Friday, May 31, 2013

Preloved: Safety Gate Baby Qi Only RM30

Friday, May 31, 2013 25 Comments
Haaaaaaaaa....dah lama beli bulan Mac 2013 ari tuh...sekarang baru nk published....hahahha sukaaa naa buat perkasam ngeeeee~

Tapi perkasam gak org suka kan...so sbb tuh umi Qi simpan smpi time betul2 dh nak pakai baru uar-uarkan...kalo setakat beli dan x test baik x yah kan...rasa cm kena story dua kali cerita plak...dah ler pemalas nk buat entry hehhehe

Alright....beli preloved nih secara kebetulan masa ofis ada anjurkan Hari Staff Sale...seronok tgk pegawai dan kakitangan turut serta join bisnes...
So saje turun awal event tuh, mata melirik dan tertarik pada satu booth.......

Preloved item....waaaaaaaa seorang pegawai jua yg juai...anak2 dia dh besar so dia mmg nk let go murah2...dari stroller sehingga safety gate pun hado...pucuk dicita ulam mendatang...mmg ku idam2kan Allah makbulkan...
Nih dia booth yer...TQ pada Puan Zulfa...nice officer...nmpak x stroller, bakul baby, beg baby...mcm2 ler hado dia hangkut...cleverrrrrrr!!!


So umi mata yer tajam...pantang jumpa pre loved...pasti nampak ajer wpun org x jemput hahhaha...dasarrrrr mataaaa brg second hehhe...murah per...
Cer tgk safety gate nih...masih good condition kan...
Ada 3 tau pagar nih...umi 1st customer visit kedai dia...so dpt pilih plg cantik dan plg lawa...yeyyyyyyyyy
Dah beli satu
Harga RM30....
Murah kan? 
Pengsan Umi Qi...hehhe (Pengsan sbb x caye murah hihi)

Rezeki Qaiser ilman...beli...
1 x Safety Gate with extra extention = RM30
1 x Kelambu = RM5
1 x Kasut baby = RM5
Total = RM40
Syukur alhamdulilah...dlm opis sendiri pun ada juai pre loved...untung mak2 kt situ dok jenuh pilih brg hehhe

Bulan Mac beli...
Bulan Mei baru pasang secara rasmi kt dapur Umi Qi tau :)
Napa pasang lambat?
Masa tuh Qi pandai merangkak dh cuma x selaju mcm ferarri...
Sekarang dh laju mcm jet...nak je tolong umi kt dapur tuh...pantang Umi Qi masuk dapur dia pun nk masuk dapur tolong sama...tolong nyanyi ngan umi...sbb umi suka letak walker Qi dekat gan dapur senang nk pantau...sekarang walker dh selamat masuk stor...dh x leh guna sbb walker pun dia bleh keluar dgn sendirinya...hebat anak umi...hahha
So ini hasilnya.........sbb itulah Umi Qi kena pasang hahhahaha

Siap gelebekkkkkk tuh skru2 kt dinding...mana tahu kot leh masuk baik punya cilok hahahha

Qi: Ohhhh umi x baik tau kurung Qi....Qi nk tlg umi masak uwaaaaaaaa
Umi Qi: Saje letak pagar lah Qi...xnak Qi cedera mcm2 perkakas kt dapur tuh nakkkk...nanti dah becarrrrrrrr umi kasi satu dapur kt Qi masak utk umi tau....milo ais catuuu Qi hehhehe :p

Hai napalah umi kita nih pagar tinggi sangat...xlepas tau nk masuk...ish x leh jadi nih...kena pk strategi lain nak tembus ini pagar...ermmmmm 

Majuk arrrrrrr
Umi kita dah pagor nk buek cm no...moh layan lagu Rembau Most Wanted yo!
Hahahhaha belah lah...umi kita nk masak nih...nanti kita dtg lg ye umi kacau umi sambil nyanyi lagu rembau eh hahhaha
Bye2 umi...

Best lah safety gate nih...byk kegunaannya, yg ptg baby kita semua selamat dari pergi tempat2 yg bahaya espeacially dapur dan bilik air...
Now leh lah umi QI masak dgn penuh aman tenteram, sbb Qi dh x masuk dapur lagi...yeyyyyyyyy....

