Tuesday, April 30, 2013

Preloved Toys: The TotToys

Tuesday, April 30, 2013 19 Comments
Bermulalah agenda kami setiap hujung minggu berjimba di luar bersama2 walid dan Qaiser ilman....haaaaaaa itu perkara wajib kami bertiga...baru mesraaaaa selalu hehe... (kaki jln susah nak lekat dok umah, tp umah confirm bersih dan kemas sebelum keluar umah itu wajibbb)

Tetapi, agenda kami kali ini adalah luar biasa...
Gara-gara umi Qi yg ter'rajin' goggle tentang preloved items especially toys Qaiser....akhirnya ke temu dengan mata ke mata ewahhh ayat hehe...
Ramai mommy gojes luar sana suka buat belian online kan?
Good job dear!!!!

But beza gan speacies yg bernama Umi Qi nih, susah benor nk beli benda2 second hand dlm online...kena bertemu empat pasang mata baru leh wat decision, test bagai puas hati baru beli....mcm kisah umi ye kereta lah...second hand gak...kalo kete beli online cm ne eh? Sapa penah buat??? Hehhe

So, alamat umi tempat nk dituju umi dah siap2 save dlm hp....siap reminder...pujuk si walid pergi...mmg pada mulanya si walid kurang setuju...katanya baik beli yg baru, umi lak bg cadangan, Qaiser nk main dan pakai sekejap je sayang...kang dia bosan dh xmau main cm ne...kan rugi bayor mahal2....(Haaa ayat pancing terkena umpannya hehhe syhhhh)

So apa lagi...pujuk punya pujuk walid ckp ok kita tgk cm ne...hehhehe
Yeyyyyy apa lagi kami berdua cpt siap2 pakai baju...kali nih Qaiser pertama kali pakai baju cenggini...ada tali2, butang2 plak tuh heheh omeyyy x kami??? :p ngeeee 
(umi makin bolattt nauzubillahhhhh nangissss :(  

Kedai Tottoys nih kat kawasan Taman Putra Perdana Puchong....agak jauh gak lah sebenarnya huh..... tp syukur jumpa gak akhirnya kedai yg dah lama umi nk pi tgk...
Nih diaaaaa signboardnya....jeng jeng jeng... :)

Haaaaa nengok sapa yg teruja sgt tuh? hahhaha walid gak teruja dari umi taw....kelassssssss walid terus terjah nilai barang2 terpakai baby....mcm2 ada kt kedai nih....mata dan otak x tau nak pk mana satu byk sesangat...paling best leh nilai dan tawar menawar kt kedai nih...
Nama tuan kedai ialah Muhammad asal Setiawan Perak...haa cm ne umi Qi tau nih? walid lah mesra alam sgt sembang2 gan abg tuan kedai tuh..umi ngan Qi dok sibuk test barang itu ini kt kedai abg tuh...mcm kedai tuh kami yg punya sbb xdak org time tuh wehuuuuuuuuuuu :)

Baju2 secondhand pun hado...x minat baju second hand...suka yg toys jek...maap ek huhu

Nih umi amik je pic...bg u olls jelas nk klasifikasikan brg2 nih mcm mana kan...nih baldi dan bermacam2 brg wehhh...tgk jek.

Byk kan barang? Umi pertama kali masuk pun dh pening lalat hahhaha

Bear zirafah omeyy hehhe


Kali nih walid jadi mangsa umi...mangsa sbb umi asyik stalker amik pic dia dari belakang hahahha nk tunjuk betapa bersungguhnya si walid nk pilih brg2 second hand yg terbaikkkkk....umi just tunggu walid buat keputusan sbb dia yg pandai menawar...umi dan Qi pandai pakai jek hahahhahha

 Walid berkenan ngan kerusi baby nih...ermmm umi lak x berkenan...aiseyman...umi nih kan taste tinggi mengalahkan apa ntah ahhaha...x tau lah nk ckp kalo mata umi kata x cantik x cantiklah jawabnya...sory walid huhu

Ada kerusi baby...mmg ada dlm senarai wishlist umi...but kena tggu lah si Qi dah leh duduk betul2...sekarang guna baby seat yg sedia ada...yg nih nanti kami dtg lain kali...kot2 leh tawar murah lg kan...

