Part 3: Visit Taman Tamadun Islam (TTI), Kuala Terengganu | Julia Johari
Booking.com

Part 3: Visit Taman Tamadun Islam (TTI), Kuala Terengganu

Alhamdulilah....
Bersama-sama lagi bersegmen dengan Umi Q.I gitukkk hari nih...waduh2 hehe
Semalam baca x entry umi? If not yet jom bca dulu click sini: Part 2

Masih lg bertarikh 31 Mac 2013 - Genap Baby Qaiser ilman 7 bulan...alhamdulilahh ya Allah...hadiah besday utk Qaiser lawati tempat sejarah.

Part 3 kali nih alkisah pasal Taman Tamadun Islam (TT) yg sgt2 terkenal di bandar KT...
Bagi yg baru pertama kali jejak kaki di bumi KT mcm umi Q.I maka haruslah jejakkan kaki anda di sana puas2...kenapa? 

Terdapat 23 buah replika masjid seluruh dunia terdapat disana...best kan...one place semua ada leh jelajah hehe jimat2...jom saksikan picture2 abaout TTI...letsssssss holidayyyy hehhe

 Here we are...Papan tanda pun sgt2 cantik...membuak2 hati nk cpt2 sampai ok 1.2km lagi yehaaaaaaa

 Taman Tamadun Islam (TTI) yang terletak di Pulau Wan Man, Kuala Terengganu merupakan satu-satunya taman tema bercirikan Islam yang pertama di dunia dari segi reka bentuk dan kebudayaannya. Objektif penubuhannya sebagai satu destinasi pelancongan bertemakan pendidikan dan libur diri (Edutainment), mengetengahkan personaliti, barisan pejuang-pejuang Islam, ahli sains, teknologi dalam taman tamadun Islam serta sebagai pusat penyebaran ilmu.


Ok, dah fhm kan sejarah sikit2 about TTI? If wanna more detail sila hadirkan diri anda ke sana...ok umi dh sampai kt kaunter...lets check in hehe mcm rupe hotel dah gayanye hehhe

Price Fees
Adult: RM20 x 2 = RM40
Baby below 12 month = Freeeeeee (jeles tawwww hahha)

Berbaloi? Harussss la...x mahal sbb ia adalah moment yg sgt2 berharga utk dilawati :)

 Extra transportation in TTI
RM55 x 1 tramp = RM55 include 1 driver 
(Mahal laa jugakkk adehhh...tp mengenangkan ada anak tecik harusss guna...xlarat la nk jln guna stroller masa matahari panassss wpun masa itu jam 5.30 ptg sudah...musim panas baru2 nih)

Driver kami nama Zila....adik tuh yg bwak tramp pusing2 satu TTI :) ...sgt2 peramah zila tau...nanti ke sana cer tanya adik nama zila...minta dia yg bawa anda semua drive pusing2 satu TTI...sgttt hebat sbb dia leh hafal 23 sejarah masjid yg berada disana dgn taklimat yg sgt laju...terkojotttttt mak hahaha)

 Nih dia rupe tramp kami...kuningggggggg ye hehhe padahal duk 3 org ja...org lain xdak...taw sbb apa? Sbb time tuh bukan peek season...time org dok bekerja sakan kami pi holiday...jgn marahhh haaaaa kena ikut ckp suami baru dpt masuk syurga hehhehe (alasaaann selamat) 

Byk nama2 masjid...so umi nih cpt lupa...so better anda tengok dan hayati keunikan masjid2 disana ye...nanti anda ke sana baru anda tau ini masjid apa...itu masjid apa...kalo kasi tau dlm blog x surprise la korang nak pi kan....(taktik hasut suh pergi hehhe)

 Comel je masjid nih...hijauuuuuuuu kena ngan tema kami sedondon hijauuuu yeyeyeye

Ini masjid pattani di Thailand...cantikk kan...cute jek replika diaorg buat.