<<< 31 Mei 2013....Genap lah Baby Qi 9 bulan...esok 1 Jun masuk umur 10 bulan...tinggal 2 bulan je lagi nk umur setahun....so tinggal 2 bulan lagi utk umi perah otak nk create idea sambut besday Qi....yeyyyyyyyyy...2 month to go dup dap dup dap>>>


Thursday, May 30, 2013

New Header Blog Umi Qi :)

Thursday, May 30, 2013 23 Comments
Yeyyyyyyyyy!
Akhirnyaaaa Kini Pastiiiii.....!!!
Hehehhe suka x tgk header baru Umi Qi angkat tangan?
Meriahhh x? Haaa baru lah rasa semangat sikit nk berblogging...asyik tatap pic tawinnn jek x habis...hehhe

Sebelum.... almost dkt 2 year guna header nih
With Julia....sewaktu dulu header baru kahwin 2 thn lepas...
Bye2 With Julia header...u byk berjasa!!!! I x kan lupa jasa u With Julia....

and nowwwwww
Dah kahwin...ada baby...harus tukarrrr kasi meriah....
 Selepas di make over new header :)
Puas hati x?

Kredit to Mommy Mumtaz Aqilah yang gojes nih :

Murah tauuu u olls...i pun tergedik2 nak tukar header lama dah...tp tgn mmg x kreatif ler...hahahha nsb baik ada geng mommy blogger gojes nih....sayanggggggg mama aqilahhhh tawwww....mmuahhhhhhhh...

So termetri sudah gan header berunsur family gan misi tuh, i likeeeeeee 101% ....
Umi, Walid dan Qi 
Yeyyyyyyyyy....jom lompat bintang (100x) hahhaha

Tempah semalam...hari ini siap.....kalah tempah kt kedai...dlm online mommy aqilah lg cepat...hebat....kalah kapal terbang super jet weeeeeeee....


Nak tanya juri2 dan panel hakim kt luar tuh....suka x?

Komen sikit?

<<<Umi Qi dok senyum sorang2 depan meja opisss....sbb dok syok sendiri tgk header blog, lunch pun dah x lalu dah weiiii....hahhahah sah balik umah mandi x basah dok angau x sudah hahahhahaha haippppppp>>>

Wednesday, May 29, 2013

Generasi ke-3: Tiga gigi taring Qi tumbuh sekaligussss

Wednesday, May 29, 2013 18 Comments
Selasa 28 Mei 2013 jam 8.00 malam
Qi 8 bulan 28 hari
Selepas tunai je solat waktu maghrib terus jenguk Qi dlm katil baby...mmg rutin harian umi dan walid kalo solat dlm master bedroom kami letakkan Qi dlm katil baby dan kami solat disebelahnya...habittt...nk Qi tgk kami solat...
Perilakunya....alhamdulilah diammmm dan leka lihat kami bangun rukuk dan sujud...moga Qi suatu hari nanti leh ikut umi dan walid solat ye bilal Qi leh iqamat kuat2 hehhe (azam biar jadi kenyataan)

Alhamdulilah lepas je tunai solat, Umi nak amik dan dukung si QI yg mulutnya sgt petah terkumat kamit nk belajar cakapppp...ye mama and daddy...si Qi rajin nak ajor umi dan walid dia cakappppppp...cakappppppp...umi ajar sebut "Umiiiii....walidddd"
Taaaaaaaa....taaaaaaaaa....baaaaaaaa baaaaaaa gak yg keluorrrrrrrr dari mulut Qi hahhaha amikkk ko umi oiii siap kene perli gan Qi adolah hahhaha..xpa2 Qi nk belajar alif ba ta ke nakkk oiii...hehhe nanti kita nyanyi lagu alif ba ta sama2 lagi ye...buat lenggok kepala bdn dan muka hehheh omey2...

Ok...asyik ke lauttt je umi nih x pernah nk straight to the point hahha

alhamdulilahhh....patutlah seminggu nih si baby Qi langsung tido x lena...tepat je jam 12 pagi haaa mulalah merengek tido x lena...pusing kiri kanan depan belakang dlm katil bb x lena gak...pening umi...walid pun pening...ingat dia sakit perut ke apa kan...cek perut x kembung...cek suhu normal...pastu Qi sakit apa?