Walid dok ligat sembang gan toys kereta racing....pantangggggggg kan kalo tgk kereta racing toys nk beli...yg walid pegang tuh dari luar negara...speacial edition...tuan kedai tuh katalah kan hehhe kita hangguk jek hehheh

3 branded toys nih buat umi lg pening...Qaiser lg pening nk buat pilihan....haaaaaaaa ko umi...ketiga2nya punya kelebihan tersendiri....cer teka yg mana Qaiser pilih?
Playskool kah? Fisher price kah? dan lagi satu lupa dh nama dia huhuhu

Untuk tahu jawapannya, ini dia ruangan test2 oleh engineer muda iaitu Encik Qaiser ilman hehhehe...
Ketawa je keje umi ngan walid tgk gelagat Qaiser yg pening dan x tahu nk pilih yg mana satu toys...semuaaaaa ye best...

So lastly Qi pilih yg ini;
Meja baby: Fisher Price (RM45); harga asal baru (RM80) jimat RM35
Step Start Walk n Ride: PlaySkool (RM90); harga asal baru (RM145) jimat RM55
Wang jimat berjaya diselamatkan RM90
Alhamdulilahhhh....jimat2! hehhe
 Si Qi nih mmg dari awal suka sgt meja brand Fisher price nih...suka naa dia berdiri sambil main ke semua mainan ats meja tuh...suka tgk hehhe pastu antara Toys Walk and Ride Qi pilih PlaySkool sbb dua dalam 1...leh tolak dan leh duduk...wahhh gitu jimattt kan...pastu murah dari harga baru...wehuuu

Condition...tip top cantik dan elok...
Barang2 ke semua dlm kedai tuh originated dari luar negara, bukan dari Malaysia tuan kedai tuh katalah ehehe kalo amik dari Malaysia susah katanya nk jumpa condition toys yg elok...so semua imported toys...wahh gitu...so apa lagiii
Waliddd bayor ler....

Ke semua berjumlah RM135....dpt kurang RM5 hahah 
oklah kan sbb tuan tanah tuh kata dh byk jimat dari harga asal...so nk tekan lagi nak tawar lg rasanya x berbaloi kot...dia pun nk cari makan gak tul dak hehhe...

So kami balik dgn hati yg sgt2 girang...tgk lah Qi...muka x menyabor balik umah nk main sepuas2ye...yehuuuuuuuu
Muka walid terpancar kepuasan...selamat fulus papa ye hahhaha
Umi? Alhamdulilah mission tercapai...tq Allah.

Sampai je umah...Qi dh mandi terus diterjah ye toys dua2 tuh...hamboiiiii ce rnengok...apa Qi dh buat...umi panggil pun buat bz gan peralatan opis baru nampak hehhehe...khusyuk habissssssss!


Jom layan video Qaiser testing new toys kt kedai TotToys hehhe...lucu!

Nih dia bussiness kad tuan kedai kasik...tq abg...lain kali kami bertiga mai terjah lagi nooooo hehhe...so u olls pe lagi salin le alamat ngan nombor tuh pi terjah hahahha

<<<Mission umi tercapai yeyyy tq kt walid bersabar ngan kerenah kami berdua yg ligat nih heheh, lepas nih dpt je gaji nk intai2 lg kedai nih...wpun jauh dari Gombak ke Puchong, kalo sekali sekala beli utk anak preloved items yg elok conditionnya sgt2 berbaloi kan...leh berjimat beli brg mkn Qaiser, anda bagaimana? 
Pi lah terjahhhhhhh free2...hehehe...sure jatuh hati lalalllalallala>>>

Monday, April 29, 2013

Ketuk-ketuk Dapur Umi Qi: Ayam Masak Cili Kering Halia Ala-ala Chinese Style

Monday, April 29, 2013 17 Comments
Salam 1Malaysia... :)
Apa khabar warga bloggers? Mommy gojes blogger sihat? 
Silent reader dan stalker sihat? Hehehe
Terima kasih kerana masih setia bersama Umi Qi blogers...
(Terasa mcm formal sesangat lah pulokkkkkkkk haishhhhhh, dah2 ko buat je cara ko umi Qi oiiii hahahha)

Lama kan dah x bersua dalam segmen ketuk2 dapur bersama Umi Qi kan? 
Haaaaaaa so apa lagi mari kita sama2 pakai apron dan pegang sudip masing2 ye..
Sambil buat cara Sheila Rosly ye gaya ketuk periuk msg2...