Another Mosque...semua berdekatan...jgn risau...dekat2 jek masjid2 replika antara satu sama lain

Comel jek...so kami peace dari jauh...kesian kt Qaiser ilman kepanasannn hehhe

Taj Mahalllllllll....
Replika yg sgt2 unik dan buat kami jatuh cinta...kalo pi kt India betul2 kan besttt...
Cinta Shah Jahan pada Mumtaznya....sungguh ia cinta kerana Allah...:) Walid nk jd Shah Jahan x? Leh buat umah kita ala2 Shah Jahan boley? Hahahhahaha sah lariii walid :p

Antara plg popular...masjid nabawi.....umi pernah mengerjakan umrah satu family sebelum kahwin lgi tahun 2011...so bila tatap je replika ala2 masjid nabawi sgt2 meruntun hati...sebak dan rindukan makan Rasullallah di sana...- Al-Fatihah

A few mosque yg berjaya di snap..x larat kot nk snap every mosque heheh Qaiser dh mula bersuaraa sopranooo mintaaa aircond hehhehe :)

 Masjid di Turki...sebuah monumen yg ju sgt2 nk tgk...sbb ia sgt2 unik...teringin lah haiii nk ke turki kalo ada bajet simpanan lebih....wehuuu

Yg pic sebelah kiri tuh lupa dh nama masjid apa...tp bangunan replika masjid yg diaorg reka sgt cantik ok...like reallll mosque...cuma kecik...so amik gambar dari jauh...
Pic sebelah kanan adalah suka2 dgn baby Q.I...hahha nak jadi angkasawan konon...hehhe tp satu badan ada dua kepala cm ne tuh...nak ke bulan kena kongsi suit gan umi taw...sbb umi pun nak ikut ke bulan bintang hahhahah ngadaaaaa...

Ini adalah monumen kincir air.....byk2 tempat inilah paling ju sukaaaaaaa...rasa nk buat photoshoot wedding je kt sini...hahhahah nsb baik den bukan org ganu...kalo x mmg buat sinilah...sgt romantikkkk! 
Tenangggggg...dpt gak pic bertiga...thank u so much adik zila (driver tramp kami)

Jgn x tau...kelebihan msuk TTI, setiap seorang akan dpt pasport nih lah rupe yer...ada diskaun next visit...ada bot pusing2 tasik tau kt sna...nanti pi lagi bawak buku pasport nih leh cop mohor kt dlm tuh utk naik bot pusing2 yeyyy :)

Yeyyy bergambar terakhir sebelum lawati masjid kristal yg bersebelahan dengan Taman Tamadun Islam...yeyyy sonok ok naik tramp...kalo pi koje dpt naik tramp ok what hehhe...fresh air dpt hahah...kalo hujan nsb la kena pakai bju ujan hahhaha...pic last adalah buku pasport yg kami dpt...winduuuu TTI :(

Sedutan video kami lawati salahsebuah Masjid di TTI....(Perasan x gambar Baby Qaiser ilman pakai cap polo? Rupe mcm gegurl pun hadooo....sampai driver kami adik zila tuh kata gegurl eh hehhehe...x lah boboyyy nih...hehhe selamat menonton) 
Sila click  button full scren button belah kiri plg bwh utk tgk puas2 ye...yeppi

  <<< Bagi yg dah tau pasal TTI ucapan tahniah utk anda...ini adalah info bg anda2 di luar sna yg bercita2 pertama kali utk melawat ke sana :) Semua cerita disini langsung tidak terdetik di hati umi QI utk tujuan RIAK, BANGGA, BODOH SOMBONG, MENGGADA-NGADA dan Geng Serapat yg x elok dengannya...ia adalah sebuah catitan penuh informasi umi utk anda2 dan anak2 cucu cicit Umi Qaiser akan datang...sooo what are you waiting for?....
Plan ur trip now hehe okey esok nak story Part 4: Masjid Kristal....x sabar nak karang story about kemuncak tempat2 yg sangat unik dan tenang yg umi cita2kan selama ini menjadi kenyataan...stay tune tommorow...mmuahhh :* >>>

8 comments:

  1. fifi pun tak sampai lagi TTi.. hahah malunyaaa

    ReplyDelete
  2. mimi yg org KT ni pun br pernah skali masuk Taman monumen tu..padahal kampung sbelah tu je..haha.. plan nk bawak hubby plak masuk ctu..hehe

    ReplyDelete
  3. Tempat yg sangat baik utk dilawati. Bila berada di situ macamlah kita dah sampai masjid sebenarnya padahal di KT aje.

    ReplyDelete
  4. kunjungan perdana gan...
    salam kenal dan sukses terus.

    ReplyDelete
  5. Terengganu, negeri yang akak tak pernah sampai.. Jauh bebeno rasanya nak ke sana.. huhuhu...

    ReplyDelete
  6. tak pernah sampai tapi teringin nak bergambar n g kat masjid kristal2 nampak cantik betullah

    ReplyDelete
  7. Ju susun gambo ni pakai application apa. Menarik. Akk x prnh sampai sana lagi. Bestnye..

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com