Umi Syakkkk sesuatu....Gigi Qi nak tumbuh dulu pun cm nih lah rupernya...

Sah terang dan nyata...masa nk amik Qi dari katil terlihat sesuatu gigi atsnya....
Ya Allahhhhhhhh....3 batang gigi taring sekali gus naikkkk???
Selalu tgk gigi kapak baby dulu naik kan...hehhe

Cer tgk nih....haaaaa tu diaaaaa

 So dah rasmi gigi baru...
2 gigi bawah + 3 gigi taring ats = 5 batang gigi
Yeyyyyyyy leh ler Qi gigit umi puas2 ye nakkkkk hahhaha

 Nih peel umi ngan Qi aksi depan cermin umah atok dia...setiap pagi nk pi koje htr umah atok and nenek dia kt gombak...hahahha cuti sekolah kan so jln x jem...kuar lmbt layan kerenah Qi heheh

Perasan dak encem ler tuh...wekkkkkkkkk hahhaha

Qi: Umi...Qi encem x umi? Rambut ada style x umi?
Umi: Hahahhahahahhahahahhahahah perasannnnnnnnnnnnnn :p

Suka benar tgk diri sendiri si Qi ...pantang nampak cermin mula la tunjuk macho x hingat...eh jgn x tau baby pun perasan macho tau...hahahhaha ngada2

Qi: Ohhhh atok nenek pakai Yun Nam ye....haaaa Qi nk pi situ gak buley? Leh lebatkan rambut Qi umi....
Umi: Amboiiiii byk duit umi ko nakkk oiiii......hehhehe

Buatlah apa  pun depan cermin...pastiiiiiiiii suka mengalahkan anak gegirl tau....hahhaha ecok becar nanti sah berjam2 ler nk set rambut pacak dia kasi style hahhahahhahahha apa2 lah nak oiii asal ko sihat dan hormat ibu bapa...cukuplah...bahagia dh umi dan walid... :)

<<<Malam semalam jerit panggill walid suh tgk 3 gigi Qi kt belah ats...hahahha satu rumah umi riuh pasal gigi Qi je hokeh.......cm tuh ek rasa bila jadi mak2 eh? Hahahahha daku perasan perangai kepelikan jadi mak2 nih sudah melanda makin menjadi2...mcm budak2 baru dpt toys hehhehe....
Ye 5 batang gigi sudah siap siaga utk gigit sesapa sahaja....awasssssss koranggggggg...umi nak lariiiiiii jauh2 hahhahahah>>>

Tuesday, May 28, 2013

Branded Sales!!! Sedarkah Anda?

Tuesday, May 28, 2013 21 Comments
Weeeeeeeee...
Bila sebut jek pasal sale pasti kerumun kita yekk siapa lagi? Tajuk kt atas tuh baca sekali besttttt kan...tpppp ayat last tuh pelik...Sedarkah Anda...haaaaaaa itulah yg umi nak uar-uarkan sikit.

Akak, mak budak, bapak budak pun meluru sama...jgn tinggai anak sudah...kang hilang kena culik ats ketaksuban kita menyesal pun dah x guna dah...nasihat utk diri juga setiap masa...apa2 pun ANAK No 1....x beli pun x perlah...ramai lautan manusia biarlah....sales sana sini menyukarkan anak bini nk beli nasihatilah mereka wahai suami2 diluar sana...jgn biarkan anak2 terhimpit dan tergigit jari dek kerana x jumpa mak ayah...sebab sesaat anda terleka, penyesalan seumur hidup, itu pun kalo jumpa...kalo x? Meraunggg pun x guna...jgn salahkan takdir dan redha 100%...semuanya adalah di tgn anda!
Jgn terlalu....leka dgn sales...haaaaa ingat tuh...sgt kerap dgr di mall2 dan pasaraya besar2 yg tersohor...."Makluman...ibu bapa yg kehilangan anak bernama.......sekian-sekian sila ke kaunter utama" Haaaaa itu jika anak tuh pandai ckp dan pandai sebut nama sendiri bila org tanya....org yg tanya tuh jika amanah akan bawak anak kecik berkenaan ke kaunter utama utk buat aduan....jika anak itu baby...masih tidak tahu apa2...masih tidak pandai berjalan........apa kita bayangkan jika mereka hilang dek kerana ketaksuban kita?