"Ketuk2 Dapur Bersama Umi Qi"

Hahahhaha mcm ler ko pandai msk kan umi Qi?
Ko ingat mommy2 and daddy2 kt luar sana tuh x pandai masak ke? Of course ler terer dari umi (haippp tup mulut ngan muka maluuuuu hehhe)

Pernah x korang asa tercabar bila sang suami u olls suka sesangat mkn benda yg sama je kt luar? Bila keluar je nk mkn itulah dia order...siap nak belanja mkn lain pun kurang je jamah yer...tang menu tuh gak dia nk kekah sampai habis hehehhe...sorry walid...contoh je tuh hahahha

Inilah dia menu yg walid Qi suka bebenor....
Little Wok : Ayam Masak Cili Kering...nengok pun dah terliur plak pepagi nih haishhhh perut dok diam2 xmo munyik2....lempang nak gemuk nanti mkn nasi pepagi hahahha
Suka naaa lah walid order mkn dlm periuk kecik nih ahhaha sampai umi Qi pun terjebak sama...

Itu sebab Umi Qi tercabar wehhhhh
Mana xnya...mesti si walid duga umi x tau nk masak resepi tuh....
(Aiseygirlll jgn pandang sebelah mataaaaaaaaa kang lebam hahahhahah sory2 jokes je tuh hahahha)
So Sabtu lepas umi tung tang tung tang kt dapur kecik umi....
Suka masak bila si Qi dibuai mimpi lagi....

Jom sahut cabaran diri sendiri masak kesukaan suami...Langsung x tiru mana2 resepi ye mommy...original made of by Umi Qi, reka sendiri tauuu....rasa je dah tau apa bahan dia gunakan...hamboiiiiiii mengalahkan chef hahhaha

Ayam Masak Cili Kering & Halia Ala-ala Chinese Style

Bahan A:
1) 1 biji bawang besar - mayang halus dan nipis
2) 1 biji tomato - potong dadu
3) Halia - ikut sedap rasa (suka buh lebih kasi sedappp)
4) 1 biji cili merah - potong memanjang halus.
5) 5 biji cili padi - potong kasar2
6) 5 biji cili kering - potong kasar2

Bahan B:
1) Ayam - Amik tang isi dan tulang sikit dan potong kecik
2) 1 sudu besar sos tiram 
3) 1 sudu besar Kicap Manis
4) 1 sudu besar Kicap pekat
5) Garam secukup rasa.
(Langsung x gunakan sebarang bentuk perasa, utk kekalkan rasa original resepi)

Ayam nih umi dah potong kecik2 dan dibersihkan dgn air basuhan beras....

 Ini dia rupa bahan yg telah di sediakan...

Ini adalah jenama yg umi Qi suka gunakan...teman baikkk di dapur umi hehhe

Goreng ayam tersebut setengah masak ye puan2 dan tuan2 hehhe jgn terlampau garing sbb kita nak kan juicy ayam itu sendiri keluar dlm masakan nanti....

Setelah ayam digoreng setengah masak, masukkan ke semua bahan A tadi dalam minyak sikit...jgn buh minyak byk ye...jaga kesihatan sekarang penentu kesihatan abadi tua2 nanti haaaaa ok kacau sehingga naik bau...jgn garing sgt ye

Kemudian, masukkan kicap manis, kicap pekat dan sos tiram...tambah air masak satu cawan kecil ye utk elak ia hangit...gaul sehingga mendidih.

Masukkan ayam...kacau...guna api kecil ye...kacau sehingga naik minyak dan pekat sikit.
Siap!!!!!!!

