Trial Solid Food Qaiser ilman | Julia Johari
Booking.com

Trial Solid Food Qaiser ilman

Dup dap, dup dap, dup dap...
Ya Allah, cepat betul masa berlalu...

Sudah pandai merangkak...nanti ju citer perihal bila Qaiser dah pandai merangkak ye...syukrannnnnnnn sgt2 :) 

Disebabkan dia lahir 31 Ogos 2012...maka bulan Feb hanya ada 28 hari...so kena pinjam 3 ari di awal bulan Mac 2013 baru genap si Qaiser 6 bulan...

Esok 2 Mac trial... umur Qaiser 5 bulan 30 hari...esk get ready ye umi nak test 
solid food...

Kenapa ada trial?
Saje nk bg trial sehari awal...just light solid food...not heavy...nk bg perut Qaiser testing bubur nasi kosong + susu ibu dahulu...

Kenapa bubur kosong + susu ibu sahaja?
Dah nama ye trial harus kena ada cubaan...tgk dan lihat hasilnya...baru cuba resepi mommy2 yg lain...
If ok...baru nk test mix kan yg lain secara perlahan-lahan...

Some baby lain2 kan cara pencernaanya...if bubur nasi x berapa sesuai..kena take other alternatif yg lebih light...mcm puree buah ke kan...

Seronok!
X sabar nk msk fresh bubur kosong...hahha bubur kosong fresh pun nak heboh kan?
Haruslah wahai anakku...umi pertama kali nk test bg makan...

Sebab dah muncul satu gigi bawah disebelah kanan mulut Qaiser...alhamdulilah.
Macam taw2 ja nk makan dah ye heheh...
Mana picture gigi dia? Tguuuuuuuuuuuu ye :)

Jom belajar espeacially yang baru seangkatan dengan Umi Qaiser...









Inilah resepi hidangan pertama Qaiser ilman esok...malam nih nak kisar beras...simpan dalam tupperware...esk pagi2 lepas solat subuh, terus umi buat ye...kalu boleh umi2 semua, sambil kita kacau atau buat hidangan kepada anak2, marilah berzikir bersama2...moga hidangan pertama dipermudahkan untuknya hadam dan tiada masalah...

<<<Doa umi, agar Qaiser ilman suka cubaan solid food esk ye...hip hip horeeeeyyy>>>

14 comments:

  1. semoga hari2 anda bertambah ceria di awal march ini
    moning..

    ReplyDelete
  2. Alahai... sukanya kakak tengok muka comel cute dia. Ju jgn takut mesti Qaiser suka - cuma mula-mula kena buat cairlah sikit.

    ReplyDelete
  3. Nurzakiah: Anda membuat saya bertambah ceria lagi di pagi awal 1 mac...salam sayang dari umi Qaiser...muahhhhhhh :*

    Kak zakie: Baikkk umi, nanti esok ju buat cair sikit...tq umi bg tips...next umi please...give some advise ya...almost welcome to guide me :)

    ReplyDelete
  4. aisya dulu mmg excited sangat nak makan.. 1st bagi cerelac dulu.. pas 2, 3 ari baru bagi bubur nasi.. :)

    ReplyDelete
  5. ju..hm kalau boleh bubur nasi lambat sikit dlm 7m baru bg..dia berat sgt utk permulaan solid food..mcm ameer dulu etty start bg dia puree buah/sayur cth carrot, avocado, banana, apple, mango, dll food yg dibenarkan utk usia 6m.. kena buat 4days wait rule utk tgk reaksi dia terhadap each food then baru leh ajar benda baru..kena tgk poo poo n dia ade alahan x bg setiap food..n boleh mix ebm..then after 7m baru start dgn bubur nasi..perut dia time 7m ni insyaallah betul2 dh ready utk mknn yg lebih memerlukan usus dia bekerja lebih keras..

    ReplyDelete
  6. yuuuhuuuu abg dh ad gigi? dh merangkak? jauh abg tggal adik...
    btw ju, yt plan nk bg aisy puree dulu, bubur after 7m kot.. excited dan nerbesssssss

    ReplyDelete
  7. rajinnya... mesti suka baby qaiser

    ReplyDelete
  8. gud luck julia..sonok nak bagi anak makan nih..:)

    ReplyDelete
  9. wah sronoknye dah boleh start fikir nak masak ape utk anak... hehe

    jap je dah 6 bulan kan. ahhh bila lah dhia nak besar sikit hehe

    ReplyDelete
  10. Lahir 31 ogos ekk sama la ngan anak teruna saya tu...hihihi

    ReplyDelete
  11. nnati kalau dia suka bolehlah letak carot pulak kan..ingat masa anak anak kak zu kecik kecik dulu..

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com