setengah jek)
1 paket biskut kering (pilih biskut marie...kalo biskut kering kurang gemar sikit hahahha)

Bahan tambahan deco 
1 paket choc chips
1 paket almond yg di kisar kasar
1 camca perisa coklat artificial choclate flavour
Jgn lupa senyum ye (Perisa senyum tuh kena hado baru jadik) hahahha ;p

Tadaaaaaaa inilah dia bahan2 yer...beli kt Tesco jek senang...

Ok, blend atau putar tartura sampai kembang dan campurkan susu pekat dan susu low fat...(ikut rasa lidah korang cm ner ye, sukatan nih pun agak2 jek)

Sampai jadi begini... xd pemutar kek...so pakai blender buah je lah...ok what hahahha 

Ok....sebabnya suka derhaka pada resepi asal...maka catukan bahan tadi kepada dua...satu asal dan satu dicampurkan dengan 1 camca perisa coklat artificial choclate flavour.

Ini bahan choc dan almond yang diisi dlm bekas :) 

Biskut marie nih gojes kena celup ngan susu low fat tadi tuh depan belakang sekeping demi sekeping, tp jgn rendam lama sgt, sekejap tau pastu.....


Susun biskut mcm nih...nk guna biskut kering yg 4 segi lain pun boleh tau...jgn ikut sgt nih suka reka resepi sedia hado hahahha





Pastu sapukan cream cheese choc tuh lapisan ats biskut tuh sehingga menutupi ke semua...lg byk lg bgussssssss.....pastu tabur choc chips dan hirisan almond.....gojessssssss!



 Pastu ulang lagi langkah susun atur biskut yg direndam sekejap satu persatu tadi ats lapisan choc tuh...kemudian sapu adunan cream cheese original atsnya, kemudian tabur choc dan almond....dan seterusnyaaaaaaaaa sampai siap yg korang nk berapa tinggi pun x kisah hahahha

Yeyyy! Last sekali tabur byk2 chips choc dan almond...weeeeeeeeeeeeeeee suka sgt almond dan choc chips tau sbb tuh derhaka resepi nih hahhaha

Dah siap simpan dalam tupperware...buh dlm peti ais ats semalam...

Haaa nih julia keluarkan jap pukul 5 pagi turun ke bawah...sbb kalo beku sgt susah nk potong kan...hehhehe

Walawehhhhhhhhh bila dah sejuk, x sabar nk potong nak tgk layer dia hehhehehe

Zoom dekat2 kasi gojes cair di mulut :)

Siap watermark gitu....hoh! 
(kang ada yg curik gambor tuh kena penampor susah hahhaha penat taw  amik gambar super pro hahhaha)

Potong setelah siap sedia sejuk....sgt menyamankan anak tekak!

Potong lagi pastu serve terus kad walid Qi pagi tadi....
ehem ehem...walid Qi puji kata sedapppppp! Bertambah lagi walid Qi....Qi bangun tgk nak jugak...tp sayang kt Qi, kecik lagi...huwaaaaaaa kalo x selalu2  buat utk Qi tau...cedihhhhhh hehhe

Syukur alhamdulilah....Cheesekut Almond Choc menjadi....tq so much again gojes yg bagi resepi, yg lain dah pernah buat pasti nak repat lg kan buat hahhaha....pun nak buat lagi, nak bawka pi opis kasi diorg mkn plak....yeyyyyyyyyy next resepi plzzzzzzzz....aummmmmmmmmmm :) 

40 comments:

  1. ok mlm ni kte plak nk buat.
    nantikn plak cheesekut kte esk eh..
    hahaha semua yg expose cheesekut hr ni,sume daku komen cenggini.dengki sume dh buat.kihkih

    ReplyDelete
  2. Sy pun dah beli barang.ahad ni nak buat kot.hehe..