Tadaaaaaaaaaaa :)
Senyum sapai telinga....berjaya gak masak dish kesukaan suami...hahhaha siap deco munga cili merah seketui...hamboiiiiiiiiiiiii kalo pak mertua lalu i pun buat2 x kenai dah mkn dulu hahahhaha

Nak bgi u olls terliur hahha tuh amik pic posing memacam hahhaha

Syukurrrrr....resepi umi berjaya....yeyyyy tunggu hubby balik keje mamam...siap sms hubby cpt2 tau balik...umi ada Surpriseeeeeeeee! :D

Budak tecik Qi nih baru mangun tido....haaaaa agak yer terbau sampai kt katil dia ler tuh bangun cari mana umi Qi hilang hahhaha...siap merangkak sampai ke dapurrrrr....nak mamam le tuh ye sayang....tgk lah mukaaaaa Qi....x sabor nk ngappppppppp....sayang Qi...anda masih kecil lg...bubur nasi je umi suap ye....ciannnnnnnnnnnnn (sambil lap air mata umi sbb menahan perasaan si anak xleh mkn umi msk tuh heheh)

<<<Respon suami??? "Umi, lepas nih x nak dah makan little wok, yg umi buat lagi sedappppp dari kt luar....thank u umi...sambil senyum smpi ke telinga, tambah nasi byk2 lak tuh hahhah ingat nk simpan lauk utk mlm, tp kami dua sebat sekali harung hahhaha kalo cenggini tutup kedai makan xleh juai kt org xdak stok hahahhaha, so korang cubalah resepi umi Qi tuh senang kan....semudah ABC hehhe, esok nk update 2 jenis new toys pre loved Qi, tungguuuuuuu>>>

Friday, April 26, 2013

Heinz Farley's Rusks Favor Qi

Friday, April 26, 2013 15 Comments
Breakfast time with Heinz Farley's Rusks ~ ♥ 
Yummylicious biscuits, yumm yumm :) 
What's your favourite lunch menu today geng? Sharing is caring babeh hehe ^___^V :* (I'm 7 month 26 days)

Ngapppppppp yumyumyum...

Actually, Mr Qi dah pandai mkn sendiri, duduk sendiri...syukur...perubahan semi perubahan...lambat ke cepat belakang kira lah...
So nak masuk ke angka 8 bulan nih lah ragam dia sekarang...
Umi Qi yg suka melayan karenah dia nk mkn itu ini...sampai pinggan umi nak mkn nasi gan lauk ayam seketui pun dia nk gak...yelah umi bersila dia pun bersila hahhaha teringat masa umi kecik2, mama umi suap mulut kami adik beradik 4 org sorang2 dari tgn ke mulut sorang satu, satu pinggan yg sama, lauk yg sama...
Sebab itu kot smpai sekarang adik beradik akrab sebab kami selalu di beri suapan air tgn ibu sepinggan...

Umi nak praktikkan nanti mcm org dulu2 buat..suap nasi ke mulut si anak guna jari jemari umi...itu kena tggu bila si Qi dah boleh mkn original food yg x perlu dibuat bubur  halus atau kasar...tggu umur 3 thn ke ats kot hehhe


Heinz Farley's Rusks perisa original
Ini kesukaan Qaiser menjelma umur 8 bulan...
Buat mkn pagi dan petang if dia rasa lapor lagi...haa nengok...itu pun kena kawal sbb umi rasa rusk nih manis....see wpun penuh gan nutrien but kena kawal pemakanan si anak...baru dpt capai berat bdn ideal dan sihat...kekkeke...(mcm ler umi Qi jga berat bdn hahahhaha ckp senang kan nampak pisang goreng lalu lahap gak kekekke)

Esok nk beli lagi stok rusk nih, rusk yg sedia ada nih ju beli msa g ekspo Baby at Mid vally ari tuh ...nanti ju update ye pasal expo ari tuh...hahha dah berkurun baru nk citer kekkeke... inilah 4 pic...barang2 yg ju beli almost byk lebih kepada makanan...sbb si Qaiser suka mkn selain dari bubur nasi, bubur with vege yg biasa umi buat...so utk mkn selingan umi kasi Heinz...memudahkan masa umi yg bekerja nih... :)

<<<Bila tengok Qi mkn biskut Heinz umi terliurrrrrrrrrrr hahha>>>

Thursday, April 25, 2013

3rd 'photobook' : Already design and submit today!

