Tutorial how to making your awesome Photobook . | Julia Johari
Booking.com

Tutorial how to making your awesome Photobook .

Tutorial umi julia now begin :)
Pixajoy or Photobook Malaysia
[Click salah satu]

Okey, ramai sgt bertanya soalan ini:
Saya dah beli dah voucher Choice A (cth: dari Pixajoy)...so cm ne saya nak download ye software ye?
Sila ke login web Pixajoy, anda akan lihat paparan utama seperti ini...lihat ats sekali dan click ruangan Download.

Inilah dia ruangan utama utk pembikinan photobook anda...sila pastikan ia ruangan Pixajoy Editor ye, Sila Download software berkenaan mengikut jenis komputer anda.

Selepas berjaya download software, sila ke ruangan paparan yang sama click di sebelah kanan sekali Pre-Designed Theme Template.

Tujuan utama utk download Pre-Designed Theme Template ialah utk buat pilihan jenis tema Photobook anda yg akan dihasilkan...byk jenis pilihan antaranya Baby, Love, Wedding dan lain-lain...sila ye download.


Selepas sudah berjaya download software dan pre designed template maka silalah click software Pixajoy, anda akan di paparkan ruangan seperti ini.
Jika anda masih baru pertama kali, sila click Create a New Project.

Open an Existing Project adalah untuk buka paparan project anda yang sedia ada...boleh buat dan edit berkali sebelum tarikh tamat voucher anda.

Bila sudah click sila hati2 semasa buat pilihan ye...promosi ini adalah seperti yang saya click seperti gambar dibawah Cheap n Chic 10 x 8...utk pilihan yang lain adalah sekiranya anda berminat utk buat belian photobook yg lebih mahal dari harga promosi.

Kemudian sila ikut arahan seterusnya sehingga anda sampai paparan mendeco photobook seperti dibawah ye. (Perhatian: Ini adalah contoh gambar yang julia buat ye, gambar sebenar adalah kosong dari muka surat 1-20)

Sila upload picture anda di ruangan sebelah kiri sekali ye, kemudian drag kan pic anda ke dalam ruangan kosong.

Ini adalah ruangan paling bwh sekali...ada Page style, Mask, Background dan lain2...sila tarik je pic pilihan background yang diberikan sekiranya anda x suka template yang anda download tadi...julia x amik download template sedia ada sbb nak deco 100% hasil sendiri...jika anda xd masa harus gunakan Template yg anda download tadi ye.

Lepas dh dragkan background yang anda hajati, maka silalah deco puas2...hehhe

Bahagian paling penting, jika hendak masukkan gambar sila click butang paparan diatas ye...akan keluar kotak putih tuh, just dragkan pic anda msuk dlm box tuh ye.

 tadaaaaaaa...siap satu page pertama....nak lawakan lagi masuk gambar2 kartun yg sedia ada. Boleh masukkan tulisan ye.

Pastikan setiap apa yg anda buat kerap2 lah save projek anda ye, mana lah tahu tetiba pc anda down atau bermasalah, so projek anda selamat setelah bertungkus lumus deco sana sini....sila ikut seperti gambar dibawah ye, jika nk sambung esok deco pun last sekali sila tekan butang SAVE!

(Okey ramai yang bertanya semalam, julia pic akak sekian2 hilang lah kenapa eh? Jawapan julia adalah senang, adakah akak dah save satu folder pic  asing di dalam komputer? Haaa jgn upload pic anda melalui pendrive ye...sila savee semua pic2 anda awal2 dlm pc anda masing, bila anda buka Open existing project dia boleh baca terus pic anda upload tuh dari satu folder yg anda simpan dalam pc, DONE)

Ini contoh page ke 20, page paling last...so anda nampak x mouse ye signal dimana? Ya, di butang mcm troli warna ijau tuh sebelah kanan sekali...itu adalah fasa penghantaran online utk diprintingkan.

Setelah anda tekan butang tuh, akan ada satu arahan sama ada anda nak click butang save project atau upload project, better u all click save project ye...and then tunggu sehingga selesai data photobook anda di save di server Pixajoy :)

Tunggu sehingga selesai dia save automatik sehingga page ke 20, jgn click apa2....tunggu dan lihat dengan sabar ye :)

Ok, lepas dh hbs dia save auto, akan keluar paparan ini, sila click Finish.

Bila dah click akan dibaw ake ruangan ini...awas...jgn keliru ye...sila lihat bawah sekali ada ruangan utk masukkan nombor voucher belian photobook, sila masukkan no voucher anda yang anda perolehi dari email anda yg Pixajoy hantar ye...lepas tuh click butang hantar.

Yeyyy...tungguuu sehingga ia selesai...

Alhamdulilahhhh selesai, berjaya! Dia akan maklumkan dalam email anda bila tarikh delivery melalui Skynet...

Dia bagi masa 4-5 hari delivery mention dalam email...tp sepanjang pengalaman julia yg baru 2x buat photobook, diorg selalu htr awal dari tarikh dijanjikan.... sukaaa hatiiii sgt2 so apa lagi jom lompattt bintangggg laju2 yeyyyy!
Tadaaa....hari khamis buat...hari selasa minggu depan dpt...waweee...

Nih dia hasilnya... :) syukur
Jom baca cerita semalam pasal photobook kedua

<<<Tidak susah pun nak hasilkan your awesome photobook ya, ikut arahan step by step yg julia ajar, insyaAllah u all berjaya, if ada BIG problem je sila Email or YM me personal at julia_84pingu@yahoo.com...I tolong u all ikhlas kerana Allah SWT... :) Lepas nih beranak lagi lah photobook julia yg ketiga...kali nih speacial harga RM94 dari RM235 jenis Stylish Layflat hard cover beli masa promo CNY lepas...Selamat Berdeco>>>

13 comments:

  1. Julia semalam i ingat dah hantar sume and da upload finished project tu..pastu pixajoy anta msg kata i blom upload lagi..sudahnya balik semalam baru i upload finished project..hahaha..ETA kat i on 29th March ni..tak sabaaaa..btw u ada suggest minyak jerslin kan..i da bli smalam and it works wonder on my baby punya cough. Sepanjang malam dia x batuk..

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah, detail dn terang, thnx :)

    ReplyDelete
  3. Sempat lg x nk beli? Slama ni slalu bc je julia beli photobook ni....tp tu la cm xreti nk wat.pas bc tutorial ni...confident sikit.thnx ju :-) nk try la

    ReplyDelete
  4. dah buat kejap ari tu.. pastu tgk bila macam susah je.. stop kejap.. pasni buat balik la.. hehe

    ReplyDelete
  5. bestnya.. nk buat jugak la tuk raisya.. sempena 1tahun =) tq siap ada tutorial bagai..

    ReplyDelete
  6. good sharing!
    i pun tgh edit2 gak ni...curi waktu kerja sikit2.h0h0

    ReplyDelete
  7. memula gigih nak buat. pastu sedar diri bahawa daku adalah buta IT. sekian terima kasih. hahaha!

    ReplyDelete
  8. nak beli gakx le, thanks 4 d info

    ReplyDelete
  9. yeay! dh siap.tgu nk siap order.thanks ju.

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum ... wah boleh wat wedding album nih ...

    ReplyDelete
  11. Julia..thanks bangat..Jasmin berjaya buat..pasnie nak tambah lagila...

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com