Jawab lah sendiri ye mak bapak sekalian...dah besar pun...tp sgt kesal...sgt sedih....sgt pening pikir dgn segelintir masyarakat sebegitu...harap tidak lagi ulang...ulang dan jadi seperti itu lg...janji!

Ok sebelum kita nk ke laut jap lg...mari tgk 2 gambar Wassup daripada Walid Qi....dari Kuantan...selalu outstation sana lah tinggai kami 2 beranak...urusan kerjanya...dekat tp jauh...bila jauh ada je gift yg x terduga oleh walid utk kami berdua...seronok!
Paling umi suka perihal kisah walid QI ni ialah bila nk bershoping hal2 kami berdua...pasti dia akan wassup gambar sebelum nak beli okeh....bijakkk kan?
Ini dua gambar yg walid Qi wassup kt umi...suh umi buat pilihan utk Polo Kids Baby...weeeeeeeeeeeee pucuk dicita ulam mendatanggg weiiiiiiiii

So umi decide 2 branded baby cloth....
Polo baby and Baby Guess Shirt
Gojesssss la anak bujang umi...hihihi TQ walid...bawka pulang hasil tangkapan melalui wassup sahaja...haa tgk dlm hp pun sharing2 pic pun leh shopping...yg penting duit walid berkat bg nafkah berupa pakaian pada kami anak beranakkk weeee

See tag branded...mmg original...walid bg tau ada diskaun 70% kt Bandar Kuantan...weee nsb badan umi x ke sana...walid je hado...walid pun dh jadi cm umi...sopingggggggg jek hehhe
Gambar bwh sekali 2 helai pasang baju tido QI....ewahhh2 nenek dari kuantan hadiahkan...best yer jadi QI...hehhe TQ my MIL...u are the best MIL ever...jgn x tau my MIL nih kaki melawa cm i gak...sekakiiiiiiii yeyyy

Sebelum pi besday Airiell...kami pi KL festival...cuci mata dulu puas2...lg pun lama x pi kan...pastu ada Mini zoo lak dlm tuh...hihi comel...


Nih dia bujang senang
Qi....Qaiser ilman...jgn sebut QI tp x tau nama sebenar dia...marah kang heheh
Besarrrrr dh dia...hujung bulan nih 31 Mei maka genaplah dia 9 bulan...syukur... :)

Terus pakai tuh baju bau kedai walid Qi beli kt Kuantan ehehhehe...cun jek terletak..pandai ler walid pilih saiz...kaloh umi...bila Qi pakai baju cm nih...terasa betapa laju dan pantasnya anak umi besar...dah jadi abg baby dah pun tgk...cm ne ek QI jadi abg nanti? hahhahahhahhahhah udah2 ler Umi Qi oiii yg sorang nih pun sesak nafas nk jaga...heheh

Kami bertiga terjah Smart Master...kegemaran walid bila ke Kl Festival...jom!

Ada sale rupernya...patut ler walid shoping sakan mengalohkan diva umi Qi soping...ingat umi Qi menang dah...rupernya daku syok sendiri...geng2 kaum lelaki nih lg bijak bershoping tau kawan2....haaaaaaaa jgn x tau...umi baru tau hahahha


walid dok sakan sembang gan promoter cari saiz...umi gan Qi sakan bergambor kedai orang lak tuh...x malu ke? xdak org pun kami ja...apa lg snap jap hahhaha

 Qi....kali ini kita teman walid cari baju kerja dia tau...

Yeyyy eye contact! umi Qi demokkkkkkkkkk nyampah tgk hughhhh!

Walid dok suka baju nih....tp mata umi kata x suka...umi nih mmg cerewet pasal perihal pakaian...apatah lg utk si walid...ermmmmm walid xmo lah ....x suti gan u dear... :) try another

Jeng-jeng...dah beli...walid beli apa? Jap...

ada bungkusan kedua lak dari One Jeans centre...haaaaaaaa!