Thursday, April 25, 2013 10 Comments
Hip hip hooreyyyyyyyyy! :)

Already done and submit today!
By date 25 April 2013
1 weeks deco2 and editing...

A full house story about 
"4 trip holiday"
2011-2012-2013

Yehuuuu....
Only describe about holiday/travel 
from our 1st honeymoon until latest holiday with our precious baby Qaiser ilman at Terengganu...
From two of us until we had a Babyyyyyyy....better 3 than 2...so happening family hehhe

I used voucher promo CNY from Pixajoy...and now....
Here we are....
Thanks god!
Product: Stylish Layflat Hardcover: 11” x 8” Portrait (Hardcover)
Cover: Image Wrap Hardcover with Protective Gloss Lamination
Paper: Art Card 1300gsm with Protective Gloss Lamination (inclusive of medium card)
Page Count: 20

How our cover photobook? Adventures right hehe? I love that cover very much....scenaries and beaches so lovely...

This picture showed about my order detail in Pixajoy web
 - Upload was complete submitted to them :) hip2 hooreyyyy

Bold the delivery date...haaaaa i guess before end of this April i will receive the 3rd photobook...previously 1st and 2nd my photobook arrived early than last delivery date.
Gorgeous.....i cant wait!!!!! yehaaaa

Wanna know more about my 3rd photobook further...
Click here to review my ~
(Please use your mouse to see others page in my photobook ya, had fun)

Need one or more like us?

<<<Awesome Photo Books For Your Epic Memories Nowwwwwwww :D>>>

Wednesday, April 24, 2013

Part 9-Part 10: Bye-bye with full of love ~ Terengganu :)

Wednesday, April 24, 2013 7 Comments
Umi Q.i really like this quotes!
Really mean it and i love to proof it....believe it dear bloggers :D

Ok...i want to cheer up you all with my last 2 part about historical places and check out time at Terengganu Trip....
Lets check it out geng!!!
****
Part 9
Nampak this picture?
Inilah dia replika Batu Bersurat...sgt2 besar dan jadi simbol utama Bandar Kuala Terengganu :*

Antara pintu gerbang yg cantik2 di sana...

Istana...pintunya saje sudah mengamit mata utk leka menatapnya....so awesome!

Taman Awam Lagun Kuala Ibai, KT
Disinilah terletaknya
Masjid Terapung...



Dari jauh dah nampak kecubung Masjid Terapung....putih serlah.....

Bergambar dgn jejaka baby hehhe...wpun dari jauh (amat panas tika ini) kami rasa tenang menatap rumah Allah...cantik senibinanya...ada masa kami dtg lagi melawat ye...now lawat tapak hehhe

Bye2 Masjid Terapung....kami berdoa agar kami akan ke sini lagi...amin

Anak teruna...dibuai mimpi indah waktu tengahari....hehhe sampai teether pun terdampar di tepian baby sit hehhe
Disana skrg musim cuaca panas...be hard core ye Qi...umi nak train Qi dari kecil supaya kuat dan mudah hadapi apa jua situasi yg ekstrim...baru leh jadi baby cool!!!

Hentian Bas KT....amat besarrrrrrr....dan cantik.

Taman awam Batu Buruk KT

Senibina yg kreatif....sgt2

Part 10
Aikkkk check out ke?
Hehehe baru je u olls nak layan kan pic2 tuh dah nak balik?
Bell man pleaseeeeeeeee!
Tq...
hubby ligat berdiri x sabar nk balik KL le tuh hahaha...umi ngan Qi xmo balik lagi buley dak???? Nangesssssssssss :(

Pantang jumpa cermin besarrrr...satu dinding plak tuh dicerminkan sebelah lif utama...apa lg sebelum chow kita amik pic close up ye Qi...

Hp BB...peneman setia di kala kesunyian...peneman gambar2 juga tuh...kalo xd dia mati katak umi hehhe....see Qi control encem plak aii...

Tertinggal banyak episod holiday kami???

<<<Umi, walid and Qi wanna say.........
BYE-BYE Kuala Terengganu....leave with lots of love there...
We will back here again soon...when? 
Allah Knows...aminnnnnnn
The End>>>