    ReplyDelete
  3. Cmbest je ni..saya nak but jgk la..sya folo blog umi tau..line sgt lembab..huhu

    ReplyDelete
  4. vahhh siap ubag resipi.hehehehe gud2.rara tak try ag.hehe

    ReplyDelete
  5. Aty yg jadi suri umah ni jugak tak terbuat2 lg..uhukkss,...malu hooiii ngn org bekerje....

    ReplyDelete
  6. Aty yg jadi suri umah ni jugak tak terbuat2 lg..uhukkss,...malu hooiii ngn org bekerje....

    ReplyDelete
  7. nyum2..ade coklat chip...sedapnye...:)

    ReplyDelete
  8. walaupun resipi derhaka...nampak sangat menggiurkan dan menyamankan.....nyum2...terbaekkk la umi Qi..:)

    ReplyDelete
  9. nampak sedap... kalau nak bagi kat baby kena skip step almond laa..baru bleh bg makan..hehehhe

    ReplyDelete
  10. nak buat jugaklah. tapi tu pun kalau rajinlah huhu...

    ReplyDelete
  11. Samala kita buat hari ya sama ye umi Q..yezzeeeehhh...pndai pakai biskut marie..ngee

    ReplyDelete
  12. umi qi..sedapnya....nak buat gak la chessekut ni..aih...

    ReplyDelete
  13. jasmin pon lom buat lagi..adeshhh....meroyan tgok tau.

    ReplyDelete
  14. Nak try jugak nanti ni resepi derhaka ni..nampak sgt sedap

    ReplyDelete
  15. eh ehh tajun entry mcm nme eiqa laa. hehehe :P
    Bab cheese nie eiqa kurang sikit tp bab kacang2x niee memang no1, ahaha
    Nmpak mcm sedap jee kak, nakk sikit.!

    ReplyDelete
  16. kretippp ummi qi ni tau! mesti sedap ada rangup2 almond tu kn? hehe

    ReplyDelete
  17. Tengo gambar pun mesti tau best..... :-)

    ReplyDelete
  18. bahan2nya simple ja,nak buat pun senang...cuma antara rajin atau malas ja hehe

    ReplyDelete
  19. memang nangissss tengok cheesekut adik kawasan..akak kawasan pun nak derhaka jg la hahaha..letak coklat dan badan penuh2 aci tak?

    ReplyDelete
  20. ahahaha terasa pelik je bila Umi Qi up entry recipe.. sebab selalu entry Umi QI sure holiday sokmo..
    apa2 pun gud job!! Mommy Zaza dah amek pen & kertas salin recipe ni.. tak sabar nak try.. hehe

    ReplyDelete
  21. walid QI suke tak? papa afiq tak suke.. aaaa mencik! sekali pn tak dijamah dia..

    ReplyDelete
  22. waaaaaa..sedappp!!! nangis tau tengok time2 puasa nie..huwaaaaa

    ReplyDelete
  23. omg! terliur tgk. harus ku cuba mlm ni. lol. hehe

    ReplyDelete
  24. dah try wat baru2 ni..sodappp..tp xletak mcm umi qi letak tu..ms tu xbace ni lg..klu dah..kompem i derhaka jgk..hahaha

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum dtg melawat utk tgk resepi cheeskut..mohon share ye...tq.

    ReplyDelete
  26. lama tk wat cheesekut..mmg senang sgt kn

    ReplyDelete
  27. Aaaaa dapnya. Memang feveret kalau cheese cheese ni. Nanti nak buat jugak lah !

    ReplyDelete
  28. sedapnya..
    tak payah pakai oven, ni yang nak cuba ni..

    ReplyDelete
  29. sedap kan,sy dah pernah buat, 1bekas tak cukup
    hihii

    ReplyDelete
  30. Menarik ni, bolehlah cuba buat. Tq for sharing..

    ReplyDelete
  31. baru nak curik gambor... nasib terbaca "kena penampor" tak jadik curik hahaah...

    ReplyDelete
  32. nampak sedapnya... nnt juju buat hantaq mai kat akak naa hehehe

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com