Tadaaaaaaaaaaaaa....umi suka pilihan walid yg ini....

Tomeiiiiiiiiiii cgt kaler baju nih...kaler fulll habissss...

Hargaa RM95.90 itu sudah less ye kawan2...harga sebenar mak datuk ratus2...material dia sgt sedap utk dipakai...pastu menyenangkan kerja umi utk serika baju walid...x mudah renyuk kainnya...but kena cucian tgn...asal walid bergaya umi sanggup...hahhaha..
Smart master terbaikkkkkkkkkkk!!!! 

Bungkusan dari One Jeans Centre....
Tadaaaaaaaa t shirt dating...see serupa lagi...lagi dan lagi akan menyusul...kami sekarang ada habit kalo beli t shirt pasti sedondon...umi Qi siap tanya promoter kedai tuh...utk baby and kids ada x sedondon juai mcm nih?
Hahahhahaha siap umi ckp kalo nk maju pls adakan sekali baju utk baby and kids...x byk x per janji ada yg sedondon utk mak bapak dan anak...hahhaha ko siap request!
Ye saya umi QI mmg x malu bila bertanya...suka tanya...kalo ko x suka terpulang...ada mulut tanya kan hahahha

Nak pakai bila nih? Suar jeans kami pun sedondon tau hahhahaha....Tunggguuuuuuuu :)

Qi dah mandi...dh kenyang minum susu dan makan solid food...dah petang nk ke malam...so ketidurannnnnnn awal si QI....cian diaaaa...tp Qi kamulah peneman umi Qi nak soping bila besar nanti...jadi body guard dan ustaz umi...tolong nasihat hahahha...

 <<<Besday walid Qi 19 Jun..niat dlm hati nk makeover walid, buat fesyen rambut kasi encem2...pastu nk tempah spa lah utk walid...tp tukang spa itu haruslah lelaki ye...kalo gegirl umi x mauuuuuuuuuuuuuuuu hahhaha...hotel utk bercuti dan tempah bulan 1 u olss...wahhh gitu...khas utk walid tersayang...dok pk nk create kad hari jadi tulisan dan lukisan tgn umi dan baby Qi...letssss DIY :) >>>

Monday, May 27, 2013

Mommy blogger gojes meet up: Happy Birthday Airiell 1 year old :)

Monday, May 27, 2013 22 Comments
Semangat Umi Qi today...
Bukan main up entry besday airiell semalam partynya di Gombak...
Anyway...tq to mama gojes Ros Anis sebab sudi jemput Umi Qi ke party besday Airiell...meriahhhhhhhh...happening....nsb baik umi dan walid Qi x terpotong kek besday airiell dlm kotak....hahha itulah selak punya selak makanan kan...laporrr :) ...kami ingat kami mai lewat kek dah potong...rupa2yer baby airiell tido lena...hehhe

Nih diaaa hadiah airiell....hope suka baby Qi yg pilih tau...berkenaan hadiah2 mommy gojes nih Umi Qi dah ada hakim tecit...senang dia lah yg belek dan bg tau umi sama ada hadiah ini best atau tidak....heheh mcm2 kan budak2 zaman sekarang...teradvanced dari mak bapak...sapo ajar??????? Mesti kome jawab mereka dan keluargaaaaa merekaaaaa...pandaiiiiiiii hahha :)

Tadaaaaaaaaaa.... :) Besday boy :)

Nih Umi Qi...kalo x buh nama umi Qi atau x mention nama timangan nih sah org x kenai....haaaaaaaaaa sapa julia? julia mana? julia ziegler....julia rais? hahhahaha nyampahhhh...ruper cm serabut nih jgn pggl nama ala2 retis tuh...x koseeeeeee....hehhe...
Umi Qi dh jadi satu fenomena lak sampai rakan sejawat di opis pun panggil nama Umi Qi....tengelammmm nama sebenar i....Juliaaaaaaaaaaaaaa apa2 pun i suka org mention nama i Umi Qi...sukaaaaaaaa bebenorrrrr rasa puas hati bila mommy gojes or org baru kenai pggl nama tuh...cm mesraaaaa :)
Udah2 ler berangannnn....next pic pleaseeeeeee

Yeyyyy akhirnya kami sampai...bergambar gan mama ros anis dan baby airiell...si Qi sohhh x pandang kamera...berkenan gan pipi gebu baby airiell yg sgt comeyyyyyyyyy gebuuuu....tgk tgn Qi haishhhhhhhhhhhhh hampir2 nk cubit pipi airielll hahahha habisss lah...mama eira zainal...nice to meet u dear...sgt gojes mommy sorang nih...senyum manissssssss mcm gula....umi Qi dah lerrr demok...dok sebelah rasaaaaa aduyaiiiii malu tau heheh baby eira sgt adorable....comey sgt2...nanti nk baby girl cm baby u dear...voleyyyyyyyyy?
 Nih mix pic....saje suka2 buat....senang :) Walid Qi tq tauuuuuuuuu bawak mommy Qi pi besday party geng2 gojes...pilot i tau...i pandai drive tp fail tang jalan2 nih...hehhe 
Ramai mommy gojes hadir lewat lepas jam 5 rasanya ramai dtg...umi Qi balik dh jam 5 sayang2...x dpt jumpa mama Anez zamri...mama Yaya...mama Mimy...mama Leenda...mama2 lainnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn :( sedihhhhhhhhhh tau
Anywayyy sebenarnya ada hajat tersembunyi....mmg nk jumpa ciknaaaaaaa....our admin yg gojes tuh dlm mommy blogger gojes site....Anywayyyyy sms ciknaa masih di kampung halaman...katanya berat hati nk tinggalkan baby afiqqq...kalo ju kt tempat ciknaaaaaaa meraungggg kot...tp utk masa berdua gan hubby why not kan bg sementara atok nenek jaga :)
Nih hadiahhh belated besday tuk afiq.... tp x kesampaian lagi :(

Tengok lah ciknaa...bersemangat wajaaaaaaa tau Qaiser ilman nak bg hadiah kt Afiqqq....Qi yg pilih hadiah edisi speacial nih....sedihhh Qi xmo pandang kamera...balik dgn tangisannnn :( hehhehe tetiba umi Qi pun sedih gakkk...xper nak nanti kita jumpa afiq ye :)

Mama Afiq....tunggu naaaa ada masa kami terjah pi umah ciknaa....if free tau...umi Qi nih bebenor buat2 bz hehhe... mmuahhhhhhhhhh :*
( Sgt sedih sehari sebelum kejadian....seorang sahabat dari mommy blogger gojes....nama yer Hayati Hasyim...mama aisy...blognya Conflict&Confession ada wassup ju x dpt hadir ke majlis airiell...sebab hubbynya ada on call balik JB....pastu xlama lg nanti nk pindah ke KB...YA Allah! Sgt sebak dan menangis umi Qi sbb x dpt jumpa lg mama aisy...kami kenal dah lamaaaaaaaaaaaaaaa...

ye lamaaaaaaaa dari alam maya ke bbm...ke wassup...tinggal sementara di Semenyih...org yg ju selalu mengadu dan bertanya...mcm2 cerita dgnnya...kita makin jauhhhhhhhhh....walhal dekat pada mulanya........tp apa kn daya...masa memisahkan kita....Ya Allah permudahkan lah jln Umi Qi utk berjumpaaaaaaaa dgn insan mama gojes istimewa ini suatu hari nanti...sure umi Qi peluk x lepas...sambil lap air mataaaaaaaa...yeeeeeee :( sedih plak mas ataip entry nih hukhukhuk)

<<<Penghargaan tidak terhingga utk walid Qi...tanpa dia x mungkin umi Qi dpt jumpa semua mommy blogger gojes tauuuuuuuuu....sayangggggggg walid dan Qi hingga syurga Allah :) nexttttttttt besday coming soon Baby Zara mama Ekin Jamal...kt Kepong insyaAllah dokattt tuh...kalo xdak hallll kami maiiiiiiiiiiiiiiiiiiii :